Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film, jenž produkovala Raffaella De Laurentiis (dcera Dino De Laurentiise a herečky Silvany Manganové), je založen na sci-fi literární předloze, románu Franka Herberta o válce vládců různých planet v roce 10191. V roce 10191 se vládce vesmíru snaží získat kontrolu nad substancí umožňující cestování kosmickým prostorem. Tato látka se vyskytuje pouze na Pouštní planetě. Tamní obyvatelé pod vedením svého spasitele Paula Atreida se snaží od vládce osvobodit. David Lynch vytváří svůj příběh z budoucnosti podivuhodnými obrazy. Jedná se o jeho první experiment s barvami, ostatně silně stylizovanými (převládá odstín písku, skal, země). Lynch tento svůj film nazývá "symfonií prostoru", doznává nicméně, že mu žánr sci-fi příliš nesedí. Film však přišel v době, kdy bylo obecenstvo již přesyceno filmy o "hvězdných válkách" a pro znalce Herbertova románu nebyla jeho Lynchova verze dost uspokojivá. (Magic Box)

(více)

Recenze (795)

F.man 

všechny recenze uživatele

Náhodou... Neviděl jsem SE a ani knihu jsem nikdy nečetl, a přesto mi to nepřišlo nijak zmatené či útržkovité. Naopak zvrhrá hlava Mr. Lynche, která udělala sci-fi 50. let, mě více než dobře bavila skvělou atmosférou. Na pět to sice není, protože několik málo minut je výzarně slabších a i když o to primárně nejde - některé triky jsou hrozné, ale to nic nemění na tom, že v základech to je velice dobrý snímek. The spice must flow. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně nudnej a nezáživnej filmek, ve kterým se toho moc neděje a celkově je zbytečně moc dlouhej. Příběh mě taky ničím nepřekvapil. Kostými jsou směšné a i výprava za moc nestojí a i když je to starší sci-fi, tak jsou z tý doby o dost lepší žánrovky. Tak že až budu mít další možnost vidět toto veledílo, raději se tomu vyhnu. Za mě 5% :) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Něco je tam hodně blbý, něco je tam hodně dobrý.. Lynch nezvládá akci, efekty působí žalostně, některé tvůrčí rozhodnutí jsou možná až moc odvážné a odvyprávěné je to celé vpravdě zmatečně.. Na druhou stranu to má parádní atmosféru, místy geniální casting (např. Sydow jako Kynes je prostě nepřekonatelnej), krutopřísný soundtrack, super design lokací, hezké triky a pár scén z knihy to převádí do filmu tak zručně a funkčně, že z toho dnes už je jakýsi kánon (např. krabice a gom jabbar).... Takže, jasný, je to v zásadě selhání, ale selhání které si lze užít a které obsahuje spoustu velmi cenných jednotlivostí a poznatků. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Dino De Laurentiis & David Lynch... Co dodat? Musí z toho vzejít výborný film!! Duna je velmi zajímavý film a myslím že určitě stojí za shlédnutí. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Hodnotím tříhodinovou rozšířenou verzi: Musím říct, že mi ty tři hodiny utekly dost rychle, nepřišlo mi to tak dlouhý, i když se třeba první hodinu moc nestalo. Vzhledem k menší nahuštěnosti děje v první půlce na mě pak zbytek působil až moc urychleně, skoro jako když píšete seminárku, krásně se rozepíšete a pak zjistíte, že když to nezkrátíte, nevejdete se do limitu. I když jsem zatím nečetla knihu, přišlo mi, že se v druhé půlce hrozně přeskakovalo a přibylo víc shrnujících, často halucinačních sekvencí, které vypravěč doplnil jednou dvěma větami. Vypravěč toho jinak namluvil možná až moc, občas až zbytečně dovysvětloval. Spolu s vnitřními dialogy mi film kvůli tomu občas připadal jako audiokniha s obrázky – žádný prostor pro to, aby si divák domyslel děj nebo hádal, o čem postavy zrovna přemýšlí, vše je mu polopatě  řečeno. Vnitřní dialogy byly navíc rušivé a celkem zdržovaly jednotlivé scény, jejich vynecháním by tvůrci možná získali víc času pro druhou polovinu a nemuseli pak tak spěchat (to pak i ty vnitřní dialogy zmizí). V rámci vyprávění mě ještě fascinovalo, jak prakticky na začátku vyzradili osudy většiny postav, veškeré napětí je pak to tam. ----- Film mi přijde přinejmenším zvláštní z estetické stránky. Výprava, praktické triky, kostýmy, to všechno je skvěle udělaný a je vidět, že si s tim dali práci, ale ty počítačové triky... ty to dost kazí. Najdou se ovšem světlé momenty jako např. červi nebo většinově sympatické obsazení. 7/10 ()

maddy 

všechny recenze uživatele

„I saw Fincher's Dune and it was a shit.“ Zahlásil Jodorowsky v Jodorowsky's Dune/2013 a ja mu musím dať za pravdu, bláznovi jednému starému. Duna je totižto film, u ktorého si u mňa Lynch neuveriteľne pokazil reputáciu. Začínam totiž pochybovať, že vie rozumne podať príbeh. Áno, stále tu síce máme perfektné kúsky na čele s Mulholland Dr. alebo Lost Highway, kde je ten nejednoznačný, takmer až halucinogénny príbeh výhodou a povyšuje film na skutočné umenie. Ale preboha, Lynch, občas si musíš uvedomiť, že netočíš nejakú „mind-fuck nezávislárňu“, ale veľkolepé niekoľkomiliónové sci-fi pre masy, kde sa žiada zrozumiteľnejšie podať celú story, motívy postáv, príčiny ich konania atď. atď. atď. Alebo to si skutočne tak tvrdohlavý?! Ja som sa tomto prípade vzdal akejkoľvek snahy ťa pochopiť (a to si napríklad taký Mulholland Dr. doslovne užívam dodnes!). Nie, toto jednoducho nie a nechcem si predstaviť, že by mi niekto dobrovoľne pustil tú 190 minútovú verziu, to s väčšou radosťou bude pozerať aj Kameňák dvanásťkrát za sebou, veď táto dvojhodinová Duna už bola neskutočne rozťahaná. Jeden z málo filmov (resp. jediný), ktorý ma už v poslednej pol hodine tak nezaujímal, že som ho surovo vypol a aj napriek tomu hodnotím. Body akurát za scény s piesočnými červami (našťastie ich bolo celkom dosť), premakanú technickú stránku, vynikajúce masívne kulisy, kde sú tie investované milióny skutočne vidieť a niekoľko potešujúcich nápadov, ktoré sa podarilo zakomponovať z Jodorowskeho vízie (záber do maternice a pod.). Inak však sci-fi v podaní Lyncha už radšej nikdy viac. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Duna je tak rozsáhlé dílo, tak bohaté na fantazii a navíc je to napůl pohádka napůl sci-fi, takže ten, kdo se pokusí to převést do filmové podoby musí být buď blázen, nebo mistr a Lynch je podle mne obojí. Nechal hodně prostoru pro představivost a hodně dal na obrazovost a symboliku, takže si prostě musíte knížku přečíst, abyste film pochopili a něco vám to řeklo. Ale jsem jedna z těch, co si Dunu přečetli až poté a přesto se mi snímek líbil, a to jsem ještě nebyla Lynchovým fanouškem. Je to jeden z nejsilnějších fimů, který je docela náročný na porozumění všech viditelných i neviditelných narážek, ale pokud odhalíte aspoň polovinu, stojí to za to. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Kultovka...u mňa nie, pomalé, nič sa tu nedejo a nemá ma čo zaujať, ale nie to Lynchovka, čo je fajn, lebo jeho psycho nezrozumiteľné filmy nemusím... ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

V tomto případě mě David Lynch těžce zklamal. Duna patří mezi moje nejoblíbenější sci-fi romány a chápu, že je docela obtížné tenhle materiál zfilmovat, ale tady mám pocit, že se to Lynchovi opravdu dost nepovedlo. Viděl jsem klasickou verzi, a i když je děj knihy hodně obsáhlý, tak délka filmu taky není zrovna malá. Spousta podle mě důležitých faktů zde zcela chybí a jiné jsou zase zpracovány úplně jinak. V roce 1984 sice filmové triky nebyly na takové ůrovni jako dnes, ale tady jsem měl občas pocit, že koukám na Turkish Star Wars. Nemůžu sice srovnávat Lynche s Georgem Lucasem, ale triky mě zklamaly. Navíc taková Kubrickova 2001: Vesmírná Odyssea je zpracováním a triky taky úplně jinde. Kdybych nečetl knihu, hodnocení by bylo asi vyšší, ale naštěstí jsem ji četl ještě před tímhle "pokusem" o zpracování. *** Když u některých komentářů vidím "zdařilá adaptace", zdá se mi, že dotyční asi četli nějakou jinou Dunu, ale toť jen můj názor. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Duna je nádherný film - poetická, krutá, bizarní, surrealistická, jen jsem si musel na pomoc vzít knihu, abych to zpětně ocenil. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Lynch je strašne zvláštny človek. Neustále využíva vo svojich dielach nekonečné množstvo úchylnosti a perverzie, čím dehonestuje umenie ako také. A je mi jedno, že tým celým smeruje k vytvoreniu nepríjemného fiction prostredia či odhaľovania ľudských pocitov pomocou vnútra. O jeho experimentálnych videoklipoch radšej pomlčím, to je katastrofa na n-tú, akoby si vymyslel psychologický moment, ktorý si vytýčil a prenesie ho divákovi, ktorý naň kašle, lebo nepotrebuje nasávať feťácke letargie. I napriek tomu natočil hneď niekoľko snímkov, ktoré sa približujú filmovým perlám. Duna medzi ne ale vôbec nepatrí. Je veľmi plytká, štúdiová, odťažitá. Polovicu stopáže tvoria kŕčovité scény so smrteľnou vážnosťou, pri tej druhej vnímate aj podvedomý rehot hercov z celku ako takého. Jediné, na čom môže stavať, je absurdný vojnový boj a intrigánstva, problémy s nedostatkom nerastného bohatstva ktoré sú všadeprítomné, to by ale samotný Lynch musel mať jasnejšiu predstavu o koncepte, pretože prerozprávané riadky z knihy pre deti nefungujú pre vyspelejšie publikum (ani ako neviazaná zábava). Takisto nechápem ambície Prochnowa a von Sydowa preraziť do Hollywoodu za každú cenu... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Prave mam po docteni Duny, coz je v literarni forme jedno z nejlepsich sci-fi vsech dob, ktere se do 2h filmu proste nacpat neda, coz je na vysledku hodne hodne znat. Puvodni Lynchuv strih mel 4h a kdyby studio nezacalo strihat, mohlo to byt dokonale. Takhle je tam stale to skvele jadro, jak vizualne, tak hudebne, okorenene Lynchovym rukopisem, ale obzvlast v druhe pulce uz je to fakt silene zkratkovite a diky tomu viditelnemu strihani to je spis utrpeni nad tim o kolik to mohlo byt lepsi. Na druhou stranu ted kdyz mam nactenou predlohu si muzu doplnit mezery ve scenari a uzit si to co tam je, coz je lahudka, at uz realna, jako main theme Briana Ena, tak k zasmani jako nektere zestarle efekty, nebo prkenny Sting ve futuristickych slipech. 7/10 ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ve své době to byla pravděpodobně pecka,avšak v současnosti zastaralé efekty působí přinejmenším směšně. To by samo o sobě nevadilo, avšak když to srovnám třeba se Star Wars, tak Lynchova Duna je neskutečně utahaná, bez výraznějších emocí a s jen průměrnými hereckými výkony. Měl jsem co dělat, abych to vůbec dokoukal do konce a to by se u sci-fi blockbusteru nemělo stávat. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Asi nejvýstižnější komentář jest od belldandy. Já za sebe dodám, že jde o vizuální artovou podívanou a zároveň o bezesporu Lynchův (který ostatně vždy prohlašoval, že SF rád vůbec nemá, takže mě vždy i přes jeho prohlášení, že by to dopadlo stejně, zajímalo, jak by vypadala SW VI, pro kterou si ho Lucas pův. vybral) nejslabší film a v kontextu jeho díla, pochopitelně vyčnívající jako vztyčený prostředník, haha. Obsazení není v podstatě nic vytknouti a tak Lynchology pobaví odškrtávání známých Lynchových oblíbených herců a že zde není jen 1.;-) Hudba je též ok a ost jako samostatný produkt obstojí bez větších rozpaků. Nedávno konečně shlédnuta ona 3h verze (se kterou jak víme, Lynch nesouhlasil, no to má holt chlapec smůlu) a tak těm, kterým se líbila kinoverze a litují, že tam toho spousta chybí, jděte do toho. Je to sice tv formát, tudíž nečekejte 2,35:1, ale za ten působivý úvod, složený z koncept artů a průvodního hlasu, tentokráte mužského, to stojí. I ten Xavier je tam více. Což ostatně platí o všech postavách. Na závěr jen, že mě nesmírně trpce ironicky rozesmává fakt, že Villeneuve místo aby udělal další film ze světa BR (nikoli nutně BR 3), tak si umanul, že nám (nebo spíše vám) naservíruje 3.verzi jednoho a téhož, když tv v. z 2000-2003 je více než dostačující (navíc nám přinesla McAvoye) a nadprůměrně kvalitní a pokrývající první 3 nejslabší knihy. Tedy tam, kam se Lynch už nedostal. Proč natáčeti další díly aby to bylo komplet, když můžeme neustále dokola recyklovat 1.díl, který mi už po těch 22 letech opravdu leze na nervy? Protože to nejzajímavější se totiž milánkové, odehrává dávno (mírně řečeno) před Dunou a 1500+ let po ní. Asi tak. Jenže takový meganáser jako trilogie Služebnický Jihád , vedle kterého vypadá Terminátor, SW a Mad Max s Matrixem, jako Kouzelná Školka, na to nikdo koule nemá. Nebo že by se někdo milostivě dokopal konečně k tomu, dáti fanouškům 2.trilogie tj kniha 4-6, aspoň tv verzi. Zvláště v tomto směru vyniká 5. díl, kde se objevují tzv. Ctěné Matre což jest dosti drsný odštěpek Bene Gesseritu a díky kterým vypadá archetyp Dominy, jako pouhý pšouk a jehož natočená verze by musela býti minimálně Rko skřížené s pornem. Zapomeňte. Přes všechny quality, které jsou nesporné, není a nikdy nebyla Herbertova Duna (které Asimovova Nadace a Simmonsův hyperkomplexní kantos Hyperion s fascinujícím Štírem, nakopává prdel s přehledem) Jana Eyrová např., aby vznikalo 20 verzí, když to přeženu. V tomto př. už jedna kvalitní jak jsem psal výše adaptace je (včetně této, ať si odpůrci kafrají co chtějí) a další nejsou z mého pohledu, třeba. Ale to je fuk. Za dalších 20+ let, někdo příjde s geniálním nápadem, udělati 4.verzi 1.knihy (páč její příběh je přece nejzásadnější. Hahaha, no jasně, že ano) zatímco spousta SF klasik není ještě vůbec natočená. To dává logiku, že? ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Paráda. Mě to dostalo totálně. Možná pro někoho zvláštní a roztahaný, pro mě atmosférická a příběhová bomba. Duna je nádherný epos a přestože je již stará, má rozhodně co dát. Výborný film. A teď si představte, že by do toho studio nekecalo a Lynch by si mohl udělat finální střih a ponechat délku, kterou chtěl. To by byla bomba...A Kyle je naprosto vynikající herec. ()

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Remake Duny nabírá obsazení

Remake Duny nabírá obsazení

17.07.2018

Tak se to přece jen děje. Remake kultovní sci-fi Duna konečně začíná nabírat reálné obrysy. A co víc, vypadá to, že v něm spojí síly jeden z nejpopulárnějších mladých herců současnosti s jedním z… (více)

Peter Berg jezdí na písečných červech

Peter Berg jezdí na písečných červech

30.12.2007

Je to jen pár dní, co jsme psali, že Peter Berg převzal od Michaela Manna režii špionážního thrilleru s Tomem Cruisem Edwin A. Salt. V interview pro MTV Berg překvapil tvrzením, že tohle pro něj bude… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama