Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed noci na pusté losangeleské ulici Mulholland Drive se schyluje k vraždě. Do luxusního cadillacu však narazí vůz řízený opilými mladíky dřív, než stačí muž ve večerním obleku zastřelit elegantní tmavovlásku. Muži v autě zemřou, otřesená žena bloudí nočními ulicemi. Plavovláska Betty Elmsová, která právě přijela z rodného kanadského zapadákova Deep River do Hollywoodu, vyděšenou oběť ráno najde v zamčeném bytě poblíž Sunset Boulevardu, který jí na čas přenechala tetička Ruth. Neznámá, která si podle plakátu na film Gilda začne říkat Rita, ztratila paměť - a Betty se rozhodne pomoci jí pátrat po minulosti plné temných stínů. Zároveň se pokouší realizovat svůj sen stát se herečkou.
Důležitou roli v navzájem propletených příbězích obou žen hraje režisér Adam Kesher přeobsazující zrovna hlavní ženskou roli ve svém příštím hitu Příběh Sylvie Northové, ale i byteček v Sierra Bonita, kam se uchylují dívky, které v hollywoodském světě snů zabloudily na své cestě ke slávě. Nesmíme ovšem zapomenout ani na herečku jménem Camilla Rhodesová, filmového bosse jménem Roque, který s lidmi zachází jako s bezmocnými loutkami, a na jeho mafiánské pohůnky - bratry Castiglianeovy. Svou roli hraje i zlověstný sen, který v restauraci Winkie's na Sunset Boulevardu vypráví velice vyděšený muž jménem Dan... a také podivný noční podnik s názvem Klub Ticha, kabelka s pětadvaceti tisíci dolary a modrá krabice neznámého obsahu, od níž dost dlouho schází ten správný klíč.
V příběhu vystavěném na principech snu si autor pohrává s tím, co si obvykle představujeme pod logikou vyprávění, tradiční chronologií, totožností filmových postav i neměnnou podobou předmětů ve filmovém příběhu. Divák si teprve postupně skládá "skutečný" příběh filmu, který se výrazně liší od "vnějšího" příběhu, který sleduje. Stejně jako v Lost Highway totiž sledujeme cesty vyšinuté mysli, která po naplnění jistého definitivního činu zkouší výčitkám svědomí uniknout do svých představ. Možná, že touha po úniku z reality se ovšem i podruhé zvrhne jen v další zlý sen o lásce k nesprávné osobě... (Artcam Films)

(více)

Recenze (1 302)

Jerris008 

všechny recenze uživatele

No, tak to byl masakr. Film, u kterého jsem do půlky vůbec netušila, která bije, ale tak vábil, že nešlo nedokoukat, další část jsem si v hlavě vymyslela asi 5 verzí, jak to vlastně je a ve finále, kdy už jsem myslela, že jsem pochopila, jsem zjistila, že ve filmu byly části, které mi do mé stoprocentní verze zase tak nesedí. Ale že já jsem hloupá a nepochopila jsem to, ještě neznamená, že tohle není, nebojím se říct, téměř mistrovské dílo. Obdivuju, že tohle mohl někdo vymyslet a to nekomentuju umění to natočit a zahrát. ()

McMastamind 

všechny recenze uživatele

Opravdu mě to nudilo. Herecké výkony rozhodně úžasné, kamera krásná, hlubší smysl (ne)jasný, ale ŠÍLENÁ nuda. Nesnáším, když Lynch takto zabředává do svých tvůrčích nápadů, jako do bažiny. Potápí se čím dál hloub a ani si toho nevšímá. Ve výsledku film připomíná rozteklý blivajz. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, top herecké výkony (scéna na prvním castingu je úchvatná), symbolika, nejednoznačnost, pár syrových záběrů, pár lesbických scén (při prvním shlédnutí v kině mne totálně dostaly) , snové vize. Klasický Lynch. Celek jsem nepochopil a ani se nesnažím, jednotlivé střípky však smysl mají a mají i co říci. Pro mne dokonalý film, z Lynchových asi nejoblíbenější, i když Lost Highway byl možná sevřenější a dal se pochopit i jako celek. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Dá sa vôbec tento film nejako zmysluplne a jednoznačne interpretovať? Lynchov Mulholland Drive je asi prvý film tohto majstra, ktorý sa mi doslova páčil. Lynchovo poňatie tajomna, nejednoznačnosti reality a sna, úžasných interpretačných variácii mi dalo viac než mnohé iné "mysteriózne" filmy, ktoré si túto nálepku pomaly ani nezaslúžia. ()

Bendiys 

všechny recenze uživatele

Tak zase o velky krok zpatky. Tohle je opravdu o nicem. Tonuhle ani nechci rozumet, i kdyby k tomu mel byt klic. Zajimave a tajuplne rozehrana hra konci naprosto zamotana v kreci a utopena v naprostem nezajmu. Lost Highway zustava nepokorena. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Lynchovka jakou jsem zatím viděl... Viděno několikrát a z mnoha pasáží mně mrazilo v zádech... KVALITA... Nic to ovšem nemění na tom že od určitého momentu kdy se to celé zlomilo opět film vůbec nechápu... Asi to tak má být.. U Lynche standard... ()

anotherdm 

všechny recenze uživatele

Dokonale ztvárněná snová rekonstrukce na základě nahodilých reálných vjemů. Lynch pracuje s tak niternými pocity, že i přes ztrátu orientaci v ději, se člověk s pocity hlavní hrdinky dokáže naprosto identifikovat - touha, zklamání, láska. Film který nikdy dokonale nepochopíte, ale přesto budete mít pocit - sakra dyť to je i o mně. ()

bAnalTask 

všechny recenze uživatele

Posledních 30 minut filmu je pro mě absolutně WTF. Kdo mi to osvětlí, dostane zlatého bludišťáka, protože co je moc, to je příliš. ()

Ances 

všechny recenze uživatele

Úspěšně jsem shlédla další lynchovinu! Musím říct, že mi dala vážně zabrat. Lynch je nejen mistrem obrazu. Je skutečně geniální, co se týče povznesení se nad realitu, a cestu za její hranice nám ukazuje velmi jemnými detaily – jen překonat slepotu a najít je. Cha, cítím se opravdu jak v jiné dimenzi. :) ()

radys.v 

všechny recenze uživatele

Bože! Lynch je regulerní šílenec. Film má každou scénou větší mysteriozní náboj. Troufám si říct, že je jedná o nejlepší scénář. Excelentní sountrack, každý jednotlivý přechod mezi scénami je dobarven ,,elegantními,, tóny, které často ještě více přidávají na mysteriózní atmosféře. Neznám nikoho, kdo by se dodíval na film a neřekl si:,,co to sakra mělo být?". ()

Bazinka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je důkaz, že do určitých filmů musí člověk prostě dorůst a vyzrát. Viděno poprvé již asi 10 let dozadu, ale moje osobní obnovená premiéra měla až překvapivý účinek na mé divácké já....ale musím přiznat, že jsem si ten zážitek musela nechat nějaký čas uzrát.... ()

Bobris

všechny recenze uživatele

Hmm.. nějak sem si nepřečetl, že se jedná o naprosto hardcore film a půlku filmu sem se skoro vůbec nesoustředil, takže tomu budu muset dát ještě jeden pokus. ()

Grondal 

všechny recenze uživatele

Neviem so dosť dobre predstaviť človeka, pre ktorého môže byť tento film obľúbeným. Nič som si z tohto snímku neodniesol. Alebo počkať, niečo predsa - prehnané umelecké ambície filmu proste nesedia. Keď sa chcel Lynch za každú cenu realizovať týmto štýlom, mal si vyprodukovať svoje predstavenie s "Plackou" na divadelných doskách, ale OMFG čo to robí v tomto filme, to nedáva zmysel. Prosto nepochopiteľný blabol, ktorého "twist" v záverečnej tretine má zrejme len zakryť, aký je tento film v skutočnosti bezduchy. 1* za lesbicke scény vďaka ktorým som nezaspal a za to, že má naozaj zaujímalo rozuzlenie i keď za to nakoniec samozrejme nestálo. P.S. Každý kto nepochopí film ale aj tak mu dá 5*, musí byť podľa buď hlupák, alebo trpí nejakou krutou pozou. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Zamilovanost je, když při pohledu na NI zahrajete špatně tři noty v řadě. Když vidíte JEJÍ oči jedno kam se podíváte, před spaním je poslední věcí na kterou myslíte to, jestli si nejdřív čistila horní, nebo dolní patro zubů, a ráno první myšlenkou to, jestli si obleče první pravou, nebo levou ponožku. Nevyženete JI z hlavy ani kdybyste chtěli a vy nechcete, protože je to krásné... i když třeba trošku trpíte, neboť ONA to vlastně ani neví;) Mulholland drive je na tom podobně. Je to naprosto fascinující film. Jediný, který jsem viděl tři večery v řadě. A od té doby jednou za rok až dva. A vždy mě z něj mrazí v zádech, tečou slzy a v hlavě dlouho zní "I've Told Ev'ry Little Star...". Jen - dá se skoro po deseti letech pořád ještě mluvit o zamilovanosti, nebo už je to jistojistě láska? Pět a půl!:) ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nemám nejmenší ponětí proč tomuhle dávám 5 hvězdiček, ale tohle je opravdu síla! Po 3/4 filmu jsem věděl na čem jsem, jen málo věcí mi nedávalo smysl a pak to přišlo, najednou jsem nevěděl už vůbec nic a čekal jsem na nějaký náznak k vysvětlení. Na místo toho jsem dostal černou obrazovku a závěrečné titulky, takže pointa filmu je daleko za horami. Každopádně hudba, atmosféra, moment překvapení a hlavně herecké výkony to je prostě lahoda v tomhle filmu. Kamera si opravdu vyhrála a Linch si zase splnil sen v natočení dalšího filmu, který normální člověk nepochopí, no řekl bych, že tu ani nebylo moc co k pochopení stejně jako u filmu "Eraserhead", celé je to spíše takové vymývání mozku. Je velice těžké to nějak smysluplně shrnout do jednoho krátkého a výstižného komentáře, když vlastně ani nevím o čem píšu. Velkolepý zážitek!!! ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Já a David Lynch jsme si nikdy tak pořádně nesedli, totéž proto platí u jednoho z jeho nejoceňovanějších děl, Mulholland Drive. Právě zde uplatňuje své letité zkušenosti psychicky narušeného člověka, v samostatně fungujícím ekosystému zvaném Hollywood. Nemá cenu se zbytečně rozepisovat, lynchofilové mručí kvičí blahem a obyčejný divák s racionálním myšlením zase nechápavě kroutí hlavou, co že to ten magor zase vytváří. Alespoň za ucházející režii a ty dvě sympaťačky dám 2*, i když mě zas naštval ten dementní a nic neříkající konec. U Lynche jsou přeci jenom k vidění i daleko horší "skvosty"... A stejnak tomu budou dávat 5* a jedním dechem přiznávat, že to nepochopili... ()

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama