Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká veselohra o veselých i vážných sporech mezi dnešními muži a ženami. Osou filmu je příběh novátora Zacha a elektromechaničky Jarmily Svátkové. Zach, zamilovaný do svých technických dat a zlepšovacích návrhů, nevěří, že ženy jsou schopny vyznat se v těchto problémech, zvláště když u Jarmily objeví zálibu pro poesii a hudbu, pro niž on sám prý nemá čas. Dochází proto mezi nimi k četným rozepřím; když se však skupině inženýrky Marie, v níž pracuje i Jarmila, podaří zkonstruovat úmyvač nadobí, je Zach vyléčen z pověry, že ženy nemají technický" mozek, a poněvadž se vlivem Jarmily změní i jeho odmítavý poměr k poesii a hudbě, nic již jim oběma nebrání ve vzájemném sblížení. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (32)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně debilní krávovina ze stalinistických časů. Kdybych nebyl ironik, byl by to odpad. Je tragikomické dívat se na Oldřicha Nového, lva prvorepublikových salonů jak hraje jakéhosi poděsa z fabriky..... ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Vyborna zabava, film ma spad a kouzelne jiskreni mezi Novym a Steimarovou nad zpivajicimi stroji je proste nezapomenutelne. Mezi agitkami se u me tento film vysvihl do prvni petky. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Budovatelský snímek v celé své kráse s Oldřichem Novým v hlavní roli, který tu naprosto zprofanovat svého slavného Kristiána. Už na začátku příběhu v letadle svádí ženu tím, že jí poučuje o elektrických akumulačních kamnech. Když se sní setká v restauraci s připravenou konverzací o básních a pozor, v montérkách, neodejde s romantickou hláškou "Zavřete oči, odcházím", ale střeleně vyskočí ze židle a rozuteče se do fabriky zpravovat nějaký stroj. Chudák Olda. Děj jako takový patří mezi tzv. výrobní filmy, takže se převážně odehrává ve fabrice mezi soustruhy, kde je poctivá práce vzorem. Tady jde však o něco víc. Tady se hlavně probírá rovnoprávnost mezi muži a ženami. Muži jsou v plném pracovním nasazení pouze ve fabrice, zato ženy jak ve fabrice, tak i v domácnosti. A toho bohdá nebude. A tak započne válka kdo je lepší a o prototyp myčky nádobí. Závěrečná píseň v podání Oldřicha Nového už je jen vrcholem všeho dění. Což o to, natočeno je to dobře a o zábavu nouze není, jen to muselo být už ve své době velmi přitažené za uši. Propaganda je však propaganda a tak snímek podle toho vypadá. Chudák Olda. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Stěrače u letadla stírají za letu? Ze vnitř stírají jak o závod. Při pohledu z venku nejsou. Seznámení, kterému se dá věřit. „Schůzovali jsme od rána do večera.“ Gottwald visí trochu nakřivo. To je jasná symbolika. Už to měl nahnutý. Braní jména Božího nadarmo – programování Čechů. Nejlepší fór: Nový se chce své nastávající omluvit, usne a chrápe do telefonu. Ona: „porucha“. Počítání svíček lustru v divadle - dobrý. Aerovka má zvuk jako trabant. „Měsíc vzorné práce.“ Zbytek roku asi flákání. Zase trapný souboj pohlaví: Ženy soustružnice, tak chlapy jim to oplácí drhnutím podlah a praním. Nový se po domluveném odpočinku radostně etabloval na socialistický film a ve vynikající formě zvládl hned několik funkcí. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Tak tento film si tři hvězdičky určitě zaslouží a to z toho důvodu, že se mi tam líbilo že ženy ukázaly mužům že nejsou žádné ořezávátka a že své šikovné ruce můžou uplatnit i jinde než v domácnosti. A Oldřich Nový si tu trochu ještě zopakoval své staré milovnické časy. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Blbina s hroznými písničkami. Nudný a nezáživný film. Uvidět, zahodit, zapomenout. 201210078004/0+++++++Souhlas s mým pět let starým komentem. Je to tak na těch 10%. Potřetí netřeba. Kdyby se člověk u toho alespoň zasmál, ale ani to ne. 20170405 ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pokus zkombinovat budovatelský film a kristiánovský image Oldřicha Nového. Tyto dva přístupy se po většinu filmu mlátí navzájem a výsledek je tudíž nevyrovnaný, občas bizarní. Nicméně právě díky Novému patří Slovo dělá ženu k těm lepším a snesitelnějším budovatelským filmům 50. let. ()

Salvator 

všechny recenze uživatele

Film je zcela poplatný své době, přesto v celku nepůsobí tak děsivě, jako většina jeho souputníků. Bezpochyby se o to zasloužil Oldřich Nový, který si prvorepublikovou noblesu zachoval i v montérkách. ()

Maja_N 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo ako tak môžem hodnotiť pozitívne okrem Oldricha Nového je pieseň "Nad muže není", jej text a interpretácia. ()

xcav8 odpad!

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát jednu, nebo dvě hvězdy, ale po morální stránce už jen kvůli Oldřichu Novému musím dát odpad. P.S. Tento film zrovna běžel ve stejný den kdy byl i kristián, proto dávám toto hodnocení. ()

waxtrax 

všechny recenze uživatele

Kupodivu "málo budovatelský" film, než-li by se na rok 1952 očekávalo. Je vidět, že pokud se najdou filmy z této éry s minimem socialistického patosu, jsou příjemně dívatelné. ()

Reklama

Reklama