Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělský režisér Chema de la Pena se zkušenostmi s tvorbou dokumentárních filmů tentokrát přináší rekonstrukci dramatických faktů na pozadí politického převratu 23. února 1981 ve Španělsku, o kterém se doteď mlčelo. Snímek 17 hodin je vůbec první film, který se snaží komplexně zobrazit události z období násilného španělského převratu od převzetí kongresu až po sesazení jednotlivých poslanců. Na jedné straně barikády stojí Terejo a jeho muži a na druhé král, který se snaží ze své pozice řídit vojenské a civilní síly. Mezi nimi se ocitá námořnictvo a armáda, z nichž každý tahá za své nitky. A zbytek Španělska žije a jedná podle toho, co slyší v rádiu a co vidí v televizi. V Penově filmu sledujeme a znovu prožíváme 17 hodin, které otřásly základem mladé španělské demokracie. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Za povedenou historickou rekonstrukci (v tomto případě politické drama) považuji takový film, který dokáže diváka napínat, ač tento ví, jak události dopadnou. Výborným příkladem budiž Singerova Valkýra. Španělští tvůrci sice neměli v rukou tak "akční" materiál (střídá se několik málo prostředí a spousta dramatu se odehrává po telefonních linkách), přesto se jim podařilo natočit zajímavý snímek o tom, co v některých hlavách způsobilo dlouhé období diktatury, jak často záleží na rozhodnutí jednoho dvou lidí (v tomto případě hlavně krále Juana Carlose) a jakou mocí vládnou veřejné sdělovací prostředky. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nedutal a Španělé mě zase příjemně překvapili. Takto má vypadat politicko-historický film. Události z Madridu 1981 se mi nějak vykouřily z hlavy, snad že šlo o pouhou jednu hodinu pokusu o fašistický puč přívrženců generála Franka šest let po jeho smrti, tak to člověk neměl v paměti. Rekonstrukce jasná, přehledná, jak by Španělé neměli mít v úctě sv=ho (dnes už bývalého) krále. Ta podoba hereckého představitele s Juanem Carlosem I. byla úžasná. Co víc říct - Španělsko je se vším všudy mojí srdeční záležitostí a pokud bych nežil zde, tak bych určitě mohl žít tam. A tak jsem film prožíval o to intenzivněji. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Já si musím hlavně pamatovat rok 1981 a že byl v té době ve Španělsku převrat. Mám silné obavy, že většina se mně za cca měsíc vykouří z hlavy. Nicméně natočené to bylo výborně. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený film o diletantsky připraveném pokusu o nastolení vojenské junty ve Španělsku v únoru 1981. -------- V titulcích filmu uvedeno: rok výroby 2010. ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama