Reklama

Reklama

Skokan

  • Rusko Podbrosy (více)
Trailer
Rusko / Litva / Irsko / Francie, 2018, 90 min

Obsahy(1)

Dennis vyrostl v dětském domově, kde ho jeho matka zanechala krátce po narození. Křehký hoch má jednu atypickou vlastnost – následkem vzácné nemoci vůbec necítí bolest. Díky tomu je oblíbený mezi ostatními chlapci, kteří se sázejí o to, jak dlouho vydrží jejich kruté fyzické týrání. Jednoho dne se znenadání objeví Dennisova matka a vezme ho do Moskvy, kde se stane členem gangu, který získává peníze od bohatých lidí. Dennis dostane novou funkci “skokana” – někoho, kdo se vrhá před auta a následně vydírá řidiče. Pro Dennise je nový život po matčině boku jako splněný sen... až do dne, kdy znovu pocítí bolest. (Cinemax)

(více)

Recenze (13)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Byla potřeba ukázat jak funguje ruský justiční systém, ale přece jen i na Rusko mě to přišlo příliš, třeba ta advoktáka obžalovaných to hraničilo s parodií. Uznávám, že námět, je velmi neotřelý a hodně se mě líbila Anna Slju, ta dávala ty nálady hodně dobře. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Námět pozoruhodný a první půlhodina utíká ještě překvapivě svižně, pak se ale děj zcela zastaví, začne se motat v kruhu a hlavně přestane k čemukoli směřovat, snad jen kromě nevzrušivé snahy hlavního hrdiny vymanit se z podvodnické rutiny, do níž ho jeho okolí zatáhlo. Jeden dobrý nápad roztažený na devadesát minut a bez pointy. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Podobenství o stavu dnešního Ruska. 1) Komentář obsahuje mnoho spoilerů. Čti až po zhlédnutí filmu!_____ 2) 30letý scenárista a režisér Ivan Tverdovskij vysvětluje, kde přišel na námět: Poslední čtyři roky jsem pracoval na velkém dokumentárním projektu o ruské policii. Zahrnuje přibližně 400 hodin materiálu. Jeden z příběhů je o mladých policistech, kteří k vymáhání peněz používali teenagery. To jsme v dokumentu nemohli natočit... ale chtěl jsem o tom napsat scénář._____ 3) Tvůrci se pohybují mimo realitu. Projevuje se to zejména v absurdně a nesmyslně pojatém veřejném (!) soudním řízení a ve schopnosti hlavní postavy odolávat bolesti (kongenitální analgesie), zraněním a schopnosti urychleně zahojit rány (fibrodysplasia ossificans progressiva). Ani psychologický portrét matky nepůsobí příliš věrohodně (zejména incestní náznaky) a vrcholem je návrat syna do ústavu jako jediné instituce, kde ho mají rádi a chovají se k němu jako k lidské bytosti. O povaze pobytu v podobných ústavech si nedělám iluze ani u nás natož potom v Rusku._____ 4) Metaforický jazyk Ivana Tverdovského má výraznou výpovědní hodnotu. Projevuje se mj. v oblečení chovanců, mixu "zvláštních" chorob, které vytvářejí neobvyklé Děnisovy schopnosti či právě již zméněné absurditě soudního projednávání. Rovněž propracovanou síť zločinců si lze daleko spíš představit někde v malém zapadlém ruském městečku než v Moskvě. Už technicky by to takhle nemohlo fungovat._____ 5) Pointa je logická. Ovšem daleko větší obžaloba systému (nevím ovšem, zdali pravdivější) by byla, kdyby chovanec z ústavu utekl kvůli, řekněme, neřešené šikaně a neměl se kam vrátit._____ 6) Ke vztahu skutečnosti a surrealismu praví režisér: Chtěl jsem se zamyslet nad dobou, ve které dnes žijeme. Chtěl jsem vytvořit bajku, pohádku, která se odchyluje od realistického vyprávění a zahrnuje všechny symboly naší země... Denis byl vychován v kouzelném pohádkovém sirotčinci, obklopen přísnými pravidly, ale také láskou. Ve skutečném světě naráží na pravý opak - temnotu a absenci jakékoli morálky a lásky... Chtěl jsem opustit zónu každodenního realismu a proměnit celou vizi v podobu báje, mýtu. Večírek, kterého se zde zúčastnili zkorumpovaní úředníci, se podobá plesu upírů a schopnost hlavního hrdiny skákat pod automobily přesahuje lidské fyzické schopnosti. Zkušební scény připomínají divadelní hru._____ 7) Přes všechny výhrady na mě snímek zapůsobil. Až mě mrazilo z atmosféry bezmoci, ve které se pohybuje mladý chovanec ústavu a která, jak mi připadá, prostupuje obecně ruskou životní realitou._____ 8) 21letý Děnis Vlasenko (skokan Děnis) a 25letý Danil Stěklov (policista Paša) jsou dobří herci a pěkní kluci - vskutku parádní kombinace. Rovněž 38letá Anna Slju (Děnisova matka) působí přesvědčivě, i když, mezi námi, nevěřil jsem jí ani slovo od samého začátku. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejlepších zážitků z letošního KVIFF. Sice je to docela béčkový, minimalistický film z Ruska, ale o to zajímavější má feel. Ivan Tverdovskij ukazuje, že mladá ruská generace má snahu vytvářet nevšední filmové náměty a vyvolávat tak v divákovy atypické pocity. Ve chvíli největšího zoufalství se najednou začínáte smát a ani nevíte proč, ale intuice vám říká, že děláte dobře. Tím chci říct, že přesto, že Skokan hraje spíš na vážnou strunu, jsou tu momenty, které vám vyvolají opačné emoce. Důvod proč si tento snímek budu ještě dlouho pamatovat je obecná sympatičnost hlavního hrdiny a na hraně přijatelnosti balancující vztah s jeho podivně vlezlou a posléze schizofrenní matkou. Nevím, zda chtěl režisér tímto dílem sdělit nějakou hlubší myšlenku a nebráním se názorům, že z logického hlediska se tu párkrát trochu uklouzlo, ale jde o to, že mě to bavilo, trochu i šokovalo, zhnusilo a hlavně vyvolalo empatii k hlavní postavě. KVIFF 2018 ()

stitch7 

všechny recenze uživatele

Film s celkem jasným poselstvím: nejsou prachy, nikdo se s tebou bavit nebude. Chyběl tomu někdo, komu bych fakt fandil. Ani hlavní postava mi nijak zvlášť k srdci nepřirostla, protože jsem se prostě pořádně nic nedozvěděl. Snímek totiž docela spěchal, a vynechal tak (alespoň podle mě) podstatný informace. Taky závěr mohl bejt o něco lepší. Ale určitě to ruskou, chladnou atmosféru vykresilo slušně. 70% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF] Problém je v tom, že film je prezentovaný spíše jako nějaký Marvel superhrdina po rusku. Nakonec se ukáže, že to je prostě jenom film o klukovi, kterého mamka mrdla do děcáku, pak si ho vzala zpátky, aby skákal do auta. Úřadům to samozřejmě nevadí. Hlavně co je důležité tak chlapec sice trpí nějakou chorobou, která ho činí skoro nezranitelným, ale ono to nijak extra není moc poznat na filmu. Spíše se tam ukazuje jednoduše lidská zvrácenost a zkorumpovanost ruských úřadů. Pro mnoho lidí poetické. Pro mě osobně jde o film, který se ukazoval být nějaký a ukázalo se, že je takový skoro až obyčejný. To by šlo. Ale hlavně byl nudný. Za nějakou dobu už asi ani nebudu vědět, že bych film viděl a jen mne mrzí, že jsem "takto ztrácel čas". ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě zamrazilo při úvodním rejžovo slovu. Mluvil o nějakym zatčenym ruskym aktivistovi, že na něj myslí, posílá mu podporu a doslova řekl "Všichni doufáme, že přežije". To krásně ukazuje, jaká tam pořád panuje realita =/. Nechápu, že zrovna v Rusku, kde by se korupce dala vyučovat, má stát tak obrovskou podporu. Ruskej nezávislej film mě málokdy zklame. #čůráníSMamkou #omgTakováKurvička #mffkv (75%) ()

Barb. 

všechny recenze uživatele

Režisér na kviff prozradil, že byl inspirován skutečnými událostmi. Film by nemohl být kvůli svému obsahu financován ruským Ministerstvem kultury. Hlavní postavu považuje za superhrdinu se zvláštní schopností, kterou jeho matka zneužívá. Scéna s hadicí symbolizuje ukřižování. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi idea a fotky z filmu, tak jsem na to zašel a jako... Stejně jako loňská Polina mi přijde, že tento film má solidní začátek, ale nepovedený zvrat a jeho následky. První polovina byla dobrá, syrová a realistická. Ale po asi 40 minutách se ve filmu něco zvrtne a od toho okamžiku je to hrozný guláš. Postavy se začnou chovat totálně nelogicky a mimo svoje charakterové archy. Musím ocenit jisté filmařské aspekty jako kamera, hudba a režie. Ale všechno jde na zmar v druhé polovině. Z hereckých výkonů mohu pochválit asi jenom ústředního Denise Vlasenka, který je opravdu přirozený a viděl jsem mu v očích všechno, co si za ten film musel přetrpět. Ostatní postavy jsou takové karikatury bez nějakého logického vývoje. Jenom bylo trochu zvláštní, že hlavní postava nosí celý film pořád to stejné oblečení a stejné spodní prádlo (hlavní hrdina pouze ve spodním prádle je ve filmu asi 40 minut čistého času, takže si toho všimnete) a taky scény syna s matkou, při kterých jsou oba prakticky nazí a veeelmi seduktivně spolu tancují. Bylo to trochu zvláštní to sledovat, hlavně proto, že jsem nenašel žádný hlubší význam v těchto scénách. Je to prostě další "minimalistický evropský film o mládeži a jejich problémech" bez ničeho výjimečného nebo vybočujícího. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Přízemní zpracování ojedinělého tématu dráždí laciností (zjednodušený model korupce je až směšný) a preferencí institucionalizace mladistvého (když už je hoch venku, skutečně by se raději vrátil do ústavu?). Jenomže v celku něčím přitahuje. ()

Audit 

všechny recenze uživatele

Celkem jsem se těšil na film z mafiánského prostředí. Pak přišel údiv nad amaterským scénařem. To si fakt někdo slaboduchý myslí, že obviněného z dopravní nehody bude hlídat u soudu řada policistu se samopaly? Nebo, že všechny, kteří nechtěli platit výpalné bude obhajovat stejný právník? Majitel Range Roveru, nebo luxusního Mercedesu si vezme to advokátské koště, kterého ho nechá odsoudit? Na to jsou i v Česku ti "správní" advokáti. Dle scénaře se musel ten mladý hodně naskákat, než něco vydělal. Úspěšnost výpalného byla hodně mizivá, podle soudních procesů, s těmi, kteří nezaplatily. Prostě pohádka pro naivní. Podle tohoto filmu se v Rusku musí ještě hodně učit od amerických scénaristů. Přitom je v ruské kinamtografii vidět řada úspěšných filmů z tohoto prostředí. ()

Majo.evans 

všechny recenze uživatele

Námet je veľmi dobrý.To je asi tak všetko.Chalan má akúsi chorobu,že necíti bolesť,akože ok ale už vidím koľko tých zrazení vydrží.Je tu pekne ukázaná korupcia na najvyšších miestach v Rusku ale aj to sa mi zdalo prehnané.Keby to bolo prepracovanejšie mohol to byť skvelý film. ()

Reklama

Reklama