Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

pds 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase opäť film v ktorom je humor, dojatie, skvelí herci, a hlavne jedinečný pohľad na hrôzu vojny a fanatizmu očami 10,5 ročného chlapca. Za mňa 95%. ()

jigsaw44 

všechny recenze uživatele

Je to niečo medzi vojnovou drámou a satirou, v ktorej prevláda viac dráma. Občas však niektoré dramatické scény neposobia dramaticky, kedže po nich (alebo pred nimi) je humorná scéna a opačne. Je to taký príbeh 10 ročného chlapca, ktorý prechádza od nacistickej idoologii k ľudskosti. ()

cortez 

všechny recenze uživatele

Tak nevím no, mi to přišlo že se ten film hledal, ale nenašel. Na začátku to mělo nasměrováno k nějaké parodii - dělání si srandy z fanatiků (viz první scény Davise, obsazení Rebel Wilson, a postava ztvárněná Samem Rockwellem) ale pak se to zvrhlo v táhlou tragikomedii. Spíš možná i ta komedie je navíc, snad jenom v tragické drama o tom jak vyprchaly iluze a člověk procitnul z fanatického zaslepení. Prostě na jednu stranu z toho asi měla být děsná sranda, ale v průběhu si Waititi možná řekl, že by to vzbudilo u někoho negativní reakce - protože prostě druhá světová válka a zabíjení židů..., že to je pro někoho třeba tabu a o tom se možná nemá vtipkovat, a blablabla, (a někdo by tu srandu nepochopil), tak tomu dál nádech a zakončení veskrze dramatické. škoda no. ()

m.arta 

všechny recenze uživatele

Miluju jeho humor, Taika je prostě bůh! Opět se mi trefil do noty a tento film, stejně jako všechno co od něj znám, obsahuje to, co přesně od filmu chci. Divné vtípky, akce, drama a nepředvídatelnost. Bála jsem se, jak uchopil tohle těžké téma ale tleskám... Film jsem viděla včera v kině v Tauranze na Zélandu, těším se, až se dočkám alespoň anglických titulků (něco mi tam sem tam utíkalo). Bylo krásné vidět česká jména v titulcích a pyšnit se, že jsem taky z Česka a že česká tvorba přispěla do jeho filmu. ()

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Akoby sa režisér nevedel rozhodnúť,či to bude satira,alebo dráma a skončilo to dosť divným nepresvedčivým mišmašom. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Události posledních měsíců II. světové, viděné očima desetiletého kluka s krásnou duší a bujnou fantazií. Také ale kluka nacistickou propagandou naprosto oblblého natolik, že jeho imaginárním dětským hrdinou je Adolf Hitler, skvěle parodovaný režisérem a scénáristou celého filmu, Taikou Waitikim (maorsko-židovského původu). V reálném světě chce malý JoJo do hitlerjugend, má jediného kamaráda, je tak trochu zbabělec a po zranění granátem žije osamoceně s maminkou a s vědomím, že táta „někde bojuje“. A jak se záhy ukáže, také s puberťální židovkou, kterou maminka ukrývá na půdě. ** Taika Waitiki dokázal na plátně skloubit praštěnou komedii, bez jakýchkoliv servítek dost nekorektně karikujicí vše, co pravicoví náckové ve vzpomínkách na třetí říši adorují s lidským dramatem, vystavěném na prostém faktu, že desetileté dítě zažívá dobu hrůz, které válka přináší. ** Výraznou atmosféru filmu vdechla výprava oku severočecha důvěrně známých lokací z Žatce, Úštěka a Lenešic. ** Musím říct, že trailery mě nepřipravili na to, co uvidím. Byl jsem natěšenej na chytrou, v duchu režisérových předchozích filmů vystavěnou komedii, utahující si ze všeho, co je alespoň trochu "nazi". Dostal jsem ale nečekaně i drama, místy velmi kruté, vyplněné dialogy dvou dětí. A pokud nemáte srdce z kamene, pak Waitikiho hru přijmete a dostane se vám jednoho z nejhumanističtějších filmů, které kdy byly o druhé světové válce natočeny. Chvíli jsem váhal, jestli dám plný počet, ale pak jsem se upomenul na skvěle hrajícího Sama Rockwella a dávám plných 100%. ()

HellsAngel 

všechny recenze uživatele

Veľmi odvážny film, ktorý na temné obdobie moderných dejín hľadí očami dieťaťa a ponúka nesmierne potrebnú dávku nadhľadu a satiry. Jojo je v mnohých momentoch skvelou snímkou, ktorá zvláda rovnako obratne pracovať s humornou stránkou, ako to robí s dramatickými scénami, takže aj keď v divákovi dokáže vyvolať nejeden úprimný úsmev, zároveň ho donúti k premýšľaniu o podstate ideového fanatizmu. Najmä konverzácie s imaginárnym priateľom Hitlerom skutočne utkvejú v pamäti a Taká Waititi si preto zaslúži veľkú pochvalu za samotný nápad, ako aj jeho herecké prevedenie. Film sa ale žiaľ v niektorých momentoch bojí zájsť ďalej a všetky načrtnuté motívy rozvinúť vo väčšej miere, čo síce na vyrozprávanie jeho posolstva nie je potrebné, avšak na to, aby sa z neho stalo skutočne nezabudnuteľné dielo, je to nevyhnutné. ()

halberdier 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi se po megaprojektu Thor: Ragnarok vrátil k menší produkci a natočil válečnou satiru Jojo Rabbit, která střídá vážné scény s těmi až absurdně komickými. Bohužel jako celek film nefunguje na stoprocent a ani jedna rovina nenabízí nějakou nezapomenutelnou scénu, přestože jsou některé hodně vtipné a originální. Hlavním kladem jsou určitě herecké výkony většiny obsazení včetně toho titulního v podání Roman Griffin Davise. Jojo Rabbit se probojoval až k oscarové nominaci za nejlepší film, kterou pak zaslouženě nevyhrál. Jde o zajimavé spojení komedie a dramatu, kterému však chybí silnější momenty jako např. tématicky podobnému Život je krásný. (7/10) ()

Zlty_Dodo 

všechny recenze uživatele

nic proti, len Berlin rozhodne nedobyli US boys.. za tento faul by potreboval niekto vytahat za usi a povinne dostudovat zakladnu skolu. ()

Novko 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nečekal, že komediální režisér Taika Waititi vytvoří něco tak vážného. Je sice pravda, že první polovina byla taková veselejší, sluníčková a vtipná, až do doby kdy SPOILER: zemřela Jojova matka a začala válka. Neznám moc filmů, kde by bylo tolik postav a všechny by byly sympatické. Jak už Jojo, Yorki, Hitler v podaní Taiky nebo Sam Rockwell. A rozhodně si Waititi toho Oscara za scénář zasloužil. 8,5/10. ()

mouzi 

všechny recenze uživatele

Tak ani Honzik z Chobotnicek, ani mysticky krasna Thomasin a ani skvely a teply Sam Rockwell tuto sracku nezachranili. Ten film se asi snazil predat nejake poselstvi, ale to bylo tak v poslednich 10 minutach, coz je dost malo. Jsou tam hezke momenty a podobne picovinky, ale jinak tomu schazelo to hlavni: ZANR. Ten film nevedel, kam se zaradit. Zpocatku jsem to chtel vypnout po 5 minutach, ale dal jsem tomu sanci. V pulce stopaze jsem se rozhodl, ze to teda sjedu az do konce. No a ono se hovno stalo, porad to zustala nezaraditelna picovina. Jako sorry, ale bud tocim komedii, nebo sracku, nebo voboje, ale proboha - nesnazim se do toho tlacit drama. Takovy Parazit dokazal obsahnout hned 3 zanry (minimalne) a nikomu to neprislo debilni, naopak za to dostal Oscara. Ale tohle ne, Wajkyky.. P. S. Prakticky me cely film celou dobu dost sral. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Vizuální a příliš infantilní bych překonal, ale dementní scénář a pitvoření jsem po půlce nerozdýchal a vypnul to. Není to vtipné, správně to deidealizuje masového vraha, ale stylem, který mne nudil a co víc, otrávil. I můj čas má určitou hodnotu. ()

Kalda69 

všechny recenze uživatele

Kdyby na pozadi nebyla ta hrozna valka, tak bych se nerozpakoval dat plnej pocet ale rozhodne Sam Rockwell vali a uvodni pisnicka od Beatles I want hail your hand je odbouravajici. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Mám ráda tento typ humoru.Nezesměšňuje vážné věci, ale naopak je tímto kontrastem činí ještě vážnějšími.Pohled dítěte na hrůzy a tragédie je zcela odlišný od pohledu dospělých.Příroda je moudrá a dokáže děti chránit.Samozřejmě do určité míry.Umělci potažmo režiséři jsou také velké děti a proto je snímek tak zdařilý.Jsem také pyšná,že vznikal za naší české spolupráce. ()

KolarikKing 

všechny recenze uživatele

Válečná satirická komedie, která vás rozesměje i rozesmutní. Zatímco první polovina filmu je hodně komediální, tak v té druhé to přejde do dramatu a musím říct, že to funguje. Všichni herci výborní, není tu žádný slabý článek. A Waititi si toho Hitlera opravdu užíval. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama