Reklama

Reklama

The Amputee

Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1974, 5 min

Obsahy(1)

Kraťas, nakrútený Davidom Lynchom počas voľných chvíľ pri realizácii MAZACEJ HLAVY. Žena s amputovanou nohou sedí na gauči a píšúc veľmi osobný dopis svojmu známemu nahlas premýšla nad formuláciou viet. V tom k nej podíde doktor a začne sa jej vŕtat v rane po amputácii. Žena si ho nevšíma. Ani len vo chvíli, keď doktor značne znervózni kvôli nezadržiteľne striekajúcej krvi z rany. Čiernobiely film je natočený v jednom statickom zábere, kamera sníma gauč a ženu spredu, doktor je k nám otočený chrbtom. (POMO)

(více)

Recenze (131)

POMO 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne pichľavý, sadomasochistický zážitok. Aspoň pre toho, kto to dopozerá do konca. Tak jednoduché - až primitívne - a pritom tak pôsobivé! Brrr! ()

kleopatra odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, nemluví ze mne trauma z vlastní amputované nohy nebo čehokoli jiného, a není to odpor k Lynchovi, což dokazuje mé štědré hodnocení jeho dalších věcí, ale to je vážně nutný vzdychat spokojeností nad touto samoúčelnou septickou zábavou jenom proto, že to natočil mistr Lynch? ()

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

Jaký má význam objektiv natočený na ženu s amputovanejma nohama píšící dopis, které příjde doktor, otevře jí ránu z nohy, ze které pak bude stříkat cosi? (měla by to být krev) ale je to černobílý tak bůhví co...Každopádně je to nesmysl, nechutný nesmysl. Co k tomu dál dodávat. --- 0 % --- ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

David Lynch coby doktor navštěvuje ženu, aby ošetřil její "zranění". Snímek - pojednávající o nepříjemných a nechutných věcech - silně, ba přímo "fyzicky" působí na diváka. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Má to nápad, je to i docela vtipné (samozřejmě že humor je černočerný), ale zase bych to nepřeceňoval. Taková fajn blbůstka... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že ve srovnání s Lynchovou prvotinou, působí jeho čtvrté dílo jako naprosto amatérský, studentský počin, bez nápadu, atmosféry, či zajímavosti. Hodnotím originální 9 minutovou verzi, kde Lynch ukazuje 2x to samé, jen s jednou menší změnou (ošetřovatelka) a říkám si, jak nudné a zoufalé tohle bylo a kolik věcí šlo vylepšit... Opravdu nic neříkající ztráta času, kterou z odpadu zachraňuje jen psychoticky tekoucí voda. 1/10 ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli se tohle někomu skutečně líbí, tak mu doporučuju navštívit třeba stránky typu Rozzlobení muži. Tam se daj najít lidi s amputovanejma nohama, rukama, těla bez hlavy, lidi rozjetý vlakem a podobný záležitosti. Teď jenom nevim, jestli se mi chce víc blejt z toho videa a nebo z faktu, že někdo je schopen tomuto hnusu udělit 5 hvězdiček a ještě napsat, že se mu to líbí. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak ostatní, ale po příchodu "doktora" moje pozornost směřovala od myšlenkových pochodů ženy k její noze, ve které se Lynch tak neobratně šťoural. V určitých momentech na mě The Amputee působila až děsivě směšně, především, když zmatený "doktor", který si neví rady s ženinou nohou, odbíhá kamsi pryč. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Ať si řiká kdo chce co chce, tohle je další skvělý Lynchův kraťas a tento režisér postupoje v mém žebříčku nejoblíbenějších zase o kousek výš. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tazka uchylarna. Aj ked som Lynchov absolutne oddany fanusik, pripustam ze lynch JE tak trochu aj uchylak. Ale zazitok je to riadny. Fuj take to je odporne az je to skvele! 10/10 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Fajčiaca žena s ofačovanými zvyškami nôh píše list a premýšľa nad formuláciami. Prichádza ošetrovateľ, strháva leukoplasty, reže do kýpťa, babre sa v rane, crčí tekutina. Žena tieto úkony nevníma, ďalej píše, fajčí, uvažuje. Aby toho nebolo málo, nasleduje druhá verzia, s iným čiernobielym materiálom. Absolútne vzťahové zaujatie ignorujúce čokoľvek, čo sa s nami a okolo nás deje? Zažil som mnoho situácií, keď sa diskutujúce ženy obklopili bariérou, do ktorej nič nepreniklo. Lynchov film mi to vzdialene pripomenul, s nechutnosťou jemu vlastnou. Nápad zhadzuje do podpriemeru aj fádna realizácia, kedy naozaj, ako trefne pripomína užívateľ Stegr, sa v priebehu piatich minút viackrát pozerám na čas, aby som sa donútil dopozerať to. ()

Dan9K odpad!

všechny recenze uživatele

Panebože, tenhle celkem dobrý nápad by se dal udělat o tolik lépe i v takovýchto střídmých podmínkách! Je to snad neschopností mladého pana Lynche? Nebo dělal tyto sračky schválně? Kde je alespoň ta pochybná atmosféra, která byla devízou předchozích Lynchových pavýtvorů? Beru, že má autor právo udělat si svůj pokus, ale přijde mi skoro až směšné, jak mu většina uživatelů zobe z ruky. Ne, opravdu to není pomsta za to, že by mě Lynch dovedl dostat do jakýchsi nepříjemných pocitů, nechutenství, či dokonce strachu, ale jeho první krátkometrážní snímky, do jednoho, nenabízejí vůbec nic, po čem by měl rozumný a nikým neovlivněný divák toužit. No dobře, Babička možná... ()

Mahalik odpad!

všechny recenze uživatele

Klub slepců by možná tenhle Lynchův kraťas odměnil cenou Ekumenické poroty, ale lidé kteří nemají větší citovou vadu, budou totálně znechuceni. Spisovatelka, píšící i přes svůj tělený handicep dopis (nebo román?) je zde zobrazena jako kuřačka, která ráda posedí ve svém přiblblém křesílku. Přemýšlí, zapisuje a přitom se jí David Lynch nimrá v amputované noze ze které následně začne stříkat krev. Kontroverzní? Možná. Naivní? Super! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je síla, případně také mrazivé zaujetí a ani na to není potřeba skvadry bojových veverek na létajícím buližníku, tady stačí jen kontrast dvou zásadních věcí (obraz s ošetřováním kontra vyprávění příběhu), atmosféru notně dotváří jednak kamera evokující nějaký nepříliš kvalitní amatérský záznam a předně skvěle zvolená stopáž. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Přestože Davida Lynche považuji za nejkontroverznější výplod současného filmu (a já kontroverznost můžu... ;) ), tohle mi nějak uniklo. Absolutně mi nevadí, když Lynch šokuje a to často na hranici snesitelnosti, ale zde jsem postrádala alespoň nepatrný kousek nějakého smyslu. A když to postrádá smysl, což není v Lynchových filmech žádná vzácnost, kde je ta proslulá lynchovská atmosféra? Nebo mi něco uniklo? .... ()

Reklama

Reklama