Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Hrozně těžko hodnotit film, který z humorného začátku se neúprosně žene k silnému závěru. Celkem dost mile mě překvapilo, že sám režisér Waititi si zahrál führera, což beru jako odvážnej krok. Herecké obsazení je jinak skvělé a kamera také. Příběh má nápad, tempo i dobré vyprávění. Každopádně nedokážu si příliš představit jak moc musí být bolestivé přijít o někoho tak blízkého, proto mi nesednulo, že v další scéně je Jojo jakoby se nic tak dramatického nestalo. Přesto film vyčnívá a žánrově má slušný přesah. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem Králíčka Jojo vidět už delší dobu, ale stále jsem se k tomu nějak nedokopal, až jsem nakonec jednoho dne zašel na poslední letošní promítání školního filmového klubu s již zmíněným Králíčkem Jojo. Bylo nás tam tak deset a byl to moc pěkný zážitek. Před filmem jsem měl značné obavy, aby rádoby vtipné vtipy nezruinovaly můj divácký zážitek, jelikož popravdě moc hitlerovské a nacistické vtipy nemusím, často jsou dosti urážlivé a infantilní, ale s překvapením tomu tak absolutně nebylo. Ba naopak, humor zde seděl naprosto perfektně - sice jsem se ani jedou nezasmál, ale úsměvných scén bylo hafo. Humor zde skvěle slouží pro odlehčení celkové atmosféry, avšak i přesto, když člověk za něj nahlédne, spatří sakra ponurý příběh, za což film velmi chválím.  Všichni herci hrají skvěle a své role dokáží snadno prodat, hudba je za mě dost exkluzivní a děj vcelku kvapí a graduje (samotný vrchol je u  scény!), avšak poté jaksi ztratí svůj spád a v poslední třetině lehce pokulhává. I přes toto negativum Králíček Jojo dokáže bavit i dojmout a jedná se o zdařilý film z dob hitlerovského Německa. Vyhodnocení: Taky by se mi doma líbila taková Židovka ()

B.Wilde 

všechny recenze uživatele

Velmi těžké téma a období, které je tu zpracované přesně tak akorát, aby humor dokázal vše odlehčit, ale zároveň to nijak neshazuje momenty, které mají zasáhnout. Byla jsem až překvapená, jak celý příběh odsypá a že mi to celé vlastně dost sedlo. Nebýt Sama, asi bych se k filmu nikdy nedostala (což by byla určitě škoda) zároveň tam pro mě byla jeho postava jako třešnička na dortu. Nevím jak to dělá, ale svým charisma si mě nejspíš získá kdykoliv a v jakékoliv roli. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů poslední dekády co jsem měl tu čest vzhlédnout. Má úplně všechno. Vtip, poetiku, napětí, smutek, radost.... Velká část filmu svojí roztomilou svérázností a barevností mě připomínala Až vyjde měsíc mého oblíbence Wes Andersona. Taika Waititi dokázal celý film svým satirickým pohledem na válku udržet vysoko nad úrovní a nesklouznout ani k hrubému a podbízivému humoru a ani k zbytečnému melancholickému patosu. Zcela zvláštní kapitolu pak tvoří úžasná hudební složka. Dále smekám klobouk před výběrem herců. Ústřední dvojice mladých a ještě neznámých představitelů výtečně režijně vedena, ve vedlejších rolích Scarlett Johansson podala životní výkon a ani o chlup méně nezaostal Sam Rockwell. V superlativech své hodnocení ukončím, protože toto pro mě byla krystalicky čistá radost z filmu. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Film vôbec nie je bláznivý a stupídny a ani nejako prehnaný. Bohužiaľ tým pádom ani vtipný. Je to skôr dojímavé a hlbšie, než sa zdá. Jojo je fajn, Taika Hitler dobrý nápad ale neviem neviem, moc ma nebavil. Scarlett perfektná a duo Sam Rockwell / Alfie Allen excelentné. Škoda, že nemali viac priestoru. 7,1/10. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Nemám moc ráda filmy, které si utahují z vážných věcí. Třeba koukat na Ztratili jsme Stalina mi bylo vyloženě proti srsti. Proto jsem se dost obávala, co vyleze z Králíčka Jojo. Ovšem Waititi to nějakým záhadným způsobem dokázal. Možná proto, že z celého filmu čiší naprosté pohrdání celým nacismem, Hitlerem a vůbec xenofobií a podobnými zvěrstvy. Waititi sice zesměšňuje, ale pouze ty a to špatné, rozhodně nezlehčuje těžký úděl nejen Židů, ale i řadových občanů. A my tak můžeme sledovat tehdejší svět očima desetiletého kluka naprosto ovlivněného propagandou (dost mi to připomíná dnešní svět a “slavná” média), a přestože je značnou část filmu na straně těch špatných, člověk mu stejně drží palce, protože ví, že on za to nemůže, že má dobré srdce. Do toho se vám odhalují i ostatní postavy - naprosto nádherná (a to nejen vzhledem) Scarlett Johansson, nečernobílý Sam Rockwell a křehká a přesto silná Thomasin McKenzie. Vím, že ne každý je fanouškem Waititiho humoru a někomu může tento humor připadat přes čáru. Pro mě ale mělo vše svůj smysl a Králíček Jojo je po dlouhé době film, který mě úplně dostal. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Je ľahké divákov rozosmiať, je ľahké ich rozplakať, je ľahké držať ich v napätí, je ľahké aby si zamilovali nejakú postavu alebo aby inú nenávideli... ale urobiť to všetko súčasne s takto dokonale vybalancovanou ľahkosťou a zároveň klásť divákovi otázky... tento film si zaslúži podstatne viac, ako len byť označovaný za kontroverznú satirickú komédiu. ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu na pomezí kruté satiry, kdy se vtipná taškařice, asi v půli filmu přehoupne do vážného modu. Barevně laděný snímek novozélandského režiséra Taika Waititiho, vás pohladí, rozesměje i rozpláče. Velmi satirická a vtipná první polovina, vás velmi rozdovadí a z ničeho nic, přijde studená sprcha a u někoho i slzy. Válka pohledem malého arijského chlapce jménem Jojo, který má opravdu zvláštního imaginárního přítele. Citlivou duší, film hluboce zasáhne a jeho přesah není na první dobrou evidentní. Režisér Waititi si zahrál jednu z vedlejších rolí, budete určitě překvapeni o kterou jde. Vynikající výkon podávají herci v hlavních rolích. Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie jsou naprosto kouzelní. Vedlejší role Scarlett Johansson a Sam Rockwell podávají svůj standartně nadprůměrný výkon. Film byl pro mě milou podívanou i z důvodu, že se z velké části odehrával v mé domovině a to v Žatci. Opravdu nezapomenutelný zážitek. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi aplikuje svůj rozjuchaný infantilní styl na téma nacismu a sem tam diváka překvapí, jak s každým filmem roste. Navzdory svým parodickým sklonům se nebojí občas tnout do živého a kupodivu dokáže dvě rozdílná vyznění přirozeně skloubit dohromady. Při výkladu svých poselství je sice trošičku povrchní, ale smysl pro nadsázku a hravost mu nechybí. Jeho další projekt s takovými ambicemi může být mistrovské dílo. Zatím "pouze" super anomálie. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Je to velice zvláštní film, který většinu času vypadá jako trochu bláznivá komedie, většina nacistů působí jako směšné karikatury, ale několikrát se uprostřed toho objeví něco velmi smutného, krutého, děsivého. Umírají zvířata i lidé. A možná právě proto to má v těch momentech velkou sílu. Ale za minutu už se zase jede dál. Zajímavé. Mám z toho v hlavě trochu zmatek, nevím úplně co si o tom myslet, ale právě proto to asi stojí za vidění. ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Nebyť konverzačných scén, ktoré ma narozdiel od tých komediálnych/akčných bavili O DOSŤ menej, tak by to bolo za plný počet! Ďalší dôkaz, že tohtoročné nominácie na Oscara boli neuveriteľne silné. Čo viac dodať - herci do jedného bravúrni a dal by som im Oscara všetkým (Taika ako Hilter, Sam ako nacek, Scarlettka ako úžasná mama, totálne mimo Rebel Wilson, obidvaja chlapci, židovka), hudba, výprava či celkové posolstvo. Pre mňa osobne fungovalo i časté prepínanie medzi komédiou a drámou. Gágy su totiž zabijácke a ani nepamätám, kedy som sa tak dobre zasmial (nákres modernej uniformy či bež objať toho Američana!), na druhej strane veľmi silné emotívne scény s blížiacim sa koncom. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi to má v sobě a já jsem rád, že mě jeho humor zatím baví. Už třetí Thor se mi humorem trefil do vkusu a Jojo Rabbit to dokázal ještě lépe. Ono to sice bude znít v celkovém kontextu strašně, ale dlouho jsem neviděl tak sympatický film. Je mi trochu líto prostoru, který dostala Scarlett, protože si každou scénu kradla pro sebe a její nominaci na Oskara chápu. Oni vůbec všichni herci tu jsou skvělý, Roman Davis je v hlavní roli téměř dokonalý a dlouho jsem neviděl tak dobře napsanou postavu jako ta Sama Rockwella. Trochu mi ke konci vadila změna tónu a znatelnější potemnění filmu, na úkor humoru, ale závěrečná scéna mi zase vyloudila úsměv na tváři a jsem rád, že se čas od času vyklube na povrch tak dobrý film. ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele

Téma mě ihned zaujalo a proto jsem se rozhodl pro návštěvu kina. Bohužel po celkem povedeném startu v nazi táboře pro mladistvé a pohodovém feelingu se film stočil někam mezi drama-komedie , kdy v jednu chvíli imaginární Hitler požaduje "hajlíka" a v chvíli druhé se jedna z hlavních postav houpe pověšená na náměstí. Film není v tomto příliš konzistentní a upřímně už mi to postupem času začalo vadit. Kde tohle míchání žánrů dělá Život je krásný dokonale, Králíček Jojo bohužel dost selhává. Nicméně na druhou stranu je to rozhodně originální film, kdy druhou světovou válku můžeme sledovat z očích "nevinného" dítěte a celé je to natočeno velmi hravě a barevně. Malé plus k tomu, že sem tam člověk pozná nějaké české lokace. I tak je to ale film, u kterého na otázku, zda se mi to líbilo, ani neumím odpovědět. 65% ()

Rincewind 

všechny recenze uživatele

Chvílemi vtipný film, chvílemi dojemný, taky veselý, smutný, mrazivý. Střídá nálady a nikdy nenechá diváky si příliš myslet, že to je jen veselá komedie. Rozhodně není, ale jako způsob vysmát se tomu strašlivému zlu funguje výborně. ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Ja vám neviem: celková myšlienka fajn, aj postupný prerod postavy. Ale tá rádoby vtipná pasáž či už z úvodného hitlerovského kempu, ale aj celková snaha o humor (aj v postavách), ktorá sa nesie celým filmom, je hrozne trápna a nasilu. A to zosmiešňovanie Nemcov, ktoré presakuje a občas som nad ním krútil hlavou, bolo tiež dosť od veci. Škoda, lebo tieto nepodarky zrazili film a jeho dobrú myšlienku na priemer. ()

degster 

všechny recenze uživatele

Rozbité na drobné to funguje dobre. Dve deti si k sebe hľadajú cestu, matka drží pokope rodinu a pomáha druhým, chlapec má Adolfa Hitlera ako imaginárneho priateľa, Hitlerjugend je nazi paródia skautu a Sam Rockwell je gay paródia nacistov. Lenže skúste to zlepiť dohromady. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapen, jak moc mě Jojo Rabbit bavil. Velice vtipně napsáno a natočeno, s odkazem na mytologii Třetí říše. Překvapivý a brutální zvrat v druhé polovině dokonce geniální a dostal mě. Oba dětští hrdinové skvělí, Sam Rockwell a Rebel Wilson jakbysmet. Jednu hvězdu ubírám jen kvůli tomu, co tu již několikrát padlo: mix Wese Andersona, Roberta Begniniho a Už je tady zas. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Ten Kluk je boží. A k tomu řada humorných scén, které vždy směřují tam,kam mají. K zamyšlení se nad daným tématem a jeho přenosu do dnešní doby. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama