Reklama

Reklama

Uakari, Humboldtova ztracená opice

(TV film)
  • angličtina Uakari: Humboldt’s Lost Monkey (festivalový název)

Obsahy(1)

Napínavé pátrání v Amazonském pralese po tajemném tvorovi, s nímž se v roce 1800 setkal proslulý cestovatel a přírodovědec Alexander von Humboldt. Existuje vůbec neznámý druh opice, který přes dvě staletí již nikdo jiný nespatřil? Záhadu rozluštil český biolog Jan Dungel, jenž se vydal na výpravu po Humboldtových stopách. Alexander von Humboldt objevil během své cesty po Jižní Americe v roce 1800 v povodí řeky Casiquiare nového primáta, indiány Baniwa tu nazývaného Mono chucuto. Tato opice se na první pohled výrazně lišila od ostatních druhů, se kterými se Humboldt dosud na své cestě setkal. Měla totiž jen krátký ocas, na rozdíl od ostatních druhů, které mají ocas dlouhý a často chápavý, což jim usnadňuje pohyb ve větvích stromů. Von Humboldt opici nakreslil, popsal a staženou kůži poslal do Evropy. Tento doklad existence nově popsaného druhu se však cestou ztratil a do Evropy nikdy nedorazil. Dochovala se jen kresba publikovaná v roce 1812, kde Humboldt dal svému objevu vědecké jméno Simia (Cacajo) melanocephalus. Mnozí indiáni tuto opici považují za jakéhosi „opičího člověka“, v ústním podání se šíří legenda, jak přišla o svůj ocas. Jan Dungel, přírodovědec a vědecký ilustrátor z Brna se vydal do pralesů na jih Venezuely s cílem prokázat její existenci. Bylo nutné získat i vzorky pro analýzu DNA. Na tu čekal Prof. Jean Boubli, přední světový primatolog ze Salfordské univerzity v britském Manchesteru. Jak to celé dopadlo, ve svém filmu zachytil režisér Vladimír Šimek. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Romantika, realita a věda v jednom. Fričové a Vrázové musejí jásat. Pozoruhodný harmonický manželský pár a zajímaví primáti k tomu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaký dokument z pralesa kde není devastace novými osadníky, plantážníky a lesními firmami. Hlavně ať tam nepostaví silnici, která vždy devastaci odstartuje. Expedice měla smůlu na nízký stav vody což jako vodák znám. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Neskutečnej borec ten Honza Dungel. Obdivuji jeho vitalitu, zápal pro věc a vášeň, s jakou vykonává svoji profesi a putování. Brněnský dialekt je mi navíc velmi blízký. Naprosto stejný případ jeho osobnosti je zachycen v dokumentu "Anakonda - konec mýtu?" Sympaťák, přírodovědec, dobrodruh, cestovatel, zoolog, grafik, ilustrátor, spisovatel, člověk oddaný a fascinovaný přírodou. Autor spousty knižních publikací, které zdobí i moji knihovnu. Má můj hluboký respekt a obdiv! ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Klasika, prieskumník bojuje pri bádaní v džungli o život a nakoniec to po čom pátra nájde v najbližšej dedine. ()

Reklama

Reklama