Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

E lan 

všechny recenze uživatele

Pro mne příjemné překvapení. Po víceméně velmi nepříznivých recenzích jsem v tomto filmu rozhodně nenašel rozpolcenost a nesmyslné zlehčování nacistické otázky. Ba naopak, téma pojato moderně, s dostatečnou hloubkou a překvapivě zábavně. Ona zábavnost pak působí ve svém důsledku velmi smutně, protože to co se v určitých vypjatých chvílích odehrává je neskutečně smutné. Super film! ()

samkko 

všechny recenze uživatele

9/10 geniální, geniální a geniální. Králiček jojo mě opravdu dostal. A dostal mě oprávněně, geniální herecké výkony (Sam Rockwell), geniální obsazení (Scarlett Johansson) super režie, kamera, namíchání barev, příběh, konec atd.. V podstatě tomuto filmu není co vytknout. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Prazvláštní mišmaš dramatu, komedie a jakési parodie na druhou světovou, Hitlera, Hitlejugend, židy a já nevím co ještě. Zpočátku, prvních patnáct, dvacet minut, jsem byl neochvějně přesvědčen o odpadu, snad i díky sekvenci s Rebel Wilson, ta fakt nebyla hezký nácek, pak to trochu zachránily Thomasin McKenzie a Scarlett Johansson, a možná trochu hudba, ale kde to nabralo 78%, to je mi trochu záhadou. Pro našince může snad být trochu zajímavé, že je to prakticky komplet natočené u nás a desítky českých jmen v závěrečných titulcích, ale to je trochu málo na tak vysoké hodnocení. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Kdybych si od Králíčka Joja nesliboval zbytečně moc, možná bych byl spokojenější a ze shlédnutí nadšenější. Vizuálně lze snímku jen stěží něco vytknout, prostředí i kostýmy působí maximálně autenticky a pěkně se na ně kouká. Postavy jsou zahrané přesvědčivě, moc mě bavil Roman Griffin Davis, moc se ale povedl i Hitler ztvárněný panem režisérem. Střídání vážnějších a humornějších poloh mi nijak zásadně nevadilo, jen mi teda přišlo, že těch humornějších by si snímek zasloužil mnohem více, když už se teda má jednat o satiru. Kdyby se přidalo na humoru a tempu, šel bych s hodnocením ještě výš, jelikož nic jiného snímku z mého pohledu neschází. Rozhodně se ale nejedná o špatný film, to nikoliv. 6/10. ()

LuW 

všechny recenze uživatele

Jít na film bez očekávání a pročítání recenzí má to kouzlo ohromení, které se tady dostavilo. Něčím mi to připomnělo Grandhotel Budapešť. Máte pocit, že je to komedie, ale chvílemi vás mrazí, protože se tady zabrušuje na citlivá místa minulosti. Ovšem tvůrci tak činí s takovou lehkostí, že se na ně nikdo v kině nezlobil a divák si užívá zesměšnění i absurditu tehdejší propagandy. Jojo je možná zprvu vyjukaný fanatický králíček, ale charakterový růst postavy je tak hezky něžně opravdový, že má člověk skoro chuť ho obejmout, i v jeho hitlerjugend oblečku. Herci jsou přirození a je na ně pěkný pohled v téhle drsné blbince. Závěr dojal, to asi volba skvělé muziky, takže kouzlo zafungovalo a já děkuju M&J, že mě vytáhli do kina. ()

Skratik 

všechny recenze uživatele

Námět je skvělý. O tom žádná. Nápad to je naprosto skvělý. Celý film vlastně těží primárně z toho, že někdo měl super nápad. Režie už je sporná, některé scény byly parádní, některé mi nesedly. Třeba imaginární Hitler kolikrát strašně bil do očí. Ve filmu Waititiho zpracování Führera, konkrétně jeho teatrální a pseudovtipná gesta, dělalo strašnou neplechu. Postava odvracela pozornost od hlavního tématu filmu a fungovala spíše retardačně. Chápu, že si jej Taika chtěl zahrát, což i svým způsobem šlo poznat ze scén, kdy přednáší "Adolf" svoje legendární plamenné projevy, ale ve finále to nefungovalo. Skvělá byla ale postava Rosie. Ohromně sympatický charakter, který svojí přítomností dával filmu skvělou auru. Výborně napsaná postava, stejně tak Jojo nebo Elsa. Celkově byl scénář minimálně po stránce dialogů skvělý. Možná se jen pro lepší pochopení motivací mohla více odkrýt minulost postav (otec a sestra, proč kapitán neprozradil Elsu). Celkově mě ale film velmi bavil. Super jednohubka, kterou si i rád připomenu. ()

incognito 

všechny recenze uživatele

Za mě jasných 5*. Ze začátku to vypadá jako bláznivá komedie, ale postupem času se film mění na opravdu dojemný film se zajímavým příběhem. Pro mě absolutní překvapení a skvost.. Nikdy jsem neviděl téma druhé světové války takhle originálně zpracované. Herecké výkony jsou bravurní. Potěší české exteriéry. Za mě rozhodně adept na film roku. ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Králíček Jojo je úžasně natočeným a zahraným filmem, který bezesporu skýtá malebné záběry kamerou, ale i výborně napsané (a hlavně obsazené) postavy, kdy minimálně Scarlett Johansson by zasloužila svou nominaci na Oscara za vedlejší ženskou roli proměnit. Mnohem víc než satira ve snímku často prosakují silné momenty a kouzelné scény, které byste si opravdu s radostí pověsili na zeď ve formě plakátu. Mnohem víc, než v pozadí lelkující imaginární Hitler a všechny gagy a vtipy vás pak jistojistě zasáhne klíčící kamarádství pomýleného německého chlapce, který jen svým nacismem a věrností této ideologii bez vědomostí toho, co obnáší chce zapadnout do kolektivu, a židovské dívenky, kterou jeho matka skrývá. Jediným zvláštním a nepříliš fungujícím prvkem je až absurdně znějící angličtina s německým přízvukem, který u některých herců zněl vyloženě jako pěst na oko. Tam by možná bylo lepší mluvit normální angličtinou (jako ve zmíněném Ztratili jsme Stalina), než pokoušet se o lacinou parodii. Závěrečná scéna a vůbec celé finále, kdy jde opravdu do tuhého pak dokazuje, že tenhle počin je trochu něčím víc, něčím trochu hlubším než jen satirickou komedií. Zkrátka a dobře, jedná se bezesporu o jeden z nejjímavějších a nejzajímavějších filmů, které letos v kině uvidíme. A to i přes fakt, že je teprve začátek roku (a že film byl v zahraničí uveden vloni)… ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Nebavil jsem se. Pár humorných scén ("O co jsem přišel?" - "No, jen jsme si tu zaheilhitlerovali s mladým, pak jsme heilhitlerovali vám a nakonec tomu, co přišel s váma."), pár silných scén (zásah Gestapa, u toho se atmosféra dala krájet), a jinak celkem vata... Přišlo mi to hrozně neautentické, to vůbec nebylo nacistické Německo, ale zkreslená americká představa o nacistickém Německu od někoho, kdo nemá o historii a vůbec o Evropě ponětí. Nebudu si stěžovat na angličtinu, beru to prostě jako dabing, kdybych se díval na český dabing, tak budou mluvit česky a taky mě to nebude rušit... Samozřejmě to ve mně zanechalo nějaké pocity, ale jako film se mi to prostě moc nelíbilo. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Aha. Takže to je tak. Mám začít obsahem, nebo svým hodnocením, nebo tím co TO vlastně ten Jójo je ? No toť jest otázek, takže nejraději bych se z toho vyvlík něčím jako: Tak tohle nejde hodnotit, páč je to film svůj, výbornej, jedinečnej a v zásadě originálně nenapodobitelnej, protože: nehezkou dobu hezky zpracovává skrzevá pohled malýho spratka, kterej se svým tlustým kámošem tvoří velmi neotřelou humornou formou dokonale ujeťácky přítulnou atmosféru, ve který se musí najít i ten nejzapříhleší (kurwa to je slovo, sorry, sem trochu dysletik) nejzapříhlejnější odpůrce ošklivých nácků. Za další imaginární Ady je výbordelnej, a to projevem gestikulinárním, tak i mluveným slovem, a celéžto jest zabaleno do prima prostředí, ve kterém i naprostý imboš a debilník, poznává zami krásnou, zemi milovanou. Tak. Takže jsem se z toho vyvlík, a teď asi vočekáváte nějaký závěrečný moudro.... Takže tady je: Nasrat! a dejte mi doprdele nějakej ten bod. ()

MERKATtv 

všechny recenze uživatele

Tento film je vtipný, vážny, smutný, absurdný... Mohol by som menovať veľa ďalších vecí až by som sa dopracoval k tomu, že tento film je skvelý. Herci hrajú svoje postavy skvelo. Každá vedľajšia postava vás bude baviť. Taika Waititi ako Hitler je veľmi vtipná paródia. Roman Griffin Davis hrá naivného malého nácka skvelo a všetci herci boli úžasný. Páči sa mi ako film striedal humor s vážnymi scénami. Tento film patrí určite medzi filmy roka a mali by ste si ho pozrieť. ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Nejradši bych film rozdělila na vážnou část a pak na tu parodickou. Obě byly dost kvalitní, ale ty rychlý přechody se mi někdy zdály až moc rychlý. Mladičcí herci byli velmi příjemní, ale největší úsměv na tváři stejně vykouzlil Sam Rockwell. ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Perfektná kombinácia humoru, vážnosti a príbehu. Ani si neviem vybrať, či sa mi viac páčil Sam Rockwell, malý Jojo alebo Scarlett! Odporúčam každemu kotlebovcovi. 4,3* ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama