Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film, jenž produkovala Raffaella De Laurentiis (dcera Dino De Laurentiise a herečky Silvany Manganové), je založen na sci-fi literární předloze, románu Franka Herberta o válce vládců různých planet v roce 10191. V roce 10191 se vládce vesmíru snaží získat kontrolu nad substancí umožňující cestování kosmickým prostorem. Tato látka se vyskytuje pouze na Pouštní planetě. Tamní obyvatelé pod vedením svého spasitele Paula Atreida se snaží od vládce osvobodit. David Lynch vytváří svůj příběh z budoucnosti podivuhodnými obrazy. Jedná se o jeho první experiment s barvami, ostatně silně stylizovanými (převládá odstín písku, skal, země). Lynch tento svůj film nazývá "symfonií prostoru", doznává nicméně, že mu žánr sci-fi příliš nesedí. Film však přišel v době, kdy bylo obecenstvo již přesyceno filmy o "hvězdných válkách" a pro znalce Herbertova románu nebyla jeho Lynchova verze dost uspokojivá. (Magic Box)

(více)

Recenze (797)

mgerlich 

všechny recenze uživatele

Dunu podle Lynche mám rád už dávno, jen je škoda že vyhodil užasné výtvarné navrhy H. R. Gigera a nahradil je svými vizemi (chápu uměleckou licenci, ale s Gigerovým výtvarným pojetím mohlo jít o nadčasovou záležitost). ()

DeepMaster 

všechny recenze uživatele

Frenk Herbert napsal sérii knih Duna jako svoje celoživotní dílo. Při psaní druhého dílu se vsadil s jistím senátorem že mluvené slovo mu vydělá víc než psané a na popud této sázky založil Sciantologickou církev. Vyhrál. A Knihy ságy Duna se staly biblí této sekti. V díle pak pomáhal jeho syn který dopsal poslední dvě knihy. David Lynch se ujal scénáře který byl napsán na motivy této knihy a stvárnil neméle zajimavé dílo ve srovnání s knihou. Suprrrrrrr ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Předem připomínám, že sci-fi filmy nejsou moje hobby, a tak Duna u mě nevedla už od začátku. A ani si mě po konci filmu nezískala. První hodinka nuda a možná až posledních 30minut bylo koukatelných. Zbytečně se vše protahuje a abych řekl pravdu, do děje sem se i trochu zapletl, bylo to všechno takové pomíchané a nepřehledné. Ale zase na film z roku 1984 docela povedené efekty a pár jiných věcí. ()

raider.minoo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně hezké a originální sci-fi, typické pro Lynche. Místy na mně však působí až trochu voskově a staticky, jako obraz nebo maketa, a je to i trochu chaotické. Myslím, že by to šlo bez problému zkrátit na hodinu a půl, anebo udělat z Duny vícedílnou ságu a více se v ní pak zabírat detaily. Jinak se mi líbí i výběr herců - vlastně se zde jedná o debut Kylea MacLachlana. ()

Virusman666 

všechny recenze uživatele

Veškeré komentáře k této klasice sci-fi žánru jsou asi zbytečné, David Lynch je prostě David Lynch. 10 z 10, Tady je ***** prostě strašně málo. Nádherně vymyšleno, nádherně natočeno, nádherný zážitek při každém dalším shlédnutí - už to ani nepočítám... Díky pane Lynch ()

Bolek82 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Bohužel jsem četl knihu. A nechápu proč Lynch předělal předlohu tak, že plno věcí ve filmu vyznělo jinak. A podle mě to nebylo proč měnit :-( Velmi slabé, včetně efektů (ty jsou snad ze 60. let) max 2* ()

nikkittka 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání,z Duny je strašně cítit,jak moc na ní Lynchovi záleželo,o to smutnější je vidět studiem přidušený a v podstatě zničený výsledek,který je absolutně nekonzistentní a chvílemi směšný.Tvůrčí vize tam je,ale pohřbená hluboko pod zemí. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Unikátní vizuály a vize. Nej Duna (a to jsem přečetl 5 knih ze staré a 7 knih z nových sérií (od syna), tak znám základy a dá se říct, že jsem fanoušek světa Arrakis (etc)). Inu, hodnocení tedy sedí na 190min dlouhou verzi, která je z nich asi nejlepší (což je logické, čím víc minut, tím více hloubky). Geniální. ()

BAADRAAM odpad!

všechny recenze uživatele

Odpad. Nechapu, proc na to Lynch sahal. Priserny paskvil, ktery nema co docineni s knizni predlohou. Kyle MacLachlan jako Paul Atreides je tou nejnekoukatelnejsi a nejnezajimavejsi postavou nejen tohoto filmu, ale snad i vsech filmu, ktere jsem doposud videl. ()

Xenerix 

všechny recenze uživatele

Moc bych chtěl dát Duně těch 5 hvězdiček, ale nejde to. Ani 4 ani 3, tak jak je knížka dokonalá, tak je film extrémně nepovedený, Lynch asi nebude špatný režisér, ale ať se drží dál od sci-fi a akce, protože ten člověk vůbec nemá představivost a vývoj lidstva si představuje vskutku zajímavě aneb proč všichni vypadají, jak když jdou na maškarní bál. ■ Normálně bych řekl, že knižní série Duna je natolik komplexní dílo protkané především filosofií, náboženstvím a sociologií, kde hlavně v pozdějších knihách tvoří značnou část obsahu různé úvahy o tom či onom, že to zkrátka zfilmovat nelze, ale to jsem si mysle i o Watchmenech a Snyder mě vyvedl z omylu, protože se mu to podařilo bravurně, jelikož do filmu vnesl styl. A styl je přesně to, co Duně zoufale chybí, což je škoda, protože u sci-fi se to vyloženě nabízí. Pár hezkých scén tam bylo, ale to asi hlavně pro sklaní fanoušky série. Těm ovšem zase musí lézt na nervy casting, který se příliš nepovedl. Copak Lynch neviděl Star Wars, aby si uvědomil, že lze natočit sci-fi, kde hlavní záporná postava není srandovní poletující tlouštík s puchýři po celém těle? Tomuhle už já neříkám stylizovaný film, ale úlet. ■ Navíc s 3hodinovou stopáží bych čekal více prostoru pro ty myšlenky, které Dunu dělají tím čím je místo těch čistě povrchních věcí, které se naopak klidně mohli omezit na nezbytné minimum. Palec nahoru alespoň za hudbu, která je ucházející. SPOILERALERT: A smrt Duncana? Vždyť je to pravděpodobně nehlavnější postava celé knižní série a tady je jí věnováno z celého filmu tak 5 minut a jeho obětování je tam zobrazeno asi v 5 vteřinách pomalu mimo záběr, no toto! ()

route60 

všechny recenze uživatele

Filmy Davida Lynche byly vždy určitou provokací a mistrně natočené ale Dunu jsem viděl nejméně 5x a stejně jsem tomuto Sci-Fi chaosu nepřišel na chuť, zde platí více než kdy jindy že kniha je kniha a film nebo seriál nikdy nedokáže navodit atmosféru svého tvůrce. ()

xzajox 

všechny recenze uživatele

Videné druhý krát. Najprv som to videl pred čítaním knihy, ešte ako nezrelý infant. Nechápal som, nudil sa, bol zhnusený. Čistý sci-fi pocit z filmu je totiž veľmi brzdený jeho spracovaním. Keď som to videl po čítaní knihy, tak som nielen všetko pochopil, no dostal som sa o kus ďalej. Začalo mi vadiť, že kopec vecí z knihy nesfilmovali, prípadne si vymysleli takú blbosť ako zvukový modul (v knihe to nebolo, alebo som zabudol). Hlavný problém Duny ako takej je širokosť a komplexnosť celého Dune univerza, čo neznalých ľahko odradí. Veľké plus tejto verzii, že sa úspešne posnažili čo najviac z toho zachytiť. Dnes (2015) by bolo pokrytecké hodnotiť vtedajšie efekty bez privretého oka. Preto tvrdím, že sa im na tú dobu celkom podarili, aj keď nie až tak verne ako napr. v Star Wars. Malé mínus dávam za humusáctvo. Áno, aj v knihe bol barón hnusný, krutý magor, ale myslím že to tu mohli zobraziť trošku menej... humusácky. Herci boli veľmi dobrí, teda nepostrehol som nič, čo by mi na nich vadilo. Paul a jeho zmena, Jessica (kočka), Chani (kočka), Barón (fujtajbel), Sting (vyšinutý magor, škoda že nemal viac priestoru), Gurney (a skvelý P.Stewart), atď atď... skvelé. Celkovo som ako fanúšik Duny spokojný a teším sa, kedy už to konečne sfilmujú moderným a A-čkovým spôsobom. Tesne 79% - 4* ()

Leobarka 

všechny recenze uživatele

Chtěla bych se vyjádřit, ale do pusy se mi dostal písek se zvratkama.. I když jsem se snažila - vážně jo!, tak jsem to vůbec nepobrala. Dokoukala jsem až do úplného konce i Dunu 4, nebo kolik to má dílů, ale prostě mi to hlava nepobírá. Slátanina první ligy. ()

Drozdo57 

všechny recenze uživatele

Hodnotím predĺženú verziu. Vizuálne to nepôsobí výborne ani na rok 1984, keď uvážime, že je to po vydaní pôvodnej trilógie Star Wars, ktorá vyzerá dobre ešte teraz. Na druhú stranu Lynchova myšlienka, ako Herbertovu komplikovanú knihu (ktorú som mimochodom čítal asi 5krát) zobraziť, zostarla až prekvapivo dobre. Teraz, s odstupom, bez emócií môžeme film hodnotiť a zvlášť na také druhé-tretie pozretie tento film oceňujem ako veľmi dobré vizionárske dielo. Mrzí ma, že David nemohol svoj film úplne dokončiť. Niekedy sa zamýšľam, aké by to bolo keby tento film nakoniec natočil Jodorowski. ()

14krejca14 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem byl asi hodně mimo, nebo Lynch byl mimo? Ani nevím... Pravda, na mé první setkání s Lynchem určitě nevhodná volba, měl jsem sáhnout po Lost Highway, Mazací hlavě nebo Mulholland Drive... Každopádně Duna oplývá kupou nápadů, srší originalitou, ale styl vyprávění a postupně celý příběh je totálně na hlavu. A tím nemyslím, že by to byl nějaký mindfuck, jako výše zmíněné snímky, ale působí neuvěřitelně vlekle, místy se řeší nesmyslné věci a ty podstatné ne... Ale třeba další projekce mě vyvede z omylu... ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Lynche mám hodně rád, ale s Dunou si na sebe upletl bič. Snaží se zpracovat epickou space operu se vším všudy. Problémem je, že toho obsahu je ohromné množství. Pokud chcete zpracovat něco podle Duny, tak se musíte uchýlit k seriálovému formátu. Není totiž možné, aby někdo ztvárnil perfektně tak obrovský lore na filmovém plátně ve formě jednoho filmu. Přitom má Duna tak nějak vše, co by se od epické scifi politické konverzačky dalo čekat. Fantastický režisér, skvělá hudba a známé hvězdy v hlavních rolích. Škoda, že se z toho pospojovala nezáživná a zmatená politická konverzačka, která celou dobu nespěje k žádnému extra zajímavému konci. Na Lynche fakt slabé a mě by zajímalo, proč přistoupil na to, že Dunu zpracuje. Nebyl to fajn nápad. Na svou dobu překvapivý Duna efekty. Jinak není moc o co stát. Pokud se ale chcete podívat na film, který má naprosto všechny předpoklady pro úspěch, ale selže kvůli špatným základům, tak asi dobrý. Taková poučná sonda do formátů kinematografie. ()

Han_Quintet 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je super, zbytek bohužel naprostá ubohost, až na finále, tak to vypadá, když režisér naprosto fatálně nezvládne předlohu a nedrží se vize. Bohužel ve filmu hlavní hrdina má snové vize a tady jim byl věnován maximální prostor(a co je naprosto šokující, ne vůbec těm klíčovým, který se táhnou a opakují napříč všemi knihami!), přičemž důležité dějové zvraty a záměry jednotlivých postav jsou potlačeny do pozadí a tak od druhé poloviny filmu člověk kouká jen na dadaistickou poslepovanou show, která stěží dohromady drží nějaký dějový rámec nebo obraz. Je to zoufalce zpackané, za první hodinu dávám pět hvězidček, za zbytek nulu. Tak to dopadá, když režisér si nepřečte ani předlohu, stejně jako scénarista. ()

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Remake Duny nabírá obsazení

Remake Duny nabírá obsazení

17.07.2018

Tak se to přece jen děje. Remake kultovní sci-fi Duna konečně začíná nabírat reálné obrysy. A co víc, vypadá to, že v něm spojí síly jeden z nejpopulárnějších mladých herců současnosti s jedním z… (více)

Peter Berg jezdí na písečných červech

Peter Berg jezdí na písečných červech

30.12.2007

Je to jen pár dní, co jsme psali, že Peter Berg převzal od Michaela Manna režii špionážního thrilleru s Tomem Cruisem Edwin A. Salt. V interview pro MTV Berg překvapil tvrzením, že tohle pro něj bude… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama