Reklama

Reklama

Příběh Alvina Straighta

  • USA The Straight Story (více)
Trailer 3

Známý kultovní režisér David Lynch překvapil tentokrát jednoduchostí, srozumitelností i kvalitou příběhu. Podle scénáře Johna Roache a Mary Sweeneyové vzniklo úsměvné drama o obyčejném člověku, jehož zastihneme na začátku v malé vesničce v severní Iowě. Zatrpklý starý vdovec s chatrným zdravím žije se svojí dcerou Rose (Sissy Spaceková), která je okolím považována za prostoduchou. Při jednom ze svých těžkých úrazů se od ní dozvídá, že jeho bratr Lyle je na tom ještě hůř po záchvatu mrtvice. Alvin bratra neviděl celých deset let a nešťastná událost jej donutí vážně uvažovat o jeho návštěvě. Bratr ale bydlí v sousedním státě Wisconsin v městečku vzdáleném 600 km. Zarputile hrdý Alvin se špatným zrakem a nedostatkem peněz nemůže snést představu, že by ho někdo za bratrem svezl. Proto vymyslí svůj bizarní plán… Příběh, který lze číst jako metaforu o americkém mýtu o svobodě a hledání, či konfrontaci osobního morálního kodexu s obecně uznávanými normami, je přitom zpovědí o bratrské lásce. Snímek vznikl na základě skutečných událostí, které se odehrály v roce 1994 během putování třiasedmdesátiletého Straighta z Laurens v Iowě do Mt. Zion ve Wisconsinu. Cesta, již uskutečnil na zahradním traktůrku značky John Deere, zahrnovala několik stovek mil a trvala více než šest týdnů. Vynikající představitel Alvina Richard Farnsworth (1920–2000), někdejší kaskadér, jenž několika hereckými party přesvědčil o svém nesporném talentu i pro tuto profesi, se po mnoha letech v ústraní vrátil na filmové plátno. Rozloučil se tak nadobro se svými diváky, protože rok nato 6. října 2000 ukončil dobrovolně svůj život výstřelem z pistole. Jeho výrok „Tohle je film, na který s hrdostí vezmete své děti“ přesně charakterizuje atmosféru snímku, ostatně i David Lynch jej označil jako „docela normální film“. (Česká televize)

(více)

Recenze (523)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $6,203,044Tržby Celosvetovo $10,000,000║ na Lyncha úplne nezvyklí film, téma, až príliš pokojný a v konečnom výsledku aj uvlečení, úmorný ako tá pomaly sa trmacajúca sa kosačka na trávu, keď to zhrniem dokopy to dalo len pár scén čo stály za to ako tá spomienka na vojnu, ináč strata času /45%/ ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Skvělý výkon Richarda Farnswortha, vynikající muzika a "klasicky Lynchovská" režie dělají z tohoto jednoduchého lidského příběhu nejlepší "roadmovie", kterou jsem měl to potěšení vidět. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

David Lynch dokáže i z toho nejobyčejnějšího příběhu udělat krásný film. V téhle hodně zvláštní road movie jde "pouze" o lidský příběh, který je ale neuvěřitelné poutavý a zahřeje vás u srdce. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi netradiční a přímočará lynchovka se sebeparodickými prvky a hřejivou atmosférou a nádherný příběh o znovunalezeném bratrství, které i přes svou banalitu v lynchově podání vyznívá o stupínek dva důležitěji. Po tomhle filmu si pár věcí uvědomíte... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nejen nejhezčí road-movie, co jsem kdy viděl, ale i dojemný film o ´podzimu života´, který nevyhnutelně čeká na každého z nás a o bratrské lásce, pro kterou ani podlomené zdraví a nepohodlná cesta na traktůrku přes veliké dálky není překážkou. I zcela obyčejné věci mohou být neobyčejně krásné, pokud jsou podány tak citlivým způsobem. David Lynch je velmi moudrý pán..... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

WALT DISNEY PICTURES PRESENT… A FILM BY DAVID LYNCH. Nalevo uvedené svádí k představě nejúchylnějšího animovaného filmu, v němž budou nadrogovaná zvířátka (ve skutečnosti lidé v chlupatých kostýmech) tančit zpívat a řešit krizi identity. Nechte si zajít chuť, jméno Walta Disneyho v tomto případě neznačí film animovaný, nýbrž celorodinný. Tak jako tak je to nejdivnější z Lynchových počinů. Cesta starého nemocného muže napříč Amerikou je zásluhou zvoleného dopravního prostředku tak pomalá, až cynika napadá, že bratr zemře dřív, než se za ním Alvin dokodrcá (nedostane-li cestou infarkt). Pomalá v tomto případě neznamená nudná. Bezdějové scény dávají od začátku vědět to, s čím jsou diváci road movie(s) dávno obeznámeni, totiž - „cesta je cíl“. Nostalgická pocta Spojeným státům americkým a dobrému člověku (o těch zlých se jenom mluví) vyniká konzistentním tempem a minimem metafor, jež byste museli dlouze dešifrovat. Tomuto zjednodušení, v rámci zvolené látky zjednodušení žádoucímu, podléhá také protagonista, výjimečný mj. svou nefilmovou obyčejností a neochotou balit svá moudra do nějakých extra načančaných souvětí. Vyjadřuje se prostě, výstižně a (někdy) dvojznačně. Jako celý film. "Nejhorší na stáři je, že si pamatujete, jak jste byl mladý". 80% Zajímavé komentáře: novoten, numi, Merggie ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Hezký film o stáří a odvátých věcech, nicméně se mi jevil hodně málo konzistentní, třeba naše české Babí léto je na tom mnohem lépe. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Stejně jako jiné Lynchovky založené na pocitech, ten film se prostě musí odžít spolu s hlavním hrdinou. Chvilku smutné, chvilku veselé, většinu času příjemně sentimentální. Za vyzdvihnutí stojí i hudební podkres, který podivuhodným způsobem pomáhá jinak dlouhým nudným scénám v tom, aby byly mnohem víc než snesitelné. Spolehlivým ukazatelem toho, jak se mi ten který snímek líbil, je to, s jakou ochotou nechávám dobíhat závěrečné titulky. Zde jsem si je s radostí zhlédnul celé... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu neskutečně šťastnej, že existuje film, který je opakem světa, který nám prezentují media jako svět plný hnusu a zlých lidí, protože na světě je spousty krásy a jednou z nejkrásnějších záležitostí je upřimná čistota lidský duše. Pokud se najedne filmař/režisér, který toto dokáže převést do pohyblivých barevných obrazků, herci, kameraman a hudební skladatel, kteří jeho vizi sdílí a umí těmto pohliblivým obrázkům dát život, dát mu srdce, vznikne příběh plný citu a lidskosti na který se hrozně krásně kouká a ještě líp poslouchá. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Milý a potěšující film s výborným Richardem Farnsworthem v hlavní roli. S radostí jsem díky tomu mohl zjistit, že Lynch umí točit nejen dokonalé "psychárny", ale zvládne i hřejivý lidský příběh. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dosti netypický Lynch, alespoň co se povrchového doteku týká... Jímavý příběh o tvrdohlavém dědulovi, který se jednoho krásného dne sebere, popadne traktůrek a jede dlouhý lán světa usmířit se se svým bratrem. Typická forma road movie v Lynchově podání nenudí ani trochu, sled poetických a vtipných historek má obrovskou vnitřní sílu a bodré moudro starého a samorostlého staříka, kterého skvěle zahrál Richard Farnsworth. Nechybí ale ani tradiční "lynchovinky" (viz scéna se srnami). Příjemné, hladivé, poetické. Krásný snímek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejcivilnější film Davida Lynche, který ho podle mě natočil jako poctu Richardu Farnsworthovi a všem starým lidem. Film nemá žádné Lynchovi standartní metody, šílená vizuální stránka je pryč, nedořečená tajemství a nevyřčené záhady se tu neobjevují, jen sledujeme starého muže na cestě na jeho traktůrku. Úžasný výkon Richarda Farnswortha(který si po premiéře filmu ustřelil hlavu) a celkově příjemná atmosféra filmu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Roach, Mary Sweeney .. I just hope I'm not too late... a brother's a brother. Co vedlo Davida Lynche natočit tento film a proč nemá tuto touhu častěji!? Je to totiž lepší než jeho temné a bizardní výplody vlastní mysli a měl by po cizím scénáři sahat častěji. Režírovat umí zkrátka dobře. Zde má vše své místo, svou hlavu a patu, prostě všech pět pohromadě, což mi u jiných snímků tohoto pána chybí… Prvních pár minut si ještě hraje na obvyklou hru s tajemnem, ale pak se vyloží karty a rozjede přímočarou a idylickou road movie starého muže za nápravou tíživé životní chyby. Pravda, Straight a zejména jeho dcera jsou sice podivíni, ale pořád v životných mezích. Richard Farnsworth je v této roli bezelstně excelentní a díky němu je postava putovatele Straighta tak přístupná. Vizuál je příjemný a když hraje Angelo Badalamenti, který místy vytvořil opravdu geniální podkres, je to prostě a jednoduše kouzelné. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Laskavé a hodně působivé. Měl jsem z toho prostě megamírumilovnej pocit. Lynche mám radši v těchto laskvých filmech, kde je nejvyhrocenější scéna sjetí traktůrkem z kopce. Než v úchylárnách za které ho všichni glorifikují. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jen o něco málo víc než příjemný filmeček o stáří. Ale Richard Farnsworth opravdu umí. Nejvíce se mi líbily záběry, kdy kamera zabírá pole a podmalovává to nádherná hudba. Soundtrack musím sehnat! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Rád bych vyvrátil tu obecně rozšířenou nepravdu o tom, že Příběh Alvina Straighta je atypický Lynch. Pokud si dobře vzpomínáte na Modrý samet, Zběsilost v srdci či Městečko Twin Peaks, tak vás asi nepřekvapí, že i Straighta otvírá pohled na zdánlivě idylické (malo)město či místo, které se následně vychýlí ze zaběhnutých kolejí (Modrý samet - mrtvička dědy postřikující trávu, Zběsilost v srdci - napadení po skončení opery, Městečko Twin Peaks - Laura Palmerová nalezená mrtvá a zabalená v igelitu, Příběh Alvina Straighta - děda, který nemůže vstát z podlahy, na kterou upadl!). I zde je uzpůsobován temporytmus filmu stavu hlavní postavy, a tak je pochopitelné, že snímek si plyne velice pomalu a nenuceně, není proč zde proplétat sen a realitu, když hlavní postava netrpí schizofrenií, paranoiou či jinou nemocí. Úvodní a závěrečný záběr filmu Příběh Alvina Straighta navíc dává vzpomenout na Sloního muže, který byl taktéž rámován nebeskými záběry. A stejně jako Sloní muž, i Alvin Straight NENÍ "hřejivý, lidsky teplý a dojímavý film, nutící diváka k slzám", protože stejně jako se u Sloního muže nelze dojímat koncem ulehání na postel, inscenovaným jako předposlední scéna filmu divadla s naivní a povrchní hrou, u které Merrick pláče, nelze se dojímat u Příběhu Alvina Straighta, protože hlavní postava není tak přímá, tak straight, jak by se mohlo z názvu a jejího jména zdát (už proto, že neznámým postavám řekne hodně věći o své minulosti a co ho trápí, ale před blízkými to tají). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NA TOM JSI JEL AŽ SEM, ABYS MĚ VIDĚL?“..... /// Milovníci netradičních filmových záběrů, filmových scénářů či snad i režisérských postupů si zřejmě šáhnou mezi nohy. Toho všeho je příběh o dědkovi, kterej má špatný kyčle, cukrovku, rozedmu plic, krevní oběh … no prostě je mu třiasedmdesát… plnej. ,,JEŠTĚ JSEM NEUMŘEL“ – takže je na čase zprovoznit sekačku, páč nemá smysl vymlouvat Alvinovi něco, co si umanul, a vydat se na cestu. Jede a potkává lidi se svejma příběhama, vypráví a poslouchá historky – něco na způsob Malýho prince, jen prostě lidi. A někdy jsou ty lidi nesmírně laskavý, že by jeden kroupu uronil. NO A CO! Furt je to POMALÁ jízda (šak co bys chtěl, na sekačce…), uondaný tempo, který mi víka zavírá. Tož úchylárna to určitě není. Spíš dobrej tip. Až budu jednou starej (ale no táák…), sednu na traktor – možná, že na ten starej vercajk už žádnou stopařku neulovím, ale třeba zjistím, že je na tom stáří i něco dobrýho. Páč nejhorší je jen sedět a užírat se vzpomínkama na mládí! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Koukám jen na filmy podle skutečnejch příběhů. 2.) Jsem veterán z II. světový a tak nějak už mě to doma sere. 3.) Jsem výrobce sekaček a přemejšlím, jak zvednout prodej. 4.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Před těmi nejpodstatnějšími a nejvnitřnějšími vazbami se můžeme schovávat jak dlouho chceme a stejně nás nakonec dostihnou. Přesně na tyto vazby útočí Lynch - a úspěšně. Podmanivě rozehrává příběh jednoho člověka se zajímavými vedlejšími postavami kolem něj, nechá diváka příjemně odpočinout, příběh plynout a dokonce si udělá legraci i sám ze sebe (ploužící se žluté čáry). Jediná pasáž, kdy příběh ztratí náboj, je opravování sekačky u "hodných cizích lidí", kde se Alvin nevyrovnává s rodinnou neshodou, ale s dávným traumatem, a to mi ke zbytku příběhu moc nesedělo. Jinak mě ale Straight Story pocitově hodně dostal a za tohle překvapení si zaslouží jen chválu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Najhoršie na starobe je, že si pamätáte mladosť." Od Davida Lyncha som videl väčšinu vecí. Chytili ma zvláštnou atmosférou. Ale nebavili ma. Čím je ale obyčajnejší, tým ma viac baví. Dokázal to už v SLOŇOM MUŽOVI a teraz si to zopakoval. V podstate je jedno, kto je za kamerou nepretŕča sa, nie je exhibicionista ani excentrik. Len potichu rozpráva príbeh starého muža, ktorý si zaslúži dobre dopísať poslednú kapitolu svojej knihy. Bez patetických rečí, bez citového znásilňovania – na to bol „priamy chlap“ Richard Farnsworth (chránenec Roberta Redforda) príliš správny. Nesúdi, nezveličuje, vlastne ho otravuje, ak má na požiadanie povedať svoj životný príbeh. Ale ak nájde príjemného a tichého spoločníka, rád mu povie zopár nezabudnuteľných scén. Hneď po tom, ako Akadémia pána Farnswortha nominovala na Oscara, kvôli bolestivej chorobe, ktorá ho žrala zaživa, sa zastrelil. Tým chtiac nechtiac dokopal beztak krásny a nádherný film k maximálnemu hodnoteniu, pretože postava splynula s človekom. Vlastne, asi, Človekom. ()

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Reklama

Reklama