Reklama

Reklama

1. světová válka v číslech

(seriál)
  • Česko První světová válka v číslech (více)
Velká Británie, 2017, 4 h 30 min (Minutáž: 45 min)

Hrají:

John Heffernan (vypravěč), Guy Walters, Adolf Hitler (a.z.)

Epizody(6)

Obsahy(1)

První světová válka se od všech předchozích válek nesmírně lišila. K boji po celém světě, od zákopů západní fronty po Střední Východ a Afriku, bylo mobilizováno 70 000 000 mužů. Představu nám pomůže udělat skutečnost, že Británie měla v roce 1914 celkem 50 milionů obyvatel. V žádné jiné válce nebylo vypáleno více kulek, shozeno více bomb, zabito více lidí, vypůjčeno a utraceno více peněz. Šlo o válku v číslech, v počtu mužů, munice a jídla. Převaha představovala rozdíl mezi vítězstvím a porážkou a vůbec poprvé v naší historii bylo vše dopodrobna zaznamenáno. V prvních čtyřech týdnech narukovalo do války 762 000 Britů, z Ameriky do Evropy bylo přemístěno 980 000 válečných koní, pilot v 1. světové válce přežil pouze 15 letových hodin, kulky vypálené za jediný den boje v roce 1918 přišly na 3 800 000 liber, což je 237 500 000 liber v přepočtu na dnešní peníze. Seriál nám pomocí těchto a dalších čísel představí novou historii 1. světové války. Pouze prostřednictvím těchto čísel a dalších statistik můžeme skutečně pochopit válku, která měla ukončit všechny ostatní konflikty. (Viasat)

(více)

Recenze (5)

janesX 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších dokumentárnych sérií to má o to ťahšie, že sa jedná o 1.sv.vojnu, napriek tomu ťažko nájdete lepší vojnový dokument z druhej svetovej. Dokonale prehľadná sada šiestich dokumentov s jednoduchou grafickou úpravou (mapky, dôležité čísla, porovnania zbraní, fronty, prevaha armád ..) Naozaj všetko je maximálne prehľadné a obrázkov toľko že sa to zaobišlo bez hraných scén. Hlavne tie čísla a štatistiky sú vždy nechutne až smutne fascinujúce, a často pre tých čo o 1.WW veľa nevedia aj šokujúce. Omnoho lepšie a prehľadnejšie ako školské učebnice; 100% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Špičková a iným spôsobom spracovaná séria o vojne, ktorá sa "konečne" dostáva stále viac do popredia a netočíme sa tým pádom stále len okolo Hitlera a druhej svetovej vojny. Priznám sa, mal so obavy, že to bude strohé, príliš matematické, faktografické, a tým pádom menej pútavé. Opak bol pravdou. Toto fakt vyšlo.  Perfektné a napínavé čísla, ktoré rozširujú obzor, ako a prečo sa to všetko vyvinulo tak, ako sa vyvinulo. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Tato seria 6 dokumentov je neskutocne spracovana. Pri niektorych cislach sa vam hlava zatoci. Vsade sa tlaci len 2 sv. vojna, takze plno informacii bolo pre mna novinkou. Zhtol som to za dva vecery. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní projekt je vhodný do hodin dějepisu, protože obsahuje hodně zajímavostí z období první světové války. ()

Reklama

Reklama