Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

oli009 

všechny recenze uživatele

Při vzpomínce na film Králíček Jojo se budete smát. Budete se smát, zatímco vaše srdce bude plakat. Absurdnost války by tak přesně a přesvědčivě snad ani jiný než absurdně pojatý snímek zobrazit nedokázal. Všechna čest Taikovi i všem ostatním, jak se svých rolí zhostili. Role Scarlett Johansson je jedna z nejkrásnějších, co jsem za poslední dobu viděla. Nácek Sama Rockwella je těsně v závěsu. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

První Waititiho film, který není lepší než ty předchozí. A jasně, vím, že překonat Hunt for the Wilderpeople je těžko dosažitelný cíl, ale Jojo Rabbit měl všechny předpoklady k tomu, aby se mu to povedlo: nečekané zasazení, dadaistický humor, scény specificky navržené za účelem pročistit vám slzné kanálky a Waititiho jako Hitlera. Jenomže z téhle mozaiky toho drží pohromadě překvapivě málo a výsledkem je spíš kotlík nevytěženého potenciálu – jak na poli komedie, tak dramatu. Ani jednoho tu totiž není dost a ještě o sebe zvládají vzájemně zakopávat... ale hlavně to díky rozjetí příliš mnoha příliš zběžně zpracovaných motivů nedokázalo vytěžit zlato v podobě Rosie, kapitána K a nakonec ani toho Hitlera. Nebudu se tvářit, že jsem se u toho nesmál, nebo že jsem u těch nejlepších momentů nemusel zamáčknout slzu, hlavně když ty nejlepší momenty jsou na úrovni Martina McDonagha, ale popravdě si myslím, že – jakkoliv Waititiho miluju – ten McDonagh by to dostal úplně jinam. ()

JakeG 

všechny recenze uživatele

No já vám nevím! Jako pár dobrejch gegů tam je, o tom žádná, ale jinak to na mě nějak nezapůsobilo. Možná je tím "americkým" přístupem pohledu na evropské dějiny tak nějak ne úplně uchopitelně. Jinak tedy pokus ala Wes Anderson, ale bez notné dávky absurdity, která je k tomu nutná. Tak nějak začínám chápat, proč Parazit převálcoval na Oscarech všechny ostatní. Asi jim bylo blbý to vše dát Koreji, tak si vzpomněli i na Maora. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Film bol pre mňa najsilnejší vo svojom humore, ktorý je niekedy crazy a inokedy mrazí. Škoda, že príbeh trošku stráca ťah na bránu, ale musím povedať, že jeden moment v závere ma úplne dostal... pokojne by som to pustila starším deťom s následnou diskusiou. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Na začátku to místy připomíná Tarantina a jedna vtipná, místy až přehrávající, scéna střídá druhou. S postupem času člověku tuhne úsměv na rtu a ke konci i slzu ukápne. A přesto mě to zas až tak nenadchlo, jak jsem myslela. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Velmi originalny a zaujimavy film z obdobia druhej svetovej vojny,zvlastne,ale napadite podany pohlad na Hitlera,nacistov a samozrejme zidov,dobre je tu zosuladeny zaner komedie a dramy,obcas sa clovek smeje a zrazu prichadza vazna chvilka,Roman Griffin Davis podava skvely herecky vykon,myslim,ze v buducnosti bude z neho hollywoodska superstar a zaver bol pekny,na zamyslenie,aj v tej dobe mohlo vzniknut priatelstvo medzi dvoma ludmi,u ktorych to bolo nepredstavitelne...:-) ()

CaptainCzech 

všechny recenze uživatele

Okey, předně musím uznat, že pokud mi Waititi nesahá na Marvelovku, která má být epická jízda a místo toho udělá trapno trip s humorem na bodě mrazu, tak dokáže natočit fantastický film. Tahle satira na druhou světovou válku zaměřená na malého chlapce v Hitler jungen je nejen přepálená, ale i vtipná a místy dokáže být dramatická se silnými momenty. Waititi si roli Hitlera fakt užívá a jeho afektovanost mi tu sedí. Malýho Johanese jsem fakt žral, ten kluk předvedl parádní výkon a užíval jsem si jeho rozpravy jak s Hitlerem, tak s mámou i Elsou. Rockwell tady hraje úžasnou postavu Captaina Keye, která je ve výsledku největší frajer tohoto snímku. Je tu i zvrat, který jsem nečekal a totálně jsem ho uznal. Povedený filmek a svým způsobem mě to i heclo se podívat na další filmy od Waititiho. Pokud tedy máte rádi přepálený filmy, který si berou na paškál vlastně cokoliv a ser.u na veškerou korektnost, uznáte to pak stejně jako já. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Od Waititiho se mi líbil Thor: Ragnarok, ale do Jojo Rabbit se mi moc nechtělo. Čekal jsem, že to bude cíťárna a nespletl jsem se. První půlka uspávací, vtipy off. Druhá polovina byla výrazně zábavnější a celkově to bylo ok. Z herců na malém prostoru nejvíc zaujal Sam Rockwell jako vojenský důstojník. Naopak Scarlet Johansson opět herecky toporná, to už je takový standart. Celkově to jako satira moc nefuguje a Waititi zůstal s tímhle filmem rozkročen mezi nevtipnou satirou a dramatem. Ale v jádru tenhle film není podle mě ani jedno. 3* ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Fuck you, Hitler! Místy doslova geniální, ale v těch jiných místech tomu vždy něco k dokonalé chuti chybělo. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Humorně a s písní na rtech o stahující se smyčce na krku. Historická satira z neveselých dob, která pobaví, ale zároveň nezavírá oči před krutou realitou. Taika Waititi je maorská kombinace pánů Andersona, Cohena, Benigniho či Wirkoly a jako takový také tančí lendler se samotným führerem. Balancování mezi ulétlou parodii, poetickou komedií a válečných dramatem zvládá s grácií sobě vlastní, stejně jako vedení výtečných herců. Vyzvedl bych především samotného direktora v roli best friend Hitlera a vynikajícího Sama Rockwella. Být školou povinný blonďáček dělající kariéru v Třetí říši, myslíte, že by váš život vypadal opravdu takto? ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Ani komédia, ani dráma a už vôbec nie vojnový film. Na tomto si môžu "pošmáknuť" fakt len prihriati, umelecky šmrncnutí a inak postihnutí spoluobčania.. ()

Ema57 

všechny recenze uživatele

Roztomilý Románek Griffin Davis jako Jojo se o všem radí se svým vzorem a virtuálním kamarádem Hitlerem. Jak se má ale jeho dětská duše poprat s tím, že jeho milovaná maminka ukrývá židovku a roznáší letáky a nakonec je popravena? Naštěstí se do židovky zamiluje, vyspěje, pochopí a kamarád Hitler vylítne oknem. Vynikající Taika Waititi jako Hitler a Scarlett Johansson. ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Výborná práce Taika Waitittiho a klobouk dolů předtím jak dokáže funkčně střídat humorné a depresivní momenty aniž by to ani na chvilku nevyznělo trapně. (Oscara a BAFTU za Adaptovaný scénář si zasloužil a ne že ne) Pomáhají mu také skvělý herci. Skvělá Scarlett Johansson, výborný Sam Rockwell a nadějný Roman Griffin Davis který hned za svoji první roli získal nominaci na Zlatý Glób a ano... přijde mi že se nám tu rodí nový Culkin.. tak snad dopadne o něco lépe. Nejpříjemnější překvapení roku. 8,5/10 ()

albionlady 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že pred sledovaním filmu som vôbec nevedela, o čom bude. Po uplynutí úvodných minút som sa začala obávať, že to bude prepiata komédia s Hitlerom, kde celú tragédiu 2. svetovej vojny nevhodne pritiahnu za vlasy, no potom dej "našťastie" nabral na vážnosti a uvedomila som si, že ten "vtipný" začiatok do filmu celkom sedí. Veľmi pekné dielo. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi zobral všetko a tým myslím vážne všetko čo našiel v nacistickom Nemecku tej doby a napchal to do tohto filmu. Zo začiatku je Jojo Rabbit viac detinský než iné a v podstate sa tejto nálepky ani nezbaví, ale postupom času prichádzajú scény, kedy si poviete, že to je celkom chytré a ide to správnym smerom. Herci sú veľmi príjemní, obzvlášť Scarlett Johansson a Thomasin McKenzie, no aj samotný Taika ako AH je občas k popukaniu. Čo sa mladého Romana Griffin Daviesa týka, pôsobí až príliš milo a tak je úvodná časť filmu, kedy je úplne sfanatizovaný nie až taká reálna, no inak bol aj on výborný. Odpoveď na otázku, kedy je už vhodná doba pozerať sa na najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva práve takýmto spôsobom je nejasná a je jasné, že niekto to môže vziať z toho nesprávneho konca. Tento film však túto ideológiu nijak nepropaguje, celkovo sa z nej vysmieva a dá sa povedať, že ju aj dosť ostro kritizuje. Treba povedať, že tento pohľad je dnes viac než aktuálny a netreba to brať ako nejakú otrepaný motív z minulého storočia. Jojo Rabbit je v celku veľmi príjemným dielom, čo slúži Waititimu a hercom ku cti. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi pokračuje ve zhmotňování svých fantaskně-absurdních nápadů a vede si zase velmi dobře. Už to ale není "dokument" o upírech nebo hon na pačlověky, jde o závažnější téma. Na sklonku druhé světové války sledujeme dojemný příběh přátelství desetiletého fanatického nacisty a mladé Židovky. Děj je sice hodně předvídatelný, ale má několik silných scén a je tu také spousta humoru a absurdních vtipů. Není to dokonalé, ale je to moc hezký film. ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi přesně vystihl to, jak se z ustrašenýho kluka může stát idiot, když není správně sociolizovanej svými rodiči a do hlavy si místo toho pustí jako svého mentora Adolfa Hitlera. Námět je to rozhodně zajímavej, ale já ho opěvovat nebudu. Pasáže s fiktivním Hitlerem měly něco do sebe, sem tam to bylo vtipný až sofistikovaně fanatický, ale filmem mne pořád provázel pocit, že takhle přesně se rodí další zvrácenej opus na novýho ukřivděnýho maniaka. Kdyby to bylo celkově pojatý jako parodie, výborně se bavím, ale tenhle film mi kýžený pocit uvolnění nedal, protože ve chvíli, kdy jsem se bavil, začali tam umírat židi a já se styděl, že se tomu směju, protože to přešlo na vážnou notu. Zde je třeba si uvědomit, zda se chceme smát nebo truchlit, oboje dohromady mi v tomto podání prostě nesedlo, stejně jako se mi nezdál dobrý nápad vyvolat druhou světovou válku. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama