Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)
Trailer

Albert Finney jako Hercule Poirot v nejslavnějším detektivním případu Agathy Christie. Britský film, oceněný Oscarem.  Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou - od Istanbulu až po Calais - se jedné prosincové noci roku 1930 stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho cestujícími, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v jugoslávském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického milionáře - a jaký byl její motiv...
Námět tohoto románu poskytl A. Christie skutečný případ - únos v rodině světoznámého letce a amerického národního hrdiny Charlese Lindbergha. Oscara získala Ingrid Bergmanová jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, snímek byl nominován v dalších pěti kategoriích (A. Finney jako nejlepší herec, scénář, kamera, kostýmy, hudba). Získal také řadu cen Britské filmové akademie. Za zmínku stojí jeho hvězdné obsazení - kromě jmen, uvedených v noticce, např. ještě: Jean-Pierre Cassel, Wendy Hillerová, Sean Connery, Martin Balsam, Vanessa Redgraveová nebo Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Vaštar

Vaštar (hodnocení, recenze)

Je pravda, že Finney hrál celou dobu ve speciálním korzetu, protože měl potíže se zády ? Kdysi jsem to někde četl, ale teď o tom není nikde ani zmínka.

na příspěvěk reagoval Martin741

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Osobně mi tohle pojetí slavného detektiva nevadilo. Mé nízké hodnocení souvisí s výtkami zcela jiného druhu.

Morien

Morien (hodnocení, recenze)

Finney pojal Poirota dost "neortodoxně", ale vůbec bych neřekla, že ke škodě věci. Každá látka má být prozkoumaná ze všech úhlů a tenhle pohled na poťouchlého Belgičana byl rozhodně přínosný, alespoň pro mou maličkost.

Javert

Javert (hodnocení, recenze)

David Suchet rules! Ani Ustinov, a to byl Pan Herec, na něj jako Poirot nemá:)

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

Jsem to jen já, nebo i na jiné působil Albert Finney jako Poirot lehce retardovaným dojmem? :)

mudito

mudito (hodnocení, recenze)

Hercule Poirot (Albert Finney) se mi zdál jako velmi nesympatický, nerudný chlapík. Celý film měl velmi jednoduchý děj, což mi někdy nevadí, ale zde to byla docela nuda. 50 %

Uživatel Teres smazal svůj příspěvek.

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama