Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Recenze (841)

Figu 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se bráchovi! Druh tohoto humoru jde absolutně mimo mě! Nebylo to hrozný, naopak ani nic ke zopakování. Pár úsměvných momentů a Sam Rockwell mi zachraňujou průměrnou známku. Komedií bych tenhle příběh o malým náckovi Džodžovi rozhodně nenazýval, protože mě zrovna v tomhle žánru šíleně zklamal... 50% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

To je samý Hitler a srandičky a hajlíčky, až se najednou dojmete. Oceňuju, že se slzavá struna neždímala moc, přestože potenciálu tu pro to jistě bylo mnoho. Moc příjemný coming of age film s trochu komedie a holokaustu. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Morbídna komédia :/ Ak by to bolo poňaté vážne, tak si myslím, že by som dal 4* a malo by to o pár percent viac. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Já se tak bál, aby Králíček Jojo nezněl trapně, namyšleně, bezohledně, nebo si dělal z války srandu. Nakonec se ale tato satira povedla fakt dobře. Když to může být, tak je to vtipné, když to má být, tak je to smutné a dojemné. Je vidět, že si všichni ve štábu dali záležet, aby film nebyl moc komedie, moc válečný a ani moc satira. A povedlo se jim to. A k tomu musím vyzdvihnout herecký výkon malého Davise, který na svůj věk předvědl něco neskutečného a doufám, že ho uvidíme častěji a častěji. A samozřejmě skvělá Scarlett. :) Jo, dokázal jsem se zasmát, ale i slza spadla... povedlo se to. ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Spojení Waititiho s Hitlerem jsem se docela bál, ale ono je to skoro až něžný... Připomíná to trochu Wese Andersona, každopádně jsem nebyl zklamán. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Film, který je k zamyšlení i film, který patří k tomu nejlepšímu, co jsem za uplynulý rok v kině viděl. Králíček Jojo je dramatem i černou komedií s velice propracovaným scénářem. Každá osoba v něm hraje svou předem danou úlohu vůči hlavnímu hrdinovi, chlapci kterému říkají Jojo. Jojo je antisemitský, propagandou ovlivněný kluk jemuž Třetí říše ukradla dětství. Vidí svět černobíle a jeho imaginárním kamarádem je Adolf Hitler. Teď ale zjistil že se v jeho domě ukrývá židovka. A právě interakce s ní, začne narušovat jeho antisemitskou jednotu. Jak zřejmě z výše řečeného vyplívá, příběh je velice vrstevnatý. Zároveň ale svým způsobem naivní - přece jen vidíme svět očima malého chlapce. Je v něm plno skrytých významů i ironie. Herci zde hrají excelentně ať v dětských či dospělých rolí. Taika Waititi zabodoval a vytvořil dílo, které si opakovaně moc rád připomenu. Obří palec nahoru i doporučení a plný počet hvězd. 85% ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to nevydržel a musím přiznat, že Taika Waititi je jednoduše génius. Doufám že jednou bude mít status ranku Woodyho Allena nebo někoho podobného. Na Oscara za film nebo režii by nikdo nemohl říct ani popel. Srovnejte si to schválně s hloupočkým Už je tady zas. Tolik myšlenek a přitom třeba hajlovací scéna jedna z nejvtipnějších tento rok. ScarJo nominovaná zaslouženě. Vypadá to jako rozvernost, ale je to neuvěřitelně komplexní a mnohovrstevné dílo. Uplně jinde, než třeba letošní Tarantino. 10/10 ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Originální mix válečného dramatu a parodie na vše okolo nácků a jejich vypíčených ideálů. Někdy jsou ty skoky z dramatu do komedie trochu těžce naroubované, jindy je to zase příliš vážné, v celku ale výborně pobaví (především vše s Dolfiem) a člověk z kina odchází s úsměvem na rtech. Johansson a Rockwell jsou výborní, stejně jako ústřední dvojice dětských herců. Film roku to rozhodně není, ale komedie roku určitě. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se hodně povedlo! Je to originální, je to vtipné a je to i smutné. Taika Waititi opět ukázal, že umí překvapit a s tímhle dle mého názoru dostal skoro každého diváka. Navíc Adolf Hitler v jeho podání je naprosto skvělý! Klaním se před jeho výběrem herců. Hlavní představitel není žádný krásný chlapec, ale normální klučina z vesnice, který se zkamarádí s židovkou, o které si myslí bůh ví co. Hodně jsem se u filmu nasmála, nevěřila jsem, že někdo dokáže z tak vážného tématu udělat opravdu povedenou satiru, Waititimu se to povedlo. Je ale pravda, že místy mi snímek přišel trochu zdlouhavější, a můj názor je takový, že jedna určitá a důležitá smrt, tam mohla být lépe zpracovaná, bohužel jsem necítila takové emoce, jako bych měla. Jinak je to skvěle natočený film, na který se vždy ráda podívám. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Tak to jsem nečekal, překvapení ve všech ohledech, našel jsem si tam hodně zábavných, ale i poměrně dost smutných scén. No fanatismus na prvním místě, spousta malých náglů v čele s kapitánem K. a totálně nefungujícím systémem výcviku malých hitlerjugend. Tady satira fungovala opravdu dobře. Film mě bavil od začátku až do konce svojí odlehčeností a těžkou nadsázkou. Pěkných 5*. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Možná je moje blbost, že jsem čekal něco odvážnějšího, ale zase na druhou stranu, už jen ten námět působí dostatečně kontroverzně, takže si myslím, že si to opravdu mohlo dovolit víc. Ono kdyby Waititi na to měl koule (a kdyby měl koule i na to natočit to celé v němčině!), tak z toho mohla být pecka, protože ten úvod v táboru Hitlerjugend byl geniální. Ale pak ten černý humor začíná jít stranou a pak se z toho stane celkem normální válečné drama, které se liší jen vymazleným vizuálem a... těmi pozdějšími pokusy o humor, řekněme. Ten imaginární kamarád Hitler v tom zůstal těžce nevyužit, stejně jako fanatsimus Joja, který z něj začne opadávat až příliš rychle. A závěr nefunguje už vůbec, protože je mišmašem všeho možného a místo toho, aby vyniknul jednou a pořádně, se snaží o ten silný závěrečný efekt cca pětkrát a vždy jinak. I u té romantické linky, kde se Jojo nakonec zachová jako pitomec a úplně na konci to ani nikam moc nevygraduje. Přitom by stačilo, kdyby to bylo mnohem víc černohumorné a kdyby se to nebálo svůj námět pořádně využít, protože takhle to je jen ucházející mainstreamová jednohubka. Sice skvěle natočená, se solidním hereckými výkony, pár vtipnými scénami a Žatcem (ohledně kterého jsem díky tomuhle filmu pochopil, proč teď vypadá jak z postapa :D), ale víc už toho v sobě bohužel nemá. Slabé 3* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dnes se to vidí zřídka, že někdo přijde s něčím vážně originálním, a jeden z takových lidí je Taika Waititi. Hodně mi to v mnoha ohledech připomínalo Zlodějku knih, přičemž tady dostal každý herec špičkově napsanou postavu a vůbec byla radost se na to dívat. 85% ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Perfektní, bláznivá satira postupně přejde v syrové drama. Obě polohy se umí prostřídat v pár záběrech a přitom obě působí tak, jak mají. Scéna s houpajícími se botami naprosto dokonalá. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Ak hodnotíte film, je vždy potrebné pozrieť sa naň z pohľadu divkáka, pre ktorého je určený. Taika Waititi ma ako režisér čim ďalej tým viac prekvapuje. Králiček Jojo mal v sebe skrytých nespočetné množtvo kreatívnych nápadov a easter-eggov, ktoré oko pozorného diváka neprehliadne. Počas sledovania filmu som sa cítil o 20 rokov mladší. Ďakujem Taika. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Zase další z filmů, který se sice pohybuje v prostředí druhé světové války, ale pojednává o něčem širším, než je ta válka. Jako by se druhá světová válka stávala kulisami pro filmy se širší myšlenkou. A tady tou myšlenkou je změna. Člověk může změnit názory a začít znovu. A taky mi to připomnělo Už je tady zas. Je to tak trochu marketing, Hitler a druhý světová válka je prostě značka, která láká lidi. Ale pak skutečný obsah je jiný. Jen to hned všichni nevidí. Tady ale ano, ta myšlenka je vyjádřena poměrně jasně. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Jojo Rabbit je zatím nejúžasnější snímek za rok 2020. Taika Waitit má neuvěřitelně osobitý smysl pro humor a přesto, že jsem z traileru měla pocit, že tohle musí být hrozná blbost, dokázal, že i tabu témata umí podat s grácií, miloučkým vtipem a zamilováníhodnými postavami. Roman Griffin Davis je asi nejroztomilejší dětský herec, jakého jsem dosud viděla a celou stopáž jsem s ním všechno prociťovala a brala ho v mysli skoro jako své dítě. Nenarazíte tady na vulgarity ani dvojsmysly, veškerý humor, který se tu objeví vás zahřeje u srdce a nikdy neurazí (pokud tedy nejste nácek). Netradiční pojeti nacistického Německa je tady hlavním táhlem celého filmu. Do paměti se mi ale také vryje kvůli nečekanému dramatickému twistu a my si uvědomujeme, že i když Taika zvládl tohle období obléct do úžasně komického kabátku, realita byla úplně jiná a málo lidských životů zůstalo ušetřeno. Ani si nevzpomínám, kdy naposledy jsem v kině brečela jak želva, ale zdejší malý hrdina a jeho roztomilý kukuč mě prostě v tu chvíli fakt dostal na kolena. Absolutně emoční horská dráha a filmařsky naprostá špička. Jojo si dost možná zaslouží místo v mojí topce a Taika zatím předvedl svůj nejlepší počin. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Taika Waititi je opravdu originální režisér a já se na každý jeho kousek moc těším. Ukázal, že menší vtipné produkce jsou pro nějak jako dělané v Co děláme v temnotách nebo Honu na pačlověky. Na druhou stranu ukázal, že dokáže ukočírovat i velký Hollywoodský blockbuster ve formě třetího Thora. Teď se pouští zlatou střední cestu. Králíček Jojo je více artová záležitost, ale plná velkých hereckých jmen. Celkové hodnocení je ale hodně rozporuplné, protože na parodování nacistického režimu si vylámalo zuby už více kvalitních tvůrců a ani tady nejsem jednoznačně přesvědčen, že se to stoprocentně povedlo. Ano jsou zde velmi vtipné momenty a na druhou stranu i velmi smutné momenty, kdy už člověk skoro sahá po kapesníčku, ale celkově je to takové rozporuplné. Asi je potřeba nechat film trošku uzrát nebo mu dát ještě šanci. Tady je ta hranice hodně tenká. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Chichester, 5.1.2020 Tohle je naprosto perfektní film a jsem strašně rád, že jsem se na něj vydal do kina. Taika Waititi to uchopil skvěle a já se dlouho nebavil u něčeho takhle originálního. Na druhou stranu se mi líbí, že i když tam nechybí vtip, tak to skvěle funguje i v dramatických okamžicích a několikrát přijdou opravdu překvapivé scény, kdy k slze není daleko. Jsem nadšený z toho, že není třeba fekálního humoru, aby vznikla dobrá komedie. Postavy zajímavé, obsazeno skvěle, příběh milý a lidský, takže podle mě není moc, co vytknout. Rozhodně film, který se vyplatí vidět. Navíc je krásné sedět v Anglii v kině a vidět krásy z Čech. ()

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama