Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed noci na pusté losangeleské ulici Mulholland Drive se schyluje k vraždě. Do luxusního cadillacu však narazí vůz řízený opilými mladíky dřív, než stačí muž ve večerním obleku zastřelit elegantní tmavovlásku. Muži v autě zemřou, otřesená žena bloudí nočními ulicemi. Plavovláska Betty Elmsová, která právě přijela z rodného kanadského zapadákova Deep River do Hollywoodu, vyděšenou oběť ráno najde v zamčeném bytě poblíž Sunset Boulevardu, který jí na čas přenechala tetička Ruth. Neznámá, která si podle plakátu na film Gilda začne říkat Rita, ztratila paměť - a Betty se rozhodne pomoci jí pátrat po minulosti plné temných stínů. Zároveň se pokouší realizovat svůj sen stát se herečkou.
Důležitou roli v navzájem propletených příbězích obou žen hraje režisér Adam Kesher přeobsazující zrovna hlavní ženskou roli ve svém příštím hitu Příběh Sylvie Northové, ale i byteček v Sierra Bonita, kam se uchylují dívky, které v hollywoodském světě snů zabloudily na své cestě ke slávě. Nesmíme ovšem zapomenout ani na herečku jménem Camilla Rhodesová, filmového bosse jménem Roque, který s lidmi zachází jako s bezmocnými loutkami, a na jeho mafiánské pohůnky - bratry Castiglianeovy. Svou roli hraje i zlověstný sen, který v restauraci Winkie's na Sunset Boulevardu vypráví velice vyděšený muž jménem Dan... a také podivný noční podnik s názvem Klub Ticha, kabelka s pětadvaceti tisíci dolary a modrá krabice neznámého obsahu, od níž dost dlouho schází ten správný klíč.
V příběhu vystavěném na principech snu si autor pohrává s tím, co si obvykle představujeme pod logikou vyprávění, tradiční chronologií, totožností filmových postav i neměnnou podobou předmětů ve filmovém příběhu. Divák si teprve postupně skládá "skutečný" příběh filmu, který se výrazně liší od "vnějšího" příběhu, který sleduje. Stejně jako v Lost Highway totiž sledujeme cesty vyšinuté mysli, která po naplnění jistého definitivního činu zkouší výčitkám svědomí uniknout do svých představ. Možná, že touha po úniku z reality se ovšem i podruhé zvrhne jen v další zlý sen o lásce k nesprávné osobě... (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 301)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Moja prvá skúsenosť s Lynchom a musím povedať: "ďakujem neprosím mistře". Že držať niť a pochopiť Lynchoviny je občas nadľuská úloha som vedel, ale v tomto prípade mám pocit, že si tu z diváka niekto robí srandu. A to v mojich očiach degraduje ináč formálne prezíny film. Posledná 15-minútovka diváka hodí do úplne inej príbehovej dimenzie a ostane len jeden veľký, škaredý, ušmudlaný otazník. Dávam filmu druhú śancu s tým že sa posunie moje hodnotenie o dve hviezdy. Hore či dole mr. Lynch? ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ten začátek, než to začne bejt tak podivně mystický, či jak by se tomu dalo říkat, to ujde. To má ještě jakous takous konzistenci potom se to mění na pitomou blbost, ani zábavnou ani nic jinýho. A vyvrcholení, kde by obvykle měla být pointa nebo aspoň rozuzlení zápletky mi nějak uniklo a zamotalo se ještě víc. Kdyby rejža možná upustil od toho motání hlavy a někdy natočil něco, na co se dá dívat až do konce i v případě, že nejste filozoficky a módou předimenzovaní mladí fagani. Takže ten začátek tři, ten konec odpad, tedy průměrně jedna Chvilku jsem nad tím ještě přemýšlel ve svým kyslíkovým stanu a už jsem přišel na smysl tohoto filmu. přece aby měli režiséři co točit, herci co hrát a kinosály co promítat a kvaziinteligenti nad čím řečnit. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NA NĚCO SI VZPOMÍNÁM....“...... /// Tak co nám říká Wikipedie? - ,,Jde o surrealisticky pojatý snímek, který netvoří souvislou dějovou linku a v závěru vynikne svým mnohovrstevnatým náhledem pod povrch všední reality. HOLLYWOOD kurva! Dokonalá Naomi (myslíš jako furt, nebo jen když si to …?) a uhrančivá záležitost, plná popírání reality, šílenství a TICHA! Jestli jste ještě neviděli M.Drive, tak si troufám tipnout, že tohle je projekt, kterej vás dostane! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem ujetej (ne máklej! Ujetej, jako na podivnejch věcech. Třeba film…). 2.) Hledám Psycho, který je psycho. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Lynch? To nevím, ale možné to je. Typický Lynch? Až do morku filmu. A jedna z nejpůsobivějších filmových atmosfér? To každopádně. Právě ta atmosféra mi chyběla v Lost Highway. Byla tam sice nějaká, ale ne jako v tomhle filmu. To je prostě něco, co musíte zažít. A ani Vám nebude vadit, že to (ostatně jako vždy u Lynche) nepochopíte. Mně to tedy nevadilo. Plný počet je zde na místě a Naomi mě přesvědčila, že je jedna z nejtalentovanějších mladých hereček současnosti. A co na závěr? Snad jen: "Silencio..." ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skvělý počin Davida Lynche. Dvě a půl hodiny utečou jako nic, protože příběh je strhující od první minuty. V závěrečné půlhodině se vše otočí o 360 stupňů a člověk vůbec neví na čem je, ... já jen čekám, že se v posledním záběru dozvím jak to vlastně bylo. A nedočkal jsem se. Přestože film vlastně vůbec nechápu, zasluhuje absolutorium a to nejen za herecký výkon krásné Naomi Watts. Je s podivem, že nebyla nominována na Oscara! Zajímavosti: Původně byl nafilmován v roce 1999 s rozpočtem 8 milionů dolarů pro televizi. Nové scény byly natočeny o rok později s rozpočtem 7 milionů dolarů, které poskytl francouzské Studio Canal k zamotání otevřeného konce, který zůstal neukončený tak, aby mohla následovat televizní řada. *** Limuzína, která přepravuje Ritu / Camillu Rhodes má poznávací značku 2GAT123. Stejná kalifornská značka se objevila také ve filmech Policajt z Beverly Hills 2 (1987), Příběh z Los Angeles (1991), Traffic - nadvláda gangů (2000), seriálu Two and a Half Men, S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení (2003), Go (1999) a Šílená / Krásný (2001). *** Když Rita a Betty jdou do bytu Sierra Bonita, jméno vedle je L. J. DeRosa, což je členka uměleckého oddělení na filmu Laura J. DeRosa. *** Vetty tvrdí, že pochází z Deep River v Ontariu. To je jméno bytů v Lynchově filmu Modrý samet (1986). *** Naomi Watts, Melissa George a Elizabeth Lackey se setkaly již v australském seriálu Home and Away (1988). *** Film je dedikován Jennifer Syme, mladé herečce, jejíž příběh je překvapivě podobný s postavou Betty, ve skutečnosti zemřela, když byla valná většina filmu již natočena. *** Angelo Badalamenti, který skládal hudbu k filmu, se objeví na začátku filmu, jako úředník popíjející espreso. *** Na silnici, kde Laura Harring zkoušela svou roli Camilly / Rity, skutečně měla malou dopravní nehodu. *** Francouzský časopis Les Cahiers du cinéma zařadil film mezi deset nejlepších filmů roku 2001. *** Když Adam Kesher rozbije golfovou holí čelní sklo producentova automobilu, jedná se o narážku na stejný incident, který se stal v roce 1994 Jacku Nicholsonovi. Ten má od té doby přezdívku "Mulholland Man". *** Během scény v dobytčí ohradě nemá pasák krav žádné obočí, které bylo bráno jako rušivé zjevení. *** Pro Ann Miller to byl poslední film v životě. *** Film je pečlivě rozebrán v této bakalářské práci: http://is.muni.cz/th/109824/ff_b/bakalarka-KOMPLET.pdf ()

Galerie (96)

Zajímavosti (51)

  • V niektorých verziách na VHS a DVD režisér David Lynch väčšinou z vlastnej vôle cenzuroval časť sexuálneho obsahu a nahotu. Dozvedel sa totiž o nahých fotografiách Laury Harring (Rita/Camilla Rhodes), ktoré kolovali internetom, a toto sa mu priečilo. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama