Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (841)

JFL 

všechny recenze uživatele

Waititiho autorské motivy dospívání, problematických vzorů a snahy napasovat se do společenské role, která člověku vůbec nesedí, zde dosáhly levelu naprosté vypravěčské geniality a filmařské bravury. Film o nacismu a xenofobii, ale i lásce a hrdinech, který je současně hurónsky vtipný, drásavě devastující, ale i plný naděje. Protože často ten největší nepřítel číhá v zrcadle a stačí jen sebrat sílu se mu postavit, i když to může být sakra těžké. Králíček Jojo je čirá filmová dokonalost na všech úrovních a složkách, neposlední v řadě také v castingu. Vedle skvostně vedeného Romana Griffina Davise a "baby Nicka Frosta" Archieho Yatese tu v každé své scéně září Sam Rockwell a Scarlett Johansson podává životní výkon v jedné z nejlépe napsaných ženských figur všech dob. Film roku, jak toho uplynulého, tak bezesporu i toho právě započatého. --- Podrobněji v recenzi a následné debatě pro Reflexe: Film rádia Vltava. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Desetiletý Jojo a jeho imaginární kamarád Adolf by udělali pro Německo všechno. Jenže když malý hrdina zjistí, že jeho maminka doma schovává židovskou dívku, všechno se změní. Taika Waititi natočil vizuálně hodně nápaditý film, ve kterém se střídají dojemné a drsné momenty s humornými a Scarlett Johansson se Samem Rockwellem tu předvádí jedny z nejlepších hereckých výkonů svých kariér. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Adolf!, prestaň mi stále ponúkať cigarety, mám iba 10 rokov!..." Režisér a predstaviteľ Hitlera v jednej osobe T. Waititi sa rozhodol urobiť film , aké sa bežne nerobia. Humorne ladený príbeh a pohľad na vojnové udalosti v Nemecku sa mi presne trafil do vkusu. Od úvodu ma to neskutočne chytilo i bavilo, no s odhalením skrýše, v ktorej sa skrýva židovské dievča prišli i trocha nudnejšie pasáže. V týchto momentoch sa detstvo i kamarátstvo hlavného hrdinu Joja dostalo na vedľajšiu koľaj a príbeh trochu stratil iskru. Občas i tu poteší nejaká scéna ako napr. návšteva a kontrola izby gestapom. S pribúdajúcimi minútami rástlo i dramatickejšie pojatie snímku, no stále si film zachováva detský pohľad. Obsadenie filmu bolo výborné, všetci herci zapadli, záver záchrany pred Rusmi skvelý. Skutočne zamrzí len tá prostredná časť film, ktorá trochu strháva body, ale i tak veľmi slušný a ojedinelo fungujúci počin. 80%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ten Waititiho štýl ma moc nebavil ani v Thorovi a nesedí mi úplne ani tu. Niektoré scény boli super, obzvlášť úvod a záver a väčšina tých, kde bol Sam Rockwell. Inak mi tieto tri žánre - komédia - dráma - vojnový moc nesedeli dokopy. Krpec Roman Griffin Davis bol perfektný, tak isto aj Hitler v podaní scenáristu a režiséra. Ako celok mi to moc nesedelo. Ale ako krátky klip 10-15 minút by to bolo super. 55% - 3* ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc než čtyři, ale přece ne plný počet. *** Je to po delší době absolutní, svrchovaný film: maximálně nakažlivě osvobozující svou rozjařující filmovostí, úžasně dbalý, aby se nepodřídil diktátu tématu, vysmekávající se mu hladce a hbitě nepřebernými způsoby odvázanými prostředky jako úhoř, aniž by však divákům sebeméně dovolil unikat smrtelně vážné podstatě jeho sdělení. Je to ale film a nebojí se nic filmového použít. *** Dala bych deset hvězd, kdyby si tohle dokázal udržet absolutně, ale tam, kde nejde o Hitlera, o válku, o fanatismus, o využívání klukovské touhy patřit do party, ale o lásku a city, místy přece jen v Jojově postavě uklouzne k melodramatu, což mě vytrhovalo, rušilo z té jízdy a ve svém hodnocení to nemůžu poctivě pominout. *** BTW: Je mimo mísu zrovna tomuhle počinu vytýkat, že herci mluví v německém prostředí anglicky, naopak, film tenhle problém prostořece zviditelňuje a využívá k svému prospěchu a herci se můžou přetrhnout, aby si divák dosyta užil jejich různě rozvinuté verze němgličtiny. *~ ()

Galerie (37)

Zajímavosti (43)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 33,4 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 93,6 mil. (NIRO)
  • Zbraň, kterou Yorki (Archie Yates) odpálí obchůdek na rohu ulice, je Raketenpanzerbüchse 54 neboli Panzerschreck. (Maulincio)
  • Film se nezabývá jen láskou mezi Jojem (Roman Griffin Davis) a židovkou Elsou (Thomasin McKenzie). Velmi pozorný divák si může všimnout i dalšího milostného vzplanutí, které je ovšem velmi dobře ukryto a jen lehce naznačeno. Probíhá mezi Kapitánem Klenzendorfem (Sam Rockwell) a jeho podřízeným důstojníkem Freddym Finkelem (Alfie Allen). Když Jojo oba vidí v jejich speciálně navržených uniformách, jak jdou do boje, je možné všimnout si na kapitánově uniformě malého růžového a trojúhelníku. Stejné trojúhelníky, ale mnohem větší a viditelnější, má na svém plášti Finkel. Takto nacistické Německo označovalo za druhé světové války homosexuály. Gayové a lesby byli za války nacisty zatýkáni a posíláni do koncentračních táborů. Když jdou Klenzendorf a Finkel do boje, vědí že s největší pravděpodobností zemřou, a tak se rozhodnou veřejně přiznat svou sexuální orientaci. (Leeenilka)

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama