Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

Drnqonovic 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi umí vtipné i mrazivé scény, ale jaksi je už nedokáže spojit dohromady a vytvořit fungující celek. Výsledný film je pak poněkud bizarní, návaznost scén povětšinou nevhodná a vyznívá do ztracena. Škoda. Waititiho Hitler absolutně zbytečný. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

4,5*. Taika míchá svůj klasický humor s Andersonovým výborným snovým Moonrise Kingdom. O hvězdu méně dávám přeci jen kvůli tomu, že podoba s Moonrise Kingdom je veliká a druhý zmiňovaný je přeci jen o fous lepší. Celkově ale velmi dobrá práce. Taika ukazuje, že zvládá ukočírovat i jiný žánr než čirou komedii a dokáže diváka chytit za srdce. Rockwell samozřejmě táhne celý film a zasloužil by si opět Oscara za vedlejší roli. Mile překvapen jsem byl i ze Scarlett. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi je nejen rejža s nejzábavnějším jménem, ale od teď už i sám Hitler :o). Dycky když byl na plátně, tak sem se smíchy hodně chytal za břicho :o). Hned od začátku, když malý nácek běží mšstem a z vesela na všechny hajluje, tak mě totálně rosekal. Pak tempo krapet ochablo (asi to bylo těma vážnými dialogy s holčinou), ale pak se to zase celkem rozjelo. No, takle netradiční film se jen tak nevidí. Parodie se vší parádou, ale dokáže i něco vážnýho nám ukázat. Třeba vnitřní boj mladýho hitlerjugenta, kterej má nenávidět všechny židy, ale zamiluje se do jedný židovky, kterou jeho máti ukrejvá :o). A jeho nej kámoš je sám Hitler, kterýho asi fakt rejža nemá rád. Docela mě pobavilo v zajímavostech rozhovor s rejžou:"Proč ste nestudoval důkladněji, jak se Hitler chová a jak pohybuje?" Odpoveď - "Protože to byl fakt čůrák" :o) ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo si srovnat optiku (jak moc se film bere vážně a jak moc jde v té satiře přes závit). Nutno říct, že hladina není vyrovnaná. Začátek je fenomenální, pak nastane sešup do nudy a najednou probíráme vážná témata (až na dřeň). Nevím jestli je to dobře. Mě moc to kolísání nevyhovovalo. Takže za mě úspěch tak na půl. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

/SPOILERY!/ Taika Waititi má svojrázný štýl točenia filmov ,ktorý zahrnuje aj to ,že rád spája dva a viac protikladných žánrov. Takže ak už s týmto máte problém filmu sa vyhnite. Ihneď ako som uvidel prvý trailer ne tento film som vedel a čakal ,že mi film ponúkne aj niečo iné než len politickú satiru so zaujímavým castingom. Lenže nečakal som akú poriadnu nálož všehochuti dostanem. Z toho ,čo som sa dočítal veľa ľudom vadilo ,že je film komický tak 20 minút a potom sa hrá na detinskú vážnu drámu. Mám jednu otázku. Prečo ste to potom vôbec dopozerali? Ak vám vadilo fakt len toto tak prestaňte byť konzervatívne sračky a začnite premýšľať než si nejaký film rozpozeráte ! Ale späť k téme. Taika sa tu hrá s rôznymi žánrami a všetko mi to do seba zapadá. Ak ste videli Pelíšky ,potom vám takéto prelínanie nebude vadiť. Začne to ako jednoduchá politická satira ,čo si robí prdel zo všetkého ,postupom času sa nám tu ukáže mladá židovka Elsa a vďaka jej protichodným názorom s Jojovými tu máme peknú roztržku. Ich vzťah naozaj funguje ako aj vzťah jeho matky k nemu. No a potom sa to začne poriadne zdramatizovávať až to narazí na bod keď sa nám tu objaví Gestapo. A pri tejto scéne mi tuhla krv tak moc v žilách ,že mi postáv nebolo dvakrát jedno. Ďalej tu samozrejme dostávame ešte väčšie šoky ako ( OBROVSKÝ SPOILER! ) usmrtenie Jojovej matky ,alebo vykrútenie krk králikovi plus sa nám do toho pletie obliehanie Berlína a máte o zábavu na dlhé chvíle postarané. Dôvody ,prečo sa mi film tak zapáčil sú jednoduché. V koľkých filmoch môžete vidieť si tak dobre sekundovať drámu a komédiu? A za druhé - kto ste kedy videl film o fanatikovi ,ktorý sa postupom času snaží zistiť pravdu i keď je jeho okolie rovnako sfanatizované ako on sám a má k tomu pri sebe svojho najväčšieho nepriateľa?...A ľudia ,ktorí s mojím názorom nesúhlasia a berú tento film za detinskú infantilnú komédiu si zaslúžia to isté ,čo Taika Waititi aliaz Hitler (,ktorý bol perfektne zahraný ,dobrá práca ) na konci tohto filmu: Defenestráciu spôsobenú desať ročným deckom. Nominácie na cenu Akadémie sú zaslúžené...Len nechápem ,prečo to má na Slovensku oficiálnu premiéru až o tri dni :/ ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Malý fanatik, spoločne so svojím kamarátom Adolfom sa stretnú so židovkou žijúcou v priestore 5m³ v ich stene, ku čomu bola pridaná solídna dávka uleteného humoru, súvisiaceho najmä s vojnou. Toto by však na poriadny vojnový film nestačilo, tak bolo pridaných pár naozaj zaujímavých zvratov a došlo aj na emócie. Kombinácia, ktorá rozhodne nešla na istotu, ale určite sa vydarila. 8,5/10 (Videné v kine, 25.1.2020, Originálne znenie) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Fašizmu sa môžeme vysmievať, ale zľahčovať sa ho v reálnom živote nedá. Neľahké podanie dramedy nemusí sadnúť každému, no vďaka nesmiernej originalite si ho rozhodne s ničím iným nezameníte. Vtipné zobrazenie Hitlerjugend môže síce vyznieť rozpačito, no spoľahlivo udá tón filmu, ktorý budete chcieť dopozerať. Herecké výkony, najmä detských hercov, sa približujú fanatikom. Motivačný imaginárny Hitler zahraný Taikou Waititim je niečo, čo si budete pamätať dlho. Svižné, nápadité, s kvalitnou kamerou a herecky výborné. Nádej dáva plnými dúškami a tragédiu servíruje jemne a uberá jej trochu na sile, no celkovému vyzneniu filmu tým body neberie. ()

Koda 

všechny recenze uživatele

Upřímně, já osobně bych se nikdy nesmál válkám a hlavně si dělat pšouka z Hitlera... ale když ono to prostě v tomto filmu nejde! Hlavní účinkující zde sypají vtip za vtipem a Hitler tu je místo přísného vůdce za úplného pošuka. Příběh se mi ale celkem zamlouval, láska s židovskou holkou a zážitky z rodiny Židů, to vše popisuje ve své knize mladý Jojo. Ale spoustu momentů si myslím, že tam bylo až moc přehnaných, možná i absurdních, ale co bychom čekali od ''černého humoru'' že? Za mě tedy zajímavý film s tématikou, ale nic, co by mě nějak extra ohromilo. Chyběla mi tam větší láska s mladým Jojem, potom bych možná přemýšlel lépe, ale jak se říká: Co je moc, to je moc. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Přestože tomuto úžasnému filmu nedám plné hodnocení, jsem z něj upřímně nadšený, a to prakticky ve všech ohledech. Premisou filmu je každopádně zatraceně originální a zábavný scénář, který disponuje skvělou zápletkou, napětím, humorem, emocemi a dokonalými postavami. Ona zápletka má šmrnc, je až neuvěřitelně nápaditá, se spoustou nečekaných situací a zvratů, a má spád prakticky od začátku až do konce. Humor pak určitě nepatří do kategorie trhající bránici, spíš jde o takový ten jemnější, laskavější typ, ovšem velice trefný a vždy fungující. Celý film jinak provází i vážně silné a hlavně přesvědčivé emoce, a atmosféra je výstižná a poutavá. Nicméně, pokud bych měl zmínit ten nejzábavnější a nejpovedenější prvek Králíčka Jojo, tak musím samozřejmě zvolit postavy a jejich herecké představitele. Hlavní dětský hrdina je netuctový, zajímavě zvláštní, ale hlavně sympatický klučina, Scarlett Johansson je kotě, Rebel Wilson je šílená rebelka se vším všudy, ovšem hvězdy filmu jsou svérázný Sam Rockwell a především Taika Waititi jako „Áda“, který si právě postavu Führera napsal přímo na tělo, byl v ní doslova fantastický, a pro mě osobně se jedná o jednu z nejoriginálněji a nejzábavněji ztvárněných filmových postav vůbec. Vytknout této podívané nemám jinak co, takže opakuji, přestože nedám plný počet*, tak i přesto se jedná o mimořádný filmový zážitek, který mě nadchnul a Taika Waititi si za tento svůj snímek zaslouží absolutní poklonu, a to ve všech směrech, tedy jako režisér, scénárista i herec, zkrátka bravo! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Za mě jeden z nej filmů loňského roku. Originální a odvážný, humorný a zároveň vážný, se sympatickými dětskými herci i osvědčenými jmény, které si své role evidentně užívají naplno. Tolik vytýkanou nevyváženost tu nevidím jako nevýhodu, ale naopak. Dělat si prdel z nácků je jedna z nejlepších cest, jak se vypořádat s jejich historickým odkazem, ale proložit to vážnými scénami, aby si člověk uvědomil, co se tehdy mohlo stát bez mrknutí oka, určitě ničemu neškodí. Velmi pěkné 4 hvězdičky. (HD, orig.) ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem to lze sledovat jako výsměch všem tradičním stereotypním válečným snímkům, ping pong mezi komedií a dramatem a že oboje v momentech funguje stejně intenzivně. Chce to trochu koule na to přijít s něčím takovým. Taika Waititi. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Novozélandský poděs si po upírech, palidech a Thorovi vyšlápnul na nacisty...A může se směle zařadit vedle klasik jako Život je krásný...Není sice tak drtivý a artový, ale zase je cyničtější, šílenější a se smyslem pro detail, který je nositelem celé satiry i emocí... Hitler goes to Oscar!..."Tři týdny se vzpamatovával z toho, že jeho děda nebyl bloňdák". ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd, chvíli mi trvalo, než jsem se utvrdil v tom, že na to chci opravdu koukat. Od holčičky v podkroví už jsem věděl, že od toho neuteču. Byl jsem za to odměněn stupňující se dávkou emocí, v závěru už to byl jejich koncentrát. Přes úsměv k slzám dojetí. Tak to mám rád. ()

purekritik 

všechny recenze uživatele

Já to chápu tak, že tvůrci se snažili zachytit válčenou atmosféru nacistickýho Berlína pohledem malýho dítěte. Samo sebou, že nálada filmu bude oscilovat mezi dramatem a komedii. Dětskou představivost a elán jen tak něco nezastaví. Proto mi nevadilo, že komický úseky střídaly smutný. Pokud vezmeme v potaz právě koncept dětský perspektivy, nelze podle mě vkládat dělící čáru mezi srandovní a dramatický scény, ani je nelze takhle doslovně brát, prože děskej mozek tak úplně nefunguje. Kloubí se zasmušilá realita a dětská imaginace. Navíc se ocitáme ve skutečně absurdním prostředí nacistický propagandy, která cílila především právě na mládež, jenž mimochodem skutečně sehrála klíčovou roli při obraně Berlína. Imaginární Hitler mě nijak nezaujal, ale zároveň mi nevadil, protože seděl do konceptu hlavního charakteru, tj. malýho propagandou semletýho kluka, jenž potřeboval někoho, kdo by mu dodával tolik vyžadovanou kuráž a kdo by ho provázel tou absurdní každodenností. Film stojí na bez vyjímky výbornejch hereckejch výkonech. Hlavní dětskej herec na jedničku a nedoceněnej Sam Rockwell opět vynikající. Dobrej je i soundtrack, kamera, kulisy, vlastně nemám moc co vytknout. Myslím si, že film rozhodně není lehce stravitelnej, o to zajímavější je však výslednej zážitek. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

Let them say whatever they want. People used to say a lot of nasty things about me. "Oh, this guy's a lunatic!" "Oh, look at that psycho! He's gonna get us all killed!" ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Králíček Jojo na mě ve výsledku působil jako nesourodá směsice všeho možného. Žánrová směska parodie, komedie, dramatu a válečného filmu se musí sakra umět, aby to klaplo. Tady tomu tak nebylo. Povedené vtipy občas vystřídají ty trapné a víceméně bláznivý děj obsahuje jednu silnou scénu. Na filmu je vidět, že Taika Waititi se snaží Hitlera a nacizmus ztrapnit za každou cenu a moc to nebere do hloubky a nepřemýšlí u toho. Jeho samotné vyjádření: „Hitler byl magor, a proto jsem jej před rolí nepotřeboval vůbec studovat.“ Je to z filmu vidět. Bohužel nepomůže ani slušné obsazení. Občas něco zafunguje v samostatných scénách, ale jako celek to pohromadě nedrží a ode mě si vyslouží jen velmi slabé tři hvězdy. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama