Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na předměstí ruského maloměsta stojí polorozpadlá průmyslová budova. Mnozí zaměstnanci v ní začali pracovat ještě před tím, než původně státní podnik prošel kapitalistickou privatizací. Když místní oligarcha a majitel továrny Kalugin (Andrej Smoljakov) oznámí bankrot, skupina dělníků, kteří už několik měsíců nedostali výplatu, se rozhodne Kalugina unést a požadovat výkupné. Pod vedením záhadného Alexeje (Denis Švedov), jehož motivy jsou více než nejasné, se celá akce brzy vymkne kontrole. Kaluginova soukromá ochranka a policejní útvar rychlého nasazení obklíčí budovu. Dělníci jsou v pasti, hodiny tikají a spojenectví se začínají rozpadat... (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (72)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"CEMENT HAS MORE VALUE THAN HUMAN LIFE OVER HERE." ------------- 5 ľudí v kine pre 250 ľudí je neskutočne úžasné, čoby, je to neopísateľne úžasné (pretože máš pocit, akoby to premietali len a len pre teba, no a taktiež preto, lebo sa ti za chrbtom žiadny bastard nevykecáva a nahlas nekomentuje to, čo sa deje na plátne, vedľa teba chalan nestokuje na mobile, čím ti osvecuje celú periférnu plochu, lebo sa nudí, a v celom kine nie je žiadny ruch zo zasraných popcornov a iného jedla, lebo proste nedá sa asi vydržať dvojhodinka bez žrádla, všakže?). No ale naspäť k veci. Je to tak neskutočné ako film samotný. Drsný a dravý hudobný podmaz na štýl Jóhannssona či Guðnadóttir pumpuje adrenalín do žíl a nedovolí ti ani na moment zastať a nadýchnuť sa, drží ťa v sedačke totálne uchopeného a spomedzi všetkých Bykových filmov v tomto hrá najväčšiu rolu. Keď už hovoríme o režisérovi, Fabrika je od jeho predchádzajúcich diel úplne iná, zo sociálnej drámy sa stal thriller par excellence. Yuri si ani tentokrát nedáva servítku pred ústa, kritizuje systém a Rusko aj naďalej. Hereckému ansámblu jednoznačne dominuje Yuriho dlhoročný kolaborant Denis Švedov, no ani ostatné v rámci možnosti príbehu nie sú na zahodenie. Už neviem, čo viac by som povedal. Pre fanúšikov novodobej ruskej kinematografie sú filmy Yuriho Bykova a Andreja Zvjaginceva absolútna povinnosť a Zavod nie je výnimkou. Keby sa dalo, idem znovu. (20.10.2019) Vedel som, že opakované zhliadnutie v pohodlí domova bude film stáť hviezdu, už vtedy to bolo pomerne na hrane, a tak sa nakoniec aj stalo. To všetko vyššie uvedené však ale platí aj naďalej. (4.9.2019) (20.10.2019) (14.5.2023) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Dramatický thriller, který vychází z jednoduchého nápadu a stačí mu jedna stará továrna v dáli za městem, deštivá noc a několik herců. Vztahy mezi postavami se mění, někdo samozřejmě něco tají, sympatie diváků jsou rozhozeny mezi více postav na obou stranách konfliktu, možná to chtělo jen trochu silnější konec. Já sice chápu, proč to skončilo takhle, ale bez spoilerů se v tom nemůžu rýpat... ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Sociálny aspekt sa rýchlo vytratí, ale ako motivácia postačí. Po následne rozohranej thrillerovej partii, psychologickej nuansy sa opäť vraciame k politicky-sociálnym problémom, aby sme ukončili túto jazdu možno trochu rozpačito, hoci efektne. Rusi sa pochlapili, natočili svižný film, plný odkazov na súčasné ruské problémy a pozitívum sú aj celkom dobre napísané postavy. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Žádná sláva či pořádka zápletka nebo akce, unos a snaha získat peníze, policajti nečekaně v akci trocha sny o bitku, pár dojemných chvil při vyprávění příběhu se nepovedlo. Prostředí i nápad na film celkem zajímavý ale to je asi vše. Já jsem nedostal co jsem čekal bohužel. Pravda lež trocha menší střelby mě neuspokojila. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Občas se vyplatí sáhnout také po tvorbě z veliké Rusi. V minulosti z ní nejeden zajímavý kousek vypadnul. Fabrika se zpočátku tváří poměrně zajímavě, ale přestože se snaží být dost politická a dokonce i akční (zdravím Equalizera), tak výsledný dojem nezanechává úplně nejlepší. Přitom nám toho chtěla tolik povědět o problémech Ruska. 60% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Hledaní místa, na jehož území by bylo možné organizovat filmovací proces, trvalo docela dlouho a probíhalo po celé zemi, nakonec byl objekt nalezen v Moskvě – továrně na železobetonové výrobky. (ČSFD)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na prelome októbra a novembra 2017. Celkovo trvalo iba 3 týždne, a to 6 nocí po sebe s následnou jednodňovou pauzou. Fabrika vo filme je fungujúcou výrobnou prevádzkou. Z tohto dôvodu sa tam mohlo natáčať až po odchode pracovníkov. Reálni zamestnanci si však zahrali aj v niekoľkých scénach na začiatku filmu. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama