Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed noci na pusté losangeleské ulici Mulholland Drive se schyluje k vraždě. Do luxusního cadillacu však narazí vůz řízený opilými mladíky dřív, než stačí muž ve večerním obleku zastřelit elegantní tmavovlásku. Muži v autě zemřou, otřesená žena bloudí nočními ulicemi. Plavovláska Betty Elmsová, která právě přijela z rodného kanadského zapadákova Deep River do Hollywoodu, vyděšenou oběť ráno najde v zamčeném bytě poblíž Sunset Boulevardu, který jí na čas přenechala tetička Ruth. Neznámá, která si podle plakátu na film Gilda začne říkat Rita, ztratila paměť - a Betty se rozhodne pomoci jí pátrat po minulosti plné temných stínů. Zároveň se pokouší realizovat svůj sen stát se herečkou.
Důležitou roli v navzájem propletených příbězích obou žen hraje režisér Adam Kesher přeobsazující zrovna hlavní ženskou roli ve svém příštím hitu Příběh Sylvie Northové, ale i byteček v Sierra Bonita, kam se uchylují dívky, které v hollywoodském světě snů zabloudily na své cestě ke slávě. Nesmíme ovšem zapomenout ani na herečku jménem Camilla Rhodesová, filmového bosse jménem Roque, který s lidmi zachází jako s bezmocnými loutkami, a na jeho mafiánské pohůnky - bratry Castiglianeovy. Svou roli hraje i zlověstný sen, který v restauraci Winkie's na Sunset Boulevardu vypráví velice vyděšený muž jménem Dan... a také podivný noční podnik s názvem Klub Ticha, kabelka s pětadvaceti tisíci dolary a modrá krabice neznámého obsahu, od níž dost dlouho schází ten správný klíč.
V příběhu vystavěném na principech snu si autor pohrává s tím, co si obvykle představujeme pod logikou vyprávění, tradiční chronologií, totožností filmových postav i neměnnou podobou předmětů ve filmovém příběhu. Divák si teprve postupně skládá "skutečný" příběh filmu, který se výrazně liší od "vnějšího" příběhu, který sleduje. Stejně jako v Lost Highway totiž sledujeme cesty vyšinuté mysli, která po naplnění jistého definitivního činu zkouší výčitkám svědomí uniknout do svých představ. Možná, že touha po úniku z reality se ovšem i podruhé zvrhne jen v další zlý sen o lásce k nesprávné osobě... (Artcam Films)

(více)

Recenze (1 302)

Murphy722 

všechny recenze uživatele

Temná atmosféra....Z počátku jsem nechápal v jakém filmovém universu se nacházím, ale postupem času jsem se ve filmu našel. Tohle byl můj první film od mistra Lynche. Přemýšlel jsem nad tímto kouskem dlouhé chvíle a asi ho musím pustit znova, abych se dostal do víru jeho fantasie ještě více. Jinak imprese je vynikající!!! ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Když už jsem si myslel že jsem to pochopil, přišlo něco, co všechny mé doměnky absolutně rozbouralo. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

WOW, neuvěřitelný zážitek. A ten konec!! Není lehké to pochopit a možná i nemožné aby to pochopili všichni stejně. Ale to je dobře, at si uděla každý svůj obraz. Dechberoucí propletenec životů a pseudo životů. Jediné co mi zůstává nevysvětleno je scéna s plačkou a následné otevření té krychličky. WTF ()

Al Mustafa 

všechny recenze uživatele

Hodně režisérů umí budovat temnou atmosféru, pracovat skvěle s charaktery postav, protnout film zajímavými figurkami a vtípky, ale jedině Lynch to dokáže u filmu, který nejde pochopit. ()

Bivoy 

všechny recenze uživatele

Pokud jste jako já citlivější povahy a příliš sugestivní filmy s vámi dokážou zamávat, rozhodně se na tohle nedívejte sami! Já jsem měla co dělat, abych po tomhle filmovém zážitku usnula, jak se kolem mne všude míhaly šílené fantatstické postavy, a navíc jsem si neustále v hlavě rozebírala, co tím chtěl básník říci? Nakonec jsem dospěla k závěru, že - pokud se vůbec Lynch něco snažil říci, pak jedině to, že film je iluze a hra. On, pan režisér a scénárista, si může dělat, co ho napadne, a my, diváci, musíme věřit zároveň všemu a ničemu. I přes skvělou režii, kameru, střih a výkon Naomi Watts, mi ale do pěti hvězdiček stále chybí příběh. ()

Chipešek 

všechny recenze uživatele

Čsfd je plná pokrytců, jinak si to neumím vysvětlit. Komentáře jako "Jasne nejlepsi Lynch jakeho znam - i kdyz jsem to opet vubec nepochopil." - no WTF? To že to natočí schopný režisér ještě přece neznamená, že tomu musím nasolit 5 hvězd. Nevím, co tím místní uživatelé sledují, zřejmě je dneska děsně "kůl" sázet jeden superlativ za druhým na účet každé rádoby intelektuální podívané. Abych byl objektivní, první hodina a půl je výborná, atmosféra by se dala krájet a Naomi Watts prezentuje velice sympatický výkon. To co se děje potom je jen vtip ze strany režiséra, kupa schizofrenních záběrů a mysteriózních (ehm) prvků. Abych se vyjádřil jasně, mám rád filmy na přemýšlení, ale tohle byla prostě jen kaše nesouvisejících nápadů bez jakéhokoli vodítka nebo šance filmu porozumět - někdo má možná radost, když se může v téhle kaši plácat, já budu jen stát na břehu s nevěřícím výrazem ve tváři: "Tohle vás fakt baví?" ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

„I'm in love with you.“ Po dalším zhlédnutí, které od toho prvního dělilo několik let, už vím, že miluju tvorbu Davida Lynche. ()

camper odpad!

všechny recenze uživatele

Uvažoval jsem i o jedný hvězdě, ale s takovymhle hodnocenim bylo jedinné řešení odpad. Ta hvězda měla bejt za to, že mě ten film donutil přemejšlet. Ale i tak, film jako takovej si nic nezaslouží. Celou dobu jsem musel koukat na nějaký scény, který spolu vůbec nesouvisely, až poslední půl hodinu to, aby se neřeklo, bylo nějak splácaný dohromady, ale dost mizerně... I tak to postrádalo veškerej zdravej rozum. Podle hodnocení jsem čekal kdovíjakou pecku, ale nakonec mi bylo předložený takovýhle hovno. Tohle mohl natočit jenom kompletně zfetovanej a vyšinutej člověk. Má druhá zkušenost s Lynchem a řikám, že tenhle režisér jde mimo mě. ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

"...a man's attitude determines, to a large extent, how his life will be." Atmosferická psychárna, ktorá nemá síce pointu a nedá vám žiadne odpovede, ale ja som sa bavil skvele po celých 147 min ;) Už viem, prečo všetci nazývajú Lyncha majstra atmosféry a hudba Angela Badalamentiho kapituluje tento snímok do zaslúženej kategórie kultu. 9/10 PS: Naomi Watts si ma doslova omotala okolo prstu a pri niektorých scénach som nedýchal a slintal. ()

kdosizrosy 

všechny recenze uživatele

Těžko, těžko pochopit. Snad jen Lynch sám by dokázal říct, o čem to vlastně je nebo jaká byla jeho hlavní myšlenka. My ostatní se můžeme jenom domnívat, hádat anebo se na jakékoli pochopení úplně vykašlat. Mulholland Drive je zvláštní, spíš až opravdu divný surrealistický film, který pochybuju, že někdo při závěrečných titulcích z fleku pochopí. Ale uvízne v hlavě a zakousne se vám tam jako nevyřešený hlavolam. A nepustí vás, dokud ho nevyřešíte. Proto nehodnotím. -- už to asi chápu. Je to taková komplikovaná surreálná přesmyčka, kde vlastně takřka celý děj není vůbec skutečný, jenom ta poslední půlhodinka. Lynch to naaranžoval fikaně a kdo je líný se nad tím zamyslet, nikdy ho ten film neodmění. Takže fanoušci romantických komedií, nedívejte se. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Když jsem nedávno psal v komentáři u filmu Zběsilost v srdci, že režisér (Lynch) musí být blázen, tak teď řikám - Ne, je to totální vyšinutej magor! Před tím než jsem si Mulholland Drive pustil, si tu pročítám komentáře typu "Vůbec jsem to nepochopil". Ok budu se pekelně soustředit a dám to. Tak jo mám to za sebou a nepochopil jsem to a ještě k tomu mám asi tak dvacet otázek :-) ()

Sunny.69 

všechny recenze uživatele

EDIT: ve třiceti už to tak geniální není. Haha asi jsem už too old pro tak moc intelektuální podívanou. Na druhou stranu vidět to v kině stálo za to! Původní komentář: Geniální! Já toho chlapa vážně miluju. Jeho schopnost pohrávat si s lidmi zde dosahuje nevyčíslitelných rozměrů. To, jak se od obyčejné narace pomocí modrého klíče dostaneme do jiného světa... Neskutečné! Co je zde tou pravou fikční realitou a co ne je těžko rozeznat. Poslední minuty tomu dodávají ten správný spád a Lynche v jeho nejryzejší podobě. Než si tenhle film však pustíte, nechte se na něj (i Něj) připravit jeho ostatními filmy. A i tak věřte, že vám to ještě dlouho bude vrtat hlavou a chvíli potrvá než si uděláte jasno v tom co, jak a proč se vlastně stalo. (A pravdy se stejně nikdy nedoberete.. Všechny interpretace mohou být těmi pravými.) ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Zamotaný a nesmyslný snímek, jehož jediným kladem jsou hezcí (a dobří) herci a jejich homosexuální scény a.... a to je vlastně všechno. Během sledování jsem neustále přemýšlela, zda to nemám vypnout, a docela lituji, že jsem to neudělala. ()

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama