Reklama

Reklama

Doktor Martin: Záhada v Beskydech

  • Slovensko Doktor Martin: Záhada v Beskydách (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběhy populárního doktora Martina s tváří Miroslava Donutila vyvrcholí úplně novým a tím největším případem jeho kariéry v celovečerním filmu v kinech. Svérázný doktor Martin bude řešit dosud nepoznané záhady osobního života i jednu detektivní otázku. Musí totiž zvládnout postarat se jeden den o malé dítě a současně s tím musí přijít na kloub záhadě, jejíž stopy vedou hluboko do historie až do doby první republiky. O dávném tajemství beskydských lesů dnes už ví jen málokdo a na povrch se dostane teprve nálezem podivuhodně malé kostry. To samo o sobě vnese do městečka v horách rozruch, ještě větší pozdvižení ale vyvolá představa, že do řešení se vrhnul strážmistr Topinka a doktor Martin, který si připravil nejedno překvapení. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (122)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Faktem je, že za rok musely figury dr. Martina i str. Topinky projít ohromným vývojem (který jsme bohužel neviděli), jelikož toho prvního zajímají policistovy šílené teorie a ten druhý dokáže vyšetřit i něco složitějšího, než je překročení rychlosti. Takže se chvílema nudíte, občas zasmějete, pak už máte dost Donutilovy kožené tváře i WTF zvratů (Fričova praprapravnučka!?) a říkáte si, že ten seroš o Topčovi, bude jako náš produkt, nemaje oporu v zahraničním originálu, asi dost průser. Aspoň, že se na Elizavetu Maximovou dost dobře dívá. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že seriál se mě líbil víc. Může to mít několik důvodů. Za ten nejzásadnější považuji fakt, že strážmistr Topinka dostává víc prostoru než Doktor Martin (asi příprava na další sérii, kterou bude mít tentorát Topinka). Problém je totiž v tom, že Topinkova postava je přepalená, ostatní postavy v seriálu jsou sice svébytný, ale realitivně civilní, na rozdíl do Topinky, který působí jak kdyby přiběh spíše ze seriálu Policejní akademie. Mirek Donutil je prostě jen jeden a právě trable kolem jeho postavy mě na seriálu bavili nejvíc . Kriminální zápletka je naštěstí v komedii, takže nebudu řešit spousta otazníků i vykřičníku co mě připluli do palice během dění na plátně. Dá se to ukoukat v pohodě i když tipuju, že tady to nebude mít valné hodnocení, já osobně to rozhodně nespláchnu, výtky už jsem vypísmenkoval, tak ještě hodím do placu pozitiva. Určitě když dostane prostor Martin třeba u vztahovýho psychologa, tak co slovo, to perla. Působí to odhlehčeně a během oslav konzumu (vánočních svátků) si u podobnýho bijáku prostě odfrkneš. Zaujala mě i Elizaveta Maximová jednak to bylo jako kdybych koukal na Elizabeth Hurley a jednak má skvělý hlasový projev, určitě bych si na ní chtěl v příštím roce zajít do divadla a tady si projedu její filmošku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V práci mí říkali, ať toho Doktora Martina zkusím, že to není úplně blbý a zároveň je to fajn odpočinkovej seriál. Tak jsem ho sice nezkusil, ale když v televizi běžel závěrečný film, tak jsem si říkal, proč bych se na něj vlastně nepodíval. V průběhu jsem si uvědomil, že neznalost seriálu vlastně ani moc nevadí. Mirek Donutil se totiž ve filmu sice objeví, ale přijde mi, že to je celé stejně o Robertovi Miklušovi. A jelikož mi herecky vůbec nevadí, tak jsem to díky němu i dokoukal. Horší už to bylo se scénářem. Námět by byl dobrej, průběh vyšetřování byl ale jak kdyby po těch Beskydech chodil blbej s hluchym. Přes docela slušné množství dobrých herců mi to ve výsledku přišlo jak kdybych koukal na krátkou epizodu nějakého webového seriálu...a nějak nedokážu posoudit, jestli to je pro film, o kterém se nikde nemluvilo a najednou existoval, hodně nebo málo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Petr Zahrádka zasadil do romantického prostředí Beskyd pronikavou, bezmála antropologickou sondu do života mentálně zaostalých vesničanů. Aspergerovská postava doktora Martina je pak odvážným komentářem maskulinity, která v kontaktu s majestátem hor i čvančar prochází silnou identitární krizí. Druhá polovina filmu vymění psychologickou vrstevnatost za symbolický, místy téměř kusturicovský komentář zlomené národní identity. Metaforicky demonstruje, že je to právě historie, která táhne Čechy a Slováky k zemi. Je třeba ji nekompromisně odhodit, abychom se osvobodili od jha předků a konečně se dotkli svého mužného, plodivého já. Velmi se těším, kam nejambicióznější české multiverzum tato zkoumání posune v očekávaném spin-offu Strážmistr Topinka. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Film, který svůj smysl odhalí až posledními pár vteřinami v titulcích, kdy se objeví logo doposud neexistujícího díla Detektiv Topinka - najednou začne být jasné, proč v Doktoru Martinovi nebyl prostor pro postavu doktora Martina a místo toho se řešila retardovaná detektivní zápletka - Donutil zkrátka dostal pár hodně korun, aby se ještě jednou obtěžoval, a mohl se rozjet spin-off. Že tenhle smrtící žánrový koktejl křičí impotencí a zoufalstvím, je smutný, ale logický výsledek. Jinak velkou pozornost si zaslouží kameraman, který se nám rozhodl svou neochotou odstoupit od otylé Donutilovy tváře na víc než půl kroku dopřát filmový zážitek na rovině návštěvy obludária. Jinak samozřejmě typický případ clashe sobeckých, zlých a hloupých lidí, kteří se pitvoří za svými nesmyslnými cíli a jediné vtipné na tom je pokusit se po zhlédnutí tu demenci rozklíčovat a opakovat si nesmysly, které si štáb, zjevně absolutně bez zájmu o cokoliv, troufnul do filmu dát. Že technicky je to na úrovni nepovedeného cvičení z Písku (ani ne FAMU), je už jen třešínka. Rád bych dodal, že seriálu jsem po pár dílech dal v záchvatu velkorysosti tři hvězdy - s tím, že mě absolutně nemá co říct a dát, ale dokážu se nějak napojit na lidi. Tohle je ještě další liga. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh nepríliš podarene nadväzuje na dobrodružstvá Rýchlych šípov, naháňajúcich záhadný poklad spätý s temnou minulosťou. Vedie k nemu ťažko vydolovaný plánik. Miesto partie chlapcov je tu však partia typov (lekár, policajti, archivárka, starena). Nespája ich túžba po dobrodružstve, ale len a len zlaté teľa. Indície: stará lebka, trpaslík, vreckové hodinky, poklad. Sú tu aj záhadní hromotĺci, tajomná krádež, presuny koňom i lietadlom i rodinná zápletka. Čo na tom, že na pôvodný seriál to takmer vôbec nenadväzuje. Hlavne, že si autori splnili svoj sen o akcii doktora Martina a policajta Topinku. Príliš zábavné to nebolo, skôr vycucané z prsta. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Televízny seriál "Doktor Martin" moc nepoznám. Videl som len zopár epizód. Takže kino film "Doktor Martin: Záhada v Beskydach" s ním nebudem porovnávať. Zrejme je to tak i dobre. Pretože pri filmovej verzii som sa celkom fajn pobavil. A to i napriek tomu, že to s pribúdajúcimi minútami stále viac a viac skĺzavalo do dosť trápnej a scénaristicky chaotickej frašky. Celé to napokon držal nad vodou len pán Miroslav Donutil a krásne beskydské lokacie. ** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Achich ouvej!! Mám ráda komedie u kterých se bavím a odreaguji. Mám ráda detektivky, které mají správné napětí a přinesou zajímavý příběh. Nemám ráda filmy, které míchají žánry, ale ve skutečnosti ani jednomu zařazení neodpovídají. Když byl převedený původní britský seriál do českého prostředí, říkala jsem si, co z toho asi bude. A nebylo to zas tak hrozné. Ale co funguje na seriál, nemusí nutně fungovat na celovečerní film. Pokud by mělo jít o televizní zábavu, byla bych shovívavější. Když je film zasazený do Beskyd, čekala bych, že se budou postavy chovat jako z Beskyd a mluvit místním nářečím. Když už se Protějov nachází ve Velkých Karlovicích, vycházela bych z místních zvyklostí. I ten vysoký počet slováků na tak malé městečko bych pominula s přhlédnutím ke slovenské koprodukci ... Na české filmové scéně je těch záhad v posledních letech hodně. Záhadou je třeba kde se berou peníze na realizaci filmů se špatným scénářem?! Ale největší záhadu pro mě zůstává, jak se tohle mohlo dostat na plátna kin. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Seriál Doktor Martin mě velmi oslovil a bavil, takže jsem byl zvědavý na filmové pokračování. Tomáš Topinka tu má více prostoru, neboť příběh se z medicínského prostředí posouvá více k detektivnímu, čímž je naznačen i směr, kterým se bude odebírat jakýsi spin-off Strážmistr Topinka. Tento film je po všech směrech důstojným pokračováním seriálu, jde o oddechovku, která dokáže pobavit a řada vtípků je vskutku povedených. 4* jsou možná trochu moc, ale těch nízkých hodnocení je tu dostatek, takže skrz můj subjektivní pocit nemám problém jít s počtem hvězdiček výš než na průměrné 3*, které by byly možná objektivní. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Ve všech produkčních aspektech veskrze televizní a dojmem seriálové epizody natažené na celovečerní délku působící rozlučka s postavou Doktora Martina v bizarním kriminálním příběhu o nálezu trpasličí kostry a pátrání po pokladu, v němž nechybí indiáni, nacisté, estébáci a dobový cirkus. Zatímco věčně nabručený venkovský lékař řeší se svou manželkou banální a uměle vyhrocenou partnerskou krizi, otěže hlavního hrdiny za něj chvílemi přebírá strážmistr Topinka alias největší idiot z celého filmu, jemuž nelze věrohodně uvěřit ani ty nejzákladnější policejní schopnosti. Většinu postav tvoří zdegenerované panoptikum stereotypních figurek a pitvořivých karikatur, herci jsou v řadě případů vedeni ke šklebení a nepřirozenému přehrávání, příběh často zdlouhavě přešlapuje na místě s viditelným pokrokem tak jednou za dvacet minut, pokusy o akční či seriózně dramatické scény vyznívají směšně a parodicky, stejně jako mnohé dialogy, a korunu tomu nasazuje závěrečné vyvrcholení bohaté na krkolomné absurdní zvraty. Chtěný humor je na úrovni speciální školy a vůbec nefunguje, místy se dá naopak dobře zasmát v momentech, kde film zřejmě vtipný být neměl. Plně uspokojit by to mohlo snad jedině ty televizní diváky, kteří se skutečně neironicky těší na připravovaný seriálový spin-off se strážmistrem Topinkou, pokud jim tedy zápletka filmu nebude připadat až příliš výstřední. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Bylo to tak blbé, až jsem se bavil. Ale nejsem si zrovna jistý, že šlo o tvůrčí záměr, a proto jsem rád, že seriály typu Doktor Martin a Strážmistr Topinka vynechávám. Zjevně o nic nepřicházím. Z obsazení mě vlastně nejvíc bavil Marek Geišberg, jehož role v příběhu byla nevelká. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Amatérismus, který umí televizní obrazovka milosrdně rozpouštět, nafoukne na velkém plátně do obludných rozměrů. Dokonale jalový scénář . V první půlce se nic neděje, herci se tváří mile nahlouple. Druhá půlka je parodie, kterou ale tvůrci nezamýšleli. Naštěstí kouzlo roubenek mezi lesy zničit nedokázali. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Asi mě mohlo varovat, že i tchyně, která jinak má seriál ráda, byla filmem naprosto znechucena. Myslím, že poslední role paní Štěpánkové rozhodně mohla být důstojnější, i když i tady hraje stále dobře. Jediné, co je na filmu asi pozitivní, jsou záběry beskydské krajiny a pivo Beskydského pivovárku na čepu. Jinak se sice tvůrci snažili o absurdní komedii, ale nejenom, že se jim rozpadla pod rukama, ale sami mají podivný smysl pro to, co by to tak asi absurdní komedie mohla být. V určité chvíli už dokonce začnou, a řekl bych, že zcela nevědomě, parodovat sami sebe. Jako ano, chápu jejich styl humoru, kterým chtěli z Tomáše Hanáka udělat Sherlocka a z Nebřenského Watsona, chápu ten ohromný vtip, že trpaslík měl za syny dva chlapy jako hory, ale ono to tady fakt nefunguje. Hlavně strážmistr Topinka nemá žádné charisma, nic, proč by měl divák jeho postavu mít aspoň trochu rád -. naopak ten štětec pod nosem je spíše důvodem k nenávisti. A tenhle prezentovaný neumětel má mít dokonce vlastní seriál? Wtf? Pak zde ještě máme návštěvy u manželského psychologa, které také spíše zdržují, vztahu postav Donutila a Čvančarové se navíc nedá ani trochu věřit. A dvakrát se zde objeví jako drsní ostravští policisté s pražskou mluvou Bartoška a Taclík. Štvala mne i neadekvátní hudba - to umcaca by se hodilo možná k filmům podle Rosamund Pilcherové, ale tady to snad mělo dotvářet nějakou náladu, ne? Pravděpodobně rozvernou, ale nepovedlo se. Inu a ta scéna v chaloupce stařenky a "nečekané" odhalení jedné z postav - to je jak z Cimrmana. Jestli to bylo myšleno vážně, je to tragické, jestli jako vtip, pak to nezapadá do příběhu a jeho dosavadního vedení, prostě ta scéna je jak pěst na oko. A dost, na tak zapomenutelnou věc jsem vyplácal už dost slov. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že byl natočen tento díl. Je to takový mezidíl mezi Doktorem Martinem a Strážmistrem Topinkou. Hlavně Martin Elinger ukázal také trochu citů, což se mu dlouho nedařilo. A sochy našel karbous. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Naprostá šíllenost mimo jakoukoli realitu se scénářem, jak od žáků pomocné školy. (dle očekávání.) Ovšem, ani zvlášností a bizárnosti nedokáže pobavilo. To už je pak průšvih! Trailer jel slušný bomby, takže i když jsem nebyl v kině, k  živému vysílání ČT  na notebooku jsem dneska lehal docela natěšeně...a dojížděl velmi otráveně. I seriál byl lepší, hlavně 1.řada byla docela slušná. Ale tohle!  Film na seroš ani nenavazuje, je hlavně o příšerném Topinkovi, takže navíc podvod na diváky. Chtít za tohle peníze, v kině je nechutné. Dál se mi ani nechce nic psát, protože by to bylo nošení dříví do lesa. Další kritiku zajistí určitě ostatní, už se těsím. A že je něco takového blbost nejvyššího stupně pozná snad každy. Krom pana Záhradky a Končinského, ale o těch se radši nebavme. Akorát litujme, že se paní Štěpánková rozloučila v něčem takovém. Odpad jsem nedal, jenom díky tomu, jak ho dávám nerad. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Příjemný a vcelku zábavný přechod mezi Dr. Martinem a strážmistrem Topinkou. Plná Čvančarová mě baví, Barťák má precizní cameo. Zápletka nepříliš originální a napínavá, ale nevadí. Sympatičtí herci a fajnové tempo prostě dělá z Martina sympatickou koukandu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Uvítala jsem pokračování seriálu Doktor Martin. Těšila jsem se na něj. Mohlo jít o výbornou kriminální komedii, kdyby se všechno tak nějak nerozplizlo a nenatahovalo. Nápad to rozhodně nebyl špatný. Celé to ale působí jako mezikus mezi dvěma beskydskými seriémi, což byla škoda. Miklušův Topinka tu dostal mnohem větší prostor. Takže vrátka jsou otevřena. ()

Související novinky

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Reklama

Reklama