Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 3

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (624)

verbal 

všechny recenze uživatele

Filmové Osvícení považuji za artovými hnědopichy druhou nejpřeceňovanější prudu všech dob, byť famózně zahranou. Ta první je od téhož režiséra a pojednává o narkoleptickém existenciálním mlácení prázdné slámy s plechovou hubou s honoris fatuus doktorátem z FFUK při tříhodinové cestě na Saturn. Nudofilové již zajisté vědí. Tudíž jsem byl z výše uvedeného důvodu, a také proto, že Štefan už téměř dvacet let nenapsal nic, co by se vymykalo z kategorie potištěného hajzlpapíru či vykrádání sebe sama, vůči PhDr. Spánkovi drahnou dobu velice skeptický a vyhýbal se mu jako dyslektik Slabikáři. Chyba! Na rozdíl od uspávajícího a poooooomalého Džekova jebání v hlavě v otravném psychožravém hotelu, plném halušek s nestrašidelnými fakany na trojkolkách, unyle užvaněným duchopersonálem a až směšnými krabatými důchodkyněmi ve vanách, je toto velmi svižná, zábavná a smysluplná taškařice o partičce zlých homodějů, vykuřujících děti, která elegantně navazuje na původní sračkol a dokonce i dovysvětluje mnohé, co narkáč s LMD - Kubryk - bez ladu a skladu vytrhal z kontextu původní předlohy v domnění, že každý divák taky fetuje a xmrti rád usíná při projekci nudou. Byť taškařice místy otřesně zahraná. Toporný jeliman a profesionální bezmimik Eman MekŘehoř je mokvajícím vředem každého filmu, ve kterém se marně pokouší předstírat herectví. Naštěstí jej zde téměř vymazávají a ukazují mu, jak to má vypadat, vynikající sympatická negroholčička a hlavně skvostná, přirozená a bez váhání píchatelná alfaštěrbina, paní Milfgusnová. Tu bych z fleku nechal vysát ze mě veškerou páru, a ani by mě nemusela před tím moc honit. Tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „pronásledovat“, aby to náhodou nevyznělo seksisticky nebo tak… P.S. Milý genitální marketére a brilantní lokalizátore distribučních titulů, to teď jako budeš cpát jméno autora předlohy do každého názvu filmu, aby se i ta největší lopata nemusela obávat, jestli náhodou omylem nejde do kina třeba na slavný gruzínský bestseler Doktor Spánek od Pomrda Šukašviliho? ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

“You watched the empires rise and fall...” Doctor Sleep to bude mať v kinách ťažké. Dlhý, depresívny hon na čarodejnicu, sequel najlepšieho hororu všetkých čias, v réžii človeka, ktorý si stavia mytológiu nad strašenie a lakačky. Hlavnú postavu syna Jacka Torreancea totálne zatieňuje coven pod vedením Rebeccy “Hi there” Ferguson, s ikonickou vizážou a la Four non blondes; jej vzájomými interakciami s McGregorovou malou kamarátkou, astrálnym cestovaním, telepatickými súbojmi a blúdením mentálnymi šuplíkami jak z Dreamcatchera. Ona - oni, sú čisté zlo a film sa venuje dokonca aj vzťahom medzi nimi, čo u čisto záporných postáv nebýva až tak zvykom. Má to atmosféru, lieta sa tam vesmírmi, vraždia sa tam deti. A potom sa to prepracuje k finále, ktoré je miestami úplne top, miestami úplne zle. Niektoré veci skrátka na plátne môžu len ťažko fungovať. Flanagan mal viacej strihať, alebo z toho urobiť seriál; viac sa venovať hotelu, alebo to celé nechať bosorkám. Každopádne, nič podobne temne divné zas nejaký čas v kinách neuvidíme. 75% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Další téměř nefilmovatelný kousek z dílny hororového mistra a výsledkem je průměrný film. Oceňuji snahu navázat na Kubrickův film místo na původní literární předlohu Osvícení stejně, jako že část filmu je zcela jiná oproti knižní předloze. Otázkou však je, zda je to lepší. King se mi dříve líbil v tom, jak nevyzpytatelně zacházel s postavami a člověk nevěděl, zda přežijí. Jenže tentokrát bych upřednostnil konec podle knihy. Fascinovala mě Emily Alyn Lindová, zdařile byla vybrána i Rebecca Fergusonová. Ovšem k postelové scéně Rose a Andi se bohužel režisér neodhodlal. Vůbec pominutí sexu a násilí bylo oproti předloze až do očí bijící, ale budiž, je - li nahrazeno něčím jiným. Nebylo. Z větší části uspávací snímek, čemuž napomáhala i přítomnost asi 15 diváků v sále. Kniha se čte jak na běžícím pásu, film se líně táhne. Není to úplný průšvih, většina herců odvedla slušný výkon, pár scén se také najde (návraty do Overlooku, bedny s duchy v labyrintu nebo přestřelka v lese, o scéně s chlapcem nemluvě), jenže jako celek nic moc. Po To další promarněná šance. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jsem rád že jsem si před filmem zopakoval Osvícení, nečekal jsem že Doktor Spnek na něj bude navazovat v až tak velkých detailech, a že ze všeho nejvíc bude zápletkou odkazovat na úplně nevinný dialog ze samotné úvodní cesty autem do hotelu. Odkazů vnějších jsou tak mraky, navázání stylem je ale jen povrchní - kde Kubrick dokonale pracoval s propadáním člověka do šílenství, tohle už se posunuje do o dost banálnějšího žánru duchařiny a svým způsobem upírského/kanibalistického filmu. V tomhle ohledu povedeného, na současné horory je to výborná práce, atmosféra od začátku houstne slušně, obtěžující lekačky ve filmu skoro nejsou. a i ten pozvolný přerod do akčnějšího thrilleru dává dost dobrý smysl. Zvlášť s tím jak se vše ještě těsněji provazuje s originálem a nosným se stává zúčtování s démony minulosti, ať už jsou to duchové, rodina, nebo alkoholismus. To jen to srovnání s originálem film zároveň i trochu zabíjí - není snadné stát vedle nejlepšího hororu všech dob a nepůsobit při tom aspoň trochu trapně. 8/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $45miliónov║Tržby USA $31,581,712║Tržby Celosvetovo $72,381,712▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,449,961║ Tržby za predaj DVD v USA $3,713,490║ Váhal som, Kubrickové Osvietenie 1980 vôbec nemusím. V tomto prípade sa ale nakoniec všetko na dobre obrátilo a Mike Flanagan sa prekonáva vo všetkých ohľadoch. Dosť som sa obával aj slušnej minutáže, lebo pri IT 2 som dosť už trpel, tu to je ale podané všetko pútavo, celistvo, má to hlavu aj pätu. Až na prekvapenie dobre prešpikovaný nápaditý horor plný napätia a tak trocha ošlahlí nádychom fantasy ale nič to tu nenabúra a v daných medziach funguje priam dokonale. Potešia aj herci Ewan McGregor a Rebecca Ferguson tu dominujú a mladá černoška je im s výkonom hravo v pätách. Nečakane som si pošmáknul, mrzí ma len to chladnejšie prijatie v kinách, určite by si to zaslúžilo väčší úspech. /videl v kine: 80%/ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Keď Danny (Ewan McGregor) ide do svojej starej izby pri prehliadke Overlook, dvere v kúpeľni majú iba jeden rozbitý panel, ale v prvom filme boli rozbité obidva panely. (Pat.Ko)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama