Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

Don82 

všechny recenze uživatele

Sarkasticky vtipný, ale i vážně dramatický propletenec žánrů s nadmíru originálním scénářem a vynikající režií. Tématicky nelze film úplně zařadit a to jen dokazuje, že Taika Waititi dokázal bravurně spojit nekorektní černý humor s naopak citlivým humanismem a kritikou fanatizmu, zbytečné agrese a hloupostí nacistické ideologie. Navíc, skvělý soundtrack. ()

Comida 

všechny recenze uživatele

Po oft viděných ne moc gute trailerech to vypadalo na pěkně trapnou a stupidní šílenost. Jak to tedy dopadlo? Možná se jedná o stupidní šílenost, ale vůbec ne pěkně trapnou. Jojo Rabbit (v češtině Králíček Jojo, fuj) je pořádně pomatená míchanina zábavné komedie a krapet horšího dramatu, což nijak nevadí že je ve vážných situacích kýčovitý, protože tento skvělý film si to vždy napraví povedeným vtípkem a to ať už se jedná o situační humor či dialogy - zvláště mezi Jojem a Hitlerem, nebo třeba takový Klenzendorf je na nacistu celkem fajn cápek, prostě jde vidět že si Taika Waititi se scénářem pěkně pohrál: zmíněný humor, ta myšlenka která se za celou touhle bláznivostí skrývá, či samotné postavy. Např. taková Rebel Wilson je mi strašně nesympatická a tento snímek byl prvním filmem s ní, který jsem kdy viděl, protože většinou hraje v nezajímavých stupidních komediích, ale tady si střihla takovou roli fanatické blbky že když řekla něco co mělo být vtipné, tak to doopravdy vtipné bylo, a to i více postav. Celkově je Jojo Kaninchen legrační satira zesměšňující nacismus až dřeň, kterou mohu jen doporučit a s vědomím že jdete na potrhlou komedii, si ji většina celkem užije, tedy pokud se nejedná o nácky nebo děduly jenž si chtějí zavzpomínat na staré časy v Hitlerjugend, či nejpravděpodobnější případ, obyčejné lidi co chtějí vidět "nekreténský" vážný film bez vtípků, což je na jednu stranu pochopitelné, přece jen ne každý snese takovou dávku šíleného humoru, takže pokud jste takový typ co nesnáší braní vážných situací na lehkou váhu, tak si návštěvu kina rozmyslete. Možná se nejedná o přechytralý artový masterpiece, nicméně já mám chuť to vidět znovu, abych se v kině po několika těch vážných filmech mohl zase znovu zasmát, protože es ist sehr humorvoll. 8/10. ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Kedysi som sa na tému Druhej svetovej vojny vyjadril, že všetko podstatné už bolo vyjadrené, a nič nové sa s touto témou už urobiť nedá, a teda nevyhnutne musí príjsť znecitlivenie diváka, či už v podobe zombie filmov z tej éry (všimli ste si, ako každá poriadna zombie je vlastne nemrtvý nácek?) poprípade popierači holokaustu (v akýchkoľvek formách a podobách). Ako som rád, že život ma vyviedol z omylu, pretože moje mladšie ja v tej dobe nevzalo do úvahy zmenu generácií a to, že každý mladší ročník bude musieť prežívať tieto príbehy nanovo, v pre nich zrozumiteľnej forme, aby pochopili ich desivosť a zároveň aby neboli zabudnuté. Zajačik Jojo je skvelým filmom, ktorý by som sa nebál pusiť deťom v škole, pretože obsahuje správny pomer smutných častí a detskej hravosti, umne natočených a skombinovaných Waititiho humorom. A natáčalo sa v Česku (hneď som spoznal tie budovy a ulice)! ()

šakal007 

všechny recenze uživatele

Dá se o nejšílenější válce lidstva (#WW2) natočit komedie, dělat si z nácků srandu, přesto je vykreslit jako docela sympatické trouby a přesto nechat silné poselství, že válka je vůl? Ještě před dvěma hodinami bych řekl, že ne, ale Jojo Rabbit to skvěle mixuje. Všichni hrají skvěle! A i když to skoro pořád vypadá jako sranda, člověk si uvědomuje, co se v té době reálně dělo. Přesto mi takové vyprávění přijde účinnější a užitečnější, než nudné poučování či moralizující pobouření, které by nejspíš nastalo u nás, kdyby to byl český film. ()

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

Všechno to haló kolem Králíčka Jojo ve mě zabilo hned prvních pár minut filmu, kdy jsem pochopila, že si Taika Waititi nevybral zrovna nejlepší téma na "parodii". Ano, jeho podání Hitlera bylo vtipné, ale celé dění kolem není ani trochu vtipné a po všech těch dokumentech či filmech o holocaustu, se tomu (pardon) nedokážu zasmát. Nejsem přizdisráč, ale zrovna tomuhle bych říkala "velice citlivé téma". Nicméně, zhruba poslední půl hodina snímku byla naprosto fantastická a kdyby se ji tvůrci drželi hned od začátku mohlo to mít u mě mnohem větší úspěch. Každopadně dosti bylo negativismu a přejděme ke kladům, kterých nebylo málo, ač ne dostatek. Začněme sympatickými herci, počínaje Romanem a Samem nekonče. Pominu-li historická fakta, tak Dolf v podání Waititiho byl k zulíbání a jak už jsem zmiňovala, poslední půl hodina mě usadila zpátky pevně do sedačky. Mimochodem, proto se nedívám na trailery, jelikož se vždycky strašně těším a pak leda prd... bohužel v kině bych si musela oči zalepit nachos a do uší strčit popcorn, abych se tomu vyhlnula. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna dvakrát historicky znalý člověk, ale něco málo také vím a možná to nebude úplně nejlepší přirovnání, ovšem když si předtím pustíte takový Schindlerův seznem, nejspíš nebudete daleko od toho dát pomalu odpad, což by samozřejmě způsobil nával obří deprese a smutku. Já vážnější film z období druhé světové války už nějakou dobu neviděl a proto mi hlava dovolila se v přítomnosti Waititiho Hitlera několikrát zasmát. Parodování někdejšího vůdce je asi nejvydařenějším prvkem filmu. Nemůžu si pomoct, protože vážnější nota by takovému tématu sedla dle mého názoru mnohem víc než balancování mezi komedií a dramatem. Chápu ten pokus o kritiku zesměšněním a do jisté míry se to i daří, jenže když se v druhé polovině opět zvážní, tak se tím také upozorní, že takhle to prostě zlehčovat nelze a to jistě nebyl záměr tvůrců. Od první chvíle, kdy začne králíček postupně procitat, jsem si přál, aby se ve stejném duchu nesl film hned od začátku. Něco do sebe to určitě má, ale je tu zkrátka ta nevyrovnanost... Z herců mohla klidně dostat víc prostoru sympatická Scarlett Johanson a Rockwella si dnes člověk užije snad v každém filmu. ()

misar3 

všechny recenze uživatele

Silně satirický a zároveň neskutečně emotivní snímek uprostřed temné kapitoly 20. století. Pobaví, zaujme a potrápí i vaši citlivou dušičku. Lahůdka s brilantním obsazením, kde nikdo nehraje druhé housle a všechno funguje jak má. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Skvelí sú Sam Rockwell, Scarlett Johansson, Taika Waititi aj mladý Roman Griffin Davis. O scenári sa to až tak povedať nedá, lebo má veľa medzier v nadväznosti deja aj v historických nepresnostiach. Ale tak už to chodí. Spomínate si na jeden film za ostatných najmenej desať rokov, v ktorom by všetko sedelo tak ako má? ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Obrovský překvapení od filmu, kterýmu jsem moc nevěřil. Taika vypráví příběh svým bizarním originálním způsobem se spousty super postav a mohutnou porcí černýho humoru. Nechci to nějak moc pitvat, je to na jednu stranu trochu bizár, ale mezi tím vším absurdním šílenstvím se dá najít něco k hlubšímu zamyšlení. Doporučuju, vynikající film. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Je poněkud škoda, že Jojo jednu chvíli válí na poli satirické bžundy, která si chce střílet ze všeho nacistického/hitlerovského, čímž vám nejednou na gesichtu vykouzlí úsměv od ucha k uchu (už jen ta úvodní montáž za doprovodu německy zpívajících Beatles je za všechny prachy), načež vám ho zas (jmenovitě tedy v poslední třetině) na dlouhou chvilku zmrazí nejednou vážnou scénou, za kterou by se nestyděl kdejaký oscarový dramatik. Jakkoli to v obou rovinách funguje (v té vážnější řekl bych o dost lépe), byl bych možná radši, kdyby si to vybralo jen jednu a té se to drželo. I tak je to ale super, zejména díky skvěle vybranému, skvěle hrajícímu a náležitě si to užívajícímu osazenstvu (zejména tradičně skvělý Rockwell - mimochodem nejde mi do hlavy, proč tu tolik lidí označuje jeho postavu genericky za nácka - Klenzendorf je leccos, jen ne to). "Tady máš granát. A teď běž obejmout toho americkýho vojáka!" ()

sigi2 

všechny recenze uživatele

Niekedy až krutá satira, niekedy úžasná komédia. Striedanie mi nevadilo, herci úžasní. Plná paľba. ()

Emafera odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč se tyhle filmy točí. Humor mám ráda, ale ze všeho by se legrace dělat neměla. Tenhle typ humor mě minul a uráží mě. ()

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele

Spletenec dvou žánrů - začátek komedie a pozdější fáze spíše drama. Nevím, jestli tento spletenec byl šťastně zvolený. Myslím, že by větší úspěch měla čistě parodická komedie, která by se celá odehrávala v rámci výcvikového centra mladých Hitlerjugend. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Trošička nevyrovnaný film s podstatne lepšou druhou polovicou. Keď som to šiel pozerať, vedel som približne o čo pôjde a vravel som si, že keď Taika dokázal natočiť najvtipnejšiu epizódu v Marveláckom vesmíre, tak toto bude úplný odvaz. Lenže nie je to úplne tak. Prirovnal by som film ku kategórii Život je krásny, či Chlapec v pruhovanom pyžame. Proste zlo odené do znesiteľnej podoby. Občas som sa uškrnul, keď sa objavil Ado (Taika mi pripomínal Jima Carreyho), alebo keď bol na scéne najsilnejší článok filmu Sam Rockwell. Samove scény boli výborné vlastne všetky. Za mňa najlepšou scénou filmu je jednoznačne Hail Hitler s gestapom v dome. Ale priznávam, že tej zábavy som očakával ďaleko viac. Ja viem ja viem, téma je to rýdzo vážna, ale aj tak. No a potom po gestapákoch prišiel šok a mama na námestí. Silný moment. Rovnako tak ťažký život detí bez dospelých za hudobného doprovodu bol dojemne smutný. A rozhodne som mal slzu na krajíčku, keď Sam Rockwell zachraňoval chlapca. Práve pre tieto momenty je druhá polovica filmu o triedu až dve lepšia než prvá. Teraz neviem úplne čo s tým, lebo mal som chuť tomu dať maximálne dvojku a potom zase bez váhania štvorkopäťku. Myslím, že som trošku sklamaný, ale viem presne pomenovať z čoho tak nebudem prísny. Nebudem taký aj preto, že detskí herci boli skvelí, Sam Rockwell najsamfamóznejší, hudba výborne a citlivo vyberaná a nápad je viac ako vhodný pre dnešnú generáciu jebnutých kotlebovcov. Tak sa prikloním ku štvorke, ale 70% je najspravodlivejších. ()

Fabe 

všechny recenze uživatele

"It is hard time to be a nazi these days" řekl Yorki Jojovi...už jen v obsazeni těchto dvou kamarádů, kteří chtějí být co nejvíce nápomocní říši a hlavně führerovi, spočívá genialita Taika Waititiho a jeho nevtíravého avšak vražedného humoru. Skvělá parodie na nacismus, hitlerjugend a obecně všechny předsudky, kterými si lidé akorát komplikují život. Film se scénami, na které budete rádi vzpomínat a vykouzlí vám při nejmenším úšklebek na tváři nebo taky nekontrolovatelný záchvat smíchu. Varování: tento film nedoporučuje 11 z 10 neonacistů! ()

plo koon 

všechny recenze uživatele

Pro mě žánrově moc nekoherentní. Postavy jakoby patřily do různých filmů. Humor vychází tak napůl. Někdy jde příjemně za hranu, často se až moc drží zpátky. Postava imaginárního přítele Adolfa je ve výsledku spíše zábavným nápadem a hříčkou, která nebyla úplně využita. Škoda. Nakonec jde o několikrát viděný příběh lidství v hrůzách války s pár zábavnými momenty navíc. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Připadlo mi to jako od Svěráka. Takové dětské, dlouhé, fest nudné a vlastně úplně o ničem. Nezasmál jsem se ani 1x, usmál jsem se 2x. Tedy ani komedie to asi nebyla. Jen ztráta času. (17%) ()

Jeremiasz 

všechny recenze uživatele

"Zivot je krasny" to zrovna neni a podle meho scenky s Hitlerem jsou nejslabsi a taky nemam uplne rad michani srandy se smrtelne vaznymi tematy. Ale ten film je vazne dobrej. Podle ukazek jsem cekal velkou prcu a vubec jsem nebyl pripraveny na tech par az skoro brutalnich momentu. tech nekolik komedialnich vlozek me uplne rozborilo (napriklad venceni klonu...) a Davis hraje jako starej mazak, nicmene moji hvezdou filmu je Sam Rockwell. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama