Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

xmatysekx 

všechny recenze uživatele

No, tak jo. Super je to. Poselství filmu, že náckové byli taky lidi je celkem jasný. Změny tempa nejsou na škodu. Baví mě hlavně ten vizuál. Na nic si to nehraje. Ocenil bych více vtipu na účet Hitlera. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

"Teraz už máme väčší problém, ako sú Židia. Za rohom sú Rusi!" Hmm..ono sa to hrá na komédiu, či veselohru, hlavne na začiatku. Sem tam aj padnú nejaké ostré vtípky reznuté jemne absurdným humorom. Potom sa ale ukáže, že nejakú, fakt bláznivú komédiu z tejto témy spraviť nejde a nie je to jednoduché ani pre scénaristu a režiséra so židovským pôvodom. ko "haluzný" filmík, uťahujúci si z nacistov to sem tam celkom funguje, ja mám ale radšej ešte absurdnejší humor. Väčším pozitívom sú tu skôr milé, sympatické, dobre napísané postavy. Za mňa nie moc silné tri. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Pár falešných tónů tady zazní, vtipy jsou občas trochu moc přihlouplé, satira občas trochu prvoplánová... Ale každá scéna mezi Jojoem a Elsou je ta nejkrásnější věc, co jsem kdy viděl, takže... 9/10 ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení. Citlivě odvyprávěný příběh na hraně několika žánrů (drama x satira) zvládne dodat emoce, smích i zamyšlení. To vše díky vynalézavé režii, scénáři a především hercům (Sam Rockwell válí!). ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

V první polovině nádherná válečná satira, která se postupem času čím dál více přetváří do vážnější noty. Králíček Jojo zaujme především svými postavami. Předně je tu jako vždy fantastický Sam Rockwell, který vytvořil jednoho z nejlepších a nejsympatičtějších nácků, co jsem kdy viděl. Dále jeho pobočnice Rebel Wilson a pak samotný Waititi jako Hitler (mimochodem nedalo by se to nazvat rasismem, když napůl žid a maor hraje "bílou" postavu, navíc je na bílo nalíčen? no asi ne, rasismus je to jen v případě, kdy je to opačně. Ale to jen tak, já proti tomu nic nemám a Waititi je skvělý.) To jsou ty karikaturní postavy. Pak jsou tu vážné tvořené matkou Scarlett a tou sympatickou židovskou dívkou schovanou v jejich bytě. No a něco mezi je ten hlavní chlapec, který se postupně vyvíjí tím, jak se přátelí s onou židovskou dívkou. Vzdáleně mi to připomnělo italský "Život je krásný", ale skutečně se jedná a fantastický film. Tedy alespoň podle mého mínění. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Když to začlo, začal jsem se smát německý verzi I Wanna Hold Your Hand, ale asi po minutě mi došlo, že to je v tomhle kontextu dost děsivý, zatrnulo mi a zatrnuto jsem měl po zbytek filmu. Těch pár vtípků je načasovanejch tak, že nemaj šanci odlehčit trpkost a tíživost toho, co člověk doopravdy sleduje. Na konci, když si člověk oddechne u úvodních tónů Heroes od Bowieho, dostane opět ránu kladivem německý verze. Uff, to mě dokonale vyndalo. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Za poslední dobu nejzvláštnější film? Ten proti xenofobii, manipulaci, omezenosti a nelidskosti. S maorsko-židovským imaginárním Hitlerem, Waitsem, Beatlemánií, tancem, Šoa, klukovstvím, hrůzou, Bowieho Hendel, ironií i všudypřítomným strachem. Jeden z nejsilnějších protiválečných filmů. Roman Griffin Davis by měl dostat Oskara. ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Dětský naivní a zidealizovaný pohled na 2. světovou válku. Skvělá výprava k tomu dotváří poeticky-dětskou atmosféru. Trochu jsem se obával, že Waititi bude trochu neobratně kombinovat scénky k popukání s Hitlerem a vážné dramatické scénky. Naštěstí, i když se to ze synopse může jevit divoce, jsou scény s Hitlerem pro mě pouze "úsměvné" a nemají čistě komediální účel, ale primárně vyjadřují vnitřní pochody v hlavě desetiletého chlapce. Díky tomu film celkově nepůsobil jako mišmaš žánrů a nálad; a univerzální motivy rodiny, první lásky, strachu, dospívání a ztráty ideálů na mě zapůsobily silněji, než jakákoliv scéna s vtipným Hitlerem. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Vtipné, s dobrou myšlienkou, no obsahovo trošku hluché. Nehovorím, že si tento film nebudem pamätať, no asi ho nevnímam tak ako všeobecná verejnosť odo mňa očakáva. Nie všetci pochopia. Nie všetkých pobaví, ja som uňho niekde na pol ceste. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Natočit to o čemkoliv jiném, než o prohrané straně, byl by film nechutně propagandistický. Takto je to obdivované dílo chytající cenu za cenou. Waititi má parádní humor, to mu nejde upřít. Dávám poctivé 4 už jen za to, že si dokáže dělat prdel z toho, z čeho bylo zakázáno dělat si prdel i Maximu (časopis). Herci super, hlavně Rockwell. Všechno super, ale přecejenom ne všechno je tak sluníčkově jednostranné jak film ukazuje. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Desetiletý Jojo je skrz na skrz promasírovaný nacistickou ideologií, že má i svého osobního schizofreního Hitlera a tak je pro něj šok, když zjistí, že jeho máma ukrývá v jejich domě židovskou dívku. Absurdita totalitní ideologie je solidně ukázána skrz optiku dětského vidění světa hlavního hrdiny, ale tento film skáče v žánrech ode zdi ke zdi tak divoce, že nevím, co si o tom myslet. Grotesku střídají mrazivé silné momenty tak "originálně" až mne překvapuje, že mne ten film k sobě upoutal na celých 108 minut. Zajímavý řemeslně a herecky dokonalý a jako plus, že se to točilo v ČR, takže náměstí v Žatci opět spolehlivě zafungovalo. Scarlett Johansson sympatická, ale herecký výkon malého Grifffina famózní. ()

Matixed 

všechny recenze uživatele

Film mi hodně připomínal styl Wese Andersona s možná ještě trochu větší hloubkou. Zobrazuje mnohokrát omílaná témata novým pohledem. Naprostý a absurdní skvost. Let Everything happen to you, Beauty and terror, Just keep going, No feeling is final. (Rilke) ()

mosnak odpad!

všechny recenze uživatele

Tak a proč já musím být zrovna ten, který tento způsob humoru není schopný pochopit :-( sorry, ale tento způsob humoru mě absolutně nebere a z tohoto filmu nejsem odvareny jako všichni. Je to chujarna - 5% ()

simply 

všechny recenze uživatele

Králíček Jojo pro mě byl milým překvapením. Nečekala jsem, že mě tak dojme příběh malého nacisty, co má imaginárního kamaráda Hitlera. Moc se mi líbilo přechází z vtipné do vážné polohy, hlavně v první půlce filmu. Taika Waititi jako Hitler geniální a Sama Rockwella miluju v jakékoliv roli. Nicméně některé scény tlačili až moc na pilu a představitelka Elsy mi nebyla moc sympatická....4,5 * ()

péééca67 

všechny recenze uživatele

Achjo, to byla zase míčovina... Já tušil, že to bude podobný shit jako Až vyjde měsíc, ale toto bylo aspoň o trošku lepší. Nějaké pasáže byly fajn, ale jinak celkem slátanina. Nejlepší zde byl Hitler.. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,You're not a Nazi, Jojo. You're a ten-year-old kid who likes dressing up in a funny uniform and wants to be part of a club." Natočit komedii z prostředí nacistického Německa rozhodně není nic jednoduchého. Waititiho pokus působí nevšedním dojmem a po mnoha stránkách překvapí. Bohužel však ne po té komediální. Čekal jsem, že to bude o poznání vtipnější, bizarnější, zcela za hranicí korektnosti. Místo toho zejména druhá polovina je spíše dramatem, které sice dobře poukazuje na absurdnost celé (nejen antisemitské) ideologie, ale humoru bohužel moc nepřináší. Stojí za zhlédnutí, ale byl jsem mírně zklamán. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama