Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 3

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (625)

salisbury 

všechny recenze uživatele

Shining od Stanleyho Kubricka se skvělým Jackem Nicholsonem je bezesporu výtečný film, který řadím k těm mým nejoblíbenějším kouskům a proto bylo dle mě těžké volně pokračovat snímkem Doctor Sleep v režii nepříliš úspěšného režiséra Mike Flanagana. A ono se to podařilo. Film je skvělý, ač si myslím, že by mohl fungovat úplně v pohodě i bez návaznosti na již zmíněné Kubrickovo Osvícení. Ewan McGregor v hlavní roli je fajn, ale Jack Nicholson to není. Co mě velmi potěšilo byla Rebecca Ferguson se svým kouzelnickým kloboučkem, která byla v roli Rose nadmíru výborná. Film rozhodně nezklamal a nemám nejmenší důvod ho zatracovat, ač předchozí kousek byl přeci jen osvícenější. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Od Doktora som si moc nesľuboval, lebo osvietenie na mna až tak nezapôsobilo ako na ostatných, preto som prekvapený, že Flanagan sa mi páčil oveľa viac, ako Kubrick. Je tu spojenie duchov s paralelnými svetmi a to je celkom vzrušujúce spojenie, ani sám Wan by to lepšie nevymyslel. Je tu mystika, ma to grády, sem tam i hnusnejšia scéna, ale inač celkovo slastná pohodovka. Su tu kladní hrdinova a i tí záporní, no tí kladný sú oveľa demonickejsí ako tí záporní, prečo? To si musí každý odpovedať sám. Co sa mi nepacilo, bolo finále, načo sa to vracalo do hotela, vysvetlenie bolo celkom mimo, alebo sa to malo odohrávať celé len v hoteli alebo to tam nemalo byt vobec. Zomierajú tu kladní i záporní hrdinovia, je tu vysoko cenená i atmosféra, ale za nelogickosť a to hlavne vo finále, jednu hviezdu musím vziať a to som bol presvedčený, že tento to ťahá na plne..... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Do pohody.. King z toho cítit jde (ikdyž asi vymiškovanej). Rebecca Fergusonová je tady zatraceně sexy. Celé to působí, jako, že to má hlavu a patu.... Bůhvíjak nadšenej z toho sice nejsem, ale po delší době jsem viděl mainstreamový"horor"u kterého jsem nesouhlasně neprotáčel oči v sloup.. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřitelně natahovaný film tu dlouho nebyl - pocitově mi přišlo, že jsem v tom kině seděla tak o hodinu a půl víc než je zde uvedená stopáž. Příběh se šine hrozně pomalu, a to přitom nijak složitý ani zajímavý není - vše je totiž hezky polopatě vysvětleno, takže zájem a tajemno opadá. Podobně opadá i napětí, jehož budování se zde zoufale nedaří - je to jako na houpačce: nějakou dobu to vypadá, že se něco stane, ale najednou je to pryč a napětí se buduje odznova bez nějakého předchozího vyvrcholení. Hezký příklad je pasáž odehrávající se v hotelu Overlook, kdy při jejím sledování strávíme minimálně deset minut jen procházením již známých míst - pro znalé Osvícení zbytečné a pro ostatní vlastně taky, jelikož nebudou vědět, o co jde. To mi připomíná, že bez znalosti Osvícení nemá moc smysl na Doktora Spánka koukat - je v něm totiž velké množství odkazů, které často doplňují celé scény. I když ta doplnění stejně za moc nestojí, místo starých záběrů z Osvícení jsou použity záběry nové, které úplně postrádají tu správnou atmosféru a je z nich cítit jakási umělost. Je prostě znát, že jsou digitální, a že někdo nehlídal jas a kontrast barev, protože takhle nablýskaný třicet a víc let starý hotel prostě být nemůže... a SPOILER: to, že je to vlastně bytost mi přijde dost mimo, když v Osvícení nic takovýho nebylo. Konec SPOILERu. ----- Další problém Doktora Spánka spočívá v soundtracku: kromě toho z Osvícení to zní, jako by tady ani žádný originální soundtrack nebyl. To jediné, co je slyšet, je ten z Osvícení, jenomže je slyšet zase moc, aby podpořil lekačky. Jako jo, lekla jsem se, ale ne proto, že bych se vyděsila, ale proto, že moje ušní bubínky dostaly z ničeho nic dost nepříjemný zásah. ----- Aby toho nebylo málo, Doktor Spánek je plný nejednoho "WTF" momentu: za mě "vedou" dublér Jacka Nicholsona v některých flashbacích a inhalace té "páry" - to vypadalo jako nějaké divná seance plná sexuálních narážek. Trochu to vypadalo jako hladoví upíři. Zarážející je i to, že do léta zavřeného hotelu, který je známý tím, že do něj v zimě nedá dostat, dojedou Danny s Abrou autem po uhlazené cestě. P.S.: to Rosino "hello/hi there" mě na konci už pěkně štvalo, navíc mi to pokaždé připomnělo tohle meme. 6/10 ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Až ve druhém díle se rozjela na pořádné pecky ta fantasy z knih od Kinga, a nutno podotknout, že Flanagan to dokázal ukočírovat na jedničku. Již úvodní odkaz na původní Osvícení od Kubricka moc fajn záležitost, překvapila mě ta podoba všech zúčastněných, tady se kasting vyvedl na výbornou. Jak zde již mnoho uživatelů napsalo, tak nečekejte klasický horor, tady se na lekačky fakticky nehraje. Místo toho se film vytasí s úžasně temnou atmosférou, kterou korunuje k dokonalosti výtečný Rebecca Ferguson. Ano, jí se povedlo zastínit všechny herecké kolegy i v čele s Mcgregorem. Dočkáte se zde mordů malých dětí, z kterých vám nebude nikterak dobře (asi nejlépe vygradovaná scéna s hrobem, z toho se mi můj žaludek přetočil asi o 180 stupňů). Došlo i na efektivní přestřelku, celkově si film zakládá na špičkovém vizuálu, až mě překvapuje, že rozpočet se jim povedlo udržet docela v normální hladině. Konec stejně jako začátek nás vrátil do těch nám známým chodeb hotelu Overlook, tam zavládla velká spokojenost. Abych mohl dát pět hvězd, musel bych být asi větší fanda do Kinga. I tak ale doporučuji. Za mě dávám 80 % ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Mít The Shining za zády je neuvěřitelná zátěž. Ačkoli se může někomu zdát Kubrickova artová samohana ubíjející, musí se mu nechat osobitý vizuál, kde téměř každý záběr je hodný obrazového rámu. Nojo, ale přesně tohle "Spícímu doktorovi" chybí, ale na druhou stranu ma chytlavý scénář. Autorské uchopení tady chybí, záběry působí moc obyčejně a nestačí, že některé odkazují na filmovou klasiku všech klasik. Navíc Obi Wana mám obvykle rád, ale tady ho viditelně překonává Kyliegh Curran alá shining černoška. Nakonec jde ale o slušnou Kingovinu při které si postýskávám, že podobnou péči nedostala Temná věž. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Povedený film, ale bohužel poněkud bez příchuti. Dospělý Dany je pěkně nudný, zato Kloboučnice Rebecca luxusní. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Je to skvela doba, kdyz muzeme jit do kina na pokracovani 40let stare legendy od Kubricka a prohlasit o tom, ze jde o dustojny sequel. Celou dobu velmi prijemny koncept, ktery jde svym vlastnim smerem a lehke propojeni s The Shining, ale az ten prilet na Overlook hotel se stejnymi zabery a puvodni hudbou tomu dodal ty definitivni grady. Redrum is back! 9/10 ()

Jillen 

všechny recenze uživatele

Za mě milé překvapení. Takhle se navazuje na 40 let starou klasiku. Rebecca skvělá, McGregor do některých pozic ne úplně pasuje, ale to je jen drobnost. Jo a dík, že tvůrci nemaj potřebu nahrazovat starým známým fasádu za pomoci CGI. :o) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

cmenda to napsal přesně. Já jen dodám, že filmová verze trpí jednou a to zcela zásadní věcí....krácení. Tahle lahůdka (myšlena samoz. kniha, ne tato kokotina) by prostě a jednoduše fungovala jen v minimálně 4h tv verzi. Což jsem ostatně říkal už předem. Kingovky prostě...nezkracovati. Takto z toho vznikl zmrzačený zmetek, který ani zdaleka nedosahuje kvalit (i přes to obsazení) knihy, která je supr. Pan Flanagan nebude pro mě v budoucnu rozhodně zárukou kvalitního hororu. Viz. ten jeho totálně nudný the Haunting. To byl fakt porod. Na 2.str., Revival jest docela krátký a relativně nudný, tak to by mu mohlo seděti. A bratři Newtonové taky moc nezaváleli. Ostatně, už i ost k onomu tv the Haunting bylo tzv., nemastné...neslané. Takže vše při starém. P.s. opět se mi již po několikáté potvrdilo, že King patří do tv mini/maxi sérií a ne do filmu. Viz. ta nešťastná, Temná Věž. Zjednodušeně řečeno. A to, že je to násilně a nesmyslně naroubováno na Kubrickovo (nikoli Kingovo! a všichni na světě ví, co on si o té verzi myslí) Osvícení je totální úlet. A vlastně facka do Kingovy tváře. Páč ´´ctění´´ nečtenáři, onen jistý hotel jest totiž, v knize naprosto pryč. Což mi sice trošku vadilo, ale kdo zná obě knihy, či Kingovu tv verzi, tak ví, jak to s Overlookem, dopadlo. Takže tu nemá co dělati a samoz., hafo dalších prvků. Tudíž se zde nejedná o adaptaci knihy, ALE o pseudopokračování KUBRICKOVA Osvícení. Což by ve výsledku tak nevadilo, ale to by se tedy nesměl tento flm, jmenovati dr. Spánek, že? Flanagan je mimoň. Ne tam ten. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americko-britsko-kanadský snímek „Doktor Spánek od Stephena Kinga“ je ukázkou toho, jak se tvůrci snaží navázat na něco, co zanechalo v kinematografii stopu – tzn. že se některé scény z „Osvícení“ opakují, s novými herci. To je příjemné, ale ty dvě hodiny a půl mě stejně nebavily, vlastně mě nezajímalo, jak se Dannyho život vyvinul. Jako film dobré, jako pokračování něčeho skvělého podprůměrné. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Opäť, podobne ako u oboch častiach TO som mal krásny pocit, akoby som čítal román- rozsahom, stvárnením, epickým rozmachom. McGregor sa do úlohy doslova prevtelil, Pravý uzol sú najoriginálnejšie monštrá za hodne dlhú dobu, nabalenie zo Shining je ukážkové. Emócie a postavy žijú, dýchajú. Nemám čo vytknúť, maximálna spokojnosť. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na tříhodinovej Director's Cut. Na Flanaganovy poměry jde o docela koukatelnej film, kterej nedrhne a moc se neutápí v nekonečných rádobymoudrých a přitom totálně prázdných dialozích. The Shining to samozřejmě nesahá ani po kotníky, tohle je zase jen další  politicky korektní produkt, kde nikdo kromě záporáků nepoužívá humor a ironii, protože jsou urážlivé, všichni klaďasové jsou uvědomělí a jezdí v autech zásadně připoutaní (že by nějaká symbolika?) a exteriéry hotelu Overlook jsou komplet digitální omalovánky, páč nemůžeme projet tolik benzínu, protože klimatická krize a nerůst. Ano, máme tady úžasnou woke éru, kdy se progresivní a uvědomělí soudruzi z Hollywoodu rozhodli předělat svět k svému "lepšímu" a natočili další nemastnou a neslanou, probuzeneckou propagandu, který chybí pořádnej dotek reality, a jen se plní kvóty, postavy se předělávají tak, aby byl film dostatečně rasově diverzitní, ty nejúžasnější manželství jsou samozřejmě multikulturní (ale opět jenom jedním směrem, páč to by tak chybělo, aby měl bílej chlápek černošskou manželku, vždyť to zavání otrokářstvím!) a třináctileté černošské holčičky jsou kombinací supermanů a ninja bojovnic, co by zenový klid a moudrost mohly každému rozdávat, a nad mrtvým tatínkem jen pokrčí rameny a jdou dál, lepším zítřkům v ústrety. Ale jako, pěkně to funguje i na tu stopáž, Ewan McGregor a Rebecca Feguson jsou skvělí, a nelituju, že jsem do toho šel. Ale z disku to letělo hned. :-) ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý, jen tomu chyběly "větší koule". "Nicholson" cameo bylo suprový,stejně jako ta číča, předzvěst smrti. Celkově casting ok, atmosféra taky, možná trochu sestříhat by to chtělo a více napětí a akce. Příběh je výborný, ale to jsem věděl, četl jsem všechny Kingovy knížky a tahle patří k těm jeho lepším... ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Doktor Spánek je pro mainstreamového diváka těžko stravitelný film. Na rozdíl od Osvícení, jehož síla byla v démonickém Nicholsonovi a Kubrickově těžkotonážní režii (navzdory chorobné nespokojenosti samotného Kinga je Kubrickova adaptace jedním z nej psychologických hororů, co znám), je jeho sequel možná až příliš hutný po stránce psychologie a občas mu schází potřebná údernost či nekompromisní intenzita některých scén – která byla tak typická pro původní Shining. Na druhou stranu musím čestně přiznat, že mi je přístup Mike Flanagana vlastně dost sympatický. Celková psychologická hloubka a silný fokus na Spánkovu postavu jde tak trochu proti současnému hororovému trendu a posouvá celé dílo spíše do kategorie intenzivního dramatu s thrillerově-hororovými prvky. Sice to bylo předem odsouzené ke komerčnímu neúspěchu (ať už s ohledem na pomalé tempo, hodně odvážnou délku či až nevídaně silnou psychologii postav), ale i tak jsem si to v kině celkem užil. Z Mika Flanagana se stává čím dál tím zajímavější tvůrce, ovšem do budoucna bych byl velmi skeptický ohledně nějakého většího úspěchu v oblasti mainstreamu. Takto specifický styl vyprávění (nebál bych se srovnání s Jamesem Grayem, který je dle mého názoru taky výborný a nedoceněný filmař) se v roce 2019 už prostě moc nenosí a kasovní trhák z toho rozhodně nebude. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Malý Danny nám dospěl, ale duchové jej strašit nepřestali. Co tedy dělat, když bubák vyleze se skříně? Zavřete ho do bedny! Doktor Spánek se nám vydal směrem do trochu jiného žánru, ale to vůbec nevadí, i takhle se dají dělat funkční pokračování. Ewan je v roli skvělý, ale co se týče obsazení, bylo Osvícení přeci jen lepší, i když to bude možná i tím, že k výkonu dokázal Kubrick herce doslova došikanovat. Příběh sice končí oproti knize opět odlišně, ale King si alespoň může oddychnout v tom, že film v podstatě končí tak, jak mělo původně Osvícení, tedy zničením hotelu. Příjezd k Overlooku samotnému je pak perfektním reflektováním začátku prvního filmu, za tenhle moment rozhodně palec nahoru. S Osvícením se to sice rovnat nemůže, ale pořád jde o kvalitní snímek. 80% ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Místy to trochu skřípe, zvlášť mezi kultem pseudoupírů vysávajících živou esenci, ale ta vkusná a smysluplná rekontextualizace Osvícení v poslední půlhodině hodně nakládá. 70% ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Tak, v mojom prípade, lepšie ako knižná predloha. To som zažil málokedy. Knihu Doktor Spánok som prelistoval raz dva. Až na dve či tri scénky, ma počas "listovania" prenasledoval pocit sklamania. Pokračovanie Osvietenia mi prišlo nesmierne zbytočné a silené. A to bude asi dôvod, prečo som od tohoto počinu neočakával veľa Čo sa týka filmu, nesmierne si cením odkaz na Kubrickov opus Osvietenie (1980), Je to v podstate také duchovné pokračovanie. Nevyciciava predlohu iba dáva divákovi jasne najavo o čo ide. Knižná predloha je zachytená perfektne. Počas sledovania som si spomínal na jednotlivé momenty. Celkom sa to podobalo mojej fantázií. Vynikajúce herecké výkony odkladali nudu počas dlhšej stopáže. Bolo to tak dobré, že asi prehodnotím moje negatívne stanovisko ktoré mám voči knihe ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Abych uvedl souvislosti, nejprve jsem viděl tento film a pak až Osvícení. Když jsem nyní koukal na snímek znovu v klasické verzi, díky provázanosti a souvislostem mi plno scén a faktů či dialogů otevřelo oči. Takže ano, nejprve se podívejte na Osvícení a né jako já naopak. Největší trefa je angažování McGregor do hlavní role, který se v ní skutečně našel a dokázal ji díky svému talentu dostatečně procítit a rozvinout. Osvícení je samozřejmě o pár chlupů lepší, ale i zde se jedná o nadprůměrné dílko, které je spíše thrillerové než hororové. Doporučuji. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Atmosférické, ponuré a... Doctor Sleep předčil moje očekávání. Nečekal, že tak skvěle naváže na Kubrickův Shinning. ()

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama