Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

Aky 

všechny recenze uživatele

Nápad pěkný, ale trošku mi ta nucená symbióza humoru, tragiky a sentimentu nesedla. Jako by se mezi cihlami příběhu občas vydrolila malta. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Na prekvapenie film lepšie funguje v dramatickej rovine, než v komediálnej. Spočiatku sa síce na Hitlerovi, fanatických deťoch a bláznivej židovskej dehumanizácii pobavíte, ale neskôr sa do popredia dostáva vzťah Joja s matkou a Joja s Elsou. Možno menej zábavné, ako som čakal, ale skutočne príjemné a ľudské. P.S. Scartlett Johansson a Sam Rockwell boli super, Thomasin McKenzie veľmi sympatická. P.S.S. FO Hitler! ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Plně chápu tu paletu proměnlivých hodnocení. Tenhle film není tak líbivý jako Život je krásný. O to víc je hravý a dokáže ukázat pomocí ekcelentní Scarlett a, sympaťáka Sama a s gustem úchylného Taiky děsivé věci v nečekaných kontextech. Strašně mile potěší veliká česká stopa na filmu. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že po předpremiéře jsem měla k filmu jisté výtky. Po druhém zhlédnutí nicméně dávám plný počet a řadím mezi Top snímky na téma nacismu. Tohle Waititimu neskutečně sedlo, zbytek už je horší... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Beauty and terror. Nejmrazivější groteska, ultimátní feel good film, který dokáže ultimátně srazit na dno. Dann sind wir Helden. Nur diesen Tag. 9/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

To čo malo byť? Nech mi nikto nehovorí, že nemám zmysel pre humor, alebo že som neporozumel tomu, čo tým chcel autor povedať. Tu totiž nie je o čom. Nevkusné, trápne a plné gýču a lepkavého konzumu. To celé skrížené so zúfalým pokusom o stvárnenie nezmyselnosti vojny, holokaustu a ďalších holywúdsky extrémne dobre cuckavých tém, nad ktorými musia všetci producenti zamľaskať ako prasa po pive. A to všetko sa snažilo o akúsi paródiu či humor, ktorý vyznieval dosť čudne, ba priam až odpudivo. Na hranici odpadu. 30/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

V závěru jsem skutečně měl chuť si s těmi svobodnými dětmi zatančit. Konec zcela podtrhuje veškerou "ulítlost" filmu, který nás zve do poblázněného světa, jen tu není Leslie Nielsen ani Charlie Sheen ale Adolf, žadonící o hajlík. I kdyby to jenom mělo nasrat všechny ty vypatlance, kteří v tuto nejzvrácenější ideologii dnes stále ještě věří a obdivují, ale ono je to fakt dobrý, ty děcka to hrajou fantasticky, dvojice Jojo&Yorki by mohla mít vlastní show, oba herci skutečně vynikající, k tomu úžasná Scarlett a skvělá režie tohoto nelehkého, možná až skoro žánrově neslučitelného, tedy v obstojné formě, tématu. Zde je možné si z něj udělat srandu, zasmát se a zároveň si uvědomit tragičnost onoho pobláznění, jež se stala skutečností, lidé buď blázní...nebo visí...i na tuto stránku války film nezapomíná, miliony lidí mizí, někde daleko, ale stále se blázní, celý svět, jak se v tom má jeden vyznat, natož když je ti deset a chtěj po tobě zabíjet králíčka, ty chceš být hodný, ale musíš být zlý. Škoda, že film nenatočili sami Němci, pozůstatky německé generace, jež byla několik dlouhých let cvičena a zároveň podváděna, vychovávána ve lži, aby nakonec byla ponechána napospas hladovým rusům, jsou jistě silně zakořeněny a kde kdo by mohl vyprávět. I tak je ale atmosféra skvělá, osobně jsem si v tom našel všechno, co jsem potřeboval a případně bych rád vysvětlil svému dítěti, což si myslím, bylo i tak zamýšleno, film s jasným tématem pro několik generací, bavilo mě to. [Kino Citadela] ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(60%) Adept na oscary a podobné ocenění? V dnešní době se ceny udílí snad za vše možné, ale to je pouze můj subjektivní názor. Navíc chápu, že kolikrát ani není tak z ničeho moc vybírat a holt ceny se udělit zřejmě asi musí, no. Tento film mi ve finále nepřišel až tak strašný a divný, jak se zpočátku mého sledování zdálo. Jen mi nějakou dobu trvalo, než jsem se k tomu dostal, tak jako tak ta cca první půle snímku byla strašně utahaná. To tempo filmu mělo teda nadále stejné, ale poté jsem se začal víc vžívat do postav a i nějaké té myšlence, která tam byla, ale nastíněná byla jen tak nenápadně na okraj. Postava malého chlapce byla napsaná docela dobře, i když mě bohužel moc nezaujal, ze začátku mi přišel docela otravný, ale poté jsem si na něj už zvykl. Víc mě bavila role té mladé židovské dívky. Potěšila i Scarlett Johansson, která teda moc prostoru neměla, ale i tak. No a Taika jako Adolf? Z ukázek jsem se obával, že bude trapný – to se naštěstí ani tak nestalo, možná 1 nebo 2 rádoby vtipné scénky byly mimo, ale vcelku ušel. Občas jsem se i pousmál, pobavily mě dvě scénky s ním. Jedna s naháněním té holčiny nebo závěrečná, kdy ho ten kluk nakopl, až letěl oknem. Nic extra se ve filmu zásadního neděje. Možná tak ve finále, ale ani to moc nestojí za řeč. Hudba? Té jsem si nevšiml. Takže nějakou tu hloubku to mělo, ale nic z čehož bych upadl na zadek. Jedno shlédnutí se dalo v pohodě zvládnout, neurazilo to, ani nenadchlo – lepší průměr. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Oceňuji dílčí scény, které jsou naplněny vtipnými gagy (vše se Samem Rockwellem a Stephenem Merchantem), ale příběh jako celek mě ponechal docela chladným. Taika Waititi má styl a velmi mu jde humor, ale v dramatické rovině mě zatím moc nepřesvědčil. Na druhou stranu to chce opravdu mistrnou ruku pro napsání role pro Rebel Wilson, aby její nesnesitelnost byla ději a humoru filmu ku prospěchu. Jedna poznámka na konec: Ačkoliv Heroes od Davida Bowieho můžu kdykoliv a kdekoliv, po relativně nedávných snímcích Charlieho malá tajemství a Rohy už mi použití této písně v klíčových scénách jakéhokoliv filmu připadá jako totální klišé. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Králíček, co rozsévá bobky absurdnosti. Ano, v jistém ohledu tenhle počin na mě působil absurdně. To nemusí být nutně zápor, ovšem stejně tak tenhle ráz filmu dodal značnou vypravěčskou nevyrovnanost. Nicméně hlavní přednost filmu vidím v jeho invenčním uchopení, čímž se většina tvůrců ve válečném žánru příliš nezaobírá. A to tenhle snímek odštěpuje od zbytku spřízněných počinů. Taika Waititi zaštítil svůj režijní výtvor scénářem, neopomenul pro sebe napsat roli imaginárního Hitlera v komediálním rozměru, jenž se přátelí s desetiletým hlavním hrdinou zvaným Jojo, kterého zaslepila nacistická ideologie. A komediální výstupy Taika Waititiho v roli Hitlera (namaskovaný byl nepovedeně) kazí co se dá a naprosto ničí vypravěčský rytmus. A přitom nápad na satiru totalitních režimů je trefný, sice nijak extra objevný, v konečném kontextu je to ale celkem funkční. Jistě, za cenu obětí. Za oběť padla napínavost příběhu. Když totiž je v domě ukrývána židovská dívka, tak to svádí k nejedné pekelně napínavé situaci, kdy se čelí jejímu prozrazení gestapu, které skutečně dorazí na místo udání. V celém filmu je vlastně taková vyhrocená scéna jen jedna, což je škoda. Větší prostor dostaly vzájemné poznávací dialogy mezi Jojem a židovkou Elsou, které ne vždy zabavily. A někde mezi nimi kmitá hvězdná Scarlett Johansson a hrozba špagátu (viz film). Hlavními protagonisty příběhu, dojemného i nevšedního, jsou však především dětští hrdinové, kteří dovedně zprostředkovali krutost i dojemnost války, vměstnanou do dialogu. Roman Griffin Davis a Thomasin McKenzie jsou rozhodně originální a zapamatovatelní představitelé a jejich rozhovory v podkroví filmu jednu dobu dost vládnou. Akční složka představuje jen nepatrný zlomek v téměř dvouhodinovém filmu. A je znát, že úmysl s ní šetřit, byl celkem promyšlený, neb vynikne následná drastičnost a dramatičnost vyprávění. Dojde na zúčtování s imaginárním Hitlerem, na vyprofilování zla s lidskou tváří (scény se Samem Rockwellem) a dokonce nechybí ani propašovaná komika od Rebel Wilson. A v tvůrčím štábu nalezneme výraznou českou stopu. A i inspirace českým filmem Musíme si pomáhat je nepřehlédnutelná. Snímek má své slabiny, určitě vázne hlavně dynamika a napětí, načež to působí poněkud roztahaným dojmem. Waititi a spol. si nalezl optimálně nevšední studii ideologických útvarů a předložil svůj svérázný pohled na ně. S kvalitním osazenstvem dosáhl potřebných satirických kvalit. 7/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Miluju nekorektní humor, takže jsem se na tento film celkem těšila. Já bláhová! Vlhký sen všech židovských producentů z Hollywoodu se splnil. Všechna klišé seskupena do jednoho šiku napochodovala na plátno, Hitler je magor, gestapo infantilní, kluci z HJ bojácní, židovská dívka sofistikovaná dáma a všichni pospolu se tak nějak vesele věnují válce. Představiteli hlavní role nelze upřít, že hraje dobře. Jenže hraje ve filmu, který je ve své podstatě invenční asi jako cvičky od Bati. Jediným skutečným kladem snímku zůstává hudba. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Mal som dosť problém s tým, jak ten film prepája crazy komédiu s vážnymi scénami, čo malo za následok, že keď prišli scéna s obesenkyňou a záverečná scéna (s tým, načo od začiatku čakáte), pri ktorej som mal akože plakať, necítil som absolútne nič, a to ja som v tomto dosť baba a revem normálne aj pri katarzných momentoch. Teda nie, že to len nefungovalo na mňa, príde mi to vyslovene zle zrežírované. Zapamätám si sympatickú herečku, sympatického Rockwella, hromadnú heilovačku a možno ešte nemecký cover Bowieho. A aj keď som rád, že opäť niekto verejne ponížil Hitlera a vysmial sa náckovskej debilite, vychádza mi to iba na 3*; čo je dosť na prd, dúfal som medzi 4, 5. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Nejlepší použití Beatles za poslední roky... Jinak Taika servíruje už delší dobu neviděnou parodii nacistické říše, která je opravdu vtipná (trochu až chvílemi připomíná skeče Monty Pythonů). Ačkoli je hlavní hrdina malý nácek, je sympatický a jako divák víte, že dříve nebo později se probere z nazi brainwashingu. Malý Roman David ho hraje opravdu roztomile. Z dospěláků se mi líbila maminkovská Scarlett a vysloužilý voják Sama Rockwella (oba svým rolím dávají víc než by museli). Dá se ho filmu s náckovskou tématikou říct, že je fajn? Jj, určitě. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak podobnú zápletku v rôznych variáciách sme mali v československej kinematografii neúrekom, od Romeo, Julie a tma, až po trebárs Musíme si pomáhat. Takže chápem, že tieto filmy medzinárodné publikum nepozná a tým pádom mu ukrývanie židovského občana v dome civilistu pripadá originálne. Originálny by mal byť aj Hitler ako halucinácia a hlavná postava nemeckého chlapca. Z nejakého dôvodu mi to ale extra inovatívne nepripadalo. Výsledok je ten, že ma Králiček Jojo občas nudil. Ako celok sa mi ale Jojo páčil. 70%. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Tématický neobjevná, zato obsahově dokonalá komedie plná absurdit, která čím blíže konci je, tím hlouběji pod kůži se zařezává. V dnešní době jedna z těch vzácných komedií, která pobaví i dojme zároveň, aniž by stavěla humor na vulgarismech. (Central Cinema Alexandra, NZ - věkový průměr diváků v sále 70+ :D) ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvelý výtvor! Malý Jojo ovládl celý snímek s lehkostí a hrozně mě bavil. Stejně jako jeho imaginární kámoš Hitler. Všichni herci předvedli naprosto skvělé výkony. Má to výbornou atmosféru a i když tam nechybí vtip a je tam přehnaně moc dětskosti, tak se to dá brát vážně. Mimo jiné bylo milé vidět, že se film natáčel také v Čr. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

I potom, co si udělal (v Hollywoodu) jméno filmem What We Do in the Shadows, které následně potvrdil Thorovým Ragnarokem, si našel Waititi "svůj" malý projekt, kterým mi udělal velkou radost. Opravdu asi není lepší způsob, jak ukázat pošahanou tvář nacismu, než skrz vymývání mozků dětem. Krásné dialogy, ať už mezi Jojem a Yorkim nebo Jojem a Elsou, kouzelná Scarlett jako odbojářka s nacistickým fanatikem doma, skvělé vedlejší postavy jako vyléčený nacista Klenzendorf, šílenec do posledního dechu Fräulein Rahm nebo vynikající gestapák Deertz. Waititi opět nezklamal... 100% ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Strašně nevyrovnaná satira. Tohle na mě skoro vůbec ničím nezapůsobilo. Po technické a herecké stránce super. Zhlédnuto jen kvůli Scarlett. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama