Reklama

Reklama

Až na vrchol

  • Velká Británie Hitting The Apex
Trailer 2
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2015, 133 min

Režie:

Mark Neale

Scénář:

Mark Neale

Kamera:

Grant Gee

Hrají:

Valentino Rossi, Brad Pitt (vypravěč), Dani Pedrosa
(další profese)

Obsahy(1)

Až na vrchol představuje příběh šesti bojovníků – šesti nejrychlejších motocyklových závodníků všech dob – a jejich osudů. Příběh o tom, co je v sázce, co lze vyhrát a ztratit, když se ženou za slávou rychlostí přesahující tři sta kilometrů v hodině.
Brad Pitt v roli vypravěče popisuje intenzivní soupeření mezi jezdci, ale i další vazby, jako je přátelství a vzájemný respekt jako důkaz nejvyšší profesionality všech pilotů, kteří mají co do činění s kategorií MotoGP, královnou jednostopých závodů. Ponoříte se do fascinujícího konkurenčního boje, v němž se představí ikona motorsportu Valentino Rossi, Casey Stoner, Dani Pedrosa, Marco Simoncelli, jenž obětoval závodům to nejcennější – svůj vlastní život, a samozřejmě stoupající hvězda, španělský mladík Marc Marquez. (sterovsky)

(více)

Recenze (62)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Překročte limit, abyste věděli, kde je." Několik velkých cen jsem viděl, depo jsem si taky párkrát prošel, ale za nějakého velkého znalce nakláněných motorek se rozhodně nepovažuju. Dokonce jsem si do zhlédnutí tohoto snímku neuvědomoval, proč se jezdci tak často válejí na zemi a hle, oni zkoušejí, co všechno jim gravitace dovolí, aby v dalším kole mohli proletět zatáčku o 0,00001 sekundy rychleji. Jsou to zkrátka šílenci bez pudu sebezáchovy, což je patrně dobře, protože bez nich by nevznikly ty úžasné záběry při průjezdech zatáček, při předjížděcích manévrech či nekontrolovaných kotrmelcích. Mne tedy nejvíc bavili pohodář Valentino Rossi, provokatér Marco Simoncelli a zejména slušňák Casey Stoner, který se nenechal semlít propagačním humbukem a místo toho rozumně včas skončil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1milión║ ďalší z dokumentov, ktoré majú silu a dravosť, či veľkú výpovednú hodnotu /90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Intenzivní dokument, který se ne náhodou podobá i samotnému sledování MotoGP. Mark Neale navazuje na svůj Faster a vybírá si pětici supertalentovaných jezdců a jednoho matadora, který se snaží zachytit nástup nové krve. Dokument není komplexní studií, která nabídne desítky pohledů na čísla, nezasadí všechny okamžiky do většího kontextu, ale perfektně pracuje se všemi jezdci a vazbami mezi nimi, které se za pár let jejich společného závodění mění v nepřátelství na ostří nože. Pravdou je, že látka samotná by vydala v případě komplexního pojetí na mnohem více času a takto dokument působí i ve svých 133 minutách s důrazem na drama více divácky přívětivě. Pro fanoušky MotoGP povinnost, a možná i pro ostatní, protože to hlavní se zde dozvíte a není to tak o lásce k motorkám jako o touze "být rychlý" a vyhrávat, které je pro mnoho sportů identické. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument z doby, kdy jsem na MotoGP pomalu přestával koukat. Rossiho éra pomalu končila a na jeho místo se drali mladší predátoři. Neale shrnuje to podstatné a nezapomíná přidávat zákulisní třenice (i když jsou pořád hodně vkusně sestříhané) hnané s příchodem šíleného Marqueze. Emocionálním pojítkem je Sicova smrt a uctění jeho vzpomínky. Skvělé záběry a každá bouračka bolí. Těžká nostalgie. Komentuje Tyler Durden, který káže o přeměně ohně v rychlost. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nejsem až tak úplně fanoušek MotoGP i když samozřejmě, že jména jako Rossi, Pedrosa nebo Stoner jsou mi známa, ale tenhle exkluzivní náhled přímo do kuchyně tohoto sportu mě naprosto ultimátně vtáhnul. Obzvlášť ze Simoncelliho a jeho tragického příběhu doslova mrazí. Takže výborný dokument. Vřele doporučuji! 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moto nadšenci během sledování zcela určitě několikrát postříkají monitor. Ostatní hrstku obyvatelstva zřejmě potká jen občasné mrazení v zádech. Tedy velice příjemné mrazení v zádech. Tento dokument chce vzdát hlavně holt všem MotoGP šílencům, kteří se řítí na svých strojích rychlostí přesahující 300 km/h. Brad Pitt je příjemný průvodce, ale ocenil bych jít více do hloubky. Pokud MotoGP scénu pravidelně nesledujete, stejně jako já, tak se budete, stejně jako já, ztrácet, což je trošku škoda. Docela mě překvapilo, že se dokument celkem intenzivně soustředí na soukromí vyvolených jezdců a jejich vzájemné vazby. Záběrů ze samotné trati je ovšem taky spousta. Velmi se mi líbil třeba hned úvodní mini tutorial ukazující, jak správně jezdit. Nechybí zpomalené pády. Dojde i na dost intenzivní okamžiky, kdy je nám ukázáno, že si tento drsný sport umí vyžádat i to nejcennější - lidský život. A k poslechu je samozřejmě hodně italštiny. Pokud tam nemáte pár let prožitých, doporučuji titulky. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem ten pocit, keď sa na Masarykovom okruhu rozozvučia všetky tie stroje naraz. Zimomriavky nikdy nechýbajú. Mám tých chlapcov z Moto GP rada. Všetkých. Ale jedného predsa len o kus viac. Dokument je to výborný, svižný a podmanivý. Oceňujem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Záležitost uzavřené fanouškovské komunity. Je to první film, který jsem opravdu nestrávil a špatně se mi ho hodnotí, protože dívat se jak jezdí motorky pořád dokola mě nebaví. K tomu na dokument monstrózní stopáž, která letěla rychloposuvem podobně jako ty příšerné motorky. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Nechapu, jak mi tohle mohlo tolik let unikat, tolik let. .... a to jsme fanousek motogp od roku 2017. Fanousek MM, co v jedny dobre hslednu lsnad vetsinu jeho rozhovoru, co kdy poskytl.  Tohle byl predchudce serie Drive To Survive a vcerai nove vypadane tenisove serie Break Point, na tu se akorat chystam .... a doufam, ze dalsi sezonu uvidim Netflix na okruzich motoGP, pohledy do zakulisi me vzdy brali a nejvic se mi libi ta psychologicka hra, ktera je na pozadi.      . .. V tomhle jednom z prvnich pokusu Netflixu se venovat sportovni tematice je videt, ze jeste numi tolik pracovat s napetim a emocemi, ale pro fanouska motogp je to prijemny navrat do minulosti. ()

echo 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument vtáhne každého kdo se nikdy o MotoGP nezajímal. Brilantně seskládané příběhy jednotlivých jezdců, které v závěru vyvrcholí soubojem dvou nejlepších. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který mne (ač nejsem zrovna typický fanoušek závodů motorek) dokonale navnadil na další ročník MotoGP. :-) Pro vyznavače motoristických sportů je film Až na vrchol zřejmě povinností, litovat ale určitě nebudou ani ostatní, méně zasvěcení diváci. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

MotoGP sledujem už dobrých zopár rokov (aj keď v poslednej dobe už pomenej), a tak ma tento dokument celkom potešil a pekne som si zaspomínal na sezóny, kedy som MotoGP sledoval prakticky najintenzívnejšie. V hlavnej úlohe ikony posledných pár rokov - Rossi, Lorenzo, Stoner, Pedrosa, Simoncelli a Márquez. Mená, ktoré v posledných rokoch kráľovskej triedy MS cestných motocyklov, znamenajú pojem! Naozaj dobre zvládnutý dokument, ktorý nám rad za radom chronologicky predstavuje príbeh, do ktorého sa postupne pridávajú nový a nový hrdinovia (bohužiaľ, jeden aj odchádza). Každý z jazdcov zažil svoje vzostupy v podobe víťazstiev či titulov, ale aj pády v podobe smoly a zranení. A keď už bola reč o tom fenoméne Valentino vs. zvyšok sveta, akosi sa v tomto dokumente zabudlo na jedného majstra sveta, ktorý v podstate ako prvý preťal to Rossiho majstrovské ťaženie = Nicky Hayden, ktorý je navyše dokonalým príkladom veľkého vzostupu a náhleho pádu vo výsledkových listinách. Ale inak veľmi dobrý dokument, ktorý okrem samotného závodenia pekne prezentoval aj to celé zákulisie, ktoré k tomu neodmysliteľne patrí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ac jde tento sport zcela mimo me, dokument to je vyborny. Podrobne sleduje kariery sesti zavodniku, kteri se ve stejnem obdobi spolu objevovali na jedne zavodni trati. Pro fanousky motorek a MotoGP povinnost. Ale zaujme kazdeho divaka, i ty co by na to v zivote nesedli. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Kvalitní sportovní dokument sledující několik let nejrychlejší motocyklové závodníky v kategorii Moto GP. Vidět to před časem, tak bych asi byl více nadšený, ale když vidím jak aktuálně Netflix zpracovává sportovní témata, tak ta atraktivnost je ještě úplně někde jinde. Tímto mám ten pohled trošku zkreslený, protože žánr sportovních dokumentů se za posledních pár let hodně posunul a je vidět, že i pár let starý dokument je trošku za zenitem. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokoukal jsem naprosto ubíjející monstrum, které se dá definovat snadno: od fanoušků pro fanoušky. Nechápu. Pokud fandíte motorkám a GP sledujete pravidelně, tak si jenom opakujete známá fakta a příběhy z televize. Pokud k filmu přicházíte téměř neposkvrněni (já), budete se ztrácet v příliš mnoha závodnících, některých zkratkách a příliš deskriptivních pasážích kde se opakuje do zblbnutí. Technická stránka mně (osobně) přišla otřesná, k nevyhnutelným televizním záběrům se tvůrci nesnaží přidat nic navíc a "osudové" příběhy nikdy nedosáhnou uspokojivé dramaturgie. Až na vrchol by chtěl mít stejně velký dopad mězi sportovními dokumenty jako před pěti lety Senna, ale při srovnání s ním se velmi rychle ukáže kdo je tady boss. 30 % ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Keď som sa vrátil, nechcel som s ním hovoriť. Vyhýbal som sa mu. Ľutujem to, pretože život je príliš krátky nato, aby sme mali nepriateľov." Vidno, že Mark Neale je naozajstný fanúšik MotoGP a každým svojím dielom sa zlepšuje. Hitting the Apex je objektívny dokument, v ktorom každý zo šestice jazdcov, ktorým sa Neale venoval, dostal primeraný priestor a fakty v ňom neboli prekrúcané, naopak vecne a zaujímavo podané. Scény s Marcom Simoncellim veľmi dojímavé. Napriek tomu dávam iba štyri hviezdičky, pretože vyše dvojhodinová stopáž uberá na podmanivosti, akou sa vyznačovali Faster a Fastest. No teším sa na ďalšie pokračovanie, ktoré bude mapovať aj sezónu 2015 a hlavne jej kontroverzný záver. 85 % ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Až vrcholově skvělý film. Dokument pojednávající o závodnících Moto GP je asi hlavně speciální v tom, že se v mém hledáčku objevil čistě kvůli velmi pozitivnímu hodnocení. Ale o to ani nejde. Jde o to, že mě osobně motocyklové závody skoro vůbec nezajímají a krom Valentina Rossiho zde vlastně nikoho neznám. Ale o to víc se právě tento film dokonalým jelikož mě dokázal tam vtáhnout do centra dění a do světa Moto GP až z toho bolí. Každá informace byla skvělá a přínosná, každý portrét byl něčím osobitý a zajímavý. Celý film byl v tomto ohledu skvělý. Dokáže zaujmou i laika a neznalce, což je ve výsledku do nejdůležitější. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nevím co by pro mě bylo přijatelnější,jestli vidět tenhle dokument nebo jestli vidět celej závod motorek. Nikdy sem tomuhle sportu neměl blízko, takže tohle sem si střelil jen tak z povinnosti a taky kvůli Bradovi, kterej to namlouvá. Senna je pro mě mnohem kvalitnější dokument s podobnou tématikou. Valentino Rossi je těžkej frajer. Buď jak buĎ, na závody motorek se nikdy dívat nebudu a tenhle dokument už taky vidět nemusím :o) Co musím uznat, tak zpomalený záběry na průjezdy motorek zatáčkama. Neuvěřitelný jak to tihle borci kropí... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který mě i přesto, že jsem naposled pořádně sledoval Moto GP eště za dob rivality Rossiho a Biagiho, dokázal rychle vtáhnout. Rivalita šesti skvělých závodníků s jedním opravdu smutným a mnoha šťastnými konci byla podána poutavě, v tempu a bez zbytečných kliček. Líbilo se mi, že dokument nechal náhlednout i do charakterových vlastností jednotlivých jezdců. Mohu vřele doporučit, silné 4 hvězdičky. (Blu-ray, orig.) ()

Reklama

Reklama