Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestnáctiletá Eszter je jako mnoho jejích spolužaček zamilovaná do učitele angličtiny, který ale všechny zaskočí oznámením, že se stěhuje do Londýna. Tentýž den od něj ale Eszter dostane e-mail na rozloučenou a začne si s jeho autorem dopisovat. Postupně se mezi nimi rozvíjí on-line erotický vztah, který začne hraničit se zneužíváním. Maďarské drama o nejistém světě teenagerů a dospívání ve době, kdy je život on-line stejně důležitý jako ten off-line. (Febiofest)

(více)

Recenze (61)

freddy 

všechny recenze uživatele

Strhující sonda do života maďarských pubošů, která ukazuje, jak nebezpečně tenká je hranice mezi láskou, pomstou a nenávistí. Film vyniká postupně budovanou atmosférou a uvěřitelným vývojem postav, stejně jako pro mě překvapivým zvratem nastalém zhruba v polovině filmu a naprosto šíleným, byť asi opodstatněným koncem. Hlavní postavou je sympatická slečna s fialovými vlasy, kterou si nelze neoblíbit, jejím protikladem je takový nesmělý diblík, a tihle dva spolužáci ze střední školy sehrají zajímavý vztahový i emocionální kolotoč, který je vítanou vzpruhou v rámci nekonečné řady příběhů o lásce, vztazích a problémech puberťáků. Film se mi dostal pod kůži, navíc jsem nedokázal odhadnout vývoj příběhu a celé mi to uteklo neskutečně rychle, přičemž s koncem jsem se nesmířil a chtěl jsem víc, ale je fakt, že objektivně vzato to asi skončilo v té nejlepší možné chvíli. Určitě jeden nejlepších filmů v rámci young adult příběhů, kterých se už ke mně v rámci filmů a knih dostalo opravdu mnoho, a proto neváhám hodnotit na maximum. [27. Art Film Fest Košice] ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hraje tam cute polonahá emo buchta s fialovejma vlasama, která miluje mangu a anime, a poslouchá rock. (Jestli jste komentář dočetli až sem, tak gratuluju, a asi budete v drtivý menšině. Mě z toho filmu taky nic jinýho nezajímalo :-D.) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná věc, která mě do sebe vtáhla téměř od prvního záběru a nepustila až do konce. Casting nemá chybu, všichni herci jsou přesvědčiví, a celý film působí velmi autenticky. Eszter je obrovská sympaťačka a člověk jí nemůže nedržet palce, aby vše dobře dopadlo, byť se občas chová hodně naivně, v jednu chvíli až nepochopitelně (kdo normální by vrátil štěně podivínovi, který se o něj nestará a jeho ztráta ho evidentně netrápí?). Přišlo mi velmi dobré, jak se film někdy v půlce zlomí a začne příběh vyprávět z jiné perspektivy, i když mě možná ta první půlka bavila trochu víc, a navíc mi to přišlo lehce předvídatelné a celou dobu jsem tušil, že to s tím učitelem nebude jen tak. Samotný závěr mě ovšem trochu mrzel, je takový nepříjemně useklý a současně otevřený, což vždy považuji za zločin na divákovi. S filmy tohoto typu se podle mě v poslední době docela roztrhl pytel, ale zrovna tento mi hodně sednul, a říkal jsem si u toho, jak jsem rád, že za nás tohle nebylo; dnešním děckám fakt nezávidím, že v tomhle - z mého pohledu - pekle musí dospívat. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Mihály Schwechtje velmi dobře zpracovává aktuální téma nástrah ve světě internetu, který pro důvěřivé teenagery naskýtá stále mnoho úskalí. Není to sice nic nového pod sluncem, o 6 let starší americké drama Disconnect v jedné ze svých dějových linií popisuje obdobný příběh a jde v důsledcích ještě trochu dál, nicméně Doufám, že příště umřeš :-) se může aspoň více věnovat postavám, jejich psychologii a motivacím. Navíc herecké výkony mladých neherců jsou na vysoké úrovni. [LFŠ 2019] ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Eszter mi prišla ako rozumné dievča, tak som niekedy nechápala jej činy a vôbec, celé to bolo veľmi predvídateľné ... ale ináč je to fakt poučný film. 2,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá kvalita k nám prišla z Maďarska, som príjemne prekvapený. O filme sa bez spoilerov nedá veľa napísať, ale určite je dôležité, že v ňom príde k dokonalému zvratu, pre mňa naozaj nečakanému, a ten mení emócie celého filmu. Takto sa má točiť niečo s malým rozpočtom, očividne nie nákladnými kulisami ani hercami, ale hlavne s príbehom, ktorý zaujme a zaskočí. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavá a dobře pojatá studie zrodu predátora. Lidi jsou zvyklí lásku vnímat jako něco krásného a skvělého. Umí však být i pěkná svině. Dobrý scénář, byť ukázkové, přesto zajímavé postavy a obsazení. Představitelka hlavní hrdinky je povedená mladická kombinace Rhony Mitry a Natashi Henstridge. Prvoplánová "výchovnost" snímku je nepopiratelná, nijak zvlášť mu však neškodí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nadšení z viděného se mě nezmocnilo, nebýt pozdějšího zvratu, nevím, jestli bych nehodnotil jen dvěma hvězdičkami. Film mi totiž nepřinesl nic, s čím bych se nesetkal už v jiných snímcích s podobným zaměřením- na jedné straně nechutní ouchylové, na druhé vypatlané blbky. No, pak z toho vytvořte něco výjimečného. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jako varující prst pro teenagery před svádivostí internetové komunikace a nebezpečíma kyberšikany dobrý. Jako film sám o sobě spíš průměr s poměrně předvídatelnými zvraty. Nic, o čem by člověk psal domů. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Eszter zo začiatku prišla sympatická aj mne (fialové vlasy! manga! plagát Fullmetal Alchemist!), keď sa ale ukázalo, že tak rozumná nie je, všetky sympatie k nej postupom času upadli. Identita internetového úchyláka mi síce bola známa už od začiatku, o to viac ma ale prekvapilo, aký uveriteľný motív mal. Vďaka jeho chorobe a posadnutosti som s ním neskôr súcitil, keďže sám viem, aké ťažké je žiť s nejakou ťažšou duševnou poruchou. Už len vzhľadom k tomu, že nepochytil veľa rozumu a nebola v ňom láska, som dúfal, že to s ním nakoniec dobre dopadne, nuž šlo to s ním dolu z kopca. Po odhalení identity úchyláka ma už osud Eszter veľmi nezaujímal (akoby aj hej, keď sa ukáže, že veľmi rozumná nie je a krátko po "odmilovaní" sa "zamiluje" do debilného spolužiaka) a záver filmu na mňa teda nemal žiadny dopad. Chválim uveriteľný vývoj postáv, po stránke technickej aj hereckej sa však jedná o obyčajný priemer. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Didaktický film vhodný pro promítání ve školách a následnou diskusi. 1) Pěkně udělaný prý první maďarský film o kyberšikaně ve škole má dobře napsané postavy i skvělé herce. 40letému Michaeli Schwechtjemu se jeho celovečerní debut povedl._____ 2) Na můj vkus je ale děj příliš čitelný a prvoplánový, což ovšem teenagerovskému diváku nemusí být zpočátku zjevné._____ 3) V zajímavém rozhovoru režisér popisuje těžkosti při financování filmu stejně jako při hledání vhodné školy. (použij Google translator). Za sebe musím říci, že mi omezené finance nijak nezmenšily zážitek z filmu._____ 4) Teenagerovští neherci jsou částečně spolužáci ze školy chvíli před maturitou. Během natáčení bylo hercům kolem 17 let._____ 5) V Maďarsku je dvanáctiletá povinná školní docházka._____ 6) Nejpěknější kluk je nesporně Dávid Rácz (sportovec Beni, co Eszter stáhl sukni na veřejnosti). Zajímavý je i Kristóf Vajda (zamilovaný Péter zvaný Petty) a pro ty, co mají rádi starší, je tu i přitažlivý 36letý Csaba Polgár (učitel angličtiny Csababá). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nevím, do jaké míry je vhodné psát o něčem, čemu nerozumím. Možná je to ale vhodné právě kvůli tomu. Přesto, že mám dva počítače (Lenovo, Packard), které udžuji v aktualizovaném stavu, abych je mohl kdykoli použít a v případě závad okamžitě nahradit jeden druhým (třetí mám v almaře), nevím, co znamená piktogram :-), nikdy jsem nic takového nepoužil. A tak na nové možnosti využití PC techniky koukám jako zjara - už také aby bylo! Něco mně napověděla jedna příhoda z vlaku: Dvě holky seděly proti sobě a psaly něco na mobilech, za celou dobu se sebou nepromluvily, aniž by se na sebe podívali. Když po hodině jedna vystupovala, řekla té druhé: "Tak čau, a za chvilku na četu!" V podstatě mě ale přišel život maďarských puberťáků docela běžný a nijak z normality nevybočující. Samozřejmě pomíjím události, jako je poranění radiální tepny a následné (téměř) vykrvácení, což by slečinka asi nedokázala (tepna je v hloubce skoro centimetr a ruce by musela dát alespoň do horké vody - jako Seneca). A tak chvíli ještě pouvažujme o rozdílu mezi slečinkou a Senecou... ale to už beze mě. Přesto ale ještě dodám, že i když současné využívání digitální techniky mezi mladými neznám, dovedu se představit její využívání v blízké budoucnosti. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Buďme na seba pyšní, že sa nám tak úspešne podarilo vypestovať si (nie som aktívny participant) generáciu sociopatických narcisov a emocionálne poškodených jedincov. Téma virtuálnych podrazov už bola spracovaná na sto spôsobov, ale tento stoprvý sa vydaril veľmi slušne. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Maďari zase bodujú. Nadpriemerná dráma zo sympatickou Sziliou Herr v hlavnej úlohe o ktorej je problém na nete zistiť aj dátum narodenia ku dňu, kedy som písal tento komentár. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce! Absolútne aktuálny a pozoruhodný film, ktorý by mal ambíciu stať sa aj edukačným (zrejme po cenzúre nahoty a erotického obsahu). Spočiatku to vyzeralo ako klasická "romanca" o on-line platonickej láske, ale ako sa príbeh vyvíjal, tak to poriadne naberalo na intenzite. To čo najprv začalo viacmenej nevinne sa napokon stáva neovládateľnou posadnutosťou, ktorá sa trpko láme až k nezvratným impulzívnym rozhodnutiam. Skvelo vystihnutý kontrast medzi on-line a off-line, ktorý tvoril v podstate ústrednú kostru celého filmu. Od maďarskej produkcie som niečo tak kvalitného určite nečakal. Pre mňa určite jeden z TOP filmov roku 2018! ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Ze začátku bylo sice všechno jasné, až to člověka nudilo. Pak ale přišla změna, a to velmi dobrá. Přiznám se, že jsem něco takového úplně nečekal. Jestli to byl záměr režiséra, nás ukolébat a pak nám předvést, že ne všechno je tak, jak to vypadá, tak se mu to víc než povedlo. Ovšem film jako celek mohl být dynamičtější, nějaká vedlejší zápletka by se neztratila. ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele

Poctivý indiečko, který se mazlí s emocema tak mistrně, že bych se navzdory všem těm vyprávěnejm hnusárnám vrátil zpátky na střední. Fialová hrdinka táhne. A kromě sama sebe odhaluje, jak nahý je oproti tomu maďarskýmu současný český drama. ()

Reklama

Reklama