Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film, jenž produkovala Raffaella De Laurentiis (dcera Dino De Laurentiise a herečky Silvany Manganové), je založen na sci-fi literární předloze, románu Franka Herberta o válce vládců různých planet v roce 10191. V roce 10191 se vládce vesmíru snaží získat kontrolu nad substancí umožňující cestování kosmickým prostorem. Tato látka se vyskytuje pouze na Pouštní planetě. Tamní obyvatelé pod vedením svého spasitele Paula Atreida se snaží od vládce osvobodit. David Lynch vytváří svůj příběh z budoucnosti podivuhodnými obrazy. Jedná se o jeho první experiment s barvami, ostatně silně stylizovanými (převládá odstín písku, skal, země). Lynch tento svůj film nazývá "symfonií prostoru", doznává nicméně, že mu žánr sci-fi příliš nesedí. Film však přišel v době, kdy bylo obecenstvo již přesyceno filmy o "hvězdných válkách" a pro znalce Herbertova románu nebyla jeho Lynchova verze dost uspokojivá. (Magic Box)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

lukemarty

Ani Lynch ten film dodnes nemá rád, ale tak to hlavně skrze zásahy studia a producentů, kdo by to byl řekl :)
Nicméně navzdory očividným neduhům si ten film získal a dodneška má mnoho fanoušků ať už znalých či neznalých původních Herbertových knih a třeba já se řadím mezi ty, kteří knihu znají a film se mi líbil dříve a líbí se mi i dnes. A dokonce se mi v něm jisté věci líbí i více, než v současné Villeneuvově verzi...

lukemarty

lukemarty (hodnocení, recenze)

Tak jsem se k tomuto filmu po letech vrátil. Naladil mě právě v kinech běžící druhý díl nové Duny. A opět musím konstatovat jedno. Jak mohlo proboha v roce 1984, sedm let po prvních Hvězdných válkách, Vetřelci apod. vzniknout něco tak naprosto odpudivého, trikově zaostalého a po všech stránkách nekoukatelného. Záhada :)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Hekman

Hekman (hodnocení, recenze)

Na zacatku vyklada o te droze spice, kterou fetovali 4000 let a ted uz to zacina v realu. Nova droga spice, tzv. zombie droga, zaplavuje Evropu.

Han_Quadro

Han_Quadro (hodnocení, recenze)

Kaufman

Jenom půlku? Tak to by mohlo být do detailu propracované v tom případě. Já Dunu hlavně vnímám jako varování před islamizací a absurditou radikálních fanatických náboženských hnutí. 

Muadib je silně inspirován hlavní historickou linií Mohameda, po jehož smrti. Se islám rozdělil na dvě linie "fanatické armády pod černými a zelenými prapory plení vesmír" častá jeho vize, které se snaží zabránit. Zelená je barva islámu, prapory Fátimovců a Černé prapory byly barvou Abbásovců. To je podle mě první věc, která člověka praští do ksichtu. Pak zasazení do pouště, v té době bylo skutečně nejcennější komoditou "koření" a to obyčejné kadidlo a Myrha, které byly součástí prakticky všech všech náboženských rituálů a byl to velmi lukrativní a výnosný obchod, ještě cennější komodita než je ropa a světe div se, jedině kde to rostlo byla jižní část Arabského poloostrova a Etiopie(suezský průplav v té době neexistoval). Byzanská říše spolu s perskou vedly nekonečné zprostředkované války ve snaze získat monopol a kontrolu trhu nad touto komoditou a prostředníkem vyřizování si účtů byly arabské kmeny, přes jejichž území vedli obchodní stezky do Sýrie a Iránu a na jejichž území se rostlo ono koření.

na příspěvěk reagoval Kaufman

Han_Quadro

Han_Quadro (hodnocení, recenze)

Kaufman

Jsem zvědavý kdy to bude, fajn by bylo kdyby to zahrnovalo celou trilogii. 

Jinak nevím jestli jste si toho někdo všiml, ale film je kniha je silně inspirovaná islámem.

na příspěvěk reagoval Kaufman

Uživatel Kaufman smazal svůj příspěvek.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Kaufman

Jo to nevím, já to ještě neposlouchal, mám to zatím uložené v oblíbených, ale je to tedy dost divný překlad...

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Braveheart

V rámci téhle problematiky se mi docela líbila skutečnost ohledně rodu Harkonnenů, který jsem zrovna nedávno tak trošku podrobněji projížděl a dověděl se celkem zajímavé věci ohledně předků Vladimira, které zde ale nechci a nebudu spoilerovat, každopádně jak zde už padlo - nikdo není tak úplně hodný a úplně zlý. Je to většinou jen povrchní charakteristika, pod níž se skrývá mnohem komplikovanější pravda. Jen na védodu Leta a Duncana nedám dopustit, to jsou moji Dunařští klaďáci ;)

Kaufman

Kaufman (hodnocení, recenze)

Braveheart

V Písni ledu a ohně je to podobné. Nikdo není úplně hodný ani úplně zlý. V životě a ve světě je to stejné.:-)

 

Určitě čti dál:-)

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Když už jsme tu tak diskutovali, napadá mě jedna věc, kterou musím zmínit. Týká se to (nejen) fremenů. Fremeni jsou něco jako vesmírní muslimové, z čehož jsem po celou dobu neměl dobrý pocit. Předem říkám, že se to netýká aktuální geopolitické situace ve světě, štvalo by mě to totiž vždycky. V podstatě je to kmenové společenství založené na zcela primitivních základech, které vycházejí z těžkých podmínek pro přežití na Arrakisu. Zabíjení kvůli vodě je pro ně denní chleba, dogmaticky ulpívají na zavedených zákonech, jakkoliv mohou být kontraproduktivní, a kromě toho fungují na základě fanatické náboženské víry v proroka, který je má spasit, a potenciálního džihádu. Prorok nakonec přichází ve formě Paula, který se přizbůsobuje jejich životu, ale jediný účel tohoto snažení je ovládnout fremeny a využít je jako nástroje pro porážku Harkonnenů a imperátora. Po celou dobu si dobře uvědomuje, že fremenská víra byla uměle zavedena společenstvím z Bene Gesseritu, a to z důvodu lehčí manipulace s těmito lidmi. To se nakonec také daří. Já nevím, ale z téhle perspektivy, kdy se oprostíme od prosté nálepky Atreidsů jako těch dobrých, a dáme do toho trošku nadhledu, jsem si při četbě velice často říkal, komu to vlastně sakra mám fandit. Jediná věc, kterou lze fremenům přičíst vyloženě k dobru, je snaha o změnu ekologie Duny. Jinak jsou to pěkní hajzli, a to včetně Atreidsů, což jsou úplně stejní hajzli jako Harkonnenové, jako Gilda, jako Bene Gesserit, jako imperátor a další rody, a ta troška pozérské důstojnosti umocněné tím, že Harkonnenové jsou narozdíl Atreidsů zobrazeni jako slizcí perverzáci, mě rozhodně nepřesvědčí. Jediný důvod, proč mít rád fremeny a Paula, je subjektivní pohled na věc daný tím, že to tak Herbert prostě napsal. A doufám, že si tohohle byl vědom a udělal to naschvál. V podstatě stvořil svět bez kladných postav, jenže ty, které si vybral jako stěžejní, jsou opravdu hodně creepy. Opravdu nenacházím důvod, proč by Atreidové měli být v něčem lepší než ostatní, samozřejmě vyjma zázračného dítěte Paula. Fremeni jsou jenom jeho loutky. Budu muset přečíst celou ságu, abych si to celé ještě ujasnil.

na příspěvěk reagoval Kaufman, Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Braveheart

Těch odchylek tam bylo opravdu hodně, a i k poměrně dlouhé stopáži zbylo tuze málo prostoru pro mnoho postav, událostí v ději atd. Ale nevadí, já to tak beru. Knížka je pro mě jedna věc a film zkrátka druhá, nesnažím se to nějak zvlášť porovnávat. Je ale fakt, že Lynchovo znázornění a vyložení toho vesmíru, postav, rodů atd., se mi nehorázně líbí ;) Jop, úchylní Harkonneni, vznešení Atreidové, sardaukauři v proti-radiačním obleku (jop, to mi ten jejich outfit připomínal) a tak vůbec. Navíc, jak jsem už psal, se v tomto pojetí hodně inspirovali Westvoodi u Emperorky a tu mám já jako hru vážně moc a moc rád, takže za mě prostě i tak velká spokojenost ;)
A ano, vím a asi dobře, že to nedopadlo.. 8-) 

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

BTW Víte že měl Lynch režírovat Star Wars: Return of the Jedi, ale odmítnul to?

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Jakkob , Kaufman

V tomto mám výhodu, ačkoliv část filmu jsem viděl již kdysi na základní škole, nejsem knihou ani filmem poznamenán, takže to beru střízlivě. BTW Zapomněl jsem napsat, že v knize je zrzavý Imperátor, takže je to ve filmu skutečně zvláštně překrouceno. A sardaukaři. Taky si zaslouží víc prostoru, vždyť to byla jedna ze stěžejních strategicko-taktických zbraní, která udávala chod celého impéria. No, radši už to utnu, nemá cenu donekonečna vypisovat nedostatky, stejně to nic nezmění =)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Braveheart

Tak on sám Lynch nebyl ve finále s filmem vůbec spokojený a uznal, že se do toho vůbec neměl pouštět, neb takový materiál, jako je Duna, je zkrátka "nezfilmovatelný". Jinak k těm výtkám obecně... Já na tom vyrostl a tak mi to tam vůbec nevadí. Knížku jsem četl a jsem si vědom rozdílů, ale když se řekne Duna, vybavím si zkrátka Lynchovo pojetí a žádné jiné. Ostatně v Lynchovi se třeba inspirovali i Westwoodi u Emperorky ;)

na příspěvěk reagoval Kaufman, Braveheart

Kaufman

Kaufman (hodnocení, recenze)

Braveheart

Naprostý souhlas, ale od TV serie (určitě se na ní koukni) nečekej nic víc. Sice má na vysvětlování víc času, ale selhává zase v místech kde je Lynchova Duna přesná:-(

 

Každopádně filmy jsou dobrej průměr. 

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Tak jsem konečně dočetl Dunu a mám pár výhrad k některým Lynchovým invencím, které mi nedávají smysl:

1) Zrzaví Harkonnenové. Chápu, že cílem bylo vytvořit charakteristické padouchy a o lidech se zrzavými vlasy se říká, že nemají duši, což je pro Harkonneny ideální, ale totálně to zastinuje skutečnost, že Harkonnenové jsou šlechtický rod, nikoliv rasa. Není proto důvod, aby měli všichni harkonnenští vojáci hlavu jako oheň. Lynch z nich prostě tu rasu udělal.

2) Harkonnenské srdeční záklopky. V knize o tom není ani zmínka a je to naprostá úchylnost. Zřejmě to nahrazuje reziduální jed a opět to dokresluje "zlou rasu", ale podle mě blbost.

3) Pedofilní gaylord baron Vladimir Harkonnen. Ano, Vlado měl rád chlapečky, ale to byla jenom taková neškodná zábavička, v knize naprosto podružná a vedlejší. Ve filmu je na to kladen přemrštělý důraz, jako by na tom vše stálo. Samozřejmě na úkor jiných a důležitějších věcí.

4) Feyd Rautha. V knize zajímavá a důležitá postava, ve filmu podřadný slizoun s vizáží úchyla (zdravím Stinga).

5) Způsob válčení na Arrakisu. V knize jsme svědky technických soubojů s noži založených na psychologii. Ve filmu pak fremeni včele s Paule Muad'Dibem křičí jako by je někdo tahal za koule a střílejí u toho z pistolek. Směšné, Davide, opravdu směšné.

6) Tempo vyprávění. První polovina filmu pozvolna běží, zatímco ve druhé jako by se přestalo stíhat a důležité momenty z příběhů jsou zkratkovité, utnuté nebo podělané. Já vím, krátká stopáž na takový materiál, ale je to na pytel. Měli ten scénář líp napsat.

7) Planetární ekologie. V knize naprosto zásadní věc pro fremeny, a také jejich hlavní cíl, ve filmu se to absolutně neřeší. Paul Muad'Dib je prostě natolik zdatný mág, že na konci silou vůle přivolává bouři a déšť. LOL

8) Příbuzenský vztah. Nebudu spoilerovat a rozvádět, vynecháno. Škoda. (BTW Vzhledem k přetížené paměti si nejsem jistý, jestli je to vážně vynecháno, pokud se pletu, sorry).

9) Gilda, landsraad, Benne Gesserit, CHOAM, impérium ... všechno vysvětleno minimálně nebo vůbec. A přitom to je to hlavní, oč tu běží! Intriky, boj o moc, plány v plánech plánů jiných plánů atd.

10) Proč vůbec točili film? Duna je materiál na TV sérii typu Říma a ne na dvě až tři hodiny v kině. Velmi ambiciózní projekt, ovšem s minimem šancí to zvládnout tak, aby to mělo hlavu a patu a nemusela se osekat půlka věcí. TV filmy jsem zatím neviděl, ale závidím jim jejich stopáž. Lynch z toho udělal klasickou úchylárničku dle svého gusta, která není sama o sobě vůbec špatná, ale Herbertova Duna to prostě není, spíš je to něco jako Duna z alternativní dimenze.

To je zatím vše, co mě teď napadá. Možná mě ještě něco napadne. Film se mi pořád líbí, ale musím ubrat hvězdu.

na příspěvěk reagoval Kaufman, Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Braveheart

Erotika... Nepamatuji se, že by v knížce nějaká byla, ale je to taky nějakej pátek, co jsem to četl.. XD Každopádně v dnešní době by asi bylo spíše divný, kdyby tam aspoň něco málo nebylo.

na příspěvěk reagoval Braveheart

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Kaufman

Mega LOL :D Jinak pokračuji ve čtení Duny, jsem někde za půlkou, zrovna bloudí v poušti, konečně to začlo být akční. Ve srovnání s knihou je film dost v prdeli, ale vzhledem k tomu, že jsem ho viděl před knihou, líbí se mi nezávisle na ní. Spíš nechápu, že se podle Duny neudělá pořádná PC hra, přece jen Dune a Dune 2 je už docela dost passé. A nebo nějaká dobře animovaná série, a tím myslím pořádnou uměleckou grafiku a ne nějaký Toy Story.

na příspěvěk reagoval Kaufman

Kaufman

Kaufman (hodnocení, recenze)

Pokud pudeš někdy číst předehry tak Vladimir byl jako mladej svalnatej. Takže Zeman je mezičlánek:-)

na příspěvěk reagoval Braveheart

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Remake Duny nabírá obsazení

Remake Duny nabírá obsazení

17.07.2018

Tak se to přece jen děje. Remake kultovní sci-fi Duna konečně začíná nabírat reálné obrysy. A co víc, vypadá to, že v něm spojí síly jeden z nejpopulárnějších mladých herců současnosti s jedním z… (více)

Peter Berg jezdí na písečných červech

Peter Berg jezdí na písečných červech

30.12.2007

Je to jen pár dní, co jsme psali, že Peter Berg převzal od Michaela Manna režii špionážního thrilleru s Tomem Cruisem Edwin A. Salt. V interview pro MTV Berg překvapil tvrzením, že tohle pro něj bude… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama