Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Galvin (Paul Newman) je právníkem potácejícím se v hluboké osobní i profesní krizi. Jeho specializací by údajně měly být žaloby o odškodné vůči nemocnicím a doktorům, kteří svým jednáním způsobili těžké zdravotní následky či dokonce smrt. Zatím však své zákazníky marně shání v pohřebních síních a své neúspěchy léčí alkoholem. Starý přítel a vzor Mickey Morrissey (Jack Warden) se ho snaží přimět k rozumnějšímu životnímu přístupu a sežene mu též po delší době první významnější případ. Frank má rázem pro co žít a odhodlaně se pouští do takřka beznadějného boje proti uznávané nemocnici, respektovaným doktorům a jejich týmu právníků v čele s velezkušeným Edwardem J. Concannonem (James Mason)... V hlavní roli se měl původně objevit Robert Redford, avšak nebyl spokojen s tím, že by si měl zahrát alkoholika. (Pohrobek)

(více)

Recenze (155)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mě tak upoutá komorní soudní drama. Jako celek naprosto kompaktní a tip top. Nade vše exceluje Newman jako zchátralý právník, jemuž morální kompas nepovolí jen tak shrábnout peníze a rozhodne se vyzvat establishment. V průběhu případu tak sám roste na duchu, dává do kupy svůj vlastní život a dosahuje vykoupení. Ta proměna je naprosto přesvědčivá, hned 3x jsem si přehrál závěrečnou řeč na téma spravedlnost. "This speech is terse and pungent: the powerful have the power to convert all the rest of us into victims and that condition probably cannot be changed, but must it always prevail?" ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $53,977,250Tržby Celosvetovo $55,600,000║ príšerne pomalé tempo /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na hranici mezi 2 a 3 hvězdičkami, tam bych Paula Newmana se Sidney Lumetem opravdu nečekal. Bohužel právě Rozsudek je i přes svou právnickou zajímavost filmem překvapivě nudným a velmi pomalým, což mi v pozdních hodinách opravdu nesvědčilo. Celkově vysoké hodnocení tohoto snímku mě tu dost zaskočilo a tak nevím, zda to je moje chyba, televize, dabingu, ořezu nebo prostě tématu, který mě více uspával než motivoval k dalšímu sledování. Přes dvě hodiny dlouhá vleklá nuda... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neskutečná mravní síla. Newman jako absolutní symbol, lépe řečeno ztělesnění, dokonalé touhy a hladu po opravdové spravedlnosti. Mohlo to samozřejmě dopadnout průměrně, lacině i naprosto zbabraně, avšak Sidney Lumet od časů Dvanácti rozněvaných mužů soudnickou režii ovládá bravurně a nikoho na první pohled čestnějšího, důvěryhodnějšího a spravedlnost lépe reprezentujícího než Paula Newmana si po tomto filmu jednoduše nedovedu představit. To není herecké umění - to je do absurdity a zbožštění dotažené charisma z těch největších! ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Když se člověk oprostí od očekávání klasických tropů spojených se soudními filmy (emotivní dramatické přestřelky, hodně řevu, výmluvné proslovy a překvapivá zjištění) a soustředí se spíš na tu charakterovou studii zoufalého ožralého losera, kterému mezi prsty protéká poslední šance na život, velice rychle zjistí, že "Rozsudku" do té páté hvězdy mnoho neschází. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Zajímavé soudní drama s výrazným Newmanem v roli nasávajícího, nepříliš schopného a přesto přesvědčeného i přesvědčivého právníka ve svém zoufalém procesu s pochybivší nemocnicí. Trailer: http://www.csfd.cz/film/6224-rozsudek-verdict-the/videa/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Sidney Lumet a soudní prostředí, tak se člověku okamžitě vybaví to nejlepší co lze v daném žánru shlédnout. Paul Newman tentokrát jako zkrachovalý právník, i přes nesouhlas svých klientů, jde jako jediný po spravedlnosti místo po penězích, i když mu všichni okolo hází klacky pod nohy. Další jeho nezapomenutelná herecká kreace, kterou jsem si vychutnával každým okamžikem. Pokud máte rádi soudní dramata, tak jako já, určitě by jste si neměli nechat ujít, protože se jedná o špičkový film a jeho závěrečné scény jsou něco nezapomenutelného. Jeden z nejlepších filmů Sidneyho Lumeta....... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Přišel jsem pro Vaše peníze. Tady mám fotky, abych ty peníze mohl vzít. Ale nemůžu je vzít. Kdybych je vzal, byl bych ztracenej. Byl bych jen ... bohatej stíhač sanitek." Zásadoví právníci to nemají v džungli paragrafů lehký a já jim fandím. Fandil jsem tedy i panu Galvinovi, ale až u soudu. Do tý doby byl totiž tragickej a já jsem chtěl v depresi roztrhat všechny svoje právnický diplomy. Pak mi ale došlo, že žádný nemám. Jenže ono fakt není moc zábavný sledovat příležitostně abstinujícího advokáta, kterýmu klienti nevěří, obhájci odklízejí svědky a ani milenka mu nepofouká bebíčko. Naštěstí je tu soud, kterej sice není spravedlivej, ale dává naději na spravedlnost. Galvine, rozbal to! Panák na tebe čeká a já si asi dám taky jednoho na oslavu toho, že jsem to v půlce nevypnul. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Klasické soudní drama oživuje výborný Newman a stupňování atmosféry, ale bohužel by to chtělo i nějaký opravdový zvrat... 70% a špinavá čtyřhvězdička. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že když stojí Sidney Lumet za kamerou a Paul Newman před kamerou, tak se u filmu budu tolik nudit. Dost často bylo pro mě jedinou zábavou hledání Bruce Willise. To se týká hlavně první poloviny. Ve druhý polovině se to naštěstí trochu rozjede a následuje poctivý soudní drama. Celkově jsem ale od týhle dvojice prostě čekal něco víc. Jinak Bruce Willis je ve filmu vidět jako komparz při Newmanově závěrečný řeči u soudu. 60% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sice poctivě natočený a stejně kvalitně odehrané klasické soudní drama, které je ale tak nějak předvídatelné a konvenční. Ten "překvapivý" zvrat ve skutečnosti vůbec překvapivý není a divák s ním kalkuluje od začátku. Nehledě na to, že v americkém právním prostředí je naopak ve výhodě žalující strana, která se snaží často úspěšně vytřískat finanční satisfakci za ty nejbizarnější újmy a dokonce tam existuje hitparáda těch nejobskurnějších soudních procesů. Paul Newman patřil v době natáčení k největším hvězdám americké kinematografie a tomu odpovídá i jeho herecký výkon. Dokázal svému alkoholem nasáklému a neambicióznímu právníkovi žijícímu z podstaty vtisknout důvěryhodnost, ale scénář ho stahuje někam k patetickým gestům a nepravděpodobnému jednání. Určitě slušně strávený čas, ale do extáze mě tenhle film v žádném případě nedostal. Celkový dojem: 65 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Courtroom drama classic. Lumet si celé dvě hodiny jede to své nevzrušivé tempo, což k příběhu životního ztroskotance, který hodlá jen s pravdou a ctí vyjet proti kurvím principům mimosoudního vyrovnání, náramně sedne. No, nalejme si syrového vejce, možná tam kromě spravedlnosti šlo i o velikost třetiny z odškodnění, ale nebudeme si kazit krásný večer plný idealismu.. Bartkowiak chrlí čisté statické záběry a při přibližování na božského Newmana při závěrečné řeči jsem měl pocit, že zachytil i jeho auru. Taktéž obsazení hodného strejdy Jamese Masona do role „Prince of fucking Darkness“ považuji za znamenitou volbu a vy si o to víc vychutnáte moment, kdy se přestane držet známé právnické poučky: „Nesmíš se ptát, když neznáš odpověď..“ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Chudobní prehrávajú, bohatí - zaštítení advokátmi, odbavujúcimi sa na formálnych pochybeniach a takom výklade zákona, ktorý ide úplne mimo logiky sedliackeho rozumu, ale zato je gramaticky, historicky a logicky presný - tí vyhrávajú. Súdna rozprávka o možnosti nápravy upadajúceho alkoholika - advokáta sa divákov snaží presvedčiť, že spravodlivosť občas naozaj oslepne a všetky tie vykudrlinkované kľučky ostrieľaného právnického tímu veľkej advokátskej kancelárie dokáže pokoriť úporná snaha posledného spravodlivého, i keď životom a predchádzajúcimi skúsenosťami zomletého ochľastu. Ale veď prečo nie, rozprávka, ak je vyrozprávaná pútavo, je fajn. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak zaujimavy a dobry namet o pravnikovi, ktory sa zriekne akehokolvek uplatku a postavi sa na dobru stranu, teda na tu, ktora je dopredu prehrana. Akokolvek sa snazil cely film zohnat svedkov, aby porozpravali hlavne negativa renomovanej nemocnice a jej doktorov, ktori by mali niest zodpovednost za zbytocnu stratu zivota cloveka, nepomahalo a nenasvedcovalo to ani tomu, ze by sa spravodlivost mohla otocit na jeho stranu. Zaujimavy pribeh, avsak reziser Sidney Lumet ho vypraval takym svojskym sposobom, z mojho pohladu trosku nudnym sposobom, ze mu nemozem dat viac, ako 3 hviezdicky a to aj preto, lebo som sa tesil na proces, ktoreho tam bolo zalostne malo a viac sa sustredil na pracu Paula Newmana, hladani svedkov a stracania sebadovery. Dramy ako CAS ZABIJET (1996) od Joela Schumachera alebo aj VYVOLAVAC DESTE (1997) od Francisa Forda Coppolu, obe zo sudneho prostredia ma bavili omnoho viac. Rozsudek bol nominovany za najlepsi film roka 1982, avsak favoritom toho oscaroveho vecera bola drama GANDHI (1982), ktora si Oscara v tej kategorii prebrala. Aj v kategoriach rezia Sidney Lumet a herec v hlavnej ulohe Paul Newman prevalcovali za GANDHIHO reziser Richard Attenborough a herec Ben Kingsley, ktori sa mohli tesit z Oscara. Ani herec vo vedlajsej ulohe James Mason nemal stastie a sosku si prebral Louis Gossett Jr. za dramu DUSTOJNIK A DZENTLMEN (1982)... 04.07.2010 _______ Paul Newman - (Frank Galvin) +++ Charlotte Rampling - (Laura Fischer) +++ Jack Warden - (Mickey Morrissey) +++ James Mason - (Ed Concannon) +++ Milo O´Shea - (Sudca Hoyle) +++ Lindsay Crouse - (Kaitlin Costello) +++ Edward Binns - (Biskup Brophy) +++ Julie Bovasso - (Maureen Rooney) +++ Produkcia: Richard D. Zanuck +++ Hudba: Johnny Mandel +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už začátek vás připraví na to, co příjde. Tento film totiž plyne neuvěřitelně pomalým, ale takovým kouzelným tempem. A možná vás překvapí, že v soudní síni se odehrává asi půlhodina, z těch dvou hodin. Ale pokud to člověk umí, tak proč ne. A pokud k tomu ještě má tak schopného herce, jakým byl Paul Newman, je úspěch téměř jistý. Právě za Paula zaokrouhluju směrem nahoru na pět hvězd. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér slavných kousků (Dvanáct rozhněvaných kusů, Psí odpoledne, Serpico) tentokrát představuje zkrachovalého právníka, který víc než v knížkách leží se sklenkou něčeho ostřejšího. A má proti sobě zatraceně velkou přesilu. Dnes by se při četném pochybení nemocnic Newmanův právník sakra otáčel, protože právě na žaloby proti nim se specializuje. A na tomhle případu mu sakra záleží. Hodně pomalé tempo vyprávění, hlad po spravedlnosti, zaujatý soudce, nefér hrající obhajoba. A čestný Newman, který si oscarovou nominaci rozhodně zasloužil. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Frank Galvin je advokátom zaoberajúcim sa prípadmi, kde by po chybe lekárov mohlo dôjsť k odškodneniu pozostalých. Svojich potencionálnych "zákazníkov" vyhľadáva v domoch smútku, kde ľudia trúchlia za svojimi zosnulými. Momentálne však neprežíva najšťastnejšie obdobie. Je alkoholikom, za posledné tri roky pracoval na štyroch prípadoch. Všetko sa razom mení príchodom "druhej", životnej šance. V nemocnici Sv. Kataríny umiera počas pôrodu, po podaní zlých anestetík, mladá Deborah Ann Kayeová. Arcidiecéza chce pristúpiť na mimosúdne odškodnenie. Pristúpi Frank na uľahčené ukončenie prípadu? Alebo zažaluje uznávaných lekárov a vystúpi tak z tieňa svojej skazenej osobnosti? Snímok ponúka niekoľko pekných zvratov či pochybnosti. Zbožňujem právnické filmy, "The Victim" síce nie je "The Rainmaker" ( aj keď sú si príbehom veľmi podobné! ), no tak či onak, pôsobí reálne, podarí za mu vyvolať ako negatívne, tak aj pozitívne emócie, čo je základom úspechu. Dobrý film! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy z právnického prostredia už vopred vzbudzujú dojem, že vás unudia k smrti. Našlo by sa mnoho filmov, ktoré to dokážu vyvrátiť a aj toto je jeden z nich. S. Lumet je ostrieľaný a skúsený režisér a meno P. Newman netreba predstavovať. Podarila sa výborná dráma o právnikovi, ktorý prepadol alkoholu a je na dne. Vezme prípad , ktorý ho môže vrátiť na výslnie a on sa preto snaží urobiť všetko. Ak sa podarí zohnať kľúčového svedka, problémy bude mať aj právnik z najlepšou povesťou. Film napriek pomalému tempu drži pevne pohromade a narozdiel od iných užívateľov ma film nenudil. Záver v súdnej sieni a celkovo dominujúci P.Newman je vynikajúci. 80%. ()

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Reklama

Reklama