Reklama

Reklama

Já jsem noc

(seriál)
Trailer 1

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál "Já jsem noc", inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví poutavý příběh dospívající dívky Fauny Hodelové (India Eisleyová), jíž se matka bezprostředně po porodu vzdala. Fauna, která vyrůstá poblíž nevadského Rena, vede i navzdory svému nejasnému původu víceméně pohodlný život, dokud jednoho dne neučiní objev, který ji přiměje o všem pochybovat. Když začne pátrat po tajemstvích ze své minulosti, potká zkrachovalého novináře (Chris Pine), sužovaného případem, který mu zničil život. Společně se vydají po zlověstných stopách směřujících k nechvalně proslulému losangeleskému gynekologovi jménem dr. George Hodel (Jefferson Mays), zapletenému nejen do nejtemnějších hollywoodských prostopášností, ale dost možná i do nejznámější, nikdy nevyřešené vraždy kalifornské historie. (HBO Europe)

(více)

Recenze (20)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Nevyužitá šanca. Chopiť sa tak danej matérie trebárs Fincher, na svete by bol ďalší temný, chladný a sterilne ladený zodiacovský majsterštyk. Priestor tu na to bol, dalo sa veľmi pekne vyhrať jednak s dobovými reáliami (polovica 60. rokov, Los Angeles, surealizmus, kontrast snobskej pompéznosti s afro-americkou chudobou a rasovou diskrimináciou, úplatná polícia, traumy z vojny, k tomu všetkému koketovanie s notoricky známou "Black Dahliou"), predloha podľa skutočných udalostí, a teda mýtmi opradená "figúrka" menom George Hodel taktiež má čo do seba (jeden by povedal, že o také niečo sa budú biť väčšie filmárske esá, a projekt neskončí pod záštitou práve - nič proti -, TNT), lenže bohužiaľ. Vo výsledku takpovediac "ani ryba, ani rak". Postavy tuctové, všedné a taktiež plytké (na čele s prepáleným a často vyslovene rušivým Chrisom Pineom - i keď zavinením primárne scenáristu, ktorý jeho postavu katastroficky odflákol; avšak palec hore za obsadenie Indie Eisley), atmosféra nezaraditeľná a viacmenej nijaká (občasné náznaky vcelku slušného mysteriózna vždy vzápätí prekazila buďto klišé barlička, dejová nedotiahnutosť alebo najčastejšie vyložene nepatričné a stupídne odľahčenie), scenáristicky taktiež žiadna sláva (nehovoriac o početných odchýlkach od historických reálií - tie však prekážali najmenej). Každou ďalšou časťou som sa skrátka stále viac a viac utvrdzoval v tom, že tvorcovia si pri tomto projekte naložili žiaľ priveľké sústo. Ako celok to neprehliadnuteľne škrípe. Za mňa teda sklamanie, avšak jedným dychom dodávam, že nebyť môjho rozčarovania z onoho premrhaného potenciálu, ktorým daný projekt disponoval, objektívne by to na tú trojku asi predsalen vystačilo. Takto však musím ísť o stupeň nižšie. 45% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Dobový seriál od TNT, který mě místy buď vytáčel nebo nutil stopovat videa, abych vydýchala oné "skutečné události". Které mě nakonec vlastně taky vytočily. Když TNT točí tenhle druh tv, většinou se nejedná o nic přelomového. Spíše máte pocit, že se díváte na seriál z 90. let. Což ale není nutně na škodu ani to není největší problém seriálu. Tím jsou klišé postavy s Jayem aka Chrisem Pinem v čele. Ten jede na 110% po celých 6 dílů. Nuance nikde. Jeho agrese a emocionální hroucení byly někdy až příliš. India Eisley jako Fauna byla skvělá. Nikdy jsem k ní ale nepřilnula. Největší eso seriálu jsou každopádně skutečné reálie. Příběh George Hodela a jeho v podstatě již dokázané vraždy Black Dahlie byla k neuvěření. Nicméně ne vše, co se ukáže na obrazovce, se skutečně stalo. Drama je holt drama. Já jsem přesto zcela fascinovaná. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Obr nuda, kde figuruje jeden maximálne nesympatický Pine a novinár v jednej osobe, teda inde mi až tak nevadí, ale tu ma jeho herectvo dosť vyrušovalo. No a potom tam dajú sympaťáčku Indiu Eisley, ktorá ale napodiv hrá miešanú černošku, pritom s afroameričanmi pôvodom nemá ani prd a aj jej pleť je tak o 10 odtieňov bledšia než napríklad u Rihanny. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Melodramatické tajemství šestnáctileté dívky. V jejích očích je bázlivá inteligence a tvrdohlavá nevinnost. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Rozpaky byly hned od začátku a bohužel se nestalo, že by je seriál nějak rozboural. Příběhově to mohlo slušně gradovat a přinést napínavou podívanou, ale nepovedlo se a seriál nemá čím zaujmout a i ve dvou hodinách by více nudil než napínal. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Zajímavý retro počin, který vás přiměje googlovat informace o tom, jak to teda skutečné bylo. A pointa je, že to nikdo do teď neví. A v tomto duchu je i tato minisérie trochu nedopečená, ale přesto mě to bavilo. Pár scén je opravdu napínavých. Jedinej velkej průšvih je India Eisley, herečka v porovnání s níž je Chuck Norris velmistr Stanislavského metody. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Ze začátku docela dobrý. Jenže to pořád nějak přešlapuje na místě a nic se neděje holčina hledá svojí pravou rodinu. K tomu otravný novinář co má neustále problémy. Pro mě velký zklamání snad jen na hlavní hrdinku se dobře kouká. Konec jsem moc nepobral. ()

Tristan Rafael 

všechny recenze uživatele

Pulpovej a nenáročnej rádoby neonoir na pozadí rasový segregace. Hezky se na ty neonový a sytý barvy korupcí zkaženýho Města Andělů kouká.. o tom žádná.. Mě osobně však zamrzel fakt, že to geniální zlo, kterýmu se tu jde po krku, je explicitně odhaleno velmi brzy a tím ztrácí na své hrozivosti. Každopádně líbivej počin, kde hrají prim uhrančivý a fantastický oči Indie Eisley. Plus za zlehka načrtnutý otázky, který míří až k Zodiacovi. Doporučuju blíž nastudovat osobnost George Hodela a publikace, které k jeho osobě sepsal jeho (zde nezmíněný) syn. Under the Silver Lake ale dle mě, i přes svůj šílenej crazy přístup načrtnul konspirace a zkaženost LA svou až lynchovskou optikou mnohem, mnohem líp. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Chris Pine ve vážnější roli a dost se mu to povedlo. Příběh byl napínavý a herecké výkony slušné, takže to krásně utíkalo a dokázalo si to člověka získat. 70% ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco trošku jiného. Jednak jsem myslel, že to bude noir a noir to tedy není ani trochu. Za to si, ale můžu sám, protože jsem si to podvědomě spojil s knihou Jamese Ellroye a následnou filmovou adaptací Černá Dahlia. Druhá věc je, že tohle ani není, jak jsem myslel, detektivka. Od prvních minut je jasné, kdo má v příběhu jakou roli. Takže místo detektivky dostaneme spíš temné rodinné retro drama. Herecky je to taženo výtečným Chrisem Pinem a jeho postavou zkrachovalého novináře, závislého na drogách, trpícího postraumatickým syndromem z války v Korei... Kdo se o případ vraždy Černé Dahlie (který je zde pouze velmi okrajový) více zajímá, pro toho nebude podezřelý dr. George Hodel neznámým jménem. Po všech těch letech se stále jeví jako nejpravděpodobnější vrah a sadistický psychopat, ostatně to o něm napsal i bývalý policista a Hodelův syn Steve, který věří, že právě jeho otec stojí za mnohými nevysvětlenými zločiny v L.A... Seriál však vychází z knihy Fauny Hodel, vnučky dr. Hodela, která se více než na případ Černé Dahlie zaměřuje na pátrání po své vlastní rodině, matce a otci. Když zapátráte, zjistíte však jak moc se tvůrci drželi skutečnosti a nakolik je seriál dílem čisté fikce nebo dohadů. Jak říkám, čekal jsem něco jiného, ale rozhodně nejsem zklamán a seriál stojí za shlédnutí... ()

incognito 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem náhodou narazil na HBO Go a řekl jsem si proč ne. Až pří konci první epizody jsem zjistil, že tady půjde o látku inspirovanou skutečnosti, ale rozhodl jsem se nic negooglit až do konce.  Vizuál je zajímavý. Hlavní zápletka zdá se hodně temná, ale nikdy nejdeme pořádně do hloubky.  Jednohubka na odpoledne je to dobrá, ale předpokládám, že ambice zde byly mnohem vyšší. Opět se vyjádřím k dabingu, kde je obsazení opravdu hodně dobré. ()

zdenzo 

všechny recenze uživatele

3,5* za koktejl namíchaný z ingrediencí True detective, Lost Higway, Help (!) a malinkou spetkou Twin Peaks bohuzel selhava na atmosfere. Kamera a chabe (ne)vykony hercu (predevsim hlavniho zaporaka) tahaji zajimavy namet dolu. A je to skoda, za dekadentni LA smetanku by se nemusela stydet ani Maude Lebowski. ()

Kamil111 

všechny recenze uživatele

Takový materiál, a oni ho utnou v tom nejlepším. Méně častý příklad seriálu, který by chtěl o dva tři díly více. Ale jinak jsem chrochtal, HBO si drží úroveň. ()

Mermaidee 

všechny recenze uživatele

Mám ráda příběhy podle skutečných událostí a nejen vizuálně, ani příběhově jsem tu nemohla být zklamaná. Jenže dialogy často šustily papírem, především postava Jaye byla dost nevěrohodná a chtěla někoho míň pohledného, minimálně. Fauna nevypadala v nejmenším na 15 let a spousta dějových linek byla zabitá, včetně konce. ()

buddha_ps 

všechny recenze uživatele

Čierna Dahlia z prvej ruky, od dcéry/vnučky hlavného podozrivého. Autorské práva museli stáť majlant, pretože úspech je zaručený. Alebo nie? Človek by čakal že si toho tvorcovia budú vážiť a ponúknu parádnu jazdu. Lenže sa dočkáme doslova céčkového radobypsychologického nudného čajíčku, s neuveriteľne stupídnymi dialógmi ktoré posobia hlavne pri prenášaní Univerzálnych Múdier nekontrolované záchvaty smiechu a seriál menia na nechcenú paródiu. To celé je podložené topornými a nevierohodnými hereckými výkonmi, predovšetkým Pine prehráva až na ochotnícku úroveň (a práve som urazil väčšinu ochotníckych divadiel); afektovanosť adoptívnej matky hlavnej hrdinky je tiež viac otravná ako uveriteľná (a človeku je ľúto že útok arcipodliaka prežila a teda ju uvidí v ďalšom priebehu), a spomenutý arcipodliak má ešte menej charizmy a démoničnosti.než dochodca zúriaci v Kauflande po vypredaní zlacneného tovaru. Pravdupovediac mi nie je jasné za čo vlastne dávam tú jednu hviezdičku... ()

Krebs 

všechny recenze uživatele

Keby to malo lepšie spravený konec, tak by to bolo za tri body z piatich. Lenže nemá. A vlastne, scenár mal byť lepšie zvládnutý. Výkon Indie Eisley to však vcelku zachraňuje. Pine hral aj lepšie. ()

Reklama

Reklama