Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přepychový hotel, na který byl přestavěný někdejší zámek, zeje prázdnotou. Ani podnikavé nápady pana vedoucího, muže se značně temnou minulostí, kýžený zájem hostů nevyvolají, takže tvůrci mají dost času na to, aby se věnovali primitivní zápletce kolem záměny velkých kufr. Jen jeden z nich však skrývá cenný lup... Zábava je to notně nezábavná, protože vychází z chatrné dějové konstrukce (volné pokračování filmu "Nahá pastýřka"). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ztřeštěný příběh kolem výměny kufru. Jeden zmatek střídá druhý a do toho všeho pan Pacínek se svým šarmem a noblesou. Stará dobrá česká komedie, jakých je v české kinematografii spousty. Nikdy nic však takhle skromně nepobavilo. Tahle éra je již bohužel nenávratně pryč, neboť nejsou nejen tvůrci, ale i herci, kteří by to takhle dokázali zahrát. A tak díky alespoň za archiv. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Rakev ve snu viděti, vyhlídka na lepší časy…“ Jaké vyhlídky může mít kriminální komedie, která si z mnohem serióznější detektivky Nahá pastýřka vzala jen některé postavy v čele se Šmídovým Pacínkem a kulisy zámku Ronov? Místy to trošku působí jako pouťová atrakce (viz již úvodní titulky s kresbami Josefa Wintra Neprakty) ovšem s výbornou hudbou Rudolfa Havlíka (viz třeba nápadité aranžmá Dvořákova sboru z Rusalky Květiny bíle na cestě). Celkově dost bláznivé ve stylu Čtyři vraždy stačí drahoušku. K tomu pár pěkných hlášek („Hele vodleť do Betléma dělat andělíčka nad jesličky…“) a hlas Nadi Urbánkové v písni „Sto zlatejch zvonků, do teplé tmy padá“. S Nahou pastýřkou to určitě nemá nic společného….Jen ty čtyři hvězdičky, coby mé hodnocení. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

"Dovoluji si upozornit, že jsme hotel kategorie ÍÁ, přičemž hrobka je vedena jako depandance." Děj malinko nepřehledný, neřkuli zmatený, ale jako konverzační zábava s řadou povedených gagů velmi dobré. Pacínek podobně jako v jiných filmech roztomile ignoruje pravidlo pátého pádu, Obermaierová tu zastupuje kategorii femme fatale, byť je lehce ťáplá, naopak výborná je pragmatická Libuše Havelková plus hláškující Menšík: "Hele, je to taková delikátní věc, já tady nechci křičet... mám tam v mučírně dvě mrtvoly." ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Děkuji Vám za důvěru byť i pozdní a v tého chvíli marnou. Veškerá naplánováná romantika, byla mi totiž úředně pozastavena."                                                                                                                                                                               Postava Pacínka z Nahé pastýřky autory zřejmě natolik zaujala, že vznikl nápad postavit krimi právě na postavě ukecaného úslužného chlapíka. Tohle se však ukázalo slabinou celého příběhu. Koření má jídlo ochutit, ale nedá se konrumovat bez pokrmu. S propracovanějším scénářem by se rakev mohla směle postavit vedle Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Na komedii je málo srandy, na detektivku chabá zápletka a málo napětí. Ale i tak se dá bez újmy na zdraví zrakem spočinout. Šmídovi prostě detektivky sluší. (A Jarušce Obermaierové sluší hlas Nadi Urbánkové.)                                                                           "Dobrodiní zákona příleží v tomto případě polehčujícím okolnostem. Například, když nezákonně přivlastněný majetek odevzdá delikvent do rukou ctěných orgánů"                                                                                                          "Hele, hele, vodleť do Betléma dělat andělíčka nad jesličky,jo?!!" ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Všichni zemřete. Parodie? Spíš ne. Detektivka? I kdyby, tak velmi mizerná. Co tedy zbývá? Tvůrci v podstatě zrecyklovali tehdy nadmíru populární koloraturní figurku jménem Pacínek, objevivší se na filmovém plátně poprvé v Nahé pastýřce (1966), a navěsili na ní zcela nemožný příběh o záměnách dvou navlas stejných kufrů a rychle se množících mrtvolách. Zábavné to, věru, příliš není, snad s výjimkou závěrečné scény, které vévodí vynikající Zdeněk Dítě. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • V knize „Klub podivných živností“ od G.K. Chestertona, kterou kpt. Tronda (Vladimír Menšík) doporučuje Pacínkovi (Bohumil Šmída), se skutečně hovoří o vysazování macešek do podoby nápisů, které vyhrožují smrtí. Pacínka to inspiruje k vysazení nápisu „Všichni zemřete“. (Gray)
  • Poprvé ve filmu Jana Fořtová - Krampolová. (M.B)
  • Název filmu je parafrází citace ze Snáře. (sator)

Reklama

Reklama