Reklama

Reklama

Majordomus

  • Polsko Kamerdyner (více)
Polsko, 2018, 120 min (Alternativní 141 min)

Režie:

Filip Bajon

Kamera:

Łukasz Gutt

Hrají:

Janusz Gajos, Anna Radwan, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek, Adam Woronowicz, Sławomir Orzechowski, Diana Zamojska, Borys Szyc, Łukasz Simlat (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Láska mezi mlýnskými kameny krutých dějin. Polská freska zachycující historii Kašubu od počátku 19. století až po druhou světovou válku... Mateusz Krol je kašubský chlapec, kterého se po smrti matky ujme pruská aristokratka Gerda von Krauss. Mateusz vyrůstá v paláci spolu s dětmi von Kraussovými Maritou a Frederickem. Osudové lásce Mateusze a Marity nepřeje jak rozdílný původ a dějinné události, tak Frederick. Zatímco kmotr sirotka Mateusze, kašubský vlastenec Bazyli Miotke bojuje za práva a sebeurčení Kašubie na mapě Polska, Versailleská smlouva dává Polsku nezávislost a svět von Kraussových je odsouzený k zániku. Jejich sláva a moc mizí v historických událostech první poloviny 20. století. Mizí také svět, kde spolu žili Poláci, Kašubové a Prusové, a kde nyní vzklíčilo zrno nenávisti. I když toto etnikum a zemi – oblast, jejímž centrem je město Gdaňsk, decimovala německá i sovětská armáda, zachovali si Kašubové svou kulturu a identitu. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poláci mají možná obecně lepší filmy než my, ale to neznamená, že svůj výroční festival nezačnou tou nejhorší, nejnudnější historickou omalovánkou, kde se ze seznamu odškrtávají historická traumata, aniž by některá z houfu postav měla nějakou "vlastnost". Je vidět, že ten proklatě dlouhý sestřih, kde se v důsledku neděje nic jiného, než že peníze tečou proudem (s vizuálem lepší televizní reklamy), má schováno dalších X hodin, aby se to dalo za půl roku odvysílat v televizi jako minisérie. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že historická freska na půdě ČSFD poněkud nezabírá. V tomto případě i na úkor atraktivního námětu, kterým je kašubsko-polsko-německé soužití v první polovině minulého století. Tragédie ústřední partnerské dvojice je tematicky známá i od nás (např. v takřka neznámém románu BÁBEL Františka Křeliny). Režie, scénář i herecké obsazení jsou špičkové a přímořská krajina polského východního Pobaltí rovněž. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Krátce po sobě jsem viděl Přeběhlíka a Majordoma. Jistá podobnost mezi nimi je. V obou případech je pro mě výsledek slabší 4 hvězdy. V obou je znát jistý protiruský tón, což je u Němců i Poláků pochopitelné, ale ne nutné. U Majordoma jsou plusem Kašubové a jejich role v polsko-německých vztazích během první poloviny 20. století.  Díky původnímu změní je možno užit si drobných odchylek polštiny a kašubštiny. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Náhled do kašubských dějin první poloviny 20. století. 1) O existenci Kašubů jsem dosud neměl ani páru._____ 2) Emocionálně se mě snímek nedotkl. Zejména konci chyběla naléhavost a přesvědčivost._____ 3) Zaujali mě 31letý přitažlivý Sebastian Fabianski (komorník Mateusz) a 29letý Marcel Sabat (šlechtický syn Kurt, který nesnáší Mateusze). ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Píše sa tu o obrovskej nude atď - veď je to poľský historický film pre Poliakov a tí poznajú vlastné dejiny aj aktuálny politický podtext. Nemusí nutne všetko vysvetľovať, aby zaujal svetové publikum. Mne sa zdá nápadité namiesto veľkých udalostí a množstva násilných scén, sústrediť dej na mileneckú dvojicu. Asi 2 roky som čakal, kedy konečne uvidím Komorníka s dabingom v TV. Napriek rozťahanosti filmu, neľutujem ten čas a príbeh ako celok vo mne zanechal dobré, dlhodobé dojmy. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Historické drama Majordomus je natočené poměrně velkolepě a má i dobře vystiženou dobovou atmosféru, jenže se na obsáhlé ploše dějin kamsi vytratily emoce. (60%) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

V zámku a podzámčí. Anděl tančí. Ďábel líčí. Amor válčí s morem. Klíčový duel. O parte výš. Vší té "parádě." Bez pardonu. Sbohem. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak jo, vyhledal jsem si, kdo to byli Kašubové, ale ani to mi nepomohlo strávit nějak záživněji toto polské velkolepé dílo. Hvězdy dávám za tu nádhernou dobovou výpravu, oku lahodící kameru, ale musím souhlasit, že to je jinak nezáživné nudně se táhnoucí film. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Díky filmu jsem konečně pochopila co to je "Kašubske" . Na Helu je všechno po Kašubsku a já to nechápala a teď už to vím. Nicméně film mě moc nezaujal, to už je daleko přesvědčivější (ovšem pouze v tomto období mezi 1. a 2. světovou válkou) "Unaveni sluncem" (pouze jednička!). I když v rámci dnešních bojů rusáků vůči Ukrajině a Michalkova stranícího Putinovi je mi z toho vlastně zle. Nicméně tento film je pro mě za slabší trojku. Za mě 60% ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Film zobrazuje na příběhu hlavního hrdiny a jeho okolí složité a do značné míry tragické dějiny Kašubska, což byl asi nejen pro mě až do shlédnutí snímku prakticky neznámý pojem. A v tom je asi také jeho hlavní přínos - zasadit do komplikované evropské mozaiky zajímavý a poučný kamínek. Navíc dobře natočeno. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Pár desítek (možná stovek -jen s D. Olbrychskim jsem jich napočátal skoro třicet) polských filmů jsem už viděl a proto oceňuji národní patos i pozvolnější tempo vyprávění. Pro česká kina by to asi bylo nestravitelné, ale na ČT Art to vysloveně sedlo. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Historický pohľad alebo skúr sága jednej časti  Poľska - Kašubska  /severozápad pri hraniciach s Nemeckom/, kde dej začína cca v roku 1900 a končí po druhej svetovej vojne. Dalo by sa povedať je jednotlivé etapy života nie sú ani smutné ani veselé. len v niektorých častiach prinášajú nádej na lepšie časy. len tie akosi neprichádzajú. Spracovanie je dosť kostrbaté a preto možno aj to hodnotenie . ()

deizolator 

všechny recenze uživatele

Jako by mi chyběl jiný konec... ale mě to německo-polské pobaltské soužení a pachtění hodně vtáhlo. Postava majordoma mě hrozně rozčilovala a zároveň bavila.. člověk, který se nemá kam a vlastně ani nemůže nikam hnout pod vlivem okolností a vlastních emocí. Odysea sebekontroly. Závěr zválcuje ruská noha, která kam šlápne, tam 20 let tráva neroste, a je vymalováno. ()

grandir 

všechny recenze uživatele

Za mě nuda ani náhodou, film mě přikoval k obrazovce a už nepustil. Dějem, původním zněním, krásným vizuálem ... musela jsem si pak o Kašubech vyhledat víc. Hodnocení na csfd jsem viděla až po filmu a jsem za to ráda, že mě nic neovlivnilo předem. ()

Verbudrak odpad!

všechny recenze uživatele

Technická: Na Netflixu to jede jako Komorník a ne Majordomus, dlouho jsem to tady proto nemohl najít. Jinak k filmu mohu říct jen to, že jsem asi u třetiny scén vůbec nechápal, co mají ukazovat. Na mě moc umělecký asi. ()

Reklama

Reklama