Reklama

Reklama

Klackovitý architekt Martin Rajniš

(TV film)
  • angličtina Stubborn Architect Martin Rajniš (festivalový název)

Obsahy(1)

Analogový architekt v digitálním světě. Martin Rajniš je urputný, svéhlavý a geniální autor, který dnes staví tak, aby nezaplevelil krajinu. Architekt Martin Rajniš se celý život odmítá smířit se stavem svého oboru i společnosti jako celku. V českém kontextu je stejně zlobivým dítětem jako svého času francouzský architekt L’Enfant, svéhlavý, ale geniální tvůrce města Washington. V dnešní době označení „enfant terrible“ ale musíme vnímat jako poklonu něčí originalitě, odvaze a upřímnosti. A to je v kostce to, co je právě na Rajnišovi a jeho práci přitažlivé. Dokument zachycuje specifický způsob Rajnišovy tvorby, do které zasahují jeho životní názory a postoje. Sleduje vývoj a stavbu několika originálních, ale velmi odlišných staveb, pěší lávky, velkého nemocničního komplexu i jedinečné věže uprostřed Jeruzaléma. A ukazuje i Rajnišův osobní život v ateliéru v Praze, kde mimochodem i velmi skromně bydlí a na chalupě na Maxově v Jizerských horách, kterou zdědil po rodičích. Z toho všeho vystupuje osobnost Martina Rajniše, pro kterou je práce zásadní věcí života. Rajniš sám se v dokumentu nebojí ukázat v naprosté nahotě životní i fyzické. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele

Panu architektu je 74 let...zajímavá osobnost s radostí ze života , již jsem se s ním v některých dokumentech setkal... ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Osobně si myslím, že opravdu nejstarším řemeslem není to, které se traduje, ale právě architektura resp. stavebnictví. Odtud zednářské hnutí. Architektura má jednoznačný přesah – 10-15 let staré auto či nábytek jsou směšné, 200 let stará budova je krásná. Co teprve starší projekty... ()

Reklama

Galerie (30)

Reklama

Reklama