Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S tímto typem filmů mám určitý problém. Pořád nemůžu pochopit, proč se musí za každou cenu kombinovat drama s komedií, když pak ve výsledku pořádně nefunguje ani jedno. Přitom zvlášť by mě to určitě oslovilo víc: drama mě zasáhlo i donutilo k přemýšlení, u komediálních momentů jsem se bavil (až na toho podivného Hitlera, to bylo šlápnutí do teplého střevního produktu), jenže fúze nějak nedopadla. Každopádně musím pochválit herecké výkony Scarlett Johansson, Sama Rockwella a Adolfa Hitlera (a. z.) a nápad s německými ovčáky. P. S. Bez němčiny to nebylo ono. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Vážných filmů o hrůzách druhé světové války už se natočilo nespočet a tak není marné, zkusit to natočit jako grotesku, ze které ovšem nakonec spolu se smíchem také běhá mráz po zádech. Příběh malého chlapce, který si vysní postavu svého hrdiny, rádce a pomocníka - Adolfa Hitlera je zpočátku opravdu komediální, parodickou groteskou. Postupně jím ale začínají zaznívat i temné struny války. A oč méně jsou zpočátku jejich zvuky v popředí, o to silněji mají schopnost diváka zasáhnout. Od okamžiku kdy Jojo objeví doma v úkrytu mladou židovskou dívku, spolužačku své mrtvé sestry, začíná si uvědomovat, že válčení není žádná legrace, jak to malým chlapcům může připadat, ale že to je nevypočitatelné zlo, ve kterém jde o život. - "It's definitely not a good time to be a Nazi." ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Tradiční Waitiho černý a mnou velice oblíbený humor, říznutý s lidským dramatem a hlubokou myšlenkou, schovanou v sérii skvělých, vtipných, smutných i šokujících, situací. Výbuchy smíchu střídalo hrobové ticho. Vše to tady sedí naprosto bez chyby. Vynikající !!! ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi rulez again! Jojo Rabbit je totiž nádherně nasnímanou podívanou, na níž Vás zaujme jeho typicky břitká satira, jež se nyní navíc prolíná s motivy dospívání, nalezení sebe sama a nahlížení na temné události naivní dětskou optikou. Režisér s těmito atributy pracuje ve stylu sobě vlastním, takže pokud jste ještě navíc viděli jeho dřívější počiny, ihned si tento důvěrně známý filmařský jazyk znovu zamilujete. Za zmínku rovněž stojí i precizní herecké výkony, poměrně zvláštní, avšak možná právě proto úderný soundtrack (The Beatles!) a působivé reálie, pročež toto všechno dohromady vytváří skvěle namíchanou komediální podívanou, na níž se dívá jedna radost. A můžete mi vážně věřit, že toto všechno si v kombinaci s Waititim jakožto Hitlerem získá Vaše filmové srdce! „You're not a Nazi, Jojo. You're a ten-year-old kid who likes dressing up in a funny uniform and wants to be part of a club.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kombinace klasických komediálních prvků s momenty ukazujícími absurditu války a hrůzy nacismu funguje na výbornou. V jednu chvíli se člověk směje při tréninku Hitlerjugend a v té druhé ho zamrazí při pohledu na popravené oběšence na náměstí. Návštěva gestapa či závěrečná válečná pasáž je pak kombinací obojího. Baví i postavy či postavičky na čele Rockwellem či Rebel Wilson, která má utkvělou představu, že se stane obětí kanibalismu. Samostatnou kapitolou je pak hlavní hrdina, za kterého by měl Roman Griffin Davis sbírat jedno ocenění za druhým. Horší to je s linkou skrývané Židovky. Thomasin McKenzie není co vytknout, ale chybělo mi tu trochu víc napětí, které ukrývání nepřátel Říše obnášelo. Já chápu, že Waititiho pohled je ryze dětský, ale přesto jsem toho názoru, že trocha Chlapce v pruhovaném pyžamu by filmu prospěla. Po velkém haló, které filmu předcházelo, jsem sice čekal trochu víc, ale i tak jsem velmi spokojen. 80% ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Černý humor nemám moc v lásce, ale Králíček Jojo překvapivě zafungoval. K této tématice si vlastně ani moc neumím představit lépe zvládnutou komediální vložku. A určitě k tomu přispěl skvělý scénář, režijní uvědomělost a krásné herecké výkony (dost jsem čuměl, že třeba takový Roman Griffin Davis zvládnul svou první hereckou roli s takovým přehledem - myslím, že má před sebou opravdu skvělou kariéru). A finále s Heroes mi nostalgicky připomělo The Perks of Being a Wallflower, takže mé srdce plesalo. Podtrženo, sečteno, celé to bylo tak nápadité, že klidně zaokrouhluji na plný počet a moc rád tenhle snímek doporučím komukoli. ()

Grran 

všechny recenze uživatele

Další americká sračka deflorující mozkové buňky. Bohužel opravdu jen pár vtipných situací v neskutečně slabém poměru k vynuceně rádoby vtipným... Mrzí mě, že se Scarlett tomuto propůjčila, ale jen díky ní tomu dávám 2* ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Heil Hitler, you guys! Taika Waititi v Jojo Rabbit zdůrazňuje jednu věc: nacismus je skutečně absurdní ideologie. Z pohledu chlapce a současnou řečí tak buduje stejně absurdní komedii, z níž se stane povědomé, ale stále velmi milé válečné drama. (LFF 2019) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príjemné a úsmevné. V odľahčenej rovine funkčnejšie než vo vážnejšej. Nepôsobí to konzistentne. Dokonca nám to prezentuje pre príbeh zbytočnú postavu Scarlett Johansson. Zároveň vzťah medzi Jojom a židovským dievčaťom by som posunul do tej ľudskejšej roviny. Ich vzájomný vzťah bol síce pekný kvôli hlavnému duu ale žeby som zrovna ich emóciám veril sa nedá povedať. Rockwell ako postava vyhráva. Skvelá hudba a vtipy - hlavne hajlovačka. Waititi je rozhodne zaujímavý tvorca. Prvá hodina funguje tak ako má. Ku koncu kedy sa aj Hitler zjaví, len aby sa nepovedalo mi ale potvrdila roztrieštenosť celého príbehu. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Už podle traileru jsem od toho čekal spíš trapárnu a vlastně jsem se, ani moc nemýlil. Je to takové " Musíme si pomáhat " nebo " Život je krásný " na americký způsob. Je tady hodně znát, že Taika Waititi má židovské předky aneb musí se pomstít, aspoň přes kinematografii a udělat z vůdce nacků retardu a vůbec z celé jejich ideologie. Klidně se mohou točit filmy či seriály na toto téma, ale musí to mít nějakou úroveň humoru. Jako tomu bylo např. u filmu " Život je krásný " nebo u seriálu " Haló, haló! ". Ono to bude i tím, že italský a britský humor se k válečným komediím hodí daleko víc než ten americký. Soundtrack je také zbytečný úlet. Vždyť je tolik vtipné německé muziky, která by do filmu lépe zapadla, Taneční finále bylo taky zbytečné a jenom do dokreslilo celkovou kýčovitost jak v Bollywood filmech. Dost, ale kritiky. Film má i svá pozitiva a to jsou určitě herci. Casting se zde povedl a všichni odvádějí dobrou práci, tedy kromě Taika Waititiho, který se na vůdce typově nehodí a extrémě přehrává. To ho rovnou mohl hrát Sasha Baron Cohen a bylo by to o dost lepší. Pokud bych, ale měl někoho vyzdvihnout, tak určitě je to Sam Rockwell. Škoda, že zde má málo prostoru, protože ten mě tam fakt baví. Dobře je natočený i Hitlerjugend tábor, což také považuji za jedinou vtipnou část filmu. Co říci na závěr: Škoda, bylo to docela dobré téma, které se mohlo natočit o dost lépe. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Už trailer mi vôbec nepripadal vtipný, ale po toľkých nomináciách na Oscara som to riskol v domnení, že film má nejakú hodnotnú myšlienku. Výsledok na mňa pôsobil ako jeden zo slabších skečov SNL natiahnutý na celovečernú stopáž. Tie vtipy sami o sebe vôbec nie sú vtipné a to, že sa v nich zosmiešňujú náckovia, mi proste nestačí. Trochu lepšia je vážnejšia línia v ktorej sa malý vygumovaný nácek skamaráti s mladou židovkou, ale to je tiež tak neskutočne otrepaná téma, že fakt nechápem, čo je na tomto filme také geniálne. Film neprináša žiadne nové posolstvo a humor je nevtipný. Asi to bude môj prvý a posledný film od divného brouka Waititiho. 3/10. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. Komédia a drama. Ja osobne som do filmu išiel s tým, že dostanem prvý žáner. Teda z tohto hľadiska sklamanie. Humoru som však našťastie dostal dosť. Trotl Hitler. Gestapo, ktoré sa uheilhitleruje a podobne. Dramatické časti ma nejako zvlášť neohurovali, skôr som čakal, až to zasa skĺzne k očakávanej zábave. Treba však uznať, že niektoré scény boli až dojemné. Dostanete netradičného Hitlera, netradične tvrdé prepínenie medzi žánrami, skvelo hrajúceho detského hrdinu, kvalitne sekundujúcu násťročnú hrdinku a prekvapivo nerušivú vedľajšiu dvojicu SS. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film a potěšení sledovat jak je to skvěle zahrané všemi herci a poutavé. Napadl mne název, "Nácek Kevin není sám doma". Milý ironický humor tu koketuje s drsnou fašistickou realitou a dramatem, kdy smích přechází. A ty reálie mi připadaly strašně povědomé... No jo, vždyť je to "doma" :) Tragikomedii, kterou vřele doporučuji! 85% (viděl jsem: 1x cz dabing) ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je perfektní, když máte zrovna pěkně na hovno den a potřebujete něco šílenějšího na odlehčení (ne že by to celý bylo jedna velká sranda, ale za to je to velkej originální bizár a myslím, ze přesně na ty večery se hodí). Protože tenhle kousek je jak fraška tak tragédie, no fakt. A pořád se to prolíná, takže opravdu nevíte, co přijde - jestli se budete smát tomu, co vymysleli tentokrát, nebo zírat v údivu nad tím, jak se z filmu najednou stala tragédie. Jak na kolotoči. Na jednu stranu velká prdel z nácků a na druhou stranu hrůzy války. Je to, jako by se pod povrchem vtipů a bizarnosti skrýval temnej mrak, o kterým tak nějak víte, že tam je, ale nevíte, kdy začne pršet. A čím víc film postupuje, tím je hustější. Ze začátku je to fakt velkej bizár, ale v dobrým slova smyslu. Malej Árijec má kámoše Hitlera a zažívá s ním dobrodružství v Hitlerjugend. Vojáci mají papírový uniformy a vlastnoručně designovaný uniformy, postava Hitlera sama o sobě, Yoohoo Jude, ta Árijská žena s hromadou dětí... no je toho spoustu. A na pozadí tady máme nečekaný přátelství Židovky s nacistou, skrývání Židů, dětský vojáky, oběšence... Je to fakt pěkně udělaný. I když musím se přiznat, že mě sralo, jak zase Němci mluví anglicky. Ale to už je taková klasika no. A ta scéna, kdy se Kapitán K obětoval pro Joja... Takovej sympaťák, do prdele. Konečně sympatickej Němec (buďme upřímný, jak je to film o druhý světový, Němci tam vždycky vypadají jako démoni z Dantova Pekla). A musím zmínit ten vizuál... Tolik barev, svastik, SS, červený... pastva pro oči (vizuálně samozřejmě, nejsem žádnej neonácek sakra). Hodnocení: Tenhle film musela bejt fakt sranda natáčet. Všichni herci vypadali, jako že si to vyloženě užívali a ani se jim nedivím!/10 ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové, představuji vám nejpřeceňovanější film minulého roku! Nojono. Udělat tragikomedii z období druhé světové války ve fašistickém Německu holt není nic jednoduchého. Budoucí snímky by si z toho měly vzít ponaučení. Jojo Rabbit upoutal pozornost velice slibným trailerem, který lákal na sympatické herecké obsazení a několik dobrých vtipů, nicméně konečný výsledek je opravdové zklamání. Když opomenu fakt, že celý film vlastně není kdovíjak vtipný (až na pár momentů je to fakt bída), hrozně mě vytáčí, jak nesmírně lacině a nedotaženě tvůrci pracují s hlavní dějovou linkou, ve které se malý Hitlerjugend hošík skamarádí s židovskou holčinou, která tajně přebývá v hošíkově domě. Film až nevyrovnaně přeskakuje z vážného tónu ke komediálnímu, bohužel ani v jednom případě se nedokázal úplně přesně trefit. A přitom to tak pěkně a vtipně začínalo, vlastně bych klidně víc ocenil, kdyby se celý film odehrával na nějakém fašounském letním táboře. Bylo by to takový WesAndersonovský. Plus postava Sama Rockwella dobře nahozená, ale po nějaké době se hodně vytratí do pozadí. Od režiséra povedeného třetího Thora je to pěkný zklamaní. Průměrné 3* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Mierne rozporuplné pocity. Na jednej strane ide o nezvyčajný a nezvyčajne pojatý snímok. Na strane druhej, ale predsa len nafúknutá prázdna bublina. Pekný dizajn, skvelý herecký výkon Scarlettky a jedna silná, dojímavá scéna. Na to, ako sa o tomto filme rozpráva a píše, dosť málo. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Satiristická komedie Králíček Jojo od Taika Waititiho mi rozešplouchla do tváře chechot nad kterým i rozum stál. Parodie hrající si s nacismem byla abnormálně výtečná a již samotný režisér Taika v roli Ády byl naprosto skvělý. Pohrál si nejen s režií a jednou z pohlavních rolí, ale též geniálně zapracoval na scénáři, který neměl chyb, neb "Arbeit macht frei". Již Thor Ragnarok z jeho režijní dílny byl zdařile vtipný a rozhodně nezklamal ani následný Králíček Jojo, kterého luxusně herecky dle scénáře na plátno zrcadlí Roman Griffin Davis ve své herecké prvotině. Scarlett Johansson se zablýskla několika výtečnými momenty a stejně tak i Sam Rockwell, kterému role byla šitá na míru jak nacistická uniforma posetá svastikou. Nesmím opomenouti, že snímek se z větší části natáčel v naší rodné domovině, což je občas z filmu znát a přidá mu to jistojistě na kráse. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

V tomto filme som zachytil dve linky, tá jedna je prijemno satirická a tá druha zas mrazivo dramatická. Jedine čo mi na tom vadilo bolo, že ani jedna neprevyšovala, ale hlavne to, že to často skákalo do jedného alebo do druhého postoja, a tak potom je v tom trocha chaos. Mne by viacej vyhovovalo, keby bol čistokrvnou satirou alebo drámou, takto sa to nemôže brat vobec vážne, ani tá dramatická linka. Herci sa k postavám dokonale hodili a najviac ma bavil Sam Rockwell, ktorý sa vo filme staral o trefné a vtipne hlášky, ale jeho postava bola i ľudská. Vynikajúca bola i Scarlett Johansson, ktorá si to vo filme veľmi užívala. Najväčšie mínus vidím v postave Adolfa, ktorá mi prišla hnusne strojená, nezaujímavá a ani vtipná. Posledný pokus o zvrátenie vojny bol nesmierne veľkolepý a každý z bojovníkov tam mal celkom solídnu poslednú rolu. Či to bol Sam, alebo guľometom vyzdobená seňorita a nikto z nich nechcel kapitulovať a na výsledku to bolo vidieť, aspoň na tom vizuálnom. Úplne posledná tanečná vsuvka bola milým a celkom vtipným zakončením tohto zaujímavého  a slušne vygradovaného filmu. A tá celkom posledná scéna zariadila silne 4*. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama