Reklama

Reklama

Mazací hlava

  • Česko Eraserhead (více)
Trailer

VOD (1)

Děj filmového debutu režiséra Davida Lynche nás zavádí na periférii nejmenované průmyslové čtvrti. Podivínský samotář Henry Spencer se právě dovídá, že jeho přítelkyně Mary je těhotná. Místo roztomilého novorozence ale na svět přichází jakési monstrum. Mary se s touto situací není schopna vyrovnat a Henryho i s potomkem opouští. Nekonečné halucinace dovedou Henryho nakonec až k zoufalému činu... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (709)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Lynchův absolventský film se mi dlouho vyhýbal, po třech dekádách čekání mi ale neunikl - a překvapivě ho považuju za mnohem přístupnější, než jsem z ohlasů na něj čekal. Divácký oříšek pro mě představuje Lynchova pozdní tvorba, takový 200minutový Inland Empire nebo The Return dokážou toho, kdo není napojený na Lynchovo vnímání, přivést svou nekonečností na práh zoufalství. Mazací hlava je surrealistická hříčka s rozumnou stopáží, originální, v mnohém provokativní a znejisťující, pro mě ale celkem čitelná. Uznávám - můj výklad snímku může být na hony vzdálený Lynchovu autorskému záměru. To ale v případě surrealistického díla není na překážku; sny si můžeme vykládat různě. Ostatně pokud vím, režisér nikdy žádná vodítka k tomu, jak jeho film chápat, neposkytl. Že se nepřiznal k původu postiženého miminka, které je zjevně z organické hmoty, bych z vícero důvodů chápal. Každopádně oněch 10 000 dolarů, které mu Americký filmový institut poskytl, považuju za dobře investované peníze. Mám rád filmy, které stojí na atmosféře, a tady Lynch zabodoval fantastickým způsobem: tísnivý industriální svět plný bizarností a podivně vykolejených postav odpovídá noční můře, která vás pronásleduje těsně před probuzením. Režisér si tady vyrovnal účty s Philadelphií - městem, které formovalo jeho dospívání a kde se cítil frustrovaný a nepochopený. Tohle město zažívalo v oněch časech úpadek, průmysl mizel a město sužovala nezaměstnanost a chudoba. Špína a všeobecné chátrání vybydlených čtvrtí je z mnoha scén jasně cítit. Celkový dojem: 85 %. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Poprvé se mi při filmu stalo, že jsem zařval. Ne, tak to nemyslím, ale zaječel jsem rovnou dvakrát. Občas jsem však měl pocit, že k prvnímu významu tohoto dvojsmyslu bylo blízko. Lynch je zvláštní a dosti kontroverzní režisér/umělec, docela ho uznávám, jeho kraťasy mi však moc neříkají, celovečerní filmy se mi líbily víc. Samozřejmě nebudu předstírat, že jsem tuto šílenost (doslova) plně pochopil, ale analyzovat ji rozumem je podle mě chyba. Podle mě Lynch surrealisticky zobrazuje svá traumata ze života (např. o jeho dceři), ale nějak poskládat dohromady jsem si to ve své vlastní palici nedokázal. Znovu bych se na ten film nepodíval, docela jsem ho rozdýchával (zařval jsem právě u záběru na osypané dítě a ještě nějakou halucinaci, nejspíš kvůli nervovému rozpoložení), ale jen během dne a neotevřelo mi to žádnou překonanou fóbii. Možná proto, že jsem prostě moc mladý a nemám zkušenosti s dětmi nebo životem podobnému Henryho Spencera. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Tento film ma paralyzoval. Nedokazal som si pri sledovani nieco mysliet, bol som schopny len pozerat. To co som pri sledovani zazival by sa dalo nazvat strach, avsak nieje to ani zdaleka vystizne. Zvlastny dusivy pocit, takmer akoby som bol pod vplyvom neurcitej omamnej latky. Obsah filmu je absolutne neuchopitelny, avsak ma dejovu naslednost a gradaciu a zvlastne je ze aj ked som jenotlive udalosti nedokazal pochopit, vnimal som ich ako logicky sa odvijajuci sled. To je pre mna najvacsia zahada. Nedokazem tento film pochopit, som nim vsak po vsetkych jeho strankach fascinovany. Akysi neopisatelny zazitok, ktory otvara mne nepoznane hlbiny mojho mozgu. (10/10) ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

3 hvězdy - naprosto alibistické hodnocení. A tak je to u Lynche pořád. Je to magor magorovič na entou. A s velkým M!!! Tenhle film je tak absurdní, šílený, že část stopáže máte chuť být Gerojem vesmíru, druhou část stopáže (nepoměrně větší) se chcete rozebrat celou tělesnou schránku a rozházet po okolí tak, aby se nedala už nikdy složit nebo minimálně se rozeběhnout proti zdi a rozflákat si hlavu na cimprcampr. A nejhorší je že se ty stopáže u šíleného Davida prolínají tak se v tom člověk máchá pěkně od začátku až do konce... Asi to je největší magořina, co jsem viděl, když nad tím tak přemítám.... ale stejně.... Ten Lynch, ale umí udělat v kebuli zmatek, že? :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temný surrealistický příběh je zdánlivě jednoduchý - Henry je donucen oženit se s Mary, jelikož s ní má (asi) potomka, toho ale prý nemocnice odmítá vydat, dokud se nevezmou. Potomek vypadá jako E.T. - Mimozemšťan (ten ale v té době ještě nebyl natočen).  Mary s odůvodněním, že se jde vyspat k rodičům, odchází a již se nevrátí. Henry tak zůstává na opatrování sám s potomkem a spoustou snů a přeludů. Asi nejděsivější je rozbalování zavinovačky. Po většinu doby mi v hlavě rezonovala budoucí Lynchova Duna, jako by to byl příběh z jejího (v podání Lynche) světa. Skvělá černobílá kamera a práce se světlem. Hudební doprovod, sestávající se vesměs z ruchů je atmosférický. Jeden z těch snímků, co zkoušejí trpělivost diváka, než se mu odmění... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (69)

  • Na zvukové stránce filmu pracovali od léta 1975 do jara 1976, a to ve dvojgaráži vedle malého hostince, který si Lynch musel najmout, když mu AFI nakonec dal výpověď ze svých objektů. (Tomket)
  • Jedná se o čistě autorský film Davida Lynche. Kromě scénáře a režie měl na svědomí také produkci, soundtrack, zvuk, střih, hudbu, speciální efekty, výpravu, výtvarnou stránku a další. (jerry12)

Reklama

Reklama