Reklama

Reklama

Kono sekai no katasumi ni

  • Japonsko この世界の片隅に (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V tomto kúte sveta prináša príbeh dievčiny so schopnosťou vidieť krásu v každom dni, zachytiť ju v kresbe a zmeniť udalosti na dobrodružstvá. Suzu Urano vyrastá v Japonsku 30. rokov a po dohode rodičov sa vydáva za mladého úradníka pracujúceho na námornej základni v Kure, v prefektúre Hirošima. Jej rojkovská povaha, schopnosť stratiť sa vo vlastných myšlienkach rovnako dobre ako cestou domov udávajú krehký a snový tón filmu. Druhá svetová vojna a zhodenie atómových („nových") bômb sú v japonskom filme prítomné dlhodobo v skutočne rôznorodých žánroch a pohľadoch. V tomto kúte sveta sa viac než o vojnu ako takú zaujíma o jej účinky, ktoré ukazuje cez až zanovitú túžbu po radosti. Vidí najmä milé maličkosti všedného civilného života: recepty z mála pre veľa, volavky, bielych zajkov a nezdolnú vôľu žiť a ísť ďalej. Je krehkým a zároveň silným klenotom, ktorý rezonuje ešte dlho po skončení. (Art Film Fest)

(více)

Recenze (18)

silentname 

všechny recenze uživatele

"In This Corner Of The World" je podľa mňa veľmi pekne naanimovaný film s dobrou story, no tempo a spôsob, akým je príbeh podaný ma od neho odrádza. Prečo? Pretože mám pocit, že by sa to celé dokázalo spracovať lepšie a mohlo to mať väčšiu dynamiku. Je pravda, že film sa sústredí na život obyčajného človeka poznačeného vojnou a nemáme tu žiadneho hrdinu, ktorý by bojoval ani nič podobné. Je to proste len život. Len miestami je to trošku nudné. Najmä v prvej polke filmu. Krásne, ale veľmi pomalé a monotónne. Potom však prejdeme do druhej polky, kde sa to o niečo zdvíha. Vidíme ako jednotlivé udalosti vplývajú na našich hrdinov, vidíme to po ich psychickej stránke a najmä na konci vidíme, ako sú zničení, keď dospejeme k tomu, že všetka tá smrť, všetka bolesť a trápenia boli vlastne pre nič. Lebo nakoniec Japonsko kapitulovalo vo vojne, keď Američania zhodili bomby, ktoré zmenili svet. Film mal problém držať moju pozornosť a hoci som s výsledkom spokojný, tak mám pocit, že druhýkrát by som sa k tomu už nevrátil. Ale ak mám povedať pár skutočne nádherných momentov, tak to je maľba mora so zajačikmi a zaseknuté okno na strome, kde sa začne maľovať život našej hlavnej hrdinky. Myslím si, že film je hodný aspoň jedného zhliadnutia, no nemyslím si, že to bude film, ku ktorému sa budem rád vracať, ako k niektorým iným animovaným japonským filmom. Ak ste zvedaví, myslím si, že film stojí za pozornosť. Rozhodnite sa sami. Hodnotenie: B- ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Filmový Slice of life o obyčejném životě na neobyčejně zasáhnutém místě během druhé světové války. Mnoho příběhů o této tématice bylo již napsáno a natočeno, ale tento se věnuje té nenápadnější, civilní stránce a pohledu na hrůzy a dění během válečného stavu. Hrdinka Suzu je dokonalou reprezentací nevědomosti a celkové nemohoucnosti téměř cokoliv ovlivnit a tak jsme svědky koloběhu života, ve kterém se snažíte den co den žít a přežít do dalšího dne, bez jakékoliv představy co bude zítra. Velmý pomalý tok děje je tomu přizpůsobený a nemíní zrychlit, protože ať se v našem životě děje cokoliv, čas plyne stále dál konstantním tempem. Tento fakt by mohl mnoho diváků odradit, protože některé pasáže jsou doslova prachobyčejné (což film chce velmi důrazně znázornit) a málo vypovýdající, což naopak právě ocení milovníci klidného SoL žánru. Dočkáme se i údernějších momentů, kterých není mnoho, ale rozhodně píchnou u srdce. Je evidentní, že toto není středobod či záměr snímku a nesnaží se tragických okamžiků nebo jejich nadměrným protahování využít a zneužít k ždímání divákových emocí. Jisté velmi předvídatelné události se stanou a je jen na nás se s tím vyrovnat a jít dál, což je hlavní, i když ne tak výrazné poselství. Mírné zklamání vyjádřím na úkor tématiky kresby a snění, které tu bylo mírně načrtnuto, ale dle mě trestuhodně nevyužito. Poměrně jednoduchoučká kresba slouží jako ideální zosobnění prostého života, ale zároveň nás svou roztomilostí a poetikou chrání a kontrastuje s okolní válkou. Trochu bíce jsem i očekával od hudební stránly po velkolepém vstupu úvodní Adeste Fideles, ale dalších velkolepých znělek už jsme se nedočkali. Celkově to není špatný film; jen je trochu nevýrazný, na onu tématiku neúderný a pro mnohý může být až nepříjemně zdlouhavý. Je to hlavně o uvolnění a civilního pochopení života, jeho možností a následky neduhů v okleštěném světě války. Jednoduché to totiž nikdy není. Slabší 4* ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Vidieť v našich kinách anime je vzácna šanca, ktorú neradno zmeškať. V tomto kúte sveta plynie pomaly, ukazuje každodenný život bežných Japoncov na vidieku v šťastných a potom i v menej šťastných (vojnových) časoch. Po Bosom Genovi a Hrobe svetlušiek je toto moje tretie anime v kine o zhodení atómových bômb na Japonsko. Vždy je to sila a vždy je to veľmi smutné. (Kino Slovan, Košice - Art Film Fest - 23.6.2017) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Anime je prostě natolik specifické, že není problém jím prezentovat žádný žánr, tedy v tomhle případě ani drama, které je spojeno s druhou světovou válkou a jejím dopadem na Japonsko. Navíc právě kresba je klíčem k pochopení hrůz a obyčejného lidského života, který jim byl vystaven. Nádherné pojetí fantazie. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Zatímco Evropu trhá na kusy druhá světová, na malebném Japonském venkově se žije jako každý jiný den. Ale ne napořád. Čím víc se blíží konec války a čím častěji zazní slovo Hirošima, tím víc je nám připomínáno, co musí nevyhnutelně přijít. Rozjezd možná pomalý, ale o to víc člověka později mrazí v zádech, především z toho, jak nenásilně a přirozeně je vše prezentováno, na rozdíl od např. podobného, ale po celou dobu silně emocionálně vydírajícího Grave of the Fireflies. Slzné kanálky každopádně pročistí stejně. A k čemu všechno to lidské utrpení nakonec bylo? 8/10 ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Asi nejcivilnější válečný film všech dob. Rozhodně nečekejte druhý Hrob světlušek. Až na pár momentů je zde válka skoro až abstraktní pojem, což je umocněno naivní hrdinkou. Přes pomalé tempo však film hezky plyne a jedná se o zajímavou sondu do života v onom koutě světa a času. 7/10 ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  "Did you bring an umbrella?" "I brought a brand new one." "Can I open it?"  Poetický príbeh o neustále zasnívanej dievčine s hlavou v oblakoch v ťažkých a tragických vojnových časoch. Ten preexponovaný obraz a tá trhaná animácia mi nepripadajú veľmi vábne, zrejme mám majstrom Mijazakim latku nastavenú príliš vysoko. Ani rozprávanie príbehu nie je 100-percentné, zdá sa mi dosť chaotické a akési unáhlené, čo je v rozpore s poetickým duchom filmu. Mám ale podozrenie, že za to môže necitlivý strih (videl som 129-minútovú verziu, v ktorej chýba oproti plnej verzii celá pol hodina). Najsilnejší je film v závere, kde sa napätie stupňuje, ako sa blíži deň D a hodina H (H ako Hirošima). ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Hrob světlušek, tohle podruhé asi nebudu chtít vidět. Mě tohle téma vždycky zasáhne. Ale po všech stránkách krásný film. ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Jedno z najkrajších a zároveň najdeprimujúcejších anime z vojnového obdobia vôbec. Vidiecky život na okraji Japonska očami naivnej hlavnej hrdinky, matne dotknutý obdobiami pred / počas a po druhej svetovej vojne má svoje naozaj nepríjemné a ťažké chvíle, ktoré však vždy vyústia aj k niečomu milému a peknému. Navyše je to naozaj krásne animované a líznuté poetikou. Občas mi však vadili prestrihy a súvislosti, ktoré neboli úplne dotiahnuté a preto pôsobili dosť mätúco. Čo sa však týka dramatického anime, výborný kúsok, ktorý sa rozhodne oplatí vidieť. ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Je to taký dokumentárny film o živote obyčajných Japoncov počas druhej svetovej vojny. Bolo nám ukázané ako funguje spoločnosť a rodinný život, aké všelijaké povinnosti boli pri staraní sa o domácnosť a postupne ako vojna postupovala, aj ťažké zmeny ktoré priniesla. Bolo zaujímavé pozerať sa na to ako sa vtedy žilo – ak je táto reprezentácia reálna – ale nevýrazné postavy a chýbajúca zápletka na mňa pôsobili trochu nudne. Druhá polovica stopáže jednoznačne prebila pomaly sa vlečúci a nič sa nedejúci začiatok. Vojna prišla už priamo do mesta a začali sa diať veci a takisto začala vyplavovať na povrch psychológia postáv. Bolo to neskutočne silné a emocionálne a zvlášť kvôli tomu, že sme vedeli čím sa vojna v krajine vychádzajúceho slnka skončila a týmto zdrvujúcim poznaním budúcnosti deja mi skoro puklo srdce. Kvôli menej výraznej prvej polovici hodnotím troma hviezdami. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

První polovina byla příliš rozvláčná a pomalá a celkově mi chyběl větší rozbor vztahu mezi Suzu a jejím manželem a výraznější odůvodnění, proč probíhal, jak probíhal. Zároveň ze svého osobního pohledu neoceňuji, že nabízí velmi smířlivý pohled na domluvené vztahy lidí, kteří se vůbec neznají. Obecně se na to ale dobře koukalo a ukazuje jak život běžných Japonců za světové války, tak přechod do dospělosti jedné zasněné dívky. Čekal jsem trochu víc snovosti a mírně mi to tam chybělo, protože použití "hrdinčiných" obrázků bylo super. 70 %. ()

3m0W1n 

všechny recenze uživatele

Velmi pozvolné drama, které vypráví o osudech obyčejné rodiny žijící v okolí Hirošimy v čase druhé světové války. Hlavní hrdinka je ztvárněna jako zasněná, okolí příliš nevnímající osoba, a film tak pomalu, téměř netečně plyne k okamžiku o kterém divák ví, že nevyhnutelně přijde. Nabízí se srovnání s Hrobem Světlušek, jelikož se film zaměřuje na "obyčejné lidi" poznamenané válkou. Na rozdíl od Hrobu Světlušek se ale In this corner of the world nesnaží tolik o útok na divákovy emoce (i když se samozřejmě i takové momenty najdou), a naopak spíše vyjadřuje lidskou touhu pokračovat dál a zrůdnosti války překonat. Možná i proto byl alespoň pro mě emocionální dopad ve výsledku daleko silnější. Škoda té velmi pomalé první poloviny, která možná hodně lidí odradí. 4,5/5 = 5 ()

Danken07 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorý by si rozhodne zaslúžil väčšiu stopáž. A to je podľa mňa aj najväčšie mínus tohto filmu, nemáme dosť času spoznať všetky postavy (polovicu si už ani nepamätám), ale najviac to uškodilo koncu filmu. Taktiež, tu nevyužili potenciál ktorý s touto látkou mali (hlavne po emocionálnej stránke). Strašne rád by som to videl vo forme 12 dielného anime seriálu. Najviac sa mi páčila atmosféra tohto anime, ktorá bola strašne ukľudnujúca, čo zároveň aj troška uškodilo tomúto filmu. Rozhodne sa mohli tvorcovia viacej venovať aj romantickej časti filmu, ktorá je docela upozadená. Ale určite to nie je priémerný film, svojou atmsférou, témou a príbehom si ma získal. ()

andel 

všechny recenze uživatele

Prostřednictvím neotřelé a velice citlivé animace odvyprávěný příběh, který je něžný a krutý zároveň. Film postavený na kontrastu křehkosti a neobyčejné vnitřní síly hlavní hrdinky. Válečný film bez hektolitrů krve a přitom emočně silný. Napětí je vystaveno právě na rozporu mezi laskavým obrázkovým světem děvčátka, které se příliš brzy má stát ženou a blížící se katastrofou, která je ovšem vylíčena zcela v duchu filmu - bez okázalosti a velkých gest. ()

kajmik01 

všechny recenze uživatele

Nádherně poetický film z před/válečného Japonska. Začátek se trochu vleče, ale postupem času je čím dál víc zajímavější a dostane se člověku pod kůži. Film život ukazuje očima dívky, která je napřed hodně naivní a kterou politika a válka nezajímá, ale postupně se musí starat o domácnost a válečná realita čím dál víc proniká i do jejího života. I když se to nezdá, tak postavy se postupně psychologicky stávají zajímavějšími a poslední část je hodně silná. Hlavní stránkou tohoto filmu je atmosféra, animace a jednoduchý příběh mapující běžný život obyčejné japonské rodiny. Rozhodně to není typický film a určitě neočekávejte nějaké válečné akční drama. ()

RUJA 

všechny recenze uživatele

Velmi osobité zpracování válečného dramatu očima dětsky zasněné hrdinky. První polovina plyne téměř idylicky v pomalém tempu vyprávění, v té druhé ale začne přituhovat a směřovat k nevyhnutelným tragickým událostem. ()

Reklama

Reklama