Reklama

Reklama

Pátrání po Klausovi Barbiem

(TV film)
  • Česko Pátrání po lyonském řezníkovi (více)

Obsahy(1)

Historické archivy nám odhalí příběh o Klausovi Barbiem, veliteli gestapa v Lyonu v letech 1943-44. Zejména se zaměříme na skandální ochranu, kterou mu poskytly tajné služby Německa a USA. Klaus Barbie poslal přes 7 500 Židů do plynových komor. Rovněž má na svědomí mučení či deportaci 14 tisíc francouzských odbojářů, včetně jejich vůdce Jeana Moulina. Jeho útěk do Latinské Ameriky byl nesmírně dobře zorganizován a pomohly mu cynická spojenectví uzavřená během studené války. Američané ho najali jako agenta výzvědných služeb a on se s dalšími bývalými nacisty zapojil do pašování zbraní a týrání jménem latinskoamerických diktátorů. Podílel se nejen na pátrání po Che Guevarovi, rovněž spolupracoval s německou vyzvědačskou službou a zorganizoval převraty financované drogovými magnáty. Přestože ho nakonec v roce 1971 vypátrali v Bolívii Beate a Serge Klarsfeldovi, byl do Francie vydán až o deset let později. Na konci soudního přelíčení konaném v Lyonu byl Barbie odsouzen v roce 1987 k doživotnímu vězení za 17 zločinů proti lidskosti. Krátce po uvěznění zemřel ve vězení. (Viasat)

(více)

Recenze (4)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vysoce zajímavý dokument, který přináší sice skličující, ale nijak převratné ani nové zjištění, že mnohé ze států, které by nás rády učily demokracii se v případě potřeby sami nevyhýbají metodám ani individuím, nemajícím s demokracií pranic společného a že všechny krásné řečičky o "vyrovnání se s vlastní minulostí" jsou (jako v tomto případě ze strany Německa) jen pokryteckými žvásty. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro me predvidatelne v tom, ze francouzskeho masoveho vraha opet zachranili a umoznili zit luxusni zivot az do duchodu USA. Tedy take fasiste. A omluvil se az prezident Clinton. Scena kdy se Barbie v parizskem muzeu odboje pta, kde je mohyla vudce odboje Muelena, ktereho nechal popravit je vskutku hollywoodska. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument o honu na Klause Barbieho, šéf lyonského gestapa v letech 1943–44,který poslal do koncentračních táborů více než 7500 Židů a mučil nebo nechal deportovat 14 000 francouzských odbojář. Svým způsobem fascinující způsob jak se vyhnout jako válečný zločinec potrestání - po válce pomáhal Američanům proti komunistům s kterými na rozdíl od Němců neměli zkušenosti, pak v Bolívii dělal poradce diktátorům, CIA asistoval u likvidace Che Guevary a německé tajné službě pomáhal prodávat ve velkém zbraně do Jižní Ameriky. Vlády měli jiné problémy než honit nacisty, takže se před soud dostal jen díky novinářům a aktivistům až v roce 1987, kde zemřel. Co je to za cynickou náturu dokazuje historka, kdy už jako hledaný zločinec přistál nouzově v Paříži a šel dát kytku na památník umučeného šéfa odbojářů Muellena , kterého měl na svědomí. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Hromada sviní figuruje v tomto dokumentu, nejen německých, ale také amerických a zejména bolivijských. A taky řada čestných lidí, kteří se rozhodli nenechat to být jen tak. ()

Reklama

Reklama