Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed noci na pusté losangeleské ulici Mulholland Drive se schyluje k vraždě. Do luxusního cadillacu však narazí vůz řízený opilými mladíky dřív, než stačí muž ve večerním obleku zastřelit elegantní tmavovlásku. Muži v autě zemřou, otřesená žena bloudí nočními ulicemi. Plavovláska Betty Elmsová, která právě přijela z rodného kanadského zapadákova Deep River do Hollywoodu, vyděšenou oběť ráno najde v zamčeném bytě poblíž Sunset Boulevardu, který jí na čas přenechala tetička Ruth. Neznámá, která si podle plakátu na film Gilda začne říkat Rita, ztratila paměť - a Betty se rozhodne pomoci jí pátrat po minulosti plné temných stínů. Zároveň se pokouší realizovat svůj sen stát se herečkou.
Důležitou roli v navzájem propletených příbězích obou žen hraje režisér Adam Kesher přeobsazující zrovna hlavní ženskou roli ve svém příštím hitu Příběh Sylvie Northové, ale i byteček v Sierra Bonita, kam se uchylují dívky, které v hollywoodském světě snů zabloudily na své cestě ke slávě. Nesmíme ovšem zapomenout ani na herečku jménem Camilla Rhodesová, filmového bosse jménem Roque, který s lidmi zachází jako s bezmocnými loutkami, a na jeho mafiánské pohůnky - bratry Castiglianeovy. Svou roli hraje i zlověstný sen, který v restauraci Winkie's na Sunset Boulevardu vypráví velice vyděšený muž jménem Dan... a také podivný noční podnik s názvem Klub Ticha, kabelka s pětadvaceti tisíci dolary a modrá krabice neznámého obsahu, od níž dost dlouho schází ten správný klíč.
V příběhu vystavěném na principech snu si autor pohrává s tím, co si obvykle představujeme pod logikou vyprávění, tradiční chronologií, totožností filmových postav i neměnnou podobou předmětů ve filmovém příběhu. Divák si teprve postupně skládá "skutečný" příběh filmu, který se výrazně liší od "vnějšího" příběhu, který sleduje. Stejně jako v Lost Highway totiž sledujeme cesty vyšinuté mysli, která po naplnění jistého definitivního činu zkouší výčitkám svědomí uniknout do svých představ. Možná, že touha po úniku z reality se ovšem i podruhé zvrhne jen v další zlý sen o lásce k nesprávné osobě... (Artcam Films)

(více)

Recenze (1 302)

U_nique 

všechny recenze uživatele

Vrcholové dielo Davida Lyncha. Film o Hollywoode, ktorý režisér vykresľuje ako továreň na sny a kde hranice medzi snom a skutočnosťou takmer neexistujú. Začína scénou, ktorá zobrazuje tanečnú sútaž, vďaka ktorej sa Diane (Betty) dostala do Hollywoodu. Nasleduje strih a vidíme, že niekto ide spať. Je to Diane. Nasledujúce cca dve tretiny filmu predstavujú sen a zidealizované predstavy Diane o svojom živote a ľuďoch naokolo. To je potrebné si uvedomiť pri snahe pochopiť túto zdanlivo nelogickú zmes scén a rôznych výjavov. Je to príbeh o láske, lesbickej žiarlivosti a odvrátenej strane Hollywoodu, ktorá je vykreslená prostredníctvom zvráteného sna. Film vyžaduje veľkú pozornosť a divák si musí všímať detaily, ktoré predstavujú akési symboly alebo odkazy a všetko má svoj význam - autonehoda a miesto kde sa tato udalosť stala, stratená pamäť, záhadné peniaze v Rittinej kabelke, modrý kľúč, atď. Objavujú sa tu stereotypy z amerických filmov (navzájom zameniteľné naivné blondíny), naplňujú sa tu najhoršie klišé (manželka režiséra spí s čističom bazénov), všetko riadia mocní producenti a záhadné podivné individua (trpazlík, kovboj), všetko je na playback (Club Silencio) a nič tu nemá vnútro (modrá skrinka). Po otvorení modrej skrinky sen plynule prechádza do reality, ktorá je úplné odlišná, preto mnoho divákov nepochopí, čo sa odrazu vlastne deje. Ja osobne som si musela tento film pozrieť ešte raz, ale vôbec mi to nevadilo. Pri spomienke na niektoré scény mám doteraz poriadne zimomriavky. Lynch je jednoducho génius. ()

FeeFas 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejpůsobivější film jaký jsem měl zatím možnost vidět a vůbec mi nevadí,že jsem ho pravděpodobně vůbec nepochopil.Laura Harring hraje dokonale.Naomi Watts za ní v ničem nezaostává.Od začátku to graduje až do toho nejšílenějšího finále po kterém jsem jen seděl s otevřenými ústy a sledoval jak přede mnou pomalu mizí titulky.Pane Lynchi...smékám ()

s.u.g.e.r. 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem napsal, kdyz tomu nerozumíš-považuj to za nezávislý film.Toto je ale výjimka. Slavný Mulholland Drive je pro někoho film plný hádanek, náznaků;pro me naprostá nic neříkající nuda. Nechápu. Proč koukat na film plný nesmyslných a nahodile poskládaných scén. Nic nemůžu vytknout Naomi Watts(a její tmavovlasé kamarádce), hrají skvěle. Zato ale příběh, kamera a ostatní stojí za *****. Začíná to jako průměrný film, končí jako nelogický nesmyslný guláš. ()

nihiliste 

všechny recenze uživatele

Nevšední zážitek, který se fascinujícím v tom pravém slovasmyslu stal poté, co film skončil a já zůstal uzavřen v krabičce s otazníky :-)) Lynchův nejlepší počin! ()

delman 

všechny recenze uživatele

jeden z filmov ktory si este 10 minut po skonceni prehravate v hlave a hovorite si..."wow"...Lynchova lahodka, ktoru pre kazdeho milovnika filmu patri do "must see" kategorie...pre niekoho mozno menej prehladne, no film krasne graduje a divaka si pekne dovedie do finale v ktorom clovek vsetko pochopi a dostavi sa ten spomenuty wow efekt. ()

NOR.MAN 

všechny recenze uživatele

Lynch sa znova pustil do niečoho, čo divákovi trhá mozgové závity a možno aj nervy :) . Rovnako ako pri Lost Highway, tak aj teraz to možno vyzerá ako totálny podraz na diváka, avšak Lynch iba nachádza k cieľu rôzne cestičky , ktoré nám ponúka, pravdaže vôbec nie typickým a ľahkým spôsobom. Ukazuje tu ťažkú filmarinu, na ktorú je potrebné nájsť si v hlave dostatok priestoru aby vám dala zmysel. No dá sa to, priam je nevyhnutné úspešne dôjsť do cieľa. Podstatou je túžba, ktorú som v krajšej, pôvabnejšej, umeleckejšej a najmä mysterióznejšej forme nevidel a myslím že ani neuvidím. Toho čo na filmoch milujem, je v Mulholland Drive toľko, že sa v tom môžem veselo utopiť. Lynch ma znova nenechal chladným počas filmu a už vôbec nie (za čo mu strašne ďakujem), po jeho skončení, navyše vďaka Naomi Watts, mi film udieral nielen do hlavy, ale aj do očí. ()

imorly 

všechny recenze uživatele

Za každou cenu natočit něco, aby to nikdo nepochopil není zárukou úspěchu. Každopádně mně se to líbilo a jelikož to byl můj první Lynch, určitě sáhnu po dalším. ()

w31rd0 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi muj nejoblibenejsi film, ale vlastne nevim proc. Prestoze se to tri ctvrtiny stopaze tvari jako vlastne docela obycejnej film, clovek tusi, ze neco tak uplne neni v poradku... a pak se to stane, zaverecna ctvrtina vas zahlti smrsti audiovizualnich vjemu, ktery zacnou davat vetsi smysl az pri opakovanym zhlednuti. Clovek, kterymu to vsechno cvakne napoprvy, necht si okamzite utika podat prihlasku do Mensy. Rovnez pravdepodobne jedinej film se znacne explicitni zenskou masturbaci, kterej sem kdy videl s rodicema. A to se pocita. ()

nemkatuli 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem měla dojem, že to bude něco jako retro krimi, které vygraduje zajímavým finišem, ale mýlila jsem se. Nepobrala jsem ono překombinovávání děje a situací ve kterých jsem neviděla jakýkoliv význam. Nechat se unášet tímto filmem a dobře se bavit prostě nešlo i přes jeho zdůrazňovanou uměleckou stránku. Moji pozornost až dokonce udržela jen má oblíbenkyně Naomi Watts a očekávání jak toto zvláštní dílko dopadne. Souhlas s komentáři dobytka a flankera.27. ()

radek.896 

všechny recenze uživatele

Celkem mi ten film přišel celkem normální, ale bohužel jsem neviděl poslední půl hodinu. Co nejdříve to napravím, ale i tak mi přišli některé scénky divné a k nepochopení. Hodně jsem zvědavý, jestli tento počin překoná některý z dalších Lynchových filmů... ()

Alpha69 

všechny recenze uživatele

Nevím, pořád je u mě Lynch na prvním místě nejdivnějších filmů vůbec. Nemám ráda otevřené konce a už vůbec nemám ráda konce kterým tak docela nerozumím. ()

kate1616 

všechny recenze uživatele

začiatočných trištvrte filmu som sa nudila. Bolo to celkom zaujímevé a trošku zamotané. Na konci som nepochopila zopár vecí. Bol to pre mna ťažký film. Až na konci sa objavilo to mysteriózne čo bolo trošku málo. Trošku psycho film, ale urobil na mna akýsi dobrý dojem. Ale predsa mi v nom niečo chýbalo... Preto len 4 * ()

ciapok 

všechny recenze uživatele

som vďačný csfd za to, že sa nemusím považovať za idiota, ktorý nepochopil Davida Lyncha. Tu sú moje zisky: herectvo má zmysel / slávni režiséri majú svoje nemenné úchylky / ženy patria k sebe / z divákov si treba robiť srandu / občas sa stane to, že si nastavíte prehrávač na opakovanie súboru (celkom náhodou) a po záverečných titulkách sa film (a práve takýto) spustí znova .... ()

Rattlanake odpad!

všechny recenze uživatele

Těžko říct, co má tenhle film znamenat, od začátku totální nuda, žádný děj ani logiika. Režisér Lynch je mi opravdu dost podivný a ještě ke všemu je to dlouhé, byl velký problém to dokoukat. Režiséra Lynche už nikdy více. Mně se naopak nedostává slov, jak tento film může bát hodnocen kladně. Odpad. ()

GreenEyedBoy 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tento film sa hrá na niečo čím nie je, a ľudia mu to ochotne žerú. Ide úplne mimo mňa, ako je možné že film o ktorého deji a pointe neviem v podstate takmer nič má všade také vysoké hodnotenia. Nie, nebol som fascinovaný, a nevidím dôvod viesť hlboké filozofické úvahy o tomto snímku, o ktorom si myslím že ani sám režisér nemá potuchy o čom vlastne je. 2 hviezdičky za Naomi Watts, Lauru Harring a za skvelý soundtrack, a ak niekto tento film pochopil, pokojne mi to napíšte, celkom by ma to zaujímalo. ()

mrtvejbrouk 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si že film má náboj, zaujme, je umělecký, ale na druhou stranu je zmršený a to díky zásahu producentů do tvoření D. Lynche. Opravdu je to jako se dívat na úvodní díl seriálu a na poslední díl seriálu to co je mezi nimi nám zůstalo skryto. Ať už s tím měl Lynch jakýkoli záměr tak mu nevyšel. Škoda. ()

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama