Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 3

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (625)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je vynikajúca. Herci tiež. Ani dĺžka mi neprekážala. Len prečo som mal stále pocit, že ide iba o priamočiare hororové béčko? Ono v tomto zmysle to funguje, ako pokračovanie jedného z najikonickejších hororov všetkých čias už menej. Každopádne ak vám v The Shining nebola celá mytológia zrejmá, tak Doktor spánok vám všetko pekne po poriadku doslovne vysvetlí. Len sa potom treba zmieriť s tým, že ide v podstate o akúsi variáciu na X-men, prípadne na hocijakú superhrdinskú či upírsko-záhrobnú young adult záležitosť. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi věrná adaptace knihy, která se mi moc líbila, navazující na jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl. Odvaha tvůrců Doktora Spánka byla obrovská - pokračovat v Kubrickově příběhu, ale zároveň být věrni Kingovi a natočit více než epilog Osvícení. Povedlo se to skvěle hlavně díky Miku Flanaganovi, který se rozkročil mezi Kingem a Kubrickem, stojí pevně a nezbývá mu za to než poděkovat. Až uvidíte všechno to originálně a nesmírně působivě provedené cestování myslí (a jejich souboje), tu atmosféru, která je mnohem lepší než jak naznačovaly upoutávky a nesází na lekačky, nýbrž na poctivé napětí... Přesně takhle jsem si to při čtení knihy představoval, a to přitom v knize chyběl největší trumf filmu - Overlook. Našel bych scénu nebo dvě, kterým bych mohl něco vytknout, ale celkově jsem s Doktorem Spánkem tak spokojený, že nemůžu nebo spíše nechci. Závěr je vyloženě lahůdka pro všechny, kteří Osvícení nejen viděli, ale také četli... No a to jsem se vůbec nezmínil o úžasném Ewanu McGregorovi. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

V mojich očiach to Mike Flanagan opäť dokázal."Doctor Sleep" bude jeden z najsilnejších filmov tohto roku. Kniha bola podľa mňa celkom okey, no Mike jej proste vdýchol život a zrazu sa to u mňa prevtelilo do obrazotvorného sveta, kde som všetky scénky veľmi dobre poznával a cítil z nich toho ducha, ktorého som tam cítiť chcel. Ewan McGregor je vynikajúci. Vo všetkom mu verím Dannyho Torranca a to aj v jeho najhorších a rovnako aj jeho najlepších momentoch. A človek si tu s ním vychutná pár skutočne skvelých momentov, ktoré stoja za to vidieť. Myslím si, že (napriek tomu, čo poviem o pár riadkov nižšie) je pre mňa najlepšia časť, keď sa rozpráva s otcom v hoteli Overlook. To je podľa mňa fantastické. A je v tom obrovská dávka jeho osobnosti a skúsenosti. Kyliegh Curran ako Abra je takisto vynikajúcou voľbou. Dievča ma presvedčilo snáď v každej momentke. A Rebecca Ferguson ako Rose The Hat podľa mňa takisto exceluje. Cítim ju v tej role na míle. Spomeniem ešte aj Emily Alyn Lind ako Andi. Myslím si, že niečo jej mohol Mike Flanagan ešte dať. Najmä niečo z jej histórie. Pretože keď človek pozná viac z jej minulosti, dokáže jej viac porozumieť. A hoci ju zapracovali veľmi dobre, prial som si, aby Andi mohla viac zažiariť. Vizuálna stránka filmu fantastická. Atmosféra je tu podľa mňa dodržaná a to aj v strašidelných aj dramatických momentoch. Myslím si, že Mike Flanagan dal Kingovej knihe patričnú úctu a rovnako aj celému príbehu. A preniesol ho na filmové plátno bravúrne. No realita je taká, že rovnako skladá úctu aj Stanleymu Kubrickovi. A všetci vieme čo si King myslel o jeho adaptácii "The Shining". Myslím si, že úvodná časť bola skvelá. Tam som s tým problém nemal. No návrat na Overlook viac menej potom ukazuje veci, ktoré si pamätáme z minulého filmu. A podľa mňa to trošku nefunguje. No Flanagan urobil ešte aj jednu ďalšiu vec. Dannymu prenechal záver tak, ako ho mal Jack v Kingovej knihe "The Shining" Je to dosť zaujímavé a dáva to tomu úplne nový nádych. A podľa mňa skvelý. Je to trošku zvláštny moment pre mňa na konci. Napriek tomu, že je to vynikajúce, tak je to pre mňa najmenej zaujímavá časť filmu. Každopádne nemôžem povedať, že by to kazilo dojem z filmu. Myslím si, že Rose v Overlooku je vynikajúca, jej koniec ešte lepší. A záverečné minúty rozhodne stoja za to. Dokonca priznávam, že som sa miestami pri filme skutočne bál. Tá atmosféra ma rozhodne držala. Skvelá práca Mike Flanagan. Som rád, že niekto venuje svojim filmom a tvorcom diela patričnú úctu. A ja ju venujem za to tebe. Hodnotenie: A ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Znáš ten pocit, když tě v hororu štvou postavy, který se chovaj vyloženě stupidně? Jediný, co snad může naštvat u protagonistů tady, je jak postupujou až překvapivě logicky. Jinak jakkoli ke spinoffům a sequelům přistupuju nedůvěřivě, tak jakmile divák akceptuje nadpřirozeno a vláčnější tempo, Doktor Spánek je skvělý, temný psycho s vybalancovanym množstvím odkazů. Jasně, překvapivě to neni Kubrick, ale je moc pěknej kontrast jeho atmosferickýho minimalismu a SFX masakr dnešní doby. Jako bonus naprosto parádní záporačka a minispoiler cynicky řečeno, asi nejpůsobivější filmová vražda dítěte. Nejlepší soundtrack z filmu: The Hat, The Snake & Dan. 80 % ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Za mě celkem sračka - zbytečná recyklace prvků z "prvního" dílu a hlavní parta záporáků vypadá jak nějaký venkovský ochotnický divadlo. Hezky natočený, Ewan dobrej, ale nula napětí a přijde mi, že ta nahá bába musela bejt nějakym exhibicionistickym sponzorem filmu, protože její povislý kozy sou tam nejmíň stokrát. Jestli něco novějšího od Kinga, tak seriál Outsider. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení začalo v září 2018 ve státě Georgia v USA. (PamPero 1)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama