Reklama

Reklama

Město v oblacích

(seriál)
  • Velká Británie City in the Sky
Velká Británie, 2016, 3x52 min

Režie:

Russell Leven

Kamera:

Tudor Evans

Hudba:

Timo Baker

Hrají:

Dallas Campbell (průvodce), Hannah Fry (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

Unikátní pohled na letecký průmysl, do zákulisí nejvytíženějších letišť světa. 1. Odlet: K tomu, abyste vzlétli, zdaleka nestačí pouhá letenka. Jsou k tomu zapotřebí kilometry skrytých dopravníků, které doručí vaše kufry do letadla. Technici nepřetržitě zajišťující provozuschopnost letounů. Armáda kuchařů připravujících jídlo. Obří průmysl produkující stroje, které vás rozvážejí po světě. To vše probíhá, ještě než se kola odlepí od země. Stanete se součástí „města v oblacích“. Svou rozlohou přesahuje nejen hranice zemí, ale i kontinentů. Tvoří ho sto tisíc letů, které každý den brázdí atmosféru naší planety. Neuvěřitelný úspěch lidstva, závislý na vyspělé technice a globálních sítích.
2. Ve vzduchu: Právě jste vzlétli. Možná letíte za rodinou nebo na služební cestu. Zemi jste nechali hluboko pod sebou a čekají vás tisíce kilometrů cesty. Jste ve vzduchu. Pro nás pasažéry je to naprosto běžná fáze letu. V pozadí ovšem funguje skrytá armáda, která se stará o naše bezpečí. K tomu, abychom v pořádku dorazili do cíle, totiž pouhý palubní lístek nestačí. Dispečeři letového provozu zajišťují, aby nám během pouti oblohou nestálo nic v cestě. Lékaři bdí nad naším zdravím. Jsou tu manipulanti, kteří zvládnou jakýkoliv druh nákladu a experti, kteří chrání letadlo.
3. Přílet: Jste deset tisíc metrů vysoko. Možná letíte za rodinou nebo míříte na služební cestu. Čas ubíhá a vy se těšíte, až budete u cíle své cesty. Předtím vás ovšem čeká jeden klíčový okamžik. Přistání. Většina z nás to považuje za naprostou samozřejmost. Ale dopravit letadlo bezpečně na zem je složitá a nebezpečná záležitost. Vyžaduje to piloty připravené na jakoukoli eventualitu. Odborníky, kteří zařídí, aby vám nic nestálo v cestě. Techniky dohlížející na vaše letadlo z opačné strany světa. A hasiče vycvičené pro nejhorší nouzové situace. Ti všichni přijdou ke slovu, ještě než letoun dosedne na dráhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument o tom, ako to celé v leteckej doprave funguje, od check inu a odbavenia kufrov až po výroby a montovanie celého lietadla. V každý okamih, v akúkoľvek sekundu, je vo vzduchu prítomných milión ľudí. Ale nezabúdajme, že napríklad pre takú Grétku Thumberg je letecká doprava peklo. Všetci si pamätáme ako aspergerovo hromžila do nebies na všetky lietadlá, ktoré predbiehali tú jej loďku na ceste do Ameriky. Takže vždy, keď budete sedieť vo vzdušnom tátošovi, spomeňte si na to, že tam dole vás možno nejaké zmanipulované nemocné dieťa preklína. https://dokumenty.tv/mesto-v-oblacich-komplet-1-3-dokument/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobré informace pro širší společenský rozhled. S poklesem ceny letenek jsme začali lítat skoro všichni. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Jsem jeden z těch, koho létání neskutečně fascinuje, ale zároveň děsí. Před prvním letem jsem vůbec nepociťoval nějaký strach dokud jsem nebyl v letadle. Město v oblacích dokáže záživně odpovědět na otázku, proč je tento zdánlivě nebezpečný způsob dopravy tak málo rizikový. Zákulisí letecké mašinérie je složen z částečků precizní a spolehlivé práce, a já mám proto radost zarezervovat si místo u okýnka, pozorovat nýty, vzdor křídel proti větru a profesionalitu pilotů. To, že nejtěžší je přistání jsem věděl, ale catering, zavazadlový systém, opravy motorů, či výroba airbusu - to jsou záběry z jiného světa. ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Už po prvom diele tohto "dokumentu" treba oceniť skutočne skvelý pohľad do vnútorného systému letectva na tejto planete menom Zem. Mám pocit ,že stojí za to venovať čas tomuto filmovému výsledku... ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné kolik lidí a jaké prostředky jsou potřeba pro udržení letadel ve vzduchu ;) Zajímaví seriál, který rozhodně stojí za to sledovat! 5 hvězd a 100% ()

Reklama

Reklama