Reklama

Reklama

The Amputee

Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1974, 5 min

Obsahy(1)

Kraťas, nakrútený Davidom Lynchom počas voľných chvíľ pri realizácii MAZACEJ HLAVY. Žena s amputovanou nohou sedí na gauči a píšúc veľmi osobný dopis svojmu známemu nahlas premýšla nad formuláciou viet. V tom k nej podíde doktor a začne sa jej vŕtat v rane po amputácii. Žena si ho nevšíma. Ani len vo chvíli, keď doktor značne znervózni kvôli nezadržiteľne striekajúcej krvi z rany. Čiernobiely film je natočený v jednom statickom zábere, kamera sníma gauč a ženu spredu, doktor je k nám otočený chrbtom. (POMO)

(více)

Recenze (131)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak ostatní, ale po příchodu "doktora" moje pozornost směřovala od myšlenkových pochodů ženy k její noze, ve které se Lynch tak neobratně šťoural. V určitých momentech na mě The Amputee působila až děsivě směšně, především, když zmatený "doktor", který si neví rady s ženinou nohou, odbíhá kamsi pryč. ()

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

Jaký má význam objektiv natočený na ženu s amputovanejma nohama píšící dopis, které příjde doktor, otevře jí ránu z nohy, ze které pak bude stříkat cosi? (měla by to být krev) ale je to černobílý tak bůhví co...Každopádně je to nesmysl, nechutný nesmysl. Co k tomu dál dodávat. --- 0 % --- ()

Reklama

Elementál 

všechny recenze uživatele

Fíha...řekl bych, že Lynchova krátkometrážní tvorba má značně rozlišné kvality... Six Men Getting Sick mi třeba nedalo vůbec žádný zvláštní pocit....na rozdíl od The Amputee - úžasný, syrový filmeček, jehož atmosféra je velmi velmi podobná Eraserhead (jde poznat, že oba snímky vznikly ve stejnou dobu). Jednoduchá záležitost, umocněná naturalistickým "příběhem" (kontrast mezi téměř intimními myšlenkami ženy a doktorovou prací na amputované noze) a statickou kamerou, která nikdy nezklame .-) btw Uživatel Fanucci: Velmi zajímavý komentář, to mě nenapadlo... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Naprostá nerozhodnost. Co jsem to teď vlastně viděl? Jediná možná odpověď. Další Lunch. Dobré? Špatné? Sledujete ženu s amputovanýma nohama. Píše si nějaké poznámky. Román? Snažíte se poslouchat co si v duchu říká. Nesmysly. Nelze se soustředit na děj. To nad čím přemýšlí ho ani nemá. Do toho je snaha o pochopení sedící ženy narušena příchodem sestřičky (je to muž? Lynch?), která se začne šťourat v jednom pahýlu. Následuje mohutný výtok. Útěk sestřičky. Žena si dál píše poznámky. Umění? Těžko říct. Člověka to ale poznamená. ()

Mahalik odpad!

všechny recenze uživatele

Klub slepců by možná tenhle Lynchův kraťas odměnil cenou Ekumenické poroty, ale lidé kteří nemají větší citovou vadu, budou totálně znechuceni. Spisovatelka, píšící i přes svůj tělený handicep dopis (nebo román?) je zde zobrazena jako kuřačka, která ráda posedí ve svém přiblblém křesílku. Přemýšlí, zapisuje a přitom se jí David Lynch nimrá v amputované noze ze které následně začne stříkat krev. Kontroverzní? Možná. Naivní? Super! ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Lynchův kamarád měl otestovat několik cívek surového filmového materiálu a Lynch ho přemluvil, aby to mohl režírovat. Když se potom činovníci AFI shromáždili v promítacím sále a viděli ženu s amputovanýma nohama, jak sedí na židli a píše dopis, jeden z nich zvolal: "V tom může mít prsty jedině Lynch!"
    (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)
  • V roku 1973 David Lynch už asi rok točil film Eraserhead. V tej dobe mu došli peniaze. Pre neho to bolo veľmi depresívne obdobie. Lynch dostal nápad, ako z tejto situácie psychicky vyviaznuť a tak natočil snímok The Amputee. (ČSFD)
  • Krátkometrážní experiment byl natočen ve spolupráci s kameramanem Frederickem Elmesem, a to také za účelem otestování kvality tehdejší filmové techniky. (Abes)

Reklama

Reklama