Reklama

Reklama

Maniak

  • USA Maniac
Trailer 2

Obsahy(1)

New York zaplaví strach. Krvilačný maniak po nociach zabíja ženy a odnáša si so sebou ich skalpy. Napriek tak nebezpečnej situácií nie sú niektoré miestne ženy dostatočne inteligentné na to, aby chodili ozbrojené, prípadne nechodili v noci von vôbec. A niektoré na to krvavo doplatia. Zdanlivo nepolapiteľný vrah je však tiež len človek so svedomím a s jednou traumou z detstva ukrytou hlboko vo vnútri jeho komplikovanej (rozum. psychotickej) osobnosti. A práve ona trauma môže byť preňho osudnou... (oli.G)

(více)

Recenze (81)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Něco do sebe to má a fanda žánru si zde snad přijde na své (byť na těch speciálních efektech se zub času více než podepsal), ale osobně jsem se u toho docela nudil (kvůli zoufale neoriginálnímu námětu), a člověka z ospalosti vytrhne jen pár lepších momentů a herecký výskyt Caroline Munro, na niž se kouká více než dobře. Joe Spinell v titulní roli vraha mi přišel extrémně nechutný, proto jsem uvítal, jak to s ním v závěru dopadne. Btw. teprve po zhlédnutí jsem překvapeně zjistil, že jsem už před 7 lety viděl mladší verzi z r. 2012, která se mi kupodivu líbila víc, i když starší verze zde má lepší hodnocení (67 % vs. 62 %). ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nudne natočené, zle zahrané, zmätené, blbé, počas okamihov vnútornej akože rozorvanosti hlavného hrdinu, skoro až smiešne. A to 80.te roky milujem. Remake nielen že je o tri triedy lepší, ešte dáva zmysel tomu legendárnemu plagátu, ktorý je mimochodom tým naj na celom filme. Mimo posledných 10 minút, ani nestojí za zmienku ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Lustig vsadil na efekty Toma Saviniho a dokázal tak přiblížit nějakou reálnost vražd a natočil něco jako takový portét vraha jak tady,už hodně lidí použilo. Film má štěstí,že má krátkou stopáž a nezdržuje se ničím a neutápí se v nudě,i přes všechno zde fungujíobstojní herci,efekty a hudba. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na veľmi slušnej atmosfére vystavaný slasher, kde sa tentokrát nevraždia teenageri z malého mesta či pri jazere. Ústredného vraha spoznávame ihneď a je aj hlavnou postavou príbehu. Nemá to v hlave v poriadku, pretože je extrémne fixovaný na mŕtvu mamu. Napriek tomu Maniac nepôsobí ako parazit Psycha a má vlastnú tvár. Dokonca môže v istom zmysle asociovať Taxikára. Vražedné scény sú občas skutočne brutálne, občas sa zvyšuje napätie tým, že sú až netradične dlhé. Zaujímal by ma crossover s Fritzom Honkom. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Největší problém mi jaksi dělal ústřední maniak Joe Spinell - od pohledu psychopat a tak strašně ošklivý člověk, že těžko věřit důležité skoromilostné lince s fešnou fotografkou. Další věc je ta, že když tohle odpudivější dvojče Vincenta Schiavelliho začne fňukat, a že to dělá většinu filmu, vůbec mi ho nebylo líto, ač ho film staví do role matkou vyformovaného nebohého monstra a s lítostí počítá... Jinak ale je rozhodně místy na co koukat a třeba scéna v metru je dechberoucí, bohužel, symbolicky, jako snad úplně všechno tady, je nakonec zahnaná až příliš daleko. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ne tak vizuálně a herecky zajímavé jako nová verze, kde nebohé dívky skalpoval Elijah Wood, ale přesto i na dnešní dobu silně naturalistické a zneklidňující. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Beru ty Maniaky poněkud reverzně, ale... byla jsem zvědavá na původní verzi, jak to teda bylo, když maniak opravdu vypadal jak maniak.. No, musím říct, že skalpovací scény nebyly tak hrůzostrašné a.. no, neměla jsem tolik tendenci dívat se mimo monitor, což při Elájovi jsem fakt hlavou cukala, sice až na poslední chvíli, ale.. (můžu já za své opožděné reflexy??) Figuruje tu samozřejmě atmosféra doby vzniku, a ta se upřít nedá, takže zase úplně staršího Maniaka s pěkným finišem zatratit nemůžu, navíc ta scéna v metru (kdy sice přesně víte, co bude následovat.. ale o to je to lepší) prostě neměla chybu. Takže tři a půl*, zaokrouhleno jak v obchodech nahoru na 4* s tím, že mladší Maniak mě vycukal o něco více a lépe ;-). ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

No v porovnání s Joe Spinellem je Elajdža Dřevo (jakožto novodobý Maniak) fakt amatér, tenhle týpek je totiž úchylák už jen podle vzhledu, vážně, jeden nepotřebuje mít sílu dedukce Columba, aby v tomhle člověku rozpoznal maniaka... Toto je přesně ten typ filmu, který by si zasloužil víc než jen jednu projekci, protože přes to všechno gore (mimochodem skvěle vypadající a navíc vyhrocené scény výborně podtrhující, krvavé scény tu rozhodně nejsou samoúčelné) tady vidím fungující sondu do mozku jednoho vlastní matkou šikanovaného šílence. A sicejc se už budu opakovat, ale při scéně v metru jsem málem ani nedýchal- pecka! Tak co ještě vyzdvihnout... jo jasně- parádní hudba! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na tento nepříliš známý osmdesátkový slasher jsem narazil zcela náhodou, když jsem o něm viděl zmínku v jednom dokumentu o Tomu Savinim. Jeho největší nevýhodou byl fakt, že v té době vznikala spousta podobných filmů a dost z nich bylo mnohem více kvalitních – z některých se staly kultovní záležitosti, zatímco Maniac uvízl v průměrných vodách. Přitom nejde vůbec o špatný film, alespoň co se míry brutality a výborných gore scén týče. Saviniho rukopis tu byl zřejmý a tento výborný „machr“ přes masky a speciální triky si sám střihl malou leč nezapomenutelnou roli v autě. Roli, která se stala vůbec nejlepší na celém filmu. Celkový děj už tak úchvatný nebyl, ale našla by se tu celá řada dobrých momentů (scén), kvůli kterým rozhodně stojí za to tento film vidět. Atmosférických okamžiků, při kterých se slabším povahám naježí chlupy na těle je tu taky dost (třeba taková scéna v metru a tamních záchodcích taky nebyla vůbec špatná). Zvlášť když se většinu času před kamerou pohybuje sám hlavní hrdina v podání Joe Spinella, který se slizkého schizofrenního vraha ujal velmi dobře. 60% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Frank Zito zcela určitě patří mezi ty nejlépe vymyšlené a zahrané filmové psychopaty a ujeté magory, co jsem kdy viděl. Ač má evidentně klasické trauma z dětství a je až schizofrenně fixován na dlouho mrtvou matku, je dost nejednoznačný, v podstatě se ani nedozvíme, proč přesně dělá to, co dělá (vraždí a skalpuje). Jeho normální chování plynule přechází ve stavy bláznovství doprovázené až mrazivě děsivým bručením a mručením, paranoickými představami, výtečně zahranými schizofrenními rozhovory s matkou a vrcholící docela brutálními vraždami. Místy jsem z filmu trošku cítil jakoby odkaz Zodiaca (minimálně vražda milenců v autě). A to všechno zakončuje vynikající závěrečná scéna.... Maniac je skvělým příkladem nástupu zlaté éry hororu a slasheru zvláště osmdesátých let. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Maniac je pútavým a napínavým filmom, žánrovo balancujúcim kdesi medzi krimi thrillerom a hororovým slasherom, vzdialene pripomínajúcim chudobnejšieho (rozpočet 350 000 $ vs. 22 miliónov $) a brutálnejšieho predchodcu skvelého Krvavého leta v New Yorku (1999). Je ukážkovým príkladom toho, ako sa dá zo zanedbateľného rozpočtu vytĺcť úplné maximum. Hororové renomé snímky čiastočne zvyšuje aj 23 rokov trvajúci zákaz distribúcie, ktorého sa mu kedysi dostalo vo Veľkej Británii, čo je v dnešnej dobe medzi skalnými fanúšikmi brané už skôr ako odporúčanie. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval som sa medzi 3* a 4*. Nakoniec však zvíťazila vizuálna stránka nad obsahovou. Skvelo spravené a zobrazené gore scény ( hlavne head shot v aute - Tom Savini rules ). Obsahovo takmer nulový, ale na nič sa nehrajúci slasher. Drsný, priamočiary a nekompromisný. A ten maniak je fakt švihnutý slizký parchant. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Hviezda za scenu na zachodoch v metre ktora bola jedinou pozeratelnou a napinavou zlozkou v tomto ceckovom "psychologickom" braku. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film nemá zoznamovacie tempo, na nič nečaká, tvrdo ide na vec. Tento film je sondou do duše jedného chorého maniaka, ktorý zabíja ženy, to by nebolo nič výnimočné, keby ich aj neoskalpoval. Hlavný maniak( herec) bol veľmi presvedčivý a viac krát s jeho nepričetnéj tváre išiel strach a ta rola mu sadla ako uliata. Je to šialené, kruté, drsné, gore efektné, scenáristický vydarené a má aj hutnú atmosféru i napätie. Len tej logiky tu nebolo veľa a náhôd tu mohlo byť tiež menej.Kamera bola tiež silnou súčiastkou filmu. A sám seba sa pýtam, prečo som tento film ešte nevidel. ()

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Frank utrpěl v dětsví nejedno trauma. Jeho matka byla prostitutka, zavírala ho během kšeftů do skříně a taky jej fyzicky "trestala". Pak jednoho dne zemřela a nechala Franka svým citům a svojí nestabilní povaze napospas. Tím vším nám zadělala na pěknou podívanou, aned co z jejího syna vyrostlo za bestii/chudáka. Ačkoliv většina jeho setkání se ženami nekončí dobře (alespoň pro něžné polovičky), přesto se pokouší navázat normální vztah ... Já osobně jsem víc než spokojenej. K tomuto filmu jsem se dostal víceméně náhodou, ale jsem za ni rád. Mou pozornost měl maniak od začátku až do konce a podle mě neměl ani žádná hluchá místa. Scéna v metru byla fakt perfektní... Joe Spinell v hlavní roli se mi mimořádně líbil. Jediné co bych vytknul bylo neustálé kňučení, hekání a další podobné zvuky, které náš vrah vydával prakticky neustále. "I`m not going to kill you, I`m going to keep you .... **** ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si vůbec nebyl jistý jestli budu schopný pozorovat hodinu a půl tenhle oldschool s nateklou larvu plnou zcestných monologů v hlavní roli. Po pár minutách to ale všechno začalo tak něják fungovat a já našel kouzlo v tom jeho břidkém xichtě, v tom fňukání, funění a nočních můrách. Vnitřní rozervanost a bolest toho člověka je prostě tak syrově, zřetelně a snad i nadčasově podaná, že mu citlivější divák prostě musí začít držet palce a doufat za něj, že konečně najde trochu klidu..... no, nakonec snad našel........ Občas je to trošku zkratkovité(hlavně scéna na hřbitově) ale to je snad jediné mínus, které jsem schopen(a ochoten)dohledat. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Psychoanalýza zakomplexovaného maniaka sbírající ženské skalpy. Maniac je dost krvavá záležitost, která má několik vrcholových momentů; viz. zde již zmiňovaná záchodová scéna. V centru dění je takřka po celou dobu vrah, u něhož máme možnost sledovat myšlenkové pochody a veškeré dějové rezervy jsou kompenzované ve změti gore efektů. Bezesporu nekompromisní jízda s výbornou závěrečnou scénou. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

special effects : tom savini........jeden z nejlepsich US horroru (hravych) krvavych 80let.. a jeden z nejlepsich psy horroru vubec... a kultovni scenka s brokovnici... 9,5/10 ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Legendární horor Williama Lustiga s výborným Joem Spinellim. Další ukázka famózní trikařské práce Toma Saviniho, který zde zavraždí sám sebe. :-) ()

Související novinky

Elijah Wood vraždící a skalpující?

Elijah Wood vraždící a skalpující?

08.11.2011

Nedávno se objevil v kostýmu Froda na placu Hobita (můžete ho vidět i ve čtvrtém videoblogu z natáčení), ale výlet na Nový Zéland trval jen několik dní a nezabrání mu plně se věnovat jiným rolím.… (více)

Reklama

Reklama