Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Temnotou budoucí minulosti kouzelník touží prohlédnout. Je pouze jedna cesta mezi dvěma světy... Ohni, se mnou pojď! FBI vyšetřuje vraždu Teresy Banks. Ukazuje se, že zločin v sobě skrývá ponuré tajemství, které nemůže rozluštit pouhá síla rozumu. Jeden agent beze stopy zmizí... Speciální agent Dale Cooper předpovídá, že vrah udeří znovu. Avšak kdy a kde? Twin Peaks je nevelké americké městečko poblíž kanadských hranic. Ovšem pod rouškou poklidné středostavovské idyly není nikdo tím, čím se zdá být. Nevinné tváře středoškolaček skrývají návyk na kokain a neuspořádaný sexuální život. Jedné z nich, Lauře Palmer, zbývá posledních sedm dní života... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (502)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Lynch je Bůh. Nebo spíš ďábel. Jeden z nejlepších "strašidelných" thrillerů, co jsem viděl. Ale jsem rád, že jsem ho viděl až po seriálu. Hudba Angela Badalamentiho je opět skvělá. Trochu mě mrzela neúčast původní Donny a úplná absence Audrey a pár dalších. ()

DaliX 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý asi po polovici stopáže vypnete z dôvodu, že nedáva nijaký zmysel nie je v žiadnom prípade film. Inými slovami načo zabíjať čas sledovaním niečoho, čomu aj tak nepochopíte? Možno sa snaží byť niekto originálny a uznávam, takýto štýl originálny bezpochyby je, ale rozhodne toto nie je môj šálok čaju. A ak sú aj ostatné filmy od Lyncha takéto, potom sa radšej budem jeho filmovej tvorbe vyhýbať oblúkom. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

David Lynch je bezpochyby skvelý remeselník. Ak by sme film rozdelili na zhruba 20 kúskov, každý z nich by bol ukážkou skvelej filmárčiny. Bohužiaľ pokope je to len samoúčelný balast, ktorý je chaoticky zostrihaný a nakrútený, len aby šokoval a vyzeral vyfetene. Na radosti nepridávajú ani iritujúce postavy. PS: Seriál som nevidel. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Pozor, nebezpečí spoileru: Původně jsem hodnotil třemi hvězdičkami a to jen s velikým sebezapřením, protože jsem měl silné problémy film vůbec dokoukat, nudil jsem se a samozřejmě z větší části vůbec netušil, co že se to na plátně odehrává. Nutno dodat, že jsem měl v hlavě pouze minimum útržků vzpomínek na původní seriál, kterému film předchází. Teď jsem si seriál oživil a až na smutnou skutečnost, že nemá žádný konec, jsem si ho dokonale užil. Film jsem si pustil znovu a marně doufal, že mi na pár otázek odpoví (kdo je Bob…a hlavně co se stalo s Cooperem a Annie po návštěvě Černého vigvamu – protože ačkoliv jde o prequel, v úvodních titulcích figuruje Heather Graham (přičemž se ve filmu objeví jen na pár vteřin aby nám sdělila, že je s „hodným“ Cooperem ve vigvamu?)), ale až na rekonstrukci dávno známého, Fire walk with me nic moc nevysvětlí, spíš ještě pár otázek přidá. Rozhodně to už ale není chaotická změť podivných výjevů, ale ve vztahu k seriálu konečně dává smysl. Bohužel se stále nedozvíme nic o tom, jak to začalo a už vůbec ne, jak to skončí, vlastně…víme toho ještě o něco míň. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Piata hviezda je v podstate „len“ za približne najlepšiu a najautentickejšiu barovú scénu všetkých čias (docenenie tejto maličkosti má istotne súvis s tým, že som si pozrel film v rámci silvestrovského programu), ale ber to čert. Navyše mi zapadlo pár ďalších dielikov do skladačky s názvom Mulholland Dr.. 90% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem seriál Městečko Twin Peaks neviděl, tak mi tento film nic neřekl. Nechápal jsem pár souvislostí, které člověk pochopí nejspíš, když zhlédne seriál. Chvilku jsem se ztrácel a nevěděl, co se vlastně děje. Pro člověka, který neviděl seriál tento film není a neřekne mu absolutně nic. Tak že já silně nedoporučuji, pokud jste neviděli seriál, jinak z tohoto filmu nebudete mít absolutně nic a nebude vás bavit.. 4/10 = 40% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jak už zde napsal někdo přede mnou, vyprávěcích kvalit seriálu "FWWM" nedosahuje. Přesto jsem za jeho existenci ráda, neboť konečně poznáváme Lauru a zároveň také překvapivě zjišťujeme, co přesně se stalo Cooperovi na konci S02 (nebo to tak alespoň vypadá). Čekala jsem, že nám tvůrci detailně přiblíží i Teresu Banksovou, což se nestalo - jediné, co jsme dostali, jsou střípky. Jelikož mě ale karavanová část příliš nebavila (a "Bowieho" část jsem absolutně nepobrala), tak jsem za zaměření se čistě na Lauru nakonec vděčná. (Ať už vám Laura přirostla k srdci či nikoli, závěrečná scéna je spolu s Badalamentiho "The Voice of Love" jednoduše úchvatná a pro citlivější povahy též břečící.) Co mi na filmu vadí asi nejvíc, je chování vraha. Zatímco v seriálu byl až do odhalení sám sebou, ve filmu se u něho neustále projevují psychopatické zkraty, o kterých se nám jedna z postav Cooperovi jaksi zapomněla zmínit... EDIT: POUŠTĚT AŽ PO DOKOUKÁNÍ "TWIN PEAKS: RETURN" (S03), JINAK CCA. TŘETINA FILMU POSTRÁDÁ SMYSL!!! (Po S03 zvedám a můj názor na karavanovou a Bowieho část, viz výše, už nadále neplatí.) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zbytečný a přebytečný dílek do již hotové skládanky, tak na mě působí filmový dovětek arcigeniálního Městečka Twin Peaks. Víceméně shrnuje již známé fakty o posledních dnech Laury Palmerové a tak není ničím víc než zevrubným opáčkem pro ty, kteří snad po shlédnutí tohoto, dle mého názoru vcelku přehledného, seriálu neměli v něčem jasno. Ovšem, opáčkem jak je u Lynche dobrým zvykem značně atmosférickým, hororovým a lehce neuchopitelným, čemuž odpovídá i mé mírně nadprůměrné hodnocení. 7/10 (Btw: Každý kdo doporučuje podívat se na film PŘED seriálem je buď idiot nebo poťouchlý šprýmař, protože osobě neznalé tento film jednak zkazí sledování celého seriálu, ale navíc jí samotný bude připadat jako nesmyslný blábol.) edit: Pohled na Fire walk with me jako na sen, který se zdá agentu Cooperovi až PO skončení seriálu včetně interpretace mnoha tomu nasvědčujících indicií mě nejspíš velmi brzy přinutí ke druhému shlédnutí celého díla a pravděpodobně i revizi hodnocení... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

David Lynch mi opäť raz svojim majstrovským kúskom dokázal, že je z inej planéty. Ide o temné, abstraktné krimi, ktoré je nasiaknuté typickou Lynchovinou a atmosferickou originálnosťou. Film vám za celý čas nedovolí ani jeden poriadny nádych, pričom bez prestávky si tu režisér s divákom pohráva ako mačka s myšou. Snímok sa mi vo všetkých smeroch zdal duchovne resp. zmyslovo duálny, čiže napr. keď sa zdá, že už chýba iba jeden kamienok k pochopeniu celej skladačky, príde niečo, čo túto predstavu hodí do smetného koša a zostane len pocit, že film sa v plnej miere dá aj nedá pochopiť, že má aj nemá význam. Už úvod v tomto smere mnohé naznačil svojou krátkou a naoko nič neznamenajúcou (až na jedno zmiznutie) epizódou vyšetrovania dvoch detektívov.... Ako keby chcel režisér vyjadriť, že divákovi dovolí odhaliť takmer všetko, ale niečo si predsa len nechá sám pre seba. Ostáva tak hlavne úžasne atmosfericky ponuro spracovaná atmosféra priebehu posledných pár dní života krásnej strodoškoláčky, ktorá vo mne vyvolala neskutočne silné pocity. Je veľmi málo filmov, ktoré dokážu takto zapôsobiť na diváka. 10 hviezdičiek je málo. Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Pamätám si na deň, keď som tento film videl po prvý krát. Označil som ho za totálny chaos a nudnú kravinu ohodnotenú jednou hviezdou. Teraz, ovplyvnený časom filmu a teraz, keď už viem kto je David Lynch som si dal repete. Samozrejme prešli roky a Lyncha som ako tak napozeral a ako zamilovaný do seriálu Twin Peaks som prišiel opäť k Fire Walk with Me. S kludným svedomím si dovolím tvrdiť, že na toto sa treba pripraviť a náhodný divák(ako som bol napr. ja pri prvej projekcii) si o filme nič dobré nepomyslí. Treba vidieť a pochopiť mytológiu Twin Peaks a až potom si naplno vychutnáte tzv. záverečný film, ktorý to vlastne celé začne. Kto má rád seriál, film sa mu bude tiež páčiť. Je škoda, že vypadli niektoré postavy(málo Coopera čo je pochopiteľné, no Audrey mi chýbala), ale postava Laury Palmerovej si niečo takéto zaslúžila. V skratke: Vitajte v podivnom mestečku Twin Peaks a zoznámte sa s Laurou Palmerovou. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí jsem se utvrdil v tom, že tohle je skutečně skvělý film. Velice temný, nikde ani náznak humorných situací ze seriálu. Onu skličující a temnou atmosféru řadím k hlavním přednostem tohoto snímku, který dějově předchází seriálu. Scénář mi přišel nesmírně promyšlený, byť je znát, že střihu padla za oběť nejedna dobrá scéna. Škoda, že postavu Donny hraje jiná herečka než v seriálu, jinou připomínku už nemám. Tenhle mysteriózní thriller s prvky hororu řadím osobně k tomu nejlepšímu, co jsem od Lynche viděl - je to velmi zneklidňující podíváná, natočená brilantním způsobem. A finále je bez debat naprosto famózní a dechberoucí, tenhle zážitek z hlavy nedostanu dlouho. Maestro Lynchi, za tenhle majstrštyk tleskám vestoje. Třešničkou na dortu je, že si zde Lynch sám zahrál. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Obrovský plus za to, že se David neztratil sám ve svém scénáři. Což by určitě nebyl žádný problém. Nádherně absurdní, filmový výjev, který má výborné prvky humoru, dramatu, thrilleru a nakonec i hororu. Neopakovatelná podívaná nejen na osud Laury Plamrové s atmosférou, která odráží silnou osobitost scénáře i režie. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

O něco méně surrealistický Lynch s pochopitelnějším dějem, ale s několika velmi zdlouhavými scénami. Tento film lze brát jako jakýsi prequel k proslulému seriálu a sledujeme v něm poslední týden života hlavní hrdinky Laury. Lynch zredukoval svoje surrealistické choutky, dočkáme se jich v omezené míře, ale rád a dlouho se opájel velice zdlouhavými scénami, které kdyby se vystřihly, tak by se vůbec nic nestalo. Například scéna v klubu byla opravdu pekelně dlouhá a takových scén, které brzdily plynulost děje, je zde víc. Není se co divit, je to Lynch, a ten vždy přijde s něčím, co se podstatně odlišuje od všeho dosud viděného. Tenhle film by mohl být opravdu perfektní, ale mě ty neúměrně přetažené scény nedávaly komfort z hlediska komplexního hodnocení. Film se mně v podstatě líbil, byl zvláštní a nevšední, ale dokázal bych si ho představit prostříhaný. Rozhodně se s ním nevidím naposledy. 60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chvilku se to tváří, že by to mohla být celkem normální detektivka, pak je o rok víc a se srozumitelností je ámen. Ale na Lynche docela dobrý poměr, psychedelické pasáže jsou ve značném oslabení oproti těm normálním, je to tak 30:70. Na seriál se určitě dívat nebudu, dvě hodiny koukání na přípravu vraždy promiskuitní feťačky mi stačily. 30 dokumentů z psychiatrické léčebny pod krycím názvem Twin Peaks bych nesnesla. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem viděl asi 5 epizod seriálu a teď TOHLE. Film je pěkně psycho. Co si ze seriálu pamatuju, teď mě nadchnul skvělým černým humorem a celkovou podivností. Ohni se mnou pojď je ale totální psycho-nářez, lynchovina jako bejk, která se mi místy i hnusila, ale musím uznat, že film je opravdu výborně zvládnutý, má pekelně znervózňující atmosféru a rozhodně JE působivý. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

na lyncha a jeho tvorbu je veľa rôznych názorov, ja osobne si myslím, že je šialenec, ale nemôžem si pomôcť - to, o čom rozpráva a čo nám ukazuje, je úchvatné - plné symbolov, obrazov, vízií, humoru, lásky, strachu, hudby, kultov, hádaniek, skatchov, života, smrti, sexu, násilia, mieru a všetkého . . . Twin Peaks je spolu so seriálom (ktorého znalosť je pri pozeraní filmu nie nevyhnutná, ale ak viete o čo ide, tie obrázky vám dajú viac) majsterštuk par excelanc. . . a inak, musím vyzdvihnúť casting a predovšetkým - Kiefer Sutherland: perfektný ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V podstatě tento celovečerní film nepřináší žádné nové zásadní informace, nicméně to ani neslibuje. V podstatě se jedná o obrazové vysvětlení toho, co bylo vyšetřeno a odhaleno během dvou sérií úžasného seriálu. Rozhodně je třeba být nanejvýš opatrný a nevidět tento film před dvěmi sériemi seriálu. Jinak si zcela kompletně a nezvratně poserete zážitek ze seriálu a jaksi ztratí smysl jej vůbec vidět. Film se samozřejmě nejvíce soustředí na feťačku a kurvu Lauru a zobrazuje diváctvu její skutečný život, který byl na míle vzdálený tomu, jak pohádkově ji vnímalo její okolí. Objeví se staré i nové tváře. Účast většiny starých známých velmi potěší. Nicméně se objeví i melancholičtí čuráci (James), kteří dokážou nadzvednout divácký adrenalin do kosmických výšin. Nejvíce se mi líbilo, když Lynch roztočil prolínání různých časových rovin a především potom snové pasáže s trpaslíkem. Naprosto dokonalá a mrazivá atmosféra. Takhle to umí málokdo. V tom je opravdu úžasný a dokonalý. Člověk zkrátka musí smeknout. Vydařená záležitost, která možná nebyla tak úplně nutná, protože se všechno vyjasnilo během seriálu, ale snad by film našel uplatnění pro ty z diváků, kteří seriál z nějakého důvodu vzdali, ale přesto by je zajímalo, jak celý příběh vlastně skončil a kdo vraždil. Během dvou hodin jsou zmíněné ty nejzásadnější okamžiky. Úplně nechápu okolní zmatečné komentáře ostatních hodnotících, kteří tvrdí, že z nějakého důvodu nemají jasno a cítí se místy zmatení. Vždyť všechno do sebe krásně zapadlo už v samotném seriálu. Z filmu mám takový pocit, že divákům říká pouze něco v tom smyslu, že všechno je skutečně tak, jak to bylo nastíněno v rámci seriálu. Film to prostě jen dokládá i obrazově. Za sebe musím říct, že mě žádný moment filmu nepřekvapil, ani nesouhlasím s názorem jednoho z komentátorů, že jsme až tady měli možnost poznat Lauru. Možnost dokonale poznat Lauru byla již v samotném seriálu. Zde se dostává pouze na obrazové potvrzení její osobnosti a zásadních momentů jejího života. Tento film je úplně úžasný v tom smyslu, že jsem jej viděl sice poprvé, ale v návaznosti na seriál, kde bylo všechno řečeno, jsem měl při jeho sledování pocit, jako bych ho už někdy viděl. Jedinou výjimku tvoří snad jen úvodní 20minutovka točící se kolem Teresy Banks. Velká kvalita! ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

David Lynch si z lidí rád dělá legraci. Některé věci jsou hodně matoucí. Třeba mizení a objevování hlavních postav. Jinak se tenhle film odehrává ještě před seriálem. ()

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Kultovní Městečko Twin Peaks čeká 3. série

Kultovní Městečko Twin Peaks čeká 3. série

07.10.2014

Po zrušení se vrátila zpět na televizní obrazovky jen hrstka seriálů. A ode dneška patří do téhle elitní skupinky také Městečko Twin Peaks Davida Lynche (Mulholland Drive, Lost Highway), jehož třetí… (více)

Reklama

Reklama