Reklama

Reklama

Černé zlato

(TV film)
  • angličtina Black Diamonds (festivalový název)

Obsahy(1)

V návaznosti na dvoudílný hraný film Davida Ondříčka o tragédii na dole Dukla v roce 1961 Česká televize uvádí dvoudílný dokumentární cyklus s názvem Černé zlato. První díl s názvem „Ja sem haviř, kdo je vic“ vypráví na pozadí širších politických, ekonomických a sociálních okolností o životě havířů v ostravsko-karvinském revíru v letech předcházejících právě neštěstí na dole Dukla. Od tvrdé práce v dolech, poháněné snahou totalitního státu o překonání těžebních rekordů, přes rodinný život v nově vybudovaném Havířově až po početné oběti na životech, zaviněných zanedbáváním bezpečnostních předpisů i nekompetencí dosazených funkcionářů. Druhý díl s názvem Nehody a procesy vypráví o tragédiích v uhelných dolech na Ostravsku – na pozadí politického a ekonomického kontextu sleduje nehody od jejich příčin až po následky, které zpravidla nesli kádrově nevyhovující inženýři. Jádrem vyprávění jsou právě silné osobní příběhy neprávem obviněných inženýrů, které kádrově žádoucí, leč profesně nekompetentní funkcionáři střídavě využívali pro řešení vlastních problémů a střídavě z vlastních selhání obviňovali. Dokument v režii Jakuba Režného a Báry Kopecké konfrontuje výpovědi pamětníků s dobovými archivy a vstupy historiků. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a cenný dokument mapující život havířů za komunistického režimu, který nebyl vůbec jednoduchý a mnohé to stálo život při plnění nesmyslných předsevzetí v extrémních podmínkách štol, které měli jen půl metru výšky. Černé zlato pojednává o tehdejším životě v nesmyslném a hloupém režimu, kde se kladl důraz na těžký průmysl, neefektivní ekonomiku a vykonstruované politické procesy. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V kombinaci s dvoudílným filmem Dukla 61 velmipoučné. Zatímco Ondíček se snažil přiblížit katastrofu z lidského pohledu na modelu jedné rodiny a zaměřuje se především na pohled ze strany manželek havířů a těch, co fárali. Politické pozadí je pouze lehce nasítěno. Naproti tomu dokument mapuje celou dobu včetně politické situace a odhaluje širší souvislosti. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

První díl je skvělý, ale ten druhý je pro mě osobně o řád horší, byť připouštím, že to ode mě není úplně fér, protože je to dobře natočené a zdělení je to jednoznačně důležité, ale.. Prostě mi vadí, že je tam až moc politických procesů, upřímně, tohle podle mě ideálně patří do jiného druhu dokumentu a neladí mi to k dokumentu o těžbě, sorry. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Úchvatný dokument. Když se řekne hornictví vybaví se zaprášené plíce, ńehody , alkoholismus a bitky. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* nalákán mými známými i zdejším hodnocením jsem si pustil toto dvoudílné televizní dílko, a nebyl jsem zklamán. Hlavně mě potěšilo, že nejede na vlně sentimentu a přehnaných citových vydíraček. Navíc se postavy chovají docela přirozeně a ostravská hantýrka ve spojení s tou havířskou je sice občas těžká k pochopení, ale sedí tam. Proto dávám palec nahoru a doporučuji dál. Ve spojení s dokumentem Černé zlato, s kterým je s tímto filmem hodně svázán a vysvětluje souvislosti a okolnosti kolem jsou to čisté 4 hvězdy. Poučné. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

První díl o těžkém a divokém životě havířů mě velice zaujal a pobavil. Druhý poodhalil politické konsekvence, znovu ukázal zvrácenost doby ve světle tragédie roku 1961. Komunismus po česku byl odporný. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Plnohodnotný dokument bez zbytečných hraných scén, ale pěkně s mnoha původními snímky nebo fotografiemi, rozhovory s pozůstalými nebo se syny dvou pánů, kteří byli zavlečeni do politických procesů. Výživné, k dojetí i poučení a také s připomínkou nesmyslného československého zaměření na těžký průmysl, který nám nakázala "spojenecká" síla z východu. Viděn pouze druhý díl! Hudební režie: Lukáš Tvrdoň ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Havířiny za komančů vyzdvihované do nebes, po revoluci spíše vysmívané, se dnes, v době útlumu a konce těžby v OKR chytla ČT a v dokumentu černé zlato a filmu Dukla 61 ji vzdala hold, který si stoprocentně zaslouží. Havířina není jen těžké a nebezpečné řemeslo, ale doslova životní styl. Havířina od 50. Let formovala nejen severní Moravu, ale s trochou nadsázky i celou českou republiku (chlapi občas vyjeli propít výplatu i mimo revír :). Dokument perfektní. Škoda že se autoři nepustili do delší stopáže, šlo by udělat klidně 5 – 10 dílů. Tak zdař bůh! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

BuĎ se mi to zdá, nebo fakt prožívám "havířskej tejden" :o). Sice sem nemohl koukat uplně na celý, páč tady vedle mě někdo nemá zrovna rád havířský dokumenty (a Amálka ani Elišák to nejsou), ale i tak sem viděl skoro tři čtvrtiny tohodle dokumentu. Dokument taková ta klasika, sem tam rozhovor, sem tam černobílej záběr. Trochu mi tady va, že se zabíhalo i do soudních procesů, že to nebylo jen o těch katastrofách. Každopádně skvělý doplnění skvělýho filmu. Akorát teda ne moc pro holky :o)) Zdař Bůh! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument jako doplněk k tv filmu Dukla 61, komplexní pohled na havířinu po druhé světové válce. Zase střípek do mozaiky mého bytostného přesvědčení, že komunisti byli ( jsou a budou ) zmrdi. V ideologické honbě za těžebními rekordy při stupidní sázce centrálního plánování na nejtěžší průmysl, se šlo přes porušování bezpečnosti práce, bez respektu k přírodním a fyzikálním zákonům. Jasný matematický fakt - za první republiky umírali horníci stejně jako staletí předtím, zatímco od padesátých let se oběti znásobili. A jako zlatá tečka, po důlních neštěstích se udělali politické procesy a odsoudili se i k smrti odborníci, kteří na ta nebezpečí upozorňovali. Prostě byli označeni za škůdce a sabotéry a basta. Jak takovej vymaštěnej režim tady mohl být čtyřicet let... ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

DÍL PRVNÍ: Další dílek do skládačky naprosté neúcty minulého režimu k člověku. Dokument samotný je klasickou směsicí archivních záběrů a mluvících hlav, vykresluje běžný život horníků, období masového nárůstu těžby i běžný pracovní den. Mluvící hlavy jsou však vybrány velmi dobře, od bývalých horníků (včetně těch "lidovějších" a prostších) k současným odborníkům, množství zajímavých informací je opravdu obrovské. Archivní záběry pak zase vyvolávají tu správnou klaustrofobóbní náladu. PS: Zaujalo mě konejšivé vyjádření jedné paní o ubytovně brigádníků z měst a škol v tom smyslu, že dělali bordel, ale že to se dá pochopit, když jsou daleko od domova a bez rodin. Zajímalo by mě, zda by takto konejšivě mluvila třeba o ubytovně s uprchlíky. DÍL DRUHÝ: V podstatě to stejně, těžba a těžký průmysl na pozadí politických událostí období po válce k současnosti. Hutné, mrazivé. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o hornické činnosti v ostravsko-karvinském revíru, pojednávající zejména o době poválečné a padesátých a šedesátých létech, doby tvrdého komunismu, kdy život horníka a jeho bezpečnost neměly pro bolševiky žádnou cenu. Důležité byly jen normy a těžební rekordy. Dokument přibližuje jak pracovní, tak osobní soukromé životy horníků, jejich životní styl, tragická neštěstí na šachtách a vykonstruované politické procesy v souvislosti se "záškodníky" v dolech. Do dokumentu jsem sice šel s tím, že bude pojednávat všeobecně o celé historii těžby v OKR, nicméně raná historie 18. a 19. století, potažmo předválečná, stejně jako historie novodobější, je zde pouze v rychlosti a okrajově. Možná by si zasloužil více dílů. Dokument je opravdu zaměřen pouze na určité komunistické období ale i přes to mě velice vtáhl a pro mě, jako pro člověka pracujícího u společnosti, která funguje jako dopravce uhlí z dolů OKD byl přínosem a dozvěděl jsem se mnoho nového. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si myslím, že se mnoho lidí bude na horníky dívat jinak než na pijany, sprosťáky a burany. Černé zlato totiž jasně ukazuje, jak složitý život ve skutečnosti měli. Práci takovou, z které ani nevěděli, zda se druhý den vrátí. Nevídanou dřinu a za to jen únava a díky ní skoro nemožnost vést normální sociální a rodinný život. A to vše se podepsalo na zdraví. Společně s nimi pak trpěli děti či manželky, kteří to vše odnášeli nebo byli podrobeni strachu či kruté realitě smrti. Na jednu stranu se nedivím, že si režim horníky hýčkal. Alespoň co se bytů a jejich vybavení týkalo. Neumím si totiž představit, že by kterýkoli mladý mé a mladší generace podobnou práci dokázal vykonávat déle než pár dní. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Ostrava je region razovity! Ono je vždy něco za něco..to bychom si měli uvědomit...a když jde denně o život, tak se člověk změní..... ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Dokument v obou dílech skvělý. Opravdový dokument, jak má být, a ne manipulativní slátaniny ala Daliborek. V prvním díle se mi líbil přístup těch pamětníků, kteří ze sebe nedělali veledůležité celebrity ani všeználky, vytvářející "přesah" a hodnotící za každou cenu. Prostě mozaika, která více než jasně ukazovala, jak se tam žilo a nejen horníkům. Druhý díl fascinující tím, že mimo jiné ukazoval, jak ti bánští inženýři, po děsivých zkušenostech po onom soudu z raných padesátých let (ještě za Gottwalda), kriminálu a na okraji smrti našli zase sílu se vrátit a na dole pracovat dál. A vykládá-li někdo, že proč do toho tahat politiku, tak je mimo, protože tohle politika prostě je už v samé podstatě. A kreatura zvaná Kolder je jenom takovou třešničkou na pomyslném dortu. Bohužel, za nejstupidnější příspěvek k tomuto opravdovému dokumentu považuji onen od Lukin413, protože vytáhnout slova o ubytovně a bordel dělajícíh brigádnících a vyrukovat s uprchlíky může jenom velký omezenec, protiváha různých těch okamurovců z opačného konce, ale na stejně nízké myšlenkové úrovni. Porovnávat lidi, kteří tam přišli sice buď celkem dobrovolně, aby si za děsivou cenu vydělali o trochu víc peněz, než bylo ve zbytku republiky možné, ale taky těch, kteří na brigádu šli přímo z trestu a nebo aby si vylepšili pošramocený kádrový posudek s "uprchlíky", domáhajícími se arogantní arogancí všech možných výhod, aniž by se na nich jakkoliv podíleli může pouze neomarxistické sluníčko, které nic neví, nic nezná, ale zato má potřebu vynášet kategorické soudy..... ()

Reklama

Reklama