Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu nečekala jsem nic moc a proto jsem byla příjemně překvapená. Je tam dost avangardnosti a sarkasmu. Musím říct, že na takto citlivé a smutné téma se humor nedělá úplně dobře a přesto všechno mě tahle nadnesení dost pobavila i donutila se silně zamyslet. Přechody ve filmu jsou nečekané, budí spousty různých emocí a to se myslím velice úspěšně povedlo a proto mix žánrů sedí. Původně bych to klidně typla na divadelní hru, ale musím říct, že bezprostřednost a zapojení české ruky je tam určitě hodně cítit a dodává filmu příjemnou svěžest. Nesedí mi tam jenom Scarlet a to by člověk úplně neřekl. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Waititimu se povedlo natočit zajímavý mix bláznivé komedie a válečného dramatu, hranice mezi odlišnými žánry je ale tenká a někdy bylo opravdu těžké se po výbuchu smíchu naladit na vážnou scénu s popravenými odbojáři. Vyzdvihnout ovšem musím herecké výkony dětských představitelů, zejména naprosto fantastického dvanáctiletého Romana Griffina Davise, který byl za svůj výkon nominovaný na Zlatý glóbus, a já pevně věřím, že tohle je teprve začátek jeho zářné kariéry. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

V kině se dá pořád žasnout. Králíček Jojo je film jaký se nevidí každý den; má vtip, hravost, emoce i katarzi. Taika Waititi natočil jedinečnou satiru (navíc v české koprodukci), která sotva s něčím snese srovnání. Je trochu ztřeštěná, ale zároveň tak upřímně milá, že ji nejde nemilovat. Jojo je malý německý kluk, má imaginárního kamaráda Adolfa Hitlera, žije jen s maminkou, zatímco otec válčí v Itálii, a on sám touží po jediném: Být nejlepším nacistou a stát Hitlerovi po boku. Zato maminka, jakkoli syna navenek podporuje v jeho válečném úsilí, skrývá nemalé tajemství… Roman Griffin Davis je neskutečně přirozený a doufám, že o něm ještě v budoucnu uslyšíme. Výborný je i sám Waititi v roli imaginárního "kamaráda" Hitlera. Scarlett Johansson (Jojova maminka) vyzařuje zase neskonalou půvabností. Celé je to jedna velká směsice nápadů. Nechybí ani napětí, jež se nejvíce projeví při scéně s gestapem, kdy v záplavě "Heil, Hitler!" nevíme zda se smát nebo si nervozitou kousat nehty na rukou. V druhé půli se dostaví i slzy a válka tzv. v přímém přenosu. Vrchol pak tvoří finální rozuzlení, nesoucí se v duchu jednoho velkého vítězství, přežití a zároveň naplnění přirozené lásky. Výtvarná i hudební stylizace je super. Luxusní je zejména výběr hudebních klasik od Beatles po německou verzi Bowieho "Heroes." U Králíčka Joja, ať už působí jakkoli, se těžko hledají chyby. Zamrzí snad jen, že některé postavy neměly až tolik prostoru, zejména pak úžasný Sam Rockwell v roli německého kapitána. Králíček Jojo nejspíš zůstane řadou lidí nepochopen. Budou tvrdit, že film nacismus zlehčuje a přiživuje se na hrůzách války, což je však naprostý nesmysl. Králíček Jojo má v sobě tak silné poselství, že veškeré obavy ze zlehčování či výsměchu strčí hravě do kapsy (navíc každý chytrý divák chápe, komu se to vlastně smějeme). Králíček Jojo je kouzelná a nepopsatelná podívaná, kterou stojí za to vidět. A pak? Pak už se dá jen žasnout… 85%. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se dlouho a z kina jsem rozhodně neodcházela zklamaná, byť jsem možná čekala ještě trochu větší "řachandu". Ale Králíček Jojo je pod vší tou vtipností vlastně i docela k zamyšlení a zvrat ke konci filmu, no, nečekáte ho a zatrne vám. Moc se mi navíc líbila hudba a to, jak ji tvůrci napasovali na reálné záběry nacistů a davů zfanatizovaných lidí. A herci, v čele s malým Davisem, byli taktéž kouzelní. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem se nestačil smát - připadalo mi to jako nějaká ujetá parodie na upíří story... za co má film 80%, nechápu...proti tomu zlatá komedie Už jsem tady zase ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mne to nesadlo. Nacistický pozdrav tam zaznel viackrát, a to mi bolo fakt nepríjemné. Hlášky tipu "Nejseš nácek, jen 10- letej kluk, co rád zbírá hakáče", mi neprišli vtipné. Bolo to proste divné v komediálnej a občas aj v dramatickej polohe, ale s tým pri Waititiho filmoch asi treba rátať. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem podle ukázek, že to bude sranda. Ale nakonec to bylo moc smutné nebo spíše tragikomické, někdy přes čáru, ale nakonec se film složil správně jako puzzle. Krásné role zde dostali Sam Rockwell a hlavně Scarlett. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Dlho odkládaný film napokon stál zato, nebol pojatý ako propaganda ale naopak milo naivne, priam detsky poukázal na vtedajšiu dobu a je mementom aj v súčasnosti...Rusi jedia miminka a súložia so psami ...na každej strane sú ľudia dobrí aj zlí a neexistuje jedensprávny, proeurópsky liberálny názor. Čímskôr to ľudia pochopia tým lepšie. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Spin-off filmů Wese Andersona, tudíž mě to úplně minulo. Naopak jsem spíš trpěl. Není to vtipný, nemá to žádný rytmus vyprávění. Je to jen divnost přesraná totálně nesourodými nápady. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Výborný inteligentní scénář a herci, chytrá kombinace temného filmu a černé absurdní komedie. Od momentu, kdy nás film navede k vnímání kontextu dospělýma očima místo dětskou naivitou, se mi to začalo hodně líbit, režisér přesně věděl, co nám chce o "báječné" Třetí říši říct. ;) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* všeobecně spíše chválený snímek to tentokrát u mě projel, i když tři hvězdičky si zaslouží, ale přesto mi přinesl spíš zklamání a možná proto, že jsem od něj čekal víc. Trailer byl fajn, ale ten nabízí vždy střípky bez souvislostí a v celkovém vyznění to pro mě ve filmu skřípalo. Nadsázka byla fajn, humoru taky dost i herecké výkony slušné, ale i tak jsem z toho cítil jakousi nevěrohodnost a přehnanou prvoplánovou snahu ztrapnit vše kolem Hitlera a nacismu, aniž by to vyplulo samo sebou. Samozřejmě trošku za to vše může angličtina, ale to bych filmu neměl vyčítat. Pár filmů jsem už od Taika Waititi viděl, ale tento na mě působil nejslaběji. No nic, vykecal jsem se a o tom to tady je - kdo chce tak se podívá a udělá si vlastní obrázek. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Mohl to být (i díky šikovnému rejžovi) druhý ,Být či nebýt´(od Lubitsche), ale ani náhodou. Něco se podělalo. Možná rejža byl hodně svázán produkcí, nebo že by zas ta prokletá česká spolupráce? Se můžu jen dohadovat. Nehážu to do koše jen pro těch několik hodně dobrých trapnosměšných scének (inu Waititi) a ten pan Rockwell se opravdu roztomile pitvořil (jediný herec, co mě tu bavil). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

i když se Waititi drží trochu zpátky,tak je JoJo Rabbit zhruba do 2/3 opravdu vtipná a ne hloupá válečná satira,kde Waititi potvrzuje,že na tomhle poli opravdu umí.Pak ovšem přijde zlom,který jsem upřímně nečekal a kralíček prakticky z ničeho nic připomene,že se přeci jen jedná o film z války a v ní se nedějí hezké věci.Tím se potom kompletně změní nálada celého filmu,nicméně i to je Waititi schopný ustát a Kralíček díky tomu funguje i v emocionální rovině.Velkou zásluhu na tom má samozřejmě i obsazení.Roman Griffin Davis je vynikající,stejně jako opětovně okouzlující Scarlett Johansson,Sam Rockwell pak na poměrně malém prostoru potvrdil jak moc dobrý v posledních letech je a dokáže si pro sebe ukrást kus slávy i v malé roli...80% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Perfektné! Tragikomická smutno-pekná dojemná satira - asi takto by som označil tento pozoruhodný a nesmierne originálny film. Na prvý pohľad možno komédia, ale keď tak človek číta medzi riadkami, tak je to presne ten typ filmu, ktorý v sebe ukrýva obrovskú symboliku a množstvo skrytých odkazov. Ja som bol spočiatku filmu síce trochu skepticky, ale musím uznať, že čím ďalej sa dej a zápletka rozvíjali, tak priamo úmerne rástol aj môj záujem a filmový zážitok. Roman Griffin Davis v úlohe chlapca Jojo, bol naozaj vynikajúci! Samozrejme, aj všetci ostatní. Za mňa zatiaľ jeden z TOP filmov roku 2019! P.S. Ten koniec bol fakt roztomilý. ()

Luicy 

všechny recenze uživatele

Satirický film, který rozhodně není pro každého. Už z ukázek je jasné, že to bude pořádná parodie, která si nebude brát servítky, takže pokud nejste příznivci černého humoru a nedokážete určité události brát s nadsázkou, tak na to jednoduše nekoukejte :). Naštěstí jsem fanouškem absurdního a drsného humoru, takže to bylo dílo přesně podle mého gusta. Už si ani nepamatuju, kdy naposled jsem se takto nad filmem zasmála jako tady. Za mě naprostá paráda do doby, než Jojo objevil židovku Elsu ve zdi. Film se pak naladil spíš na dramatičtější vlnu, i když tam občas nějaký ten vtípek byl (návštěva gestapa, hlášky od Rebel Wilson, sem tam nějaké ty absurdní hlášky od imaginárního Adolfa...). Musím ale uznat, že mě některé pasáže dohnaly až k slzám, a ne jednou. Nakonec ani ten dramatický děj nebyl špatný. Sice nic, co by člověka překvapilo, ale určitě to neslo určité poselství. Co se obsazení týče, tak to bylo naprosto úžasné - především Scarlett Johansson v roli maminky, ale za zmínku také stojí mladičký Roman Griffin Davis v roli Jojo Betzlera. Podle mě si zaslouží obdiv, protože na to, že to byl jeho první film, to sehrál opravdu dobře a přirozeně. Hudba také výborná. Film mě nakonec velmi mile překvapil a především pobavil - 85 % ()

Necron 

všechny recenze uživatele

nonsense overhype! potencial velky, ale nevyuzity - vsechno zajimave a vtipne obsahuje trailer. pobavil yorki (archie yates) a taika waititi se svym vtipnym hitlerovskym prizvukem a taneckama. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se bráchovi! Druh tohoto humoru jde absolutně mimo mě! Nebylo to hrozný, naopak ani nic ke zopakování. Pár úsměvných momentů a Sam Rockwell mi zachraňujou průměrnou známku. Komedií bych tenhle příběh o malým náckovi Džodžovi rozhodně nenazýval, protože mě zrovna v tomhle žánru šíleně zklamal... 50% ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama