Reklama

Reklama

Abeceda

(studentský film)
  • USA The Alphabet
Animovaný / Experimentální / Horor / Krátkometrážní
USA, 1969, 4 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Kamera:

David Lynch

Hrají:

Peggy Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Výstřední, pochmurné a surrealismem silně ovlivněné dílo, kterým na sebe Lynch upoutal velkou pozornost. Díky němu se mu podařilo získat stipendium na právě vznikajícím Americkém filmovém institutu. Krátký film údajně zachycuje sen jeho ženy Peggy (mimochodem hlavní aktérka). Vyprávení je kombinací animace a hraného filmu. (gruvacek)

(více)

Recenze (174)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výtvarne pojatá haluzná temnota. Ideálny večerníček pre vaše dieťa, pokiaľ mu chcete na celý život straumatizovať abecedu a čokoľvek s ňou spojené. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

No nevím, co dostává Abecedu do čtyř- a pětihvězdičkových výšin... Mě tenhle nesmyslný a bezvýznamný sled čtverečků, koleček, písmenek, dívky a falického symbolu nějak nenadchl. Možná v sobě nemám dostatek dekadence (ale mám ;-)), možná jsem nepochopila tvůrčí záměr (jinak Lynche docela můžu), ale tohle fakt ne. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo dokáže za 4 minuty vytvořit takovou atmosféru a tak nehoráznou ujetárnu? Podle mě je jen jeden člověk, který je tohoto schopen.. smekám mistře....:o) Jak jsem později zjistil, vše je podle snu neteře Lynchovi manželky. Lynch dokáže z malého nápaadu vymyslet něco tak hrůzostrašného až to nahání husí kůži. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Divím se, že potom, co mladý Lynch natočil toto dílko, nebyl okamžitě eskortován do nejbližšího blázince - natočit Abecedu nějaký student Famu, tak má své místo v Bohnicích jisté. O tomhle by člověk neměl psát své pocity - každý by si tuto malou noční můru měl pěkně schovat do nejtemnějšího kouta v domě - pro případ, že by zase jednou začal být až moc veselý a bezstarostný... ()

May 

všechny recenze uživatele

Brr, běhal mi mráz po zádech, něco tak depresivního se hned tak nevidí. Daleko "odpornější" čtyři minuty než celých 120 dnů Sodomy. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Další geniální dílo !!! Proboha, natočil ten Lynch někdy nějakou blbost ??? A neříkejte, že ano, protože IMHO ne !!!! Lynch je jeden z nejgeniálnějších režiséru současnosti i včech dob ! GÉNIUS ! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Vybráno z wikipedie: "Kognitivní hledisko snění: Sny jsou pouhé vedlejší produkty zpracování informací, a tudíž nemají žádný psychologický význam. Christopher Evans tvrdí, že vždy jde o mentální úklid a jedná se o bezesmyslný šum vyvolaný nervovým systémem nebo periodickou kontrolu nervových okruhů." Takže my se teda koukáme, jak si Vaše manželka uklízí bordel v hlavě. Dobře jste si ji vybral, mistře Lynchi, hodí se k Vám! ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Blbost formátu, kterej Lynch nikdy nepřekoná (a to už je co říct, specielně v souvislosti s ním). Abyste se mohli kouknout taky, tady je. Je to vlastně jen sled scének, kterej by byl schopnej natočit kdokoliv, kdo si dá pár frťánků, šluků a potom bude koukat v tomto neměnném stavu tak dvacet hodin na Evil Dead nebo některý lepší italský krváky osmdesátých let, případně na japonský horrory. Nemyslím si, že by tenhle klip měl nějaký smysl, spíš je to podle mě takový menší branný cvičení naší školy. Ovšem, lidé vidí pouze to, co chtějí vidět. A to znamená, že každý si tam najde to svoje, ať už tam nějaký smysl nebo význam je, nebo není. A podle mě není. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Teda to je nějakýho humbuku kolem téhle 230-ti vteřinovky, že se z ní skoro až stává fenomén. Kdepak, o nic moc nejde, měl jsem sice hned v záloze připravené video Evolution of Dance, kdyby se mě náhodou chtěly zmocňovat zde zmíněné stavy úzkosti, depresí, či hnusu, ale nic takového se nekonalo. Několik dobrých záběrů v druhé půlce, ale jaká pak temná atmosféra?? Aspoň teda na mě tohle neplatí, je fakt, že Lynche vůbec nevyhledávám. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velmi depresivní podívaná, která evidentně čerpá ze surrealismu. Pokud si chcete zajímavým způsobem zopakovat abecedu, tak tohle je ideální podívaná :)..... ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Hypnotické, magické, surrealistické. Další Lynchův geniální tah démonického podvědomí a psychologického stavu člověka. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

ABECEDA = depresivní noční můra od A do Z. Jde o spojení animovaného a hraného filmu. Vše je velmi nezvykle, avantgardně zpracované. Tento film skutečně není určen dětem! Dětem nepouštět, ani o něm zbytečně nevyprávět Poznámka: v hlavní a jediné roli tohoto filmu se objevuje Lynchova první manželka - Peggy Lynch. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tady jsem si uvědomil, jak veledůležitou roli hraje u Lynchových filmů zvuková stopa. Jinak filmeček je opravdu působivý. Nic pro slabé povahy... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Sled vnitřně rozrušivých obrazů s krví, násilím, písmenky a nepochopením. Stejně jako nepochopitelné, ale v lecčems zajímavé jsou sny, tak působí i Abeceda, jenže ji chybí nejen určitý tah na branku, ale i jakékoliv směřování někam. "Sled obrazů" je tedy nejvýstižnější popis, protože tohle není umělecké dílo, tohle je jen agresivní exprese autorovy fantazie, ať už se to někomu líbí, nebo ne. Jistou atmosféru však upřít nelze. 6/10 ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

BLBOST To i moje hovno v záchodový míse je větší umění, než tohle. Holt Lynch může natočit třeba šedivou zeď a jeho příznivci u toho budou chrochtat blahem. Lynchovy filmy jsou asi jako obraz černý čtverec od Kazimíra Maleviče. Někdo v tom chce za každou cenu vidět umění, podle mě je to kravina. Horor??? / Thriller??? - k smíchu ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Názorná ukážka toho, do akej miery je filmové médium schopné pracovať s ľudskými emóciami a základnými pudmi, znepokojivá kritika rigorózneho a otupujúceho vzdelávacieho systému a bolestne naliehavá spoveď režisérskeho podivína número úno. Je skutočne fascinujúce sledovať rozmanité reakcie divákov na tento surrealistický kankán obrazu a zvuku - vnútorný nepokoj, depresia, ohromenie, strach. Lynchova Abeceda je majstrovské dielo a pripomienka skutočnej sily pohyblivých obrázkov. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Lynch je prostě Lynch. Pro někoho je tento krátkometrážní film náprostý odpad a nestojí za zmínku, naopak pro jeho příznivce typicky despresivní a divný Lynch, jak má být. Málokdo by něco takového vymyslel a natočil. ()

Reklama

Reklama