Reklama

Reklama

Mazací hlava

  • Česko Eraserhead (více)
Trailer

VOD (1)

Děj filmového debutu režiséra Davida Lynche nás zavádí na periférii nejmenované průmyslové čtvrti. Podivínský samotář Henry Spencer se právě dovídá, že jeho přítelkyně Mary je těhotná. Místo roztomilého novorozence ale na svět přichází jakési monstrum. Mary se s touto situací není schopna vyrovnat a Henryho i s potomkem opouští. Nekonečné halucinace dovedou Henryho nakonec až k zoufalému činu... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (709)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Namůj vkus je ve filmu spoustu zbytečnejch, zdlouhavejch a nudnejch pasáží. Sice je střídají i vydařenější pasáže, scény a záběry, ale je jich tu nepoměr. Většinu filmu jsem spíš protrpěl. Přesně nevím co tímhle filmem chtěl Lynch říct. Ví to asi jen on sám a jak tak koukám i hrstka vyvolených ( nebo si to aspoň myslí ). Tenhle film je dle mýho názoru hodně přeceňovanej a dělá se něčím, čím není. Až na pár vydařenejch snovejch výjevů nemá v podstatě co nabídnout. ()

Rocky62 odpad!

všechny recenze uživatele

Nedávám odpad, protože jsem to nepochopil. Např. takový Stalker je v podstatě také o ničem a koukalo se na něj dobře, ale tohle už je příliš. Snažil jsem se objevit něco, co by mě přimělo dát vyšší hodnocení, něco co bych mohl považovat za nějak zajímavé, ale bohužel. I když jsem si na začátku říkal, když mě film začal bavit, že to třeba nebude tak špatné, ale nečekal jsem, že si to Mazací palice nasměruje do kupy hnoje, z níž se už nevyhrabe. 5% ()

Reklama

maxi6 

všechny recenze uživatele

........Lynch zde extrémní symbolismus přitvrdil až do polohy „po koule“ a během delších přestávek, kdy měl finanční problémy s natáčením, nepolevil. Veškerý čas zde převládá černobílá vizuální stránka, strnulá statická kamera, místy si musíte ověřit, zda-li není film zaseknutý. Je to jakási přehlídka obrazů, autobiografické lynchovo vniknutí do jeho nejranějších zážitků, traumat a afektů s podivně zkombinovanými zesílenými zvuky a ruchy. Jeho vlastní postižený potomek je zde náznakově pojat jako malá nevyvinutá zrůda. Jeho manželka a dcera byly ve střižně úplně z filmu vyjmuti, ale v titulcích jejich jména byla nakonec ponechána. Toto rozporuplné dílko, které nebylo schopno si na sebe vydělat, bylo přes všechny peripetie odrazovým můstem k další filmové tvorbě toho mistra improvizace, snílka a bojovníka s noční můrou. Nebýt Eraserhead není ani Sloní muž........ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Lynchův černobílý debut je spíš než filmem pouze sledem hypnotizujících obrazů ovlivněných surrealismem, němou groteskou a totálně ujetou představivostí autora. Pouze pro skalní příznivce, hlavy ostatních tento snímek zpracuje jako gumu na tužky a budou rádi pokud skončí za radiátorem ústředního topení. Nejlepší je ovšem to příšerné dítě. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Upřímně lituji všech nešťastníků, kteří v domnění, že se povznesou nad tupé stádo průměrných žroutů kinozábavy, zaexperimentovali si odvážně se svým duševním zdravím a utrpěli šok, který jim z paliček a jejich prázdných dutinek nikdy nevymizí. Pohledný Henry je bude do konce jejich marných životů strašit po nocích a milé děcko, vylézající z topení je bude honit z rohu do rohu, ha ha ha ()

Galerie (43)

Zajímavosti (69)

  • Scénář k filmu se vyvinul ze scénáře k projektu Gardenback, na kterém Lynch pracoval předtím a který byl kvůli své abstrakci odmítnut. V Gardenback byla tématem manželská nevěra a hlavní postavy se měli také jmenovat Henry a Mary. (Tomket)
  • Henry má ve filmu podobný účes jako sám David Lynch. (Othello)
  • Lynch uvedl: "Mazací hlava je inspirovaná jen a jen Philadelphií a mými zkušenostmi odtamtud. Philadelphia bylo zkorumpované, sešlé, temné město plné strachu. Když jsem tam tvořil a všiml si, jak věci okolo hynou, dostaly i všechny moje obrazy podstatně temnější tón..."
    (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)

Reklama

Reklama