Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantasy dobrodružný film Mortal vypráví příběh o mladém muži, který objevuje, že má zvláštní schopnosti podobné bohu, které jsou založeny na norské mytologii. (FiRST)

Recenze (48)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Talentovaný André Øvredal, který se proslavil Lovcem Trollů, zazářil v Autopsy of Jane Doe a zabavil v Scary Stories to Tell in the Dark nám teď servíruje starodávnou norskou mytologii s fantasy prvky v reálném světě. Hlavní hrdina ( Nat Wolff) má nadpřirozené schopnosti ( dokáže ovládat blesky) a omylem zabije kluka, který jej otravoval a tím zpozorní vláda i police a žene se z problému do problémů. Má to slušné efekty, pohodové tempo i pěknou dávku norské mytologie, kterou fanoušci zajisté ocení, ale příjde mi to jako Øvredalova slabší chvilka. Snad jeho nadcházející horor s Drákulou opět bude stát za to! Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí**, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra***, Napětí***. 6.5/10. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Opět velký potenciál, ale film je převážně nudný a když už to konečně začne vypadat zajímavě, tak film skončí ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídny úvod navnadil. Jadro tak nejak dokázalo udržať pozornosť, no blížiacim sa záverom interes akoby upadal. Vďaka námetu to nie je na zahodenie, no potenciál využitý nebol .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení z chladného Norska. Eric přijíždí z Ameriky, aby vyhledal své příbuzné. Jenže na farmě se něco zvrtne a z rozpoutaného pekla se zachrání jen on. V norských lesích pak přemýšlí, co se sním vlastně stalo. Dokáže manipulovat s živly, jenže zcela ovládnout je neumí. To se postupem času změní. V patách má ovšem policii, armádu a zástupce americké ambasády. Eric by byl totiž výbornou zbraní! Alespoň žádná jiná armáda nemá vojáka, co by dokázal přivolat bouři a využít její blesky. Trocha mytologie, runy, kladivo a odkaz Thorových synů. Nechybí milostné vzplanutí, ale pozor, je to svým laděním balada. Pokud samozřejmě budete očekávat kopii Chrise Hemswortha a bombastickou akci od začátku až do konce, pak se filmu raději vyhněte. Tohle je komorní příběh, v němž nemalou roli hraje nádherná norská příroda. A pak je tu samozřejmě hrdinův coming out. Za mě velká spokojenost, osloveni však budou asi především menšinoví diváci. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem asi jeden z mála, kdo dal tomuto filmu plné hodnocení. Mám rád příběhy ze severské mytologie, ať už jsou psané v knize nebo převedené na filmové plátno. A ještě lépe, když je do toho zamotán příběh jednoho z nejznámějších a nejničivějších nordických bohů a to samotného Thora, vládce hromů a blesků a syna nejvyššího severského boha Odina. Narozdíl od Marvelovského Thora, kterej spatlal hrušky s jablkama a s původní legendou nemá nic společnýho, ale tupí mozci se na to rádi dívají, protože tam je hodně efektů a příběh, kterej by pochopil i dlouholetý pacient psychiatrické léčebny, tak tento snímek začíná komorně a nevinně až do té doby než se náš hrdina neprojeví. On sám totiž neví, co se s nim děje a to samé divák neví, která bije. Mnoho lidí kolem něj umírá a všude kam přijde zbyde jen popel a prach. Proto ho nahání policie, armáda a dokonce se do pátrání naserou i zástupci americké ambasády. Napínavé honičky, trochu té lásky, samozřejmě nevyřčené tajemství, mystická atmosféra, překvapivě kvalitní herecké výkony pro mně neznámých norských herců, ale hlavně přenádherná krajina norských lesů a fjordů, kde se tento fantasy příběh natáčel. Taktéž si v tomto snímku zahráli čeští kaskadéři a to proto, že se část filmu natáčela v Praze. Já jsem velice spokojen a moc rád si počkám až bude natočen minimálně ještě jeden díl a proto dávám zasloužených 100%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu nórskej mytológie v súčasnom príbehu o mladom mužovi, ktorý objavil svoje nadprirodené sily. Film sa začína celkom zaujímavo, kedy sa v lese prebúdza tento chlapík, celý špinavý s výzorom bezdomovca, aby po rannej prechádzke natrafil na otravného teenagera, ktorého zabije mysterióznym spôsobom. Nuž čo, veď aj u nás je mnoho výrastkov, ktorí si svoje hormóny odbavujú na bezďákoch ležiacoch polomŕtvych v krabici, tí by si tiež zaslúžili príučku. Začína sa policajné vyšetrovanie a potom celkom zaujímavý dej, ktorý je lepší v prvej polovici, v druhej akoby strácal tempo, ale stále to stačí na pohodový zážitok. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Prijemne prekvapeni pro fanousky zanru. Vizualni efekty se vetsinou sestavaji ze vzdalenych blesku a prichazejici bourky.Presto je vysledem pomerne kreativni. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No třeba se dočkáme dvojky, to je tak když naserete boha. Skvělý příběh Norsko má co nabízet, dobře se dívalo na skvělý film. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Co se zprvu jeví jako temná a nekomerční variace na X-Meny, zvrhne se v důsledku scénáristova tvůrčího šílenství (možná variace na válečnické šílenství pověstných nordických berserkerů) v hodně alternativní variaci na popkulturní bijáky o Thorovi. Co na tom, že představitel Thora spíš než Germána evokuje Středozemce, že neumí norsky ani poděkovat, že jeho v závěru nalezený Mjölnir vypadá jako stará rezavá palice, kterou jsme nedávno v práci hodili do sběru, že jeho postava je rachitická, muskulatura ubohá a chůze belhavá, že jeho buchtovitá dívka má hodně daleko do typických comicsových krásek... Naopak některé tyhle atributy mu v mých očích přidávají body navíc. Příjemné oddechové osvěžení a v případě diváckého úspěchu možná první díl nějaké filmové (?)logie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Víceméně je to celé o tom, že mladá psycholožka pomáhá zjistit záhadnému mladíkovi, co stojí za jeho nadpřirozenými schopnostmi. V patách mají norskou policii a samozřejmě Američany, kteří v tom všem vidí ohrožení světového řádu. Poněkud triviální zápletce dodává body snad jen nádech severské mytologie, ale jednoduchost by nevadila, kdyby režie trošku šlápla do pedálů. A to se nestalo. Akce je vesměs nulová a triková stránka se omezuje na často bezúčelné metání blesku a zvýšenou oblačnost. Příliš mi neseděl ani hlavní hrdina, který měl neustále na krajíčku, což mi lezlo na nervy. Na druhou stranu líbil se mi vizuál, hlavní ženská představitelka i docela povedený závěr, který přeci jen trošku překvapil. Pro mě zatím nejslabší Øvredal, ale i když to celkově vidím jako průměr, vůbec bych se nezlobil za druhý díl. Vzít to správně do ruky, mohla by to být docela sranda. 50% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Začátek je trochu zmatený, ale ta depka fest vtáhne. Nat Wolff klasický sympaťák, se kterým člověk lehko soucítí, Iben M. Akerlie je ve své ochranářské poloze mega cute a chemie mezi nimi valí parádně. Do toho zajímavá zápletka otírající se o severskou mytologii a dechberoucí norské exteriéry. Běží to v dobrém tempu, efekty dekel až na Asgard sice neodjebou, ale divák, pokud si chová alespoň špetku nadšení pro severské bohy, přeci jen bulvy na ty hromy blesky chtě nechtě valí. A pak najednou přijde konec a já si říkám: u Odinových vousů, proč!? Za tohle se scénárista do Valhally fakt nedostane. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Jako proč ne, dobrej nápad přenést mýtus do současnosti a probudit Thora, mimo marwelovky, akorát ty Amíky do toho neměli cpát - podělali to jako v Iráku:D ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Námět dobrej, ale to vyprávění chvilkama dost drhlo.Pro mě nejvíc rušivý paradoxně byli ty jeho záchvaty, to mě vůbec nebavilo.Autoři se po úvodním seznamování měli vrhnout na pátrání po tom, co mu to způsobuje.To nakonec přijde,aby vzápětí film skončil.Ale abych nehaněl, v poslední době,kdy novinky jsou spíš trapný, je tohle lepší, koukatelnej průměr.50%. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Slušný protipól k prvoplánovité okázalosti hollywoodských popkorňáren. I když se i západní produkce pokoušela přijít se superpower postavami v komornějším duchu, snad jen s výjimkou Kroniky se nic nepovedlo. Kdežto Norové, už jeden velmi kvalitní zářez mají. I přes tak výrazný fantasy prvek, se seveřanům zase podařilo navodit dojem uvěřitelnosti nejen civilnějším pojetím, ale i díky neokoukaným, nevystajlovaným hercům a autentickému prostředí. Čímž ale neříkám, že jde o nějakého trikově chudého příbuzného Marvelu. André Øvredal je šikovný a zkušený tvůrce.  Co ovšem mnohé diváky nenadchne, je pozvolné tempo a občasná předvídatelnost hraničící s klišé. A to se žádný velký a košatý příběh(ani po sté se opakující variace o střetu dobra se zlem), většinu času nekoná. Takže celkové vyznění je rozpačité. Po tom zvláštním závěru, lze pointu interpretovat dvěma odlišnými způsoby. Buď jde o úlitbu americkým divákům ...povinně ubohý konec, na jaký jsou zvyklí. Nebo si tvůrce naopak rýpnul do amerického způsobu "řešení" problémů. Tak či tak, poslední pětiminutovka tento film odsouvá od skvělé Thelmy na míle daleko. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Škoda, protože tohle mělo celkem potenciál, ale film to nestihl rozvinou do nějaké větší podoby, aby se rázem utnul, byť jsem nečekal, co se přihodí jedné z hlavních postav ke konci. Plus za norskou přírodu a to, že Odda a most Hardanger jsem projel jen asi 2 týdny nazpět. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Civilní, nepřepálený, docela zajímavě vymyšlený a prost jakýchkoli, vzhledem k vývoji děje i vizuálních, klišé, které člověk jeho průběhem očekává. Klidně bych si dal i pokračování. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Obdobné milé prekvapenie ako seriálový Ragnarok. Netypické spracovanie starých nórskych legiend, ktoré pekne navnadzuje, pekne odsýpa, krásne sa na to pozerá, príroda je jednoducho balada, ale ono je to nakoniec baladou aj príbehom. Škoda, že to končí v najlepšom. Toto by si neskutočne veľa zaslúžilo seriózne pokračovanie, nakoľko je to natoľko atypické, že jasné, že najviac to zaujme menšinové skupiny divákov, ale svojou "exotickosťou" to možno prerazí aj viac, len to mať reklamu... ()

Reklama

Reklama